НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.07.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ДА ИЗДАВАТ БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предложението на министерството е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на НЗОК. Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19.
Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.
Към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от личния си лекар, припомнят от здравното ведомство. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от ОПЛ или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус.

1 308 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 11 ЮЛИ
1 308 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа – 108 от тях са установени с PCR, а 1 200 – с бързи антигенни тестове. 62,39% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени в България през последното денонощие, е 7 368. От тях PCR са 881, а 6 487 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 46; Варна – 96; Велико Търново – 14; Видин – 19; Враца – 40; Габрово – 23; Добрич – 34; Кърджали – 20; Кюстендил – 22; Ловеч – 12; Монтана – 22; Пазарджик – 38; Перник – 34; Плевен – 22; Пловдив – 138; Разград – 24; Русе – 28; Силистра – 15; Сливен – 11; Смолян – 17; София област – 47; София град – 401; Стара Загора – 57; Търговище – 13; Хасково – 34; Шумен – 20; Ямбол – 20.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 179 497 случая на новия коронавирус, 9 091 от тях са активни. 1 133 129 са общо излекуваните лица, от които 3 076 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 456 – от тях 33-ма се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 122, от тях 70,49% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 425 178 са общо дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, 2 178 от които са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 779. Нови 22 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: Девет от тях са установени при лекари, два – при медицински сестри, шест – при санитари, един – при санитар и четири – при друг медицински персонал.
37 277 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Пет нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОЩЕ ОБЛАСТИ В СТРАНАТА ПРЕМИНАВАТ В ЖЪЛТАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Още области в страната преминават в жълтата зона по ниво на заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база. Това показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, информира БТА.
В жълтата зона са областите София-град, София-област, Перник, Враца, Пловдив, Разград, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Останалите области са в зелената зона.
Заболеваемостта от коронавирусната инфекция на двуседмична база в страната е 129 на сто хиляди души население.
По данни от картата за епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за пациенти, заразени с инфекцията, регионът, обхващащ областите София-град, София-област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Монтана и Видин, е в етап едно. Останалите региони са в най-ниския етап – нула, като се очаква до дни два от тях също да преминат в етап едно.

ЗАВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ ВТОРАТА БУСТЕРНА ДОЗА ОТЧИТАТ ОТ РЗИ-ПЛОВДИВ
Завишен е интересът към ваксинацията срещу COVID-19 в Пловдивска област, но е предимно от страна на хората, които искат да си направят втора бустерна доза. Това съобщи за БТА д-р Милена Панайотова, директор на отдел “Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Прилагането ѝ е разрешено от 27 юни и оттогава до момента на територията на областта са поставени 979 четвърти дози, 456 трети дози, само 104 първи дози и 112 втори дози, посочи Панайотова.
Интересът е от възрастни хора, на които вече е позволено да направят четвърта доза.
РЗИ-Пловдив към момента действа един имунизационен кабинет, където натовареността е предимно сутрин. “Според мен интересът е временен и след като хората се реимунизират ще стихне”, коментира Йорданова. И допълни, че ако все пак има голям наплив, са готови да отворят и втори кабинет.
По данни от Единния информационен портал в Пловдивска област 200 172 лица са със завършен имунизационен курс.
“Случаите на коронавирус в областта се увеличават, но хубавото при този вариант на вируса е, че протича по-леко и по-рядко се налага на хората да бъдат хоспитализирани”, коментира Панайотова влизането на Пловдивска област в жълтата зона за разпространение на COVID-19. Данните от Единния информационен портал сочат, че новорегистрираните болни през последното денонощие в областта са 138, а заболеваемостта на 14-дневна база е 105 на 100 000 население.

Проф. Ива Христова: ОЧАКВАМЕ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID ДА СЕ УВЕЛИЧИ МНОГОКРАТНО
“Важно е да бъдат взети превантивно мерки срещу разпространението на коровируса, тъй като тъй като очакваме значително повишаване на случаите, съдейки по страните от Западна Европа.” Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR по повод надигащата се COVID-вълна, информира Zdrave.net.
„Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването – около 100 на 100 000 души, но във Франция и Германия са 1500 на 100 000 души. Т.е. с известно закъснение тази ситуация ще настъпи и при нас“, каза още проф. Христова. По думите ѝ вече са проведени интензивни разговори с експерти от МЗ до ден-два ще бъдат обявени резултатите от тях и новите мерки. „Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места. Твърде много са заболелите, твърде лесно се разпространява вирусът и не можем да не вземем предвид и неговата способност за реинфекции“, изтъкна проф. Христова.
Директорът на НЦЗПБ подчерта, че очакванията са в пъти да се повиши заболеваемостта. „Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите мутации”, обясни проф. Христова.
Проф. Христова напълно подкрепи искането на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев НЗОК да върне безплатните PCR тестове заради новата COVID вълна.
“Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът – в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция, а това са хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били ваксинирани”, коментира проф. Христова. Тя подчерта, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането. Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина.
“Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени. Ваксините доказаха своята безвредност с поставени милиарди дози в цял свят”, отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Д-р Стефан Константинов: ЩЕ ПОТЪРСЯ ПРАВАТА СИ В СЪДА
Причината за проверките в УСБАЛ по онкология е анонимен сигнал. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Стефан Константинов, който преди дни беше освободен от директорския пост на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. В съобщение вчера от Министерството на здравеопазването посочиха, че по време на проверки, извършени от звено „Вътрешен одит“ към МЗ и от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са констатирани нарушения и за временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев, информира БТА.
През 2017 г. поех болницата, която беше с дългове, а миналата година болницата завърши с над половин милион лева печалба. Няма просрочени задължения към днешна дата, въпреки високите цени на консумативите, каза още д-р Константинов. През всички години заплатите са се повишавали. Пациентите на болницата не са намалели, като през миналата година са били изписани над 12 хиляди болни, посочи още той. “Инвестициите, които сме правили през миналата година, са близо един милион лева собствени средства. За пет години няма нито един уволнен, назначени са доста млади хора. Пенсионирани са някои от колегите, но мисля, че хора на 75-годишна възраст трябва да се пенсионират”, добави д-р Константинов.
Сигналът, изпратен до МЗ, е подписан от Академичния съвет, без да са посочени конкретни имена, но е иницииран от новоназначения директор, каза още д-р Константинов. По думите му сигналът е изпратен до всички възможни контролни органи. Той посочи, че на 2 февруари тази година в лечебното заведение са получили писмо, в което се казва, че заради сигнал започва проверка от звеното „Вътрешен одит“ към МЗ. През април, по същия сигнал, започна проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, посочи още той и допълни, че болницата е проверявана и от МВР, Прокуратурата, Инспекцията по труда, Регионалната здравна инспекция.
Констатациите от проверките показват, че има нарушение на Закона за обществените поръчки – за неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от 11 проверени договора, припомни д-р Константинов. Двоен подпис означава, че се изисква подписът на директора и на главния счетоводител, но в документа, който имаме от одита, се посочва, че нарушенията не са по Закона за обществени поръчки, а в договорите за съвместна дейност, посочи д-р Константинов. “Проверихме кои са тези договори и се оказа, че те са между болницата и дъщерното ѝ дружество”, обясни той.
Друго констатирано нарушение от проверяващите е свързано с несвикване на Общо събрание за избор на нов Научен съвет, припомни д-р Константинов. Това е вярно, но се оказа, че мандатът на Научния съвет, който заварих през 2017 г., е изтекъл шест месеца по-рано, посочи още той. Не можехме да свикаме Общо събрание заради COVID ограниченията, но след това обявихме свикването му, каза още д-р Константинов. Това не е моя работа като директор, Научният съвет е автономен орган, а това е отговорност на Министерството на образованието и науката, посочи д-р Константинов.
За друго констатирано нарушение от проверяващите, свързано с различните цени за избор на екип, д-р Константинов посочи, че за всяка дейност в болницата има ценоразпис с цена, която е максимална или по-ниска от законовата възможност. По думите му от болницата са подали възражение срещу тази констатация.
Д-р Константинов каза още, че няма да оспорва вписването в Търговския регистър на новия директор, но би си търсил правата в съда. По думите му смяната му не е политическа поръчка, но е „атакуван“ най-много от най-дългогодишния депутат от ГЕРБ.

ОРГАНИЗИРАТ ФОРУМ ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) организира Ден на пациентите с онкологични кожни заболявания под надслов „Меланомно общество в обществото“, информира агенция “Фокус” като се позова на съобщение от БАДО.
Събитието ще се състои на 23 юли в зала “Средец” на столичния хотел “Балкан”.
На форума пациенти с малигнен меланом и техни близки ще се срещнат с водещи специалисти в областта на лечението на заболяването, учени-медици, психолози, експерти по здравни грижи и други. Целта е всички заедно да се запознаят с най-новите терапии и иновативни методи за лечение, възможностите за диагностика, запазване и изпълнение на репродуктивните функции на пациенти с меланом, психосоциална подкрепа и водене на пълноценен социален живот след диагнозата.
Денят на пациента, организиран от БАДО е част от инициативата на асоциацията за създаване на “Меланом пациентска общност в България”. мисията на медиците в организацията е да запознаят хората с възможностите за превенция, с пътя на пациента с поставена вече диагноза и да отговорят на въпросите, които болните и техните семейства си задават. Според медицинските специалисти от асоциацията такива срещи са важни както за пациентите с онкологични кожни заболявания и техните близки, така и за лекарите в областта, защото им дават възможност да се опознаят взаимно и заедно да обсъдят темите, които са важни за хората. „Медицината вече е твърде напред в диагностицирането, лечението и проследяването на онкозаболяванията. Затова знанието за тях, подкрепата и доверието между лекари и пациенти, превръщат пациента в активен участник в избора на лечение, след като му бъде предложено такова от лекуващия онколог и в ключов двигател по пътя към пълноценния живот и успешното възстановяване“, подчерта д-р Ива Гаврилова, дм от клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център и член на УС на БАДО.