НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.08.2021)

12 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 СРЕД МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
782 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. С PCR са установени 387 от тях, а с бързи антигенни тестове – 395. Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 18 166. От тях 5272 са PCR, а 12 894 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 78; Варна – 61; Велико Търново – 35; Видин – 3; Враца – 16; Габрово – 14; Добрич – 9; Кърджали – 6; Кюстендил – 12; Ловеч – 7; Монтана – 3; Пазарджик – 43; Перник – 13; Плевен – 20; Пловдив – 89; Разград – 7; Русе – 31; Силистра – 11; Сливен – 7; Смолян – 5; София област – 25; София град – 161; Стара Загора – 36; Търговище – 13; Хасково – 21; Шумен – 18; Ямбол – 10.
Случаите на новия коронавирус у нас към момента са общо 430 410. От тях 12 577 са активни. Излекуваните лица са общо 399 527, като от тях 217 са регистрирани през изминалото денонощие.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1222-ма пациенти с потвърден COVID-19. 108 от тях са настанени в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставените у нас до момента, са общо 2 126 824. От тях 12 322 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 13 530 лица-медицински служители. 12 нови случая са регистрирани през последното денонощие, като от тях 1 е установен при лекар, 5 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
18 306 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 18.

Министър Кацаров по време на парламентарния контрол: ЗАЛОЖЕНИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА СТОЙНОСТИ СА ИНДИКАТИВНИ, А НЕ ДЕФИНИТИВНИ
Направените в Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 предложения за функционирането на детските градини и яслите при 14-дневна заболеваемост от COVID-19 > 500 на 100 000 население (ниво 4) са индикативни и не трябва да се приемат дефинитивно. Това заявява служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в отговора си към народния представител Елисавета Белобрадова, информира Zdrave.net.
„В хода на епидемичното разпространение на COVID-19 при въвеждане на противоепидемични мерки за различни групи и дейности в обществото от МЗ ще се вземе предвид обхватът на лица с пандемична ваксина в различните образователни структури и възможността за безопасно провеждане на обучителен процес в контекста на разпространението на варианти на безпокойство. При предложения за промяна и взети решения в противоепидемичните мерки, касаещи детските заведения и училищата, родителите своевременно получават цялата информация от медиите и сайтовете на заинтересованите институции“, пише още в отговора си министърът.
Белобрадова отбелязва във въпроса, че планът съдържа някои неясноти по отношение на функционирането на детските градини и ясли по време на пандемия, за които министърът казва, че ще бъдат взети под внимание в процеса на работа при промяна в обстановката.
В отговор на въпроса дали МЗ планира информационна кампания за промотиране на Националния план, за да бъдат информирани навреме родителите преди да настъпи нуждата от сертификат за ваксинация, министърът заявява, че усилията на Министерството са насочени към популяризиране на ползите от ваксинацията, ефикасността и безопасността на ваксините, възможните очаквани странични реакции, етапите на клиничните проучвания, значението на приложението на ваксините при различните възрастови групи, при лицата с хронични заболявалия и т.н.

КНСБ ОТПРАВИ АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ, СЛУЖИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19
Конфедерацията на независимите синдикати в България е разтревожена от задаващата се нова коронавирусна вълна в страната. В тази връзка от КНСБ отправиха апел в открито писмо до медиите към всички работници, служители и граждани на страната да се ваксинират, за да защитят себе си, близките си и работното си място, информира БНР.
От КНСБ отбелязват, че научните факти и медицинските специалисти са категорични, че ваксините предпазват, могат да предотвратят тежко протичане на заболяването и да намалят броя на хората, приети в болница с усложнения. Данните за България сочат, че едва 1-2% от постъпващите в болница са ваксинирани, и то само с една доза, а 98 на сто от хоспитализираните в момента са без ваксина.
Според синдиката покачването на броя на заразените с COVID-19 през последните дни буди тревога за евентуалните последствия както за здравето ни, така и за заетостта и доходите. Нов сериозен ръст на заболелите крие риск от въвеждане на ограничителни мерки и затваряне на работещи бизнеси, но това може да се промени чрез доброволна ваксинация срещу коронавируса.
От нашата обща отговорност зависи дали ще спрем четвъртата COVID вълна, посочват още от КНСБ.

Лъчезар Томов, преподавател по информатика в НБУ: НУЖНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ
„Можем да спрем епидемията, но трябва да се действа отсега. Най-важното нещо е да се прекратят големите събирания на открито и закрито по всякакъв възможен начин, хората да се събират до 8 човека, ако капацитетът е до 20-30 на сто реално спазван, ако се налага носенето на маски с полиция и глоби, ще спасим няколко хиляди души“. Това заяви пред БНР Лъчезар Томов, преподавател по информатика в Нов български университет. Според него туристическият сезон е източникът на вируса, и то основно чрез идващите от Русия.
„България загуби досега при обща надвишена смъртност 38 хиляди души, което е двойно повече, отколкото загубата на хора през Втората световна война. Една четвърт са хора в трудоспособна възраст – 9 хиляди души са под 65 години, което е сериозна икономическа загуба, но не се усеща веднага“, коментира Томов. Той е на мнение, че е нужно задължително ваксиниране на държавните служители. Математикът припомни, че заради задължителните ваксини у нас са оцелели голям брой деца.
Според Томов друга стъпка е да се намерят финансови резерви за обезщетяване на туристическия бранш, а от протестиращите бизнеси да се изисква да показват сертификати за ваксинации на служителите си. Също така според него трябва да има заведения за ваксинирани, като се затварят тези с неваксиниран персонал. Тези мерки трябва да се налагат и с полиция, смята математикът. Той допълни, че ваксините намаляват силно разпространението на вируса, което ще намали и риска от мутирането му.

СЛУЖЕБНИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ПРЕДЛАГА УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ ДА СТАНЕ ВРЕМЕННО НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
УМБАЛ „Лозенец“ да стане временно Национална детска болница. Това предложи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на днешното си изслушване в парламента относно изграждането на детската болница, информира Zdrave.net.
По думите му болницата може да бъде изградена на определеното място в двора на „Александровска“ болница, само ако бъде съборен строежът, затова се търси нов терен. От Столичната община обаче са заявили, че няма нищо подходящо. „Дори да се намери подходящ терен, ще отнеме 6-7 години, за да се построи болницата и преди да може да се използва, а дотогава децата продължават да се лекуват при много лоши условия. Не можем да чакаме 6-7 години, предлагам правителствена болница временно да я използваме за детска болница и да спрем този геноцид“, каза министър Кацаров.
По-късно той допълни, че за първите 6 месеца на годината в УМБАЛ „Лозенец“, която разполага със 116 легла, са лекувани 9 души, което доказва, че от нея няма нужда.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че детската болница да се помещава в болница „Лозенец“ е било предложено от тях още през 2018 г., но тогава всички други парламентарни партии са се обявили против.
Депутатът от БСП Георги Михайлов се обяви против трансформацията на УМБАЛ „Лозенец“.
„Само в София стратегическите педиатрични нива са 270, а болница Лозенец не разполага с такова. Има обаче други болници в карето на „Александровска“ болница, които биха могли да бъдат използвани. Ако ще се местите само специализираната болница за детски болести „Проф. Иван Митев“ там, това е непрофесионално. Комплексността е от основно значение за лечението на децата. 21 век сме, не живеем в 20 век вече“, изтъкна Георги Михайлов
„Не съм обследвал други болници, с това трябва да се натовари редовен министър“, отговори д-р Кацаров.
Народният представител от „Демократична България-Обединение“ д-р Таня Андреева заяви, че трябва да е съвсем ясно, че доброто решение за преместване на сега съществуващата Педиатрия в болница „Лозенец“, е временно. „Трябва да се предприемат всички действия да има нова Национална детска болница“, каза тя.
По отношение на действащия проект за Национална детска болница, служебният министър заяви, че тази тема не е никак радостна. „Това е грозна картина на поредица от закононарушения, а аз съм поставен в ситуация да търся 9 млн. лв.“, заяви д-р Кацаров и изреди хронологията на събитията. Стана ясно, че специализираната прокуратура ще разследва действия и документи, свързани с направени ангажименти за строителство на Национална детска болница. Министър Кацаров обясни, че договорът ще бъде прекратен и ще бъде сменено цялото ръководство на инвестиционната компания.

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА БЪЛГАРКИТЕ, КАНДИДАТСТВАЩИ ЗА ИНВИТРО
Увеличава се броят на българките, кандидатстващи за инвитро, показа проверка на Zdrave.net.
През 2017 година бяха предприети промени, с които бе премахнат лимитът за финансиране на този тип процедури от страна на държавата, припомнят от здравния портал.
1583 са издадените заповеди за одобрение на ин витро процедури за второто тримесечие на 2021 година. Това става ясно от отчета на Център за асистирана репродукция за периода. За същия период през 2020 г. те са били 955.
Приетите заявления през месеците април, май, юни са 1455 на фона на 1051 за второто тримесечие на 2020 година. Техният брой за този период на 2019 г. е бил 1448, когато също от фонда са отчели „тенденция на повишаване на броя на приетите заявления за организационно и финансово подпомагане“. За второто тримесечие на 2018 година броят им е бил 1283.
За финансиране на процедурите през второто тримесечие на 2021 година са изразходвани малко над 5 милиона лева, докато през първите три месеца на годината техният размер е бил приблизително 3,3 милиона лева.
16 пък са одобрените към средата на тази година заявления за кандидатстване към “Инвитро” програмата на Столична община. Общият брой на подадените документи към средата на юни са 19, като три от тях не са одобрени. Последното заседание за разглеждане на кандидатури е било на 28-ми юни. За сравнение, година по-рано, одобрените са били 18 за цялата 2020 г.
В бюджета на София се предвиждат по 70 000 лв. годишно за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Осем са болниците, които имат сключен договор със Столична община по програмата, показва проверка на Zdrave.net.
Според последните данни на СО от 2016 г. до днес в София чрез “Инвитро” програмата на Столична община са родени 23 бебета.

ПРИЕХА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА ХИВ И СЕКСУАЛНО ПРЕДАВАНИ ИНФЕКЦИИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 2021-2025 Г.
Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България за периода 2021-2025 г., информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на правителството.
Проектът на Националната програма съдържа мерки, надграждащи постигнатите резултати в борбата с ХИВ в страната. Дейностите, предвидени за изпълнение по Националната програма, са осигуряване на ранна диагностика, лечение и мониториране на терапията на случаите на ХИВ; осигуряване на ранна диагностика и лечение на случаите със СПИ (сексуално предавани инфекции); извършване на превантивни дейности за ХИВ и СПИ сред рисковите групи и др.
Сред целите на Национална програма са: достигане до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск чрез запазване, разширяване и поддържане на целенасочени и непрекъснати интервенции за превенция на ХИВ; намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ инфекция; елиминиране на предаването на ХИВ инфекцията от майка на новородено; достигане през 2025 г. до 95 % от бременните жени с изследване за сифилис и до 95% от бременните жени с изследване за ХИВ и др.
Приемането на програмата ще допринесе за ограничаване разпространението на посочените заболявания в страната и ще изпълни поетите на международно равнище ангажименти в превенцията и контрола на заболяванията, в съответствие с Глобалната стратегия срещу ХИВ на Обединената програма на ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS).

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ОТКРИВА НОМИНАЦИИТЕ ЗА НАГРАДИТЕ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА“
Българският лекарски съюз открива номинациите за наградите „Лекар на годината“, съобщиха от съсловната организация.
По традиция БЛС ще почете Деня на българския лекар – 19 октомври. В празничния ден на официална церемония ще бъдат връчени и наградите за принос в медицината.
Тази година е по-специална, защото БЛС чества 120 години от основаването на съсловната организация и 31 години от възстановяването ѝ.
Категориите, в които ще бъдат номинирани заслужилите признание медици са:
1. “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;
2. “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;
3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;
4. “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“;
5. “Лекар на годината 2021 г.”
Срокът за представянето на номинациите е 30 септември.2021 г.

В СИЛИСТРА ЗАРАБОТИ ЛАБОРАТОРИЯ ПО ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ
В Силистра заработи лаборатория по инвазивна кардиология. Началото бе поставено преди четири години. Инвестицията от Министерство на здравеопазването е в размер на близо 2 милиона лева, съобщи БНР.
Досега всички спешни случаи, които се нуждаеха от инвазивна диагностика и лечение, бяха транспортирани на разстояние от 120 км в посока Русе или Варна.
За пациентите в Силистра ще се грижи външен екип от двама лекари и три медицински сестри, докато бъдат обучени местни кадри. Ръководител на лабораторията е д-р Георги Маждраков, според когото времето е факторът от най-голямо значение за болните.
От първичния медицински контакт до реализиране на проходимост на засегнатия кръвоносен съд са нужни от 60 до 90 минути, сподели и д-р Петя Чобанска, началник на Отделението по кардиология.
Между 300 и 400 са пациентите с кардиологични проблеми, които годишно преминават през силистренската болница и се нуждаят от своевременно лечение.