НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.08.2019)

ОТПАДАТ ВИЗИТЕ ЗА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ОТ ЧУЖБИНА С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД
Отпадат визите за чуждестранни кандидат-студенти с български произход, това става ясно след изпратено писмо от посолството на България в Белград до гимназията и до културно-информационния център в Босилеград, съобщи БНР.
С писмото се съобщава, че е отпаднало изискването за визи тип „Д“ за чужденци с български произход, които са приети като студенти в редовна форма на обучение във висшите училища в България.
Изменението е в съответствие с политиката на България за улесняване на влизането и пребиваването на чужденци от български произход на територията на страната с цел обучение, се казва в писмото.
През Закона за българските лични документи е изменен Закона за чужденците в Република България като в чл. 24в се създава ал. 9, която гласи, че разрешение за влизане, пребиваване и напускате на страната, без да е необходимо да притежават виза за дългосрочно пребиваване, могат да получат и чужденците от български произход, които са приети като студенти в редовна форма на обучение във висше училище в Република България и представят документ за български произход.

46 СЛУЧАЯ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА В ЕВРОПА, ОТ КОИТО ЕДИН Е В БЪЛГАРИЯ
„От началото на сезона в Европа са регистрирани 46 случая на западнонилска треска. Само през миналата седмица има 13 случая, от които 9 са в Гърция и главно в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска четирима са в Гърция и един е в Румъния”. Това каза в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести . По думите му, ако възпалението засегне нервната система и мозъка, смъртността е над 10-12%.
Когато заболяването се е появило на Балканите през 1997 г. Тогава е имало 700 болни с възпаление на мозъка в Букурещ, от които 200 са починали.
В България е регистриран първи случай на западнонилска треска за тази година, след като болестта беше потвърдена при 60-годишна жена от Берковица. “Инфекцията е абсолютно безсимптомна. Точната диагноза може да бъде само лабораторна”, обясни в предаването “Преди всички” по програма “Хоризонт” проф. д-р Мира Кожухарова – епидемиолог. Тя добави, че заболяването няма специфично лечение.
“Ако става дума за тежките форми на заболяването, за засягане на централната нервна система, симптомите са съвсем различни – това са симптоми на менингит или на енцефалит. Те са много тежки. Тогава болният е изпращан за болнично лечение и му се поставя и лабораторна диагноза”, уточни д-р Кожухарова и добави, че тежките форми се проявяват при по-малко от 1% от заразените, обикновено при възрастни хора.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ИЗПРАЩАТ ЕСЕМЕС НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ ЗА ПРЕДСТОЯЩА ИМУНИЗАЦИЯ
Общопрактикуващите лекари ще изпращат есемеси на подлежащите на имунизация лица от пациентската си листа. Могат да ги уведомяват и по друг начин, но така, че това да може да се удостовери – чрез лицензиран пощенски оператор, по факс, на електронен адрес, чрез електронно съобщение на мобилен телефон и др. Това предвиждат предлаганите от здравното министерство промени в имунизационния календар, информира Clinica.bg.
Проектът за изменения на Наредбата за имунизациите в България, е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗ.
Заложена е промяна в броя на имунизациите. Намаляват се имунизациите срещу пневмококови инфекции от три на две при деца до 6-месечна възраст. От календара отпада и пробата Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст. В същото време на 12-годишните ще се прави реимунизация срещу коклюш.
Предвижда се също, ако джипитата нямат нужната компетентност за извършване на проба Манту и на имунизация/реимунизация срещу туберкулоза, да осигурят „обучено медицинско лице”, което да ги направи. Причина за това ново изискване са зачестилите сигналите в МЗ за насочване от общопрактикуващи лекари на деца, подлежащи на проба Манту към специализираните лечебни заведения. От МЗ подчертават, че министерството осигурява безплатни ППД туберкулин и БЦЖ ваксина за децата, имунизирани от личните лекари, докато в специализираните лечебни заведения тези ваксини се заплащат.
Промените в проекта на наредба, според МЗ ще доведат до повишаване на колективния имунитет срещу коклюш и респ. намаляване на източниците на инфекция и предаването на причинителя на заболяването към неимунизирани лица. Срокът за обществено обсъждане е 14-дневен поради необходимостта от навременно изготвяне от НЗОК на указания относно реда за предписване, отпускане и получаване на грипни ваксини и последващите дейности, с цел навременно стартиране провеждането на имунизации.

2300 АПТЕКИ У НАС ВЕЧЕ СА СВЪРЗАНИ КЪМ СИСТЕМАТА ЗА ВЕРИФИКАЦИЯ
2300 аптеки у нас са свързани вече към системата за верификация, чрез която се извършва цялостна проверка на всички лекарствени продукти с нанесен индивидуален идентификационен код. По този начин се удостоверява автентичността на лекарствата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Това представлява приблизително 100% от броя на аптеките, които имат договорни отношения с НЗОК (2300) и е около 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600).
Системата беше въведена с Директива 2011/62/ЕС и делегиран Регламент (ЕС) 2016/161 на 09 февруари 2019 г. в държавите-членки на ЕС. Целта е чрез проверката на автентичността на индивидуалния идентификационен код да се гарантира, че лекарственият продукт е с произход от законен производител и е преминал през законната верига на разпространение. Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), е отговорна за създаването, управлението, функционирането и поддържането на националния регистър.
В повечето европейски държави беше въведен стабилизационен период след 9-ти февруари, за да може да се гарантира плавното внедряване на изискванията в аптеките и да не бъде затруднен достъпът на пациентите до необходимите им лекарства. В зависимост от особеностите на всяка държава продължителността му варира. В България беше определен 6-месечен период, който изтече на 9 август т.г. Европейският регламент предвижда санкциите за аптеките, които не са се включили в системата, да бъдат определени в националното законодателство на всяка държава-членка. По тази причина в момента Министерството на здравеопазването подготвя промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и да бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон.