НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.01.2021)

9194 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ У НАС СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С COVID-19, НОВИТЕ СЛУЧАИ СРЕД МЕДИЦИ СА 26
750 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 496 са установени с PCR, а 254 – с бързи антигенни тестове. През изминалите 24 часа са направени общо 9647 теста. 5385 от тях са PCR, а 4 262 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 47; Бургас – 65; Варна – 49; Велико Търново – 17; Видин – 11; Враца – 17; Габрово – 9; Добрич – 15; Кърджали – 30; Кюстендил – 18; Ловеч – 14; Монтана – 6; Пазарджик – 19; Перник – 13; Плевен – 17; Пловдив – 52; Разград – 3; Русе – 22; Силистра – 15; Сливен – 21; Смолян – 6; София област – 25; София град – 156; Стара Загора – 55; Търговище – 1; Хасково – 22; Шумен – 18; Ямбол – 7.
209 881 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас, като от тях активни са 61 054. Излекуваните лица са общо 140 548, от които 2706 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са 3945. От тях 367 са настанени в интензивни отделения или клиники.
У нас към момента срещу новия коронавирус са се ваксинирали общо 15 780 лица. 1619 от тях са го направили през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас при 9194 лица-медицински служители е констатирана коронавирусна инфекция. 26 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, 6 от които са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 8279. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 47.

МЗ АКТУАЛИЗИРА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ВАКСИНАТА НА ПФАЙЗЕР/БИОНТЕХ – COMIRNATY
Министерството на здравеопазването актуализира кратката характеристика на ваксината на Пфайзер/Бионтех – Comirnaty, като в нея вече е записано, че един флакон (0,45 ml) съдържа 6 дози по 0,3 ml след разреждане. Една пък доза съдържа 30 микрограма иРНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици), информира Zdrdve.net.
Досега, в съответствие с решението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) от един флакон се изтегляха по пет дози. Преди дни ЕМА преразгледа решението си и прие, че те могат да са шест.
За да се изтеглят шест дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с малък (неизползваем) мъртъв обем. Той трябва да не е по-голям от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, може да няма достатъчен обем за изтегляне на шест дози от един флакон, предупреждават от МЗ.
След разреждане на всеки флакон трябва да се записва дата и час, тъй като дозите трябва да се използват до шест часа след като са приготвени. В случай, че количеството на останалата във флакона ваксина не може да достави една цяла доза от 0,3 ml, флаконът трябва да се изхвърли и в никакъв случай да не се събират излишъците ваксина от няколко флакона.
В кратката характеристика е записано още, че липсват данни относно взаимозаменяемостта на Comirnaty с други ваксини срещу COVID-19 за завършване на ваксинационния курс. Лица, на които е приложена първа доза Comirnaty, трябва да получат втора доза от същата ваксина, за да завършат ваксинационния курс.
От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез национална система за съобщаване и да включат партидния номер, ако е наличен.

Министър Ангелов: АКО СЕ ИЗПОЛЗВА КАПАЦИТЕТЪТ НА ВСИЧКИ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ, МОГАТ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ПОНЕ ПО 45 000 ВАКСИНАЦИИ НА ДЕН
Ако се използва капацитетът на всички лични лекари в България, могат да се извършват поне по 45 000 ваксинации на ден, когато имаме достатъчно количества ваксини в страната. Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който с членове на ваксинацонния щаб посрещна първите 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от компанията “Модерна”, информира Zdrave.net.
Ваксините бяха транспортирани до склада на държавната фирма за ваксини “Бул Био”. Ваксините от приетата днес пратка ще бъдат разпределени само в РЗИ-София, защото са изключително малко, обясни здравният министър. На 25 януари се очакват допълнително 4000 дози, които ще бъдат разпределени във всички шест района на страната, а седмица преди това – на 18 януари, се очакват още 35 000 дози от ваксините на Пфайзер/Бионтех.
„Хубавата новина е, че Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – на “Пфайзер/Бионтех”. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата – близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на “Астра Зенека”. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин”, поясни той.
Първата фаза на ваксинацията ще завърши в края на този месец, а от другата седмица ще започне и във всички райони, където има осигурени ваксини. Очаква се да започне и втората фаза, която включва домовете за стари хора и учителите. Обсъждат се варианти за ваксинация в училищата с екипи от РЗИ, както и от личните лекари. Възможно е двете фази да вървят паралелно, стана още ясно от думите на проф. Ангелов.
Изразходените до момента ваксини са 16 500.
От 25 януари ще започне масово тестване на българските учители, информира още министър Ангелов. Целта е да се види скритата заболеваемост сред преподавателите и да се прецени дали има възможност за частично присъствено обучение на децата.
Относно провеждането на изборите министър Ангелов поясни, че ще бъдат ваксинирани лицата в изборните секции. По думите му, ако се говори за избори на 28 март, ситуацията ще е една, а за 23 май – друга. “Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, медицински протокол“, поясни министър Ангелов.

Доц. Любомир Киров: ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ИМАТ ИЗВЕСТНИ ЗАТРУДНЕНИЯ СЪС СЪХРАНЕНИЕТО НА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Общопрактикуващите лекари ще имат известни затруднения със съхранението на ваксините на Пфайзер/Бионтех поради специфичния им режим на съхранение. Такова мнение изрази пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. Според кратката характеристика на ваксината неотвореният флакон може да се съхранява 6 месеца при температура от -90°C до -60°C, а след изваждане от фризера за период до 5 дни при 2°C до 8°C и до 2 часа при температура до 30°C. След размразяване ваксината не трябва да се замразява отново.
„Предполагам че това ще създаде проблеми“, посочи доц. Киров. „Не казвам, че ще е невъзможно, но ще е доста трудно и ще се създадат рискове част от дозите да останат неупотребени. Няма как да строим хората да идват в определени часове“, отбеляза още той.
„Ако някой очаква от нас, че ние ще започнем да звъним на хората, ще ги строяваме в редици и ще им кажем в какви часове да ги ваксинираме, за да има в един час шест или десет човека ваксиниране, това просто няма как да стане. Ваксината трябва да е при нас за определен период от време, в който да може хората, когато им е удобно в рамките на работните часове, да минат и да се направи ваксината“, обясни доц. Киров. По думите му обаче, когато личните лекари бъдат включени в масовата ваксинация, най-вероятно у нас ще са достъпни количества и от останалите ваксини, които не налагат толкова специфични условия на съхранение.
Според него няма нужда и от обособяване на т. нар. зелени часови коридори за ваксинация. Това са здрави хора, които ще се ваксинират, посочи той.
„Нека да видим и какво ще е желанието на самите хора да се ваксинират“, отбеляза още доц. Киров, като допълни, че нивото на ваксинация към момента в ЕС е доста ниско.
Доц. Киров коментира и съобщението на Министерството на здравеопазването, че лекарите ще получават по 10 лв. за поставяне на доза от ваксината, като подчерта, че това е предложение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Удовлетворени сме, че се прие това, което сме предложили, и това е разумно, изтъкна той.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 1,8 МЛН ЛЕВА ЗА НОВА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА В МБАЛ „ИВАН СКЕНДЕРОВ” – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Правителството отпусна 1,8 милиона лева по бюджета на община Гоце Делчев за нова медицинска апаратура за МБАЛ „Иван Скендеров”, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерския съвет.
Парите са за графичен рентген, компютърен томограф, ехограф, цифров мамограф, както и за ремонт на помещенията, където те ще бъдат инсталирани. При посещението си в Гоце Делчев миналата седмица премиерът Бойко Борисов обеща финансова помощ.
„Решавате важен проблем за Гоце Делчев и за целия район. 70 000 души обслужва нашата болница. Техниката, с която в момента разполагаме, е от близо 30-40 и повече години, така че благодаря Ви и разчитаме партньорството ни да продължи”, заяви днес пред премиера Борисов кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. „С подкрепата и на правителството, и на министъра на здравеопазването, градът е успя да се справи със сегашната ситуация, причинена от пандемията от COVID-19, допълни кметът.
„Най-близката болница, където има подобна апаратура, е над 100 км и то по планински път. Нека хората от Гоце Делчев и областта да са спокойни”, отбеляза премиерът Борисов.

ИЗМЕРВАТ ИМУНИТЕТА СРЕЩУ COVID-19 С ИНОВАТИВЕН МЕТОД
В Клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София e въведен нов тест за оценка на имунитета срещу COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на лечебното заведение.
SARS-CoV-2 II Quant е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вирус неутрализиращи антитела. Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува. Методът е разработка на американски производител и получи CE марка в началото на тази година, поясняват от там.
В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и към момента има тест, с който се измерва наличието на антитела IgG, насочени срещу нуклеокапсидния протеин (NCP) от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса или не. Новият метод е с повишена чувствителност към шиповидния протеин (Spike, S), който се намира на повърхността на вируса.
„Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката гостоприемник. При среща със SARS-CoV-2 имунната ни система започва производството на антитела като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект. Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу Receptorbindingdomain (RBD) на S –протеина, т.е. срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Ваксини, базирани на RBD (антиген или неговата mRNA), каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност.
SARS-CoV-2 II Quant е подходящ за измерване на количеството на антителата преди поставянето на ваксина, както и след това, за да се оцени какъв е бил отговорът на организма. Цената му е 30 лв., а резултатите излизат в рамките на деня, допълват от болницата.

КРЪЩАВАТ АУЛАТА НА УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“ НА ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ
Ръководството на УМБАЛ „Св. Екатерина“ е взело решение аулата в сградата й да носи името на починалия в края на 2020 г. проф. д-р Александър Чирков, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
„Той бе надраснал времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас“, мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев. По думите му проф. Чирков особено много е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.
През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. Така през 1984 – 1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура. За кратко време се въвежда нов стил на работа, близък до европейското ниво по това време и се постигат значителни успехи.
Проф. д-р Александър Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечно-съдовите заболявания и трансплантации и превръща УМБАЛ „Св. Екатерина“ в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.
От началото на 2021 г. модерната 170-местна аула на сградата, в която освен учебни мероприятия се провеждат и десетки авторитетни национални и международни форуми, ще носи името на проф. д-р Александър Чирков.
От здравния портал припомнят, че министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков, а от БЛС поискаха на негово име да бъде кръстен значим обществен обект в столицата. Повече от 12 000 души пък подкрепиха инициативата УМБАЛ „Св. Екатерина“ да носи името на създателя си проф. Александър Чирков.

РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ – ЛОВЕЧ ПОДНОВИ РАБОТА СИ
Родилното отделение в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч поднови работа си. Той беше затворено за месец заради липсата на лекари, съобщи БНР.
На работа в отделението са се върнали двама от тримата лекари, поясни директорът на болницата д-р Румяна Нановска.
„Приемат се родилки, когато има възможност от изчакване. Така че не във всички дни е възможно да се случи и пак ще има пренасочване към други болници, защото колегите не са на пълен график“, обясни д-р Нановска.
В ловешкото родилно отделение се запазва негативната тенденция за намаляване на новородените с всяка изминала година. През миналата година в него са се родили едва 130 бебета, с 22 по-малко в сравнение с 2019 г. и със 79 по-малко спрямо 2018 г.