НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.12.2019)

УДЪЛЖИХА СРОКА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТА ПУЛСС
Проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) трябва да приключи до края на месец септември 2021 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Крайният срок бе удължен с 9 месеца след като управляващият орган на Oперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и Министерството на здравеопазването сключиха допълнително споразумение към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
Към днешна дата всички забавяния по реализацията на проекта, причина за които бяха обжалвани процедури по ЗОП, са наваксани, уверяват от МЗ. Обученията на служителите от системата на спешната помощ се провеждат по утвърден график, като преди това, на базата на изготвен анализ на потребностите от конкретни курсове, са били създадени програми за обучението на персоналa от спешните центрове и отделения. Разработени са и диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми, посочват от министерството.
В изпълнение на ПУЛСС в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ са доставени и въведени в експлоатация специализирани медицински манекени – симулатори, както и необходимото за провеждането на обученията офис оборудване и обзавеждане.
Основната цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ, припомнят от МЗ.

СЪЗДАДОХА СИНДИКАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Протестиращите медицински сестри учредиха свой собствен синдикат, информира Zdrave.net като се позова на Дарик радио. Целта е новата синдикална структура да защитава трудовите им права, обясни една от организаторките на периодичните протестни действия Мая Илиева. Структурата ще нарича Синдикат на българските медицински специалисти. Учредители са както сестри, така и акушерки, физиотерапевти и фелдшери.
Синдикатът ще следи къде са нарушени трудовите права на медицинските специалисти. По думите на Мая Илиева към момента на 90% от болниците се налага да нарушават законите заради липса на кадри.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ ХРОНИЧНОБОЛНИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО-МАЛКО ЛЕКАРСТВА ПО ЗДРАВНА КАСА
От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупреждават, че в проекта на Националния рамковия договор за 2020 г. има текстове, които ограничават правото да се лекуват хроничноболните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса. Според Сдружението хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност и по-тежките форми на хипертония ще трябва да купуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени, информира БНР.
От Пациентски организации „Заедно с теб“ в обръщение до медиите посочват, че са силно притеснени от тези факти и от това, че се крие проекта на Рамковия договор. Според тях с новия рамков договор личните лекари ще могат да изписват не повече от три препарата, а когато се използват комбинирани лекарства – не повече от два медикамента за хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, обясни Гергана Николова, личен лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз:
“До момента Здравната каса заплащаше три продукта, независимо, че в един продукт може да има две съставки. В момента минават на заплащане на съставка. Ако вие до този момент сте взимали три лекарства, всяко едно от себе си с две съставки вътре, вече няма да можете да ги купите по Здравна каса”.
В проектодоговора отпада и възможността с едно посещение при личния лекар да си направиш профилактичен преглед и да се консултираш при остро заболяване.

Д-р Иван Маджаров: В НОВИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ОТПАДА ЛИМИТЪТ ЗА ПРОФИЛАКТИКА
За първи път отпада лимитът за профилактика при личните лекари Това обясни председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Clinica.bg по повод новия Национален рамков договор.
“Досега имаше случаи, при които ако пациент поиска профилактичен преглед или изследване, се сблъскваше с проблема личният лекар да е свършил лимита и да му каже, че трябва да дойде през следващия месец или когато има. Затова специално за профилактика няма да има ограничения. За болниците се въвежда възможност, когато лимитът е достигнат да не се връщат пациенти, а да продължават да бъдат приемани. Те ще бъдат отчитани нормално с фактура към НЗОК, но ако сумата надвишава прогнозният бюджет на лечебното заведение, ще се записва със знак минус и през следващия месец, ако няма достатъчно работа или същата болница не може да достигне лимита, ще има възможност без излишни решения на НС на НЗОК и молби до Здравната касата да използва тези неусвоени средства, за да си получи парите за пациента, който е лекувал миналия месец. Това е доста по-гъвкава практика в сравнение с досегашната”, обяснява д-р Маджаров. Той допълва, че цените за дейностите в МДД са повишени. За дейностите в СИМП също са залегнали добри цени на прегледите – първични и вторични. В новия НРД е залегнало също младите лекари да работят като специализирани лекари. Така те ще могат да извършват определени дейности сами, а не задължително под ръководството и физическото присъствие на по-опитен медик, както е сега и което практически обезсмисля назначаването на млад лекар.

РАБОТОДАТЕЛИТЕ БОЙКОТИРАХА ТРИСТРАНКАТА ЗАРАДИ БОЛНИЧНИТЕ
Синдикатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 560 на 610 лв. от януари 2020 г. Това стана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе днес, информира Clinica.bg. Големите организации на работодателите не участваха в него заради спора за изплащането на първите три дни болнични. Единствено от Съюза за стопанска инициатива се включиха, но се обявиха против ръста на минималната заплата. Работодателите изразиха недоволството си, че в дневния ред на заседанието не е предвидена точка за болничните и изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В него се казва, че категорично не приемат продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични – мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена.
“С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите”, се казва в позицията на членовете КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, която е качена на сайтовете на организациите им. Работодателите обясняват, че чрез този допълнителен ангажимент те са облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници. В писмото си те припомнят, че при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. са предложили провеждането на редица реформи – да отпадне плащането на трите дни болнични от тях, промени при медицинската експертиза за работоспособността, ревизия при прилагането на международната класификация на болестите и други.
Работодателите искат незабавно да бъде представена изчерпателна информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения, посочват организациите.
Все пак проектът за постановление на МЗ беше приет от Тристранката. Правителството предлага увеличаване на минималната работна заплата с 8.9 на сто – от 560 лв. на 610 лв.

ТРАНСПЛАНТАЦИЯ СПАСИ МЛАД МЪЖ С БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Жена на 57 години от Провадия, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на исхемичен мозъчен инсулт, даде шанс за живот на мъж с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ “Александровска”, съобщиха от лечебното заведение.
Един от бъбреците е трансплантиран на 31-годишен мъж от гр. Монтана, който е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6-ма поканени от листата на чакащи. В момента реципиентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Вторият бъбрек не е трансплантиран, поради установени съдови промени.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА МБАЛ-ХАСКОВО
Районната прокуратура в Хасково разследва областната болница по сигнал на Териториална дирекция „Национална сигурност“ за извършени злоупотреби при усвояване на средства от бюджета на НЗОК. Досъдебното производство е образувано на 11 декември 2019 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на прокуратурата.
Средствата са били усвоявани чрез използването на документи с невярно съдържание и деклариране на неверни обстоятелства от страна на лекари от Инвазивното отделение към МБАЛ-Хасково, относно проведеното лечение, използваните консумативи и медицински изделия при извършените инвазивни интервенции – поставяне на стентове на пациенти на отделението. Работата по случая продължава. Предстои да бъдат изискани документи от МБАЛ-Хасково и РЗОК-Хасково, ще бъдат проведени разпити на свидетели и при необходимост ще бъдат назначени експертизи.

1000 ДУШИ ОТ СОФИЯ, ВРАЦА И БЛАГОЕВГРАД ПРОВЕРИХА БЕЛОДРОБНОТО СИ ЗДРАВЕ
Безплатните белодробни прегледи от скрининговата програма за тази година приключиха. Над 1000 души от София, Враца и Благоевград са проверили белодробното си здраве. Това съобщи д-р София Ангелова, информира Clinica.bg
За втори път кампанията за скрининг в София беше подкрепена от Столичната община и Втора градска болница, която предостави своя мобилен флуорограф за прегледите, обясни д-р Ангелова. При около 300 от прегледаните е открита хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Те вече са насочени за лечение. При 30 души е имало съмнение за карцином.
Тази година акцентът в скриниговата програма е бил поставен и върху пушачите на бездимни и електронни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести. По думите на д-р София Ангелова, вероятно програмата ще продължи и през следващата година.