НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.06.2022)

ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ – ПЛОВДИВ ОТСТРАНИХА 7-КИЛОГРАМОВ ТУМОР НА ЯЙЧНИК
Лекарите от Клиника по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив отстраниха огромен тумор от яйчника на 62-годишна жена. Рекордното образувание е с размери 55 см. и тежи 6,9 кг, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Преди около година жената забелязала физически промени в областта на корема. В началото не обърнала достатъчно внимание на проблема като го отдала на общо нарастване на своето тегло. След допълнителни изследвания се установил, че всъщност става въпрос за бързорастящ тумор в областта на яйчника.
Започнало дълго лутане в различни лечебни заведения, в които по оперативен път премахнат тумора, но не се намира екип, който да се ангажира с тази сложна операция. Тумори с подобни размери са рядко срещани, а отлагането на операцията усложнява още повече случая, тъй като образуванието продължава да нараства с бързи темпове.
Така жената попаднала в Клиника по акушерство и гинекология с ръководител проф. д-р Екатерина Учикова, дм. Специалистите решили да поемат случая и да оперират жената.
Тежката операция продължила близо 2 часа, като лекарите успяват успешно да премахнат тумора в пълния му обем. Екипът на клиниката, който извършва интервенцията е: д-р Борис Керезиев, д-р Николета Парахулева-Рогачева, д-р Мина Рухини, д-р Тошко Каменов – анестезиолог, и Анна Политова – операционна акушерка.
По време на операцията лекарите установили неприятни разраствания, които в 80% от случаите говорят за злокачествен тумор. Добрата новина за пациентката е, че след направените хистологични изследвания, тези прогнози не се оправдали. Жената вече е изписана и възстановяването ѝ протича добре в домашни условия.

82 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
82 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие – 18 от тях са установени с PCR, а 64 – с бързи антигенни тестове. 63,41% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 1 542 са тестовете, направени в България през изминалото денонощие – 363 от тях са PCR, а 1 179 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 7; Варна – 7; Велико Търново – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 2; Монтана – 1; Перник – 2; Плевен – 2; Пловдив – 5; Силистра – 5; Сливен – 2; София област – 3; София град – 33; Стара Загора – 1; Ямбол – 1.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 166 859 случая на новия коронавирус, 68 642 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 1 061 021, от които 14 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведение за болнична помощ се намират общо 289 пациенти с доказан COVID-19 – 26 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са шест, от тях 66,67 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, е общо 4 402 754 – от тях 54 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 583-ма. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.

БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ ПОСЕТИХА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ” В ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ
При много голям интерес премина Денят на отворените врати на Клиниката по акушерство и гинекология и Отделението по неонатология в Университетска болница „Лозенец“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Бъдещите родители видяха видеоматериала „Болницата“, представящ болничното заведение отвътре, видеоклипа, посветен на АГ клиниката и Отделението по неонатология, както и репортаж, заснет от екип на БТВ с доц. д-р Дорина Асенова, началник на клиниката и д-р Щерю Бояджиев, който ръководи Отделението по неонатология.
Присъстващите разгледаха предродилната и родилна зала за водене на нормални раждания, операционните зали, в които се провежда оперативно родоразрешение – Цезарово сечение, Отделението по неонатология, както и стаите за послеродов престой и изписване.
Това са част от местата, в които бъдещите родители усетиха тръпката от най-емоционалния момент за всяко семейство – появата на новия живот. По време на посещението присъстващите се потопиха в уютната атмосфера на болницаjd, запознаха се с висококвалифицираните специалисти, които отговориха компетентно на всички въпроси, които ги вълнуваj. Бъдещите майки получиха подаръци, осигурени с любезното съдействие на фармацевтичните фирми Vedra, ADerma и Queisser Pharma.
До края на календарната година ще бъдат организирани още такива срещи с бъдещи родители, които ще бъдат обявявани предварително на сайта и фейсбук страницата на болницата, обещават оттам.