НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.07.2021)

РЕКТОРИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ РАЗКРИВАНЕТО НА ЧАСТНИ МЕДИЦИНСКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА
Ректорите на медицинските университети в България са категорични, че намеренията за разкриване на частни медицински висши училища и филиали, са в разрез с държавната политика по медицинско осигуряване и гарантиране на качеството на медицинските и здравните грижи на населението. Това става ясно от общо становище академичните ръководства на университетите относно проекта за Национална карта на висшето образование в Република България, информира Zdrave.net.
В становището под мотивираните си предложения се подписваха ректорът на Медицински университет – София акад. проф. Лъчезар Трайков, ректорът на Медицински университет – Варна проф. Валентин Игнатов, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. Мариана Мурджева и ректорът на Медицински университет – Плевен проф. Добромир Димитров. Официалният документ е изпратен до Президента на Република България, до министър-председателя, до министъра на образованието и науката, министъра на здравеопазването, председателя на Българския лекарски съюз и председателя на Българския зъболекарски съюз.
Според ректорите съществуващото териториално разпределение на висшите медицински училища покрива нуждите и е съобразено с административното и териториалното деление в страната. „Създаването на нови частни структури в системата на висшето образование на места, където съществуват утвърдени държавни такива, е процес, който беше наблюдаван неконтролирано в системата на здравеопазването и показа своята неефективност“, пише още в становището.
Ректорите на медицинските университети предлагат въвеждането на строго регламентиран съгласувателен режим при намерение за разкриване на нови държавни висши училища по професионалните направления „Медицина‎“‎, „Дентална медицина‎“‎, и „Фармация‎“‎ и сродни специалности от регулираните професии. Те са категорични, че това трябва да се случва при едновременното изпълнение на следните условия: когато броят на действащите студенти на национално ниво е над 99% от определения от НАОА капацитет; когато необходимостта от увеличаване на броя на обучаваните студенти в съответния район е съгласувана с МЗ, в съответствие с националната здравна карта и когато има положително становище от МОН в извършената предварителна оценка на въздействието от откриването на съответното ново държавно висше училище (филиал, факултет, колеж) върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда.
Като допълнение, ректорите и академичните ръководства на медицинските университети в страната апелират да се предприемат законодателни инициативи за налагане на мораториум за откриване на нови университетски болници, както и на мораториум за придобиване на статут на научни организации в съществуващите здравни заведения.
Становището на ректорите на медицинските университети е съобразено с правната и стратегическа основа на Националната карта на висшето образование в Република България (НКВОРБ). Тя е разработена в съответствие със Закона за висшето образование и Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021 – 2030 година. С приемането на НКВОРБ се въвеждат националните политики по отношение на развитието на профилната и териториална структура на висшето образование. НКВОРБ е разработена в условията на действащи нормативни актове, обвързващи субсидирания от държавата прием в държавните висши училища, както и тяхното финансиране от държавния бюджет със серия от фактори, включително отчитащи качеството на обучението, реализацията на завършилите на пазара на труда, оценката за научната дейност, както и получената оценка за програмна акредитация на професионалните направления.
В своите решения и предложения ректорите на медицинските университети са водени от обществения интерес за осигуряване и поддържане на високо качество на висшето медицинско образование и развитие на медицинската наука в страната. Целта е да се предотвратят негативни тенденции, свързани със снижаване на качеството на обучението и научните изследвания, каквито са допуснати от висши училища в други професионални направления.

16 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
16 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 2 от тях са установени с PCR, а 14 – с бързи антигенни тестове. Направените през последното денонощие тестове са общо 5989, като 1156 от тях са PCR, а 4833 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Велико Търново – 1; Враца – 2; Сливен – 2; София град – 7; Стара Загора – 3; Търговище – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 422 462. От тях 8 006 са активни. 396 316 са излекуваните лица, едно от които е регистрирано през изминалото денонощие.
826 са общо пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 104 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 1 852 583 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от тях . 2095 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 450 лица-медицински служители. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са общо 18 140. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.

РАЗШИРЯВАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ ЗА КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ
За председател на Етичната комисия за клинични изпитвания може да бъде определян или магистър по медицина с поне една призната клинична специалност или образователна или научна степен “доктор” в областта на медицината, или магистър по медицина с придобита квалификация в областта на общественото здраве или здравния мениджмънт. Това предвижда проектът за изменение и допълнение на Правилника за условията и реда за работа на Етичната комисия за клинични изпитвания по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. За това информира Zdrave.net.
Досега от председателя на комисията се изискваше да е магистър по медицина с поне една призната клинична специалност в областта на медицината, да има образователна и/или научна степен „доктор“ и образователно-квалификационна степен „магистър“ в областта на общественото здраве или здравния мениджмънт.
„С промяната се разширяват възможностите за избор на министъра на здравеопазването, който има законово правомощие да назначава състава на комисията, в това число и нейния председател. Целта на проекта е да се предостави възможност на министъра за по-голям избор при определянето на председател на комисията, тъй като настоящите изисквания се прилагат кумулативно, а това създава трудности при избор на председател, който да покрие всяко едно от тях“, се казва в мотивите към проекта.
Секретарят и техническите сътрудници ще се определят със заповед със заповед на министъра на здравеопазването, съгласувано с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и председателя на комисията. В мотивите е уточнено, че промяната се налага, защото макар работата на комисията да се подпомага от служители на ИАЛ, предвид натовареността и изключително големия брой административни преписки, разглеждани от комисията, е необходимо да бъдат избрани лица, които да бъдат изцяло на нейно разположение при извършване на административното и техническото ѝ обслужване.
„Секретарят и техническите сътрудници са служители на ИАЛ и те извършват дейности единствено с работата на комисията, като в този случай е необходимо изпълнителния директор да предостави своето съгласие преди да бъдат определени като подпомагащи лица със заповед на министъра на здравеопазването“, се казва още в мотивите.
В проекта е записано още, че по изключение и по предложение на председателя на комисията заседанията могат да се провеждат и дистанционно.

СЛАВИ ТРИФОНОВ ПРЕДЛАГА ЗА ЗДРАВЕН МИНИСТЪР МЛАД СПЕЦИАЛИСТ С МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАНИЕ В СФЕРАТА НА ЗДРАВНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ВАКСИНИТЕ
Председателят на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви номинациите си за правителство още преди окончателното произнасяне на ЦИК и при липса на 100% обработени резултати от изборите. Трифонов заяви, че няма да прави коалиции, а кабинетът ще е експертен, информира Zdrave.net.
Предложението на Трифонов за премиер е Николай Василев, а за министър на здравеопазването – 31-годишната вирусоложка Велислава Петрова, която работи в Глобалният Алианс за Ваксини и Имунизации (GAVI, The Vaccine Alliance) в Женева като специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините.
Справка в Уикипедия показва, че Петрова е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Водещ експерт в проект на Световната Банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г).
По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).
През 2021 г. Велислава Петрова е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията “Иновации в медицината” на световния финал в Южна Африка.
Родена е в Сандански, където завършва средното си образование в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ със златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование Велислава Петрова продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по “Микробиология с година в индустрията” в Университета в Бристол. Избрана за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в Университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

ПАНДЕМИЯТА НЕ ОТКАЗА ЗДРАВНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ
Инвеститорският интерес в сферата на здравеопазването не е намалял, въпреки пандемията. 43 лечебни заведения са подали искания за разкриване на нови дейности он 1 януари 2020 до края на месец юни 2021 г., информира Clinica.bg като се позова на Министерството на здравеопазването.
Одобрените нови дейности от министъра на здравеопазването засега са за 32 болници като 18 от тях вече имат издадено разрешение за осъществяването им по реда на Закона за лечебните заведения.
В понятието „нови медицински дейности“ влизат както започването на изцяло нова за болницата работа, така и значително повишаване на обема на дейности чрез създаването на нова структура или повишаване нивото на компетентност, уточняват от сайта за здравна информация.
Заявление за нови дейности са подали държавни, общински и частни болници от 16 области в страната. Най-голям е броят на лечебните заведения в София – 13.

500 ДУШИ ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА ПРЕГЛЕДАХА ОЧИТЕ СИ В РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“
Приключи поредната седмица от Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България “Зрението е всичко! Прегледай се!”. Това съобщиха от БЛС.
В рамките на инициативата за периода 5-9 юли са прегледани 200 деца и 299 възрастни в градовете Чирпан, Димитровград, Сливен, Ямбол и Казанлък.
Децата се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

ОБЩО 1345 ДУШИ СЕ ВАКСИНИРАХА СРЕЩУ COVID-19 ПРЕЗ УИКЕНДА В СОФИЯ
Общо 1345 души се ваксинираха срещу COVID-19 през уикенда в седемте изнесени пункта в София, организирани от Столичната община и СРЗИ, информира Zdrave.net.
Гражданите имаха възможност в събота и неделя да се ваксинират в търговските центрове „The Mall”“, „България мол“, „Парадайс“, „Сердика център“ и „Ринг мол“, както и в Културния дом в кв. „Дружба“, и в читалище „Асен Златаров“ в кв. „Христо Ботев“.
От края на месец май до момента в мобилните пунктове на открито и в търговските центрове са се ваксинирали общо 8486 столичани, уточняват от СО.
Медицинските екипи са от общинските диагностично-консултативни центрове и многопрофилни болници.
В работни дни ваксинации се извършват и в общинските ДКЦ-ове. От 17 май т.г. до момента там са поставени над 9200 дози ваксини срещу COVID-19 от всички разрешени от ЕС видове.