НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.11.2019)

ФЕЛДШЕР ОТ ЦСМП-ВАРНА НАПУСКА РАБОТА ЗАРАДИ СЛОВЕСНА И ФИЗИЧЕСКА АГРЕСИЯ, УПРАЖНЕНА ОТ БЛИЗЪК НА ПАЦИЕНТКА
Медик от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна е бил удрян и обиждан от близък на пациентка в село Каменар. Това съобщи за Радио Варна директорът на ЦСМП-Варна д-р Мая Рашева.
Мъжът е бил нападнат веднага след като екипа е пристигнал на адреса. Въпреки агресивното поведение, медикът е оказал необходимата спешна помощ.
Фелдшерът не е пострадал сериозно, но все още е стресиран от случилото се и е решил да напусне системата на спешната помощ, обясни д-р Мая Рашева и допълни: “Колегата ми обясни, че е объркал двата входа на къщата и първо влязъл в грешната стая. Това, според мен обаче, категорично не може да е повод за подобна агресия.”
Директорът на ЦСМП-Варна уточни, че случаят е бил категоризиран със зелен код – най-ниската категория на спешност: “Такъв случай търпи отлагане в рамките на два часа, а нашият екип е бил на мястото на двадесетата минута.”
Пострадалият фелдшер е подал жалба във Второ РУ на МВР-Варна. За инцидента са уведомени Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция във Варна.
БАПЗГ излезе с позиция по случая. В нея се казва:
“Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за пореден път осъжда този недопустим акт на насилие над специалист, докато е изпълнявал своя граждански и служебен дълг. Апелираме за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ. Като съсловна организация, съвместно с Българския лекарски съюз, продължаваме да търсим корените на агресията срещу медици, както и възможностите за прилагане на превантивни мерки за ограничаване на вербалните и физическите посегателства срещу специалисти в бели престилки. За съжаление мнозина от тях заплащат със здравето си вследствие на подобни актове на насилие, а други – дори и с живота си. Само преди месец фелдшер Димитър Факиров от Здравната служба на село Орешник, Обшина Тополовград, бе убит от пострадал пациент, потърсил спешна медицинска помощ. Докога?!
От всички нас – отговорни институции, съсловни организации, пациенти и техни близки, медии, цялото общество – зависи да променим тази негативна тенденция, на която са подложени медицинските специалисти, посветили живота си в името на здравето и живота на други хора. Нека покажем като общество, че сме силни и ще направим всичко по силите си, за да се спазват законите и човешкия морал!”

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. При кворум от 208 народни представителя „за“ гласуваха 120 депутати, докато „против“ бяха 88. Въздържали се нямаше, информира Zdrave.net.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви в пленарната зала, че тази година ще бъде платена цялата извършена медицинска дейност в лечебни заведения. Ако остане ресурс, то с него ще бъде платена и част от медицинската дейност през декември тази година, която по принцип се плаща през януари следващата година. Той допълни, че няма различия с опозицията по отношение на профилактиката, ранната диагностика, долекуването и те трябва да бъдат приоритет. “Това трябва да се прави много внимателно, защото работим при определен модел. Всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата”, заяви здравният министър.
Така според финансовата рамка през 2020 г. НЗОК ще разполага с 394 млн. лв. повече в сравнение с 2019 г. и ще разполага с 4,744 милиарда лева: 2.2 млрд. лв. ще бъдат за болнична помощ, а 1,2 млрд. лв. – за лекарства. Близо 180 млн. лв. ще са парите за дентална помощ. Парите за ПИМП ще са 244 млн. лв., за СИМП – 264,7 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94,3 млн. лв.

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ НАСТОЯВА ДА СЕ НАМАЛЯТ С 10% ПРОГНОЗНИТЕ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ ЗА 2020 Г.
“От Лекарския съюз ще настояваме средствата, които са предвидени за увеличение в бюджета на НЗОК, да отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки, но и да се намалят с минимум 10% прогнозните хоспитализации за следващата година. Така ще се освободят още около 200 млн. лв. средства и следователно цените на клиничните пътеки могат да бъда реално увеличени с около 400 млн. лв.” Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на конференцията „Иновации и добри практики“, която се състоя днес. За това информира Zdrave.net.
„Не казвам, че по този начин ще се решат генерално проблемите в системата на болничната помощ в България, но пък ще влязат значително количество средства, които ще подпомогнат дейността на болниците. Това ще компенсира повишаването на разходите, което се случва всяка година, ще увеличи фонд “Работна заплата”, и ще има достатъчно средства за консумативи“, допълни още той.
Д-р Маджаров изтъкна, че това е основната задача на Лекарския съюз в преговорите за НРД, тъй като при население, което намалява, при липса на разкриване на нови лечебни заведения и нови дейности, сме свидетели на ежегодно увеличение на прогнозния прием на пациенти. „За това сме критикувани и от Световната банка, и от всички международни институции, които правят анализи на системата за здравеопазване на България“, уточни д-р Маджаров.

По данни на НСИ: СРЕДНАТА БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В СЕКТОР “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ” Е 1284 ЛЕВА
Средната брутна работна заплата за страната през третото тримесечие на тази година е 1249 лв., а в сектор „Хуманно здравеопазване и социални дейности“ нейният размер е с 35 лв. повече – 1284 лв., съобщиха от Националния статистически институт, информира Zdrave.net.
Тенденцията за страната е към леко намаление и това се отнася както за средното месечно възнаграждение по трудово или служебно правоотношение за страната, така и за нивата му по сектори, уточняват от НСИ. В конкретни числа през второто тримесечие показателят средно за страната е бил 1260 лв., а за сектора – 1286 лв. Експертите на НСИ предоставят като база за сравнение данни и за нивата през същото тримесечие на предходната 2018 г. Така през този период на миналата година средното брутно възнаграждение за страната е било 1117 лв., а за сектора – 1154 лв., отчитат статистиците.

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ И ДОНОРСТВОТО
“Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. Напълно разбира измерението на проблема, както и възможностите, които трансплантациите откриват и съответно огромния дълг на Църквата пред обществото, пред медицинската практика, пред реципиентите и пред евентуалните донори. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван.” Това пише в позиция на Българската православна църква във връзка с Националната кампания в подкрепа на трансплантациите и донорството, публикувана в Clinica.bg.
В позицията се изтъква, че “всичко, което засяга живота, смъртта и духовния образ на човека, “Даряване означава осъзнато, ненасилствено и свободно взето решение. Да дариш означава да проявиш обич и съпричастие. В човешката любов говори Всевишния. Извън свободната воля решението никога не е автентично. Съгласието е неприкосновен акт на личността, израз на нейния индивидуален избор. Ето защо налагане господството на чужда воля, която “подразбира” личната, е недопустимо. В този случай “подразбиране” заявява интерес и Църквата го отхвърля като морално неприемливо, защото то опорочава съгласието. Извън съзнателното съгласие няма акт на даряване.”
В позицията се изтъква, че Българската православна църква не приема, че “незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини – като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място – липса на взето решение.”
В позицията на БПЦ се казва още: “Църквата по никаква причина или повод няма да пожертва дължимото уважение към донора заради нужда от оцеляване на реципиента. Защото тук целта следва да е доброволното дарение от страна на донора, а не удължаването живота на реципиента на всяка цена. Реципиентът приема само тленен орган от смъртно тяло, докато донорът дарява, движен от своята душа, която е безсмъртна. С колкото душата е по-висшестояща от тялото, с толкова духовната полза на донора е по-голяма от тази на биологичната изгода на реципиента, защото “по-блажено е да се дава, нежели да се взима” (Деян. ап. 20:35)
При даряването на орган задължително трябва да се взима “съзнателното съгласие” на донора, т. е. донорът трябва да осъзнава действието си или, ако по някаква причина е изпаднал в мозъчна смърт, свободно и не по принуда да е изявил съгласие за взимането на органите му. Донорът трябва винаги да е дарител. Църквата може да приеме трансплантациите единствено като изява на обич, взаимност, или на саможертвен порив, на освобождаване от мрежите на егоизма. Но Тя няма никога да ги приеме, ако те са изражение на алчността и користолюбието, отчуждаващи дарителя от самото му дарение.”
По отношение на мозъчната смърт БПЦ изисква да се гарантира точното спазване на международно приетите критерии за диагностициране на мозъчната смърт.

ЖИТЕЛИ НА СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ “МЛАДОСТ” ИЗЛЕЗНАХА НА ПРОТЕСТ С ИСКАНЕ ДА БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН ЦЕНТЪРЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НАРКОЗАВИСИМИ
Жители на столичния квартал “Младост” – 1 излязоха на протест с искане да бъде преместен Центъра за лечение на наркозависими. Те затвориха движението по бул. „Цариградско шосе” и заявиха, че искат оставката на здравния министър Кирил Ананиев. В същото време зам.-министър Светлана Йорданова каза пред bTV, че ведомството ще спази ангажимента си пребазирането на лечебнто заведение да стане до края на 2019 г. За това информира Clinica.bg.
Зам.-министър Йорданова обясни, че МЗ е имало много кратък срок, в който да освободи сградата на ул. „Пиротска”, където са се лекували хора със зависимост към наркотици и това е наложило да се търси друго решение. Тя призова хората да не гледат на лекуващите се от наркозависимост като на криминален контингент. „Става въпрос за доброволно лечение и това трябва да се разбере. В 80% от случаите това са хора, които имат работа, семейство, деца или гледат болни родители”, обясни Светлана Йорданова. Зам.-министърът подчерта, че “за съжаление у нас стигмата в обществото спрямо тези хора е огромна”.
Протестиращите обаче отговориха, че не са против лечението на наркозависимите, но не искат децата им да са сред тях. Те обявиха, че са против центъра, защото той е в близост до детска градина и училище.
Протестиращите обясниха, че са внесли подписка до премиера Бойко Борисов. И заявиха, че протестите им ще продължават всеки понеделник, докато искането им не бъде изпълнено.