НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.09.2021)

37 633 ОТ ТЯХ СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
909 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. С PCR са установени 443 от тях, а с бързи антигенни тестове – 466. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 14 027. От тях 5282 са PCR, а 8745 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 42; Бургас – 88; Варна – 103; Велико Търново – 26; Видин – 3; Враца – 14; Габрово – 11; Добрич – 14; Кърджали – 8; Кюстендил – 10; Ловеч – 12; Монтана – 8; Пазарджик – 34; Перник – 20; Плевен – 10; Пловдив – 86; Разград – 17; Русе – 25; Силистра – 12; Сливен – 48; Смолян – 7; София област – 21; София град – 172; Стара Загора – 33; Търговище – 24; Хасково – 21; Шумен – 4; Ямбол – 36.
470 835 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 37 633 от тях са активни. 413 733 са излекуваните лица, 173 от които – регистрирани през последното денонощие.
Общо 4572 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас. 380 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени общо 2 406 030 дози от ваксините срещу COVID-19, от които 3073 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 14 064 лица-медицински служители. Шест нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Четири от тях са установени при лекари, един – при санитар и един – при фелдшер.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 19 469. Нови десет случая са регистрирани през последното денонощие.

НОВ ПУНКТ ЗА ВАКСИНАЦИИ СРЕЩУ COVID-19 БЕ ОТКРИТ В СОФИЯ
Нов пункт за ваксинации срещу COVID-19 бе открит в София, в XII поликлиника в столичния район „Люлин“. Работното време е от 09:00 до 14:00 часа, като ще е отворен всяка събота и неделя, съобщи БНР.
С него ваксинационните пунктове, организирани от Столичната община, са вече 8, информира заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.
„Всички български граждани и тези, които са постоянно пребиваващи чужденци в България, имат право на безплатна ваксинация и са добре дошли. Нашата цел е да помогнем на ваксинационния процент не само в Столична община, а и за цялата страна, така че абсолютно са отворени за всички, като 8-те пункта, знаете стартирахме в търговските центрове, имаме в културния дом в жк „Дружба“, в читалище „Асен Златаров“ в квартал „Христо Ботев“. Досега почти 20 000 дози са поставени в тези пунктове, в съботи и недели“, каза БНР Дончо Барбалов.
И днес в София и страната ще работят мобилни пунктове за имунизация срещу COVID-19.
В столицата, освен в големите търговски центрове и в културния дом в квартал „Дружба“.
Всички български граждани и чуждестранни лица, които пребивават на територията на Столичната община могат да се ваксинират в разкритите пунктове.
Предстои да бъде открит временен пункт на главния вход на Нов Български университет, за да могат да се ваксинират студентите, които не са направили това.
Заместник-кметът на Столичната Дончо Барбалов съобщи, че има възможност след указания на Регионалната здравна инспекция да бъдат разкрити допълнителни легла за лечение на болни от COVID- 19 в общинските болници:
“За разлика от предишните вълни този път имаме готови неонатологични легла, които до този момент за щастие не се е налагало да бъдат ползвани, но те също са готови, ако има нужда за новородени деца да бъде предоставено необходимото лечение. Другата важна инициатива на Столичната община и на госпожа Фандъкова това е в осем ДКЦ-ове на територията на Столичната община да бъдат разкрити така наречените COVID кабинети, където хората могат да се тестват и ако смятат, че са се разболели да получат първоначално насочване и първоначални указания. Целта ни е да дадем възможност за бързо диагностициране и бързо започване на лечебния процес, за да не се подлага на риск лечението на хората“, допълни в предаването „Рано в неделя“ Барбалов.

ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ КАМПАНИЯТА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕТО НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
До края на месец септември ще продължи кампанията за профилактика и лечението на разширени вени.
Според съдовия хирург проф. Марио Станкев това заболяване не бива да се пренебрегва, тъй като крие рискове за здравето на страдащите от този проблем.
Профилактични прегледи за разширени вени се провеждат на няколко места в София и страната. Информация може да се намери на сайта Venite.bg, информира БНР.
„Ранното откриване на заболяването и неговото системно лечение може да доведе до успех в справянето с него. Така че ние атакуваме тези пациенти, които все още нямат признаци на заболяване и нямат видими разширени вени, нямат язви по краката, имат само симптоми като болка, тежест, отток, дискомфорт и които обръщайки се към съдов специалист трябва да започнат своето лечение“, каза за БНР проф. Марио Станкев. По думите му, ако не се предприемат мерки за лечение на разширените вени може да се стигне до прогресиране на заболяването и сериозна инвалидизация.
„Както знаете разширените вени не е заболяване за пренебрегване, тъй като нелекуваните вени водят до промяна на оцветяването на крайника, възпаление на вените така наречените тромбофлебити и също мигриране на тромб, който може да се откъсне, да отиде в белия дроб и да предизвика белодробна емболия, т. е. белодробен инфаркт, който понякога е смъртоносен. Също така прогресирането на заболяването води до появата на язви трудно лечими, деформация на крайника и представете си един млад човек на 35-40-50 години с деформиран крайник, с венозни язви, какво ще представлява, те тогава са и трудно лечими“, допълни проф. Марио Станкев.