НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.09.2019)

МЕДИЦИ И СИНДИКАТИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ ПРЕЗ ОКТОМВРИ
Meдици и синдикати излизат на протестно шествие през октомври в знак на недоволство от натрупалите се проблеми в здравната система. Организатори са двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа” и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Български лекарски съюз също ще обсъди участието си. Очакванията са в протеста да се включат хиляди, информира здравния сайт Сlinica.bg.
„Ще внесем своите искания в Министерски съвет и парламента”, каза за Сlinica.bg д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на Надзорния съвет на НЗОК. Обсъжда се датата за протеста да бъде 7 октомври, когато се отбелязва Световният ден за достоен труд, но все още не е взето окончателно решение.
Основно искане на синдикати и медици е заплатите по Колективния трудов договор (КТД) да се спазват във всяка една болница. “Заложените суми от 950 лв. за медицинска сестра и 1150 лв. за лекар все още не са достигнати по ред причини”, обясни д-р Иван Кокалов.
Въпреки допълнителните средства, които на два пъти отпусна правителството – веднъж 30 млн., а втори път 50 млн. лв., проблемите с възнагражденията на медиците все още не са решени.
Сред другите основни искания на синдикати и сестри е увеличаване на бюджета за здравеопазване, както и на клиничните пътеки.
“Националният протест през миналата година не успя да постигне всички цели. Това е следващата стъпка за решаване на проблемите в здравната система като цяло и в частност за достойни заплати, по-добри условия на труд и кариерно развитие на професионалистите по здравни грижи”, коментира председателят на БАПЗГ Милка Василева.

ОТКРИХА УЧЕБНАТА ГОДИНА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
1244 са първокурсниците в МУ – София през новата учебна година, която бе открита с тържествена церемония. 662 пък са новоприетите чужди студенти, съобщи ректорът на висшето училище проф. Виктор Златков, който приветства 102-рия випуск. За това информира Сlinica.bg.
Гергана Николова е единствената пълната отличничка сред първокурсниците като достигнала максималния бал 36.00 точки. Проф. Златков отчете още, че в университета има общо 10 000 студенти, от които 3200 са чужденци.
„Ще подкрепяме стремежа за усъвършенстване на учебното заведение”, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и изрази надежда МЗ да създаде подходяща среда за реализация на бъдещите медици. Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева пък пожела на студенти да бъдат будни и активни. “Да бъдеш лекар,специалист по здравни грижи, дентален лекар е не само да знаеш, но и да притежаваш частица човечност в себе си. Вярвам, че всички Вие избрали тази професия носите тази частица”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. “Останете в България!”, призова студентите председателят на БАПЗГ Милка Василева. Поздравления отправиха още председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, председателят на Студентския съвет в МУ-София Видин Кирков и др.

НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ОТМЕНЕНИТЕ ОТ ВИСШИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НОРМАТИВНИ АКТОВЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Намалява броят на атакуваните по съдебен ред подзаконови нормативни актове през 2018 г. Това става ясно от приетия днес от парламента Годишен доклад за състоянието на националната сигурност, информира Zdrave.net.
От доклада се разбира, че е намалял броят на отменените от Висшия административен съд (ВАС) нормативни актове, издадени от министъра на здравеопазването. Нараснал е броят на влезлите в сила съдебни решения, с които се отхвърлят жалбите срещу нормативните актове, което води до установяване на състояние на относителна стабилност и елиминиране на някои рискове за националната сигурност.
„През 2018 г. се наблюдава положителна тенденция, свързана с приетата нова Национална здравна карта на България, която определя актуалните потребности от медицинска помощ. Създадени са нормативни критерии, от които НЗОК следва да изхожда при сключване на договори с лечебни заведения за болнична помощ. Обнародвани са нови медицински стандарти по „Урология“, „Медицинска онкология“, „Гастроентерология“, „Образна диагностика“ и „Неврохирургия“. Актуализиран е медицинският стандарт „Трансфузионна хематология“, пише в доклада.
Отчетени са промените в Закона за здравето, с които е дадена възможност на членовете на ТЕЛК да работят и на други места, с цел по-оптимално сформиране на комисиите, както и тези в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез които е създадена Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти с цел осигуряване на достатъчни количества за пациентите и наблюдение на паралелния износ.
„През периода 2008-2018 г. в Имунизационния календар са извършени следните промени: заменена е употребата на жива орална поливаксина с убита поливаксина като задължителна имунизация и реимунизация при децата, въведени са като задължителни имунизациите срещу пневмококови инфекции, намален е броят на прилаганите видове ваксини чрез включването на многокомпонентни ваксини срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит В, намален е броят на прилаганите ваксини срещу туберкулоза. През 2018 г. са сключени двугодишни договори за доставка на ваксини. Не е имало отказ на заявка за доставка заради производствен или друг проблем. В резултат на мащабно прилаганата имунопрофилактика в страната не се срещат редица заболявания – дифтерия от 1993 г., тетанус – единични случаи при неимунизирани, полиомиелит – от 2002 г., бяс – от 1974 г. Всяко снижаване на обхвата води до възникване на заболяванията – например през 2009 г. след внос на морбили и разпространението му сред неимунизирани за 18 месеца се разболяват 24 000 души, има 24 смъртни случаи, от които 22 на деца“, отбелязват депутатите от работната група в доклада. От него става ясно още, че в страната се извършва отчет за 62 остри заразни болести, а през 2018 г. не са регистрирани епидемични взривове.

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ НАСТОЯВАТ ДА СИ ПОЛУЧАТ ПАРИТЕ ЗА ИЗВЪРШЕНАТА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2015, 2016 И 2017 Г.
“Единият вариант да си получим дължимото е с декларация, а другият – през съда.” Това каза председателят на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) д-р Неделчо Тотев пред БНР по повод искането на Сдружението до Надзорния съвет на НЗОК да им бъде изплатена надлимитната дейност за лечението на пациенти за 2015 г., 2016 г. и 2017 г., информира Zdrave.net.
„Някои от болниците са завели дела, тъй като това са осчетоводени средства като суми, които трябва да бъдат получени и всеки одитор би задал логичния въпрос защо това не е потърсено. Сондирахме мнение с Българския лекарски съюз в лицето на д-р Маджаров и УС но СОББ прецени, че трябва да изработи тази декларация, за да може да ни бъде изплатена дейността и с тези пари да покрием задълженията, които предстои да натрупаме през зимния сезон във връзка със завишения разход“, изтъкна д-р Тотев.
„Нашата цел не е да деструктираме и да създаваме проблем на държавата, защото и без това парите са малко. Нашата цел е да спестим точно тези лихви от просрочия, да спестим адвокатски хонорари, които не са никак малки. Ако декларацията не доведе до резултат, може би всички биха тръгнали да завеждат дела или да си депозират оставките – така системата ще се деструктира“, коментира още председателят на СОББ.