НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.06.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ПРОЕКТОНАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ НА ТУБЕРКУЛОЗАТА

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект на наредба за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата. Целта й е да се намали риска от разпространение на туберкулозата, осигуряване на своевременно консултиране и изследване на лица със съмнение или в риск от туберкулоза, както и на контактните на туберкулоза лица, ранна диагностика и своевременно лечение и подобряване на надзора на болестта, информира Zdrave.net.
Новата наредба детайлизира процесите и всички изисквания към извършваните дейности по диагностика, изследване, регистриране и съобщаване по електронен път на случаите на туберкулоза. „Това ще осигури устойчивост на постигнатите резултати в контрола на туберкулозата в страната след спиране на финансирането от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария“, пише в доклада на министъра към проекта.
„Със средства на Глобалния фонд беше изградена специализирана електронна информационна система за регистриране на пациенти с туберкулоза, суспектни и контактни лица. Също така бяха изготвени хартиени и електронни образци за отчет на лечебните заведения за дейностите по контрола на туберкулоза, които ще продължат да бъдат използвани за отчитане и не се изисква допълнителен ресурс за разработването им. Медицинските специалистите от лечебните заведения са преминали обучение за запознаване с методическите указания по диагностика, лечение и контрол на туберкулоза и резистетна туберкулоза и работа с информационната система, попълване на данни в журналите за регистриране на случаи на туберкулоза, суспектни и контактни лица и лабораторни журнали“, пише още в доклада.
Наредбата е съобразена с Целите на устойчивото развитие на ООН, Глобалната стратегия на СЗО за спиране на туберкулозата, План за действие за борба с туберкулозата за Европейският регион на СЗО 2016-2020 на Регионалния комитет на СЗО за Европа, стратегията „Здраве 2020“, както и други международни стратегически документи и методически указания.

МЗ ПРЕДЛАГА ПРИЛАГАНЕТО НА НОВОТО ПРАВИЛО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ ОТЛОЖИ ЗА НОЕМВРИ
Министерството на здравеопазването предлага правилото лекарствен продукт да не може да се продава на лечебните заведения на цена по-висока от стойността на която се заплаща с публични средства да се прилага от 1 ноември 2019 г., вместо от 1 април 2019 г., съобщи Zdrave.net. Това става ясно от проекта на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, публикуван от МЗ за обществено обсъждане. Срокът на обсъждането е 14 дена, като необходимостта да е по-кратък е продиктувана от нуждата за осигуряване на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с лекарствени продукти, пише в доклада на министъра.
Според доклада очакваният резултат от отлагането на правилото е да се осъществи по-плавен преход към адаптиране към нововъведената разпоредба за търговците на едро и лечебните заведения. „По този начин не би се прекъснал процеса по лекарствоснабдяване, в резултат на което не би се компрометирало качественото лечение на българските граждани“, пише в доклада.

СПЕЦИАЛИСТИ НАСТОЯВАТ ДА СЕ ИЗГОТВИ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Всеки пети българин има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните на онлайн проучване на тема „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“, реализирано от маркетингова агенция през април 2019, съобщи БНР.
96% от запитаните възприемат черния си дроб като много важен, но въпреки това делът на хората, които профилактично се преглеждат, е нисък, казва д-р Радин Цонев, който е гастроентеролог: “Като цяло българинът знае къде е черният му дроб или поне предполага къде се намира, защото винаги, когато се появи пред лекарските кабинети и го заболи в дясно, той смята, че това е черният дроб, но хората не знаят, че черният дроб по принцип тихо си боледува и той не боли, защото няма рецептори за болка”.
Затова специалистите настояват да се изготви национална програма за чернодробни заболявания и НЗОК да поеме поне едно чернодробно изследване, посочват д-р Цонев и проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология.
“Това, което ние се опитваме да обясним на Националната здравна каса, е, че с това сравнително евтино изследване можем да обхванем страшно много болести на черния дроб – вирусни хепатити, алкохол, автоимунни заболявания, омазняване на черния дроб, токсични увреждания от билки, медикаменти”, изтъкна проф. Антонов.

ПО-СТРОГИ РЕГУЛАЦИИ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ ПОИСКАХА ОТ БИОТЕХНОЛОГИЧИЯ И ЗДРАВЕН КЛЪСТЕР
“В момента всеки може да си забърка нещо в гаража и да го пусне на пазара като хранителна добавка. Ако някой внася съставки за такива продукти от трети страни, извън ЕС, тогава самата регулация у нас е съвсем слаба. В другите държави има съответни агенции, които тестват съставките на хранителните добавки, не само за тежки метали“. Това изтъкна Димитър Димитров, съпредседател на Биотехнологичния и здравен клъстер – България. Организацията проведе едноименен форум в „София Тех Парк“, с участието на представители на МОН, Министерството на икономиката, Фонд на фондовете, ИАНМСП, BESCO, научни организации, компании, учени, лекари и експерти в областта на здравеопазването и биотехнологиите.
Първа тема за работа на организацията е сертифицирането на лабораториите у нас. В момента по-голямата част от компаниите у нас използват за своите тестове лаборатории извън България, тъй като нашите нямат необходимите лицензи, за да извършват подобни изследвания, а университетските лаборатории нямат връзка с бизнеса. Втора тема за работа е създаването на пълна карта на възможностите и мощностите за предклинични изпитания на лекарства от I до IV фаза. Трета тема, по която ще работи Клъстерът e създаване на публичен регистър за хранителните добавки.

ПОЛИЦИЯТА РАЗСЛЕДВА ЛЕКАРИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА РЗОК-ВРАЦА
Полицията във Враца разследва двама лекари заради съмнение за източване на средства от РЗОК-Враца. Повод за подозрението са документи със спорна достоверност, информира Clinica.bg.
Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” към МВР-Враца са извършили проверки в три лекарски кабинета – един в гр. Бяла Слатина и два в села от община Бяла Слатина. Кабинетите са ползвани от двама лекари.
При проверките са намерени и иззети 55 амбулаторни листове на пациенти, подписани и подпечатани от двамата лекари, както и с положени подписи за пациенти, удостоверяващи извършени медицински прегледи за времето 5-12 март 2019 г. Установено е, че в посочения период лекарите са били извън страната, а пациентите, нанесени в картоните, категорично заявяват, че не са ходили на преглед в посочените дати и положените подписи не са техни. Изготвените документи са отчетени пред РЗОК-Враца с цел получаване на средства от бюджета на касата. Работата по случая продължава, уточняват от ОД на МВР-Враца.

РОКАДА В КОМИСИЯТА ПО ПРОЗРАЧНОСТ
На днешното си заседание Правителството освободи София Пенева като член на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Пенева е отправила молба за освобождаване поради предстоящ продължителен отпуск за временна неработоспособност, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
На мястото на София Пенева за член на Комисията по прозрачност е определена Веска Гергова, главен юрисконсулт в дирекция „Правни, административно-финансови дейности и управление на качеството“ на Изпълнителната агенция по лекарства. Веска Гергова е магистър по „Право“ и „Здравен мениджмънт“. Тя е член на постоянно действащи комитети и комисии на европейско ниво в областта на лекарствената политика.

НАЦИОНАЛНАТА ОНКОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ПОДРЕДИ ПЕТА ИЗЛОЖБА ПОД МОТОТО “ПРОДЪЛЖАВАМЕ”
На 5 юни 2019 г. във фоайето на Лъчетерапевтичния комплекс на Националната онкологична болница (УСБАЛО – София) се откри петата изложба от поредицата арт-инициативи под мотото „Продължаваме“. Гости на откриването бяха пациенти, лекари, творци и приятели. Начало на изложбата дадоха малките лъчезарни танцьори от „Дани денс студио“ към Културен център „Люлин“ и виолончелистката Ана-Мария Иванова, информира БНР. Изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Константинов поздрави всички присъстващи и благодари на 30-те художници, включили се в благотворителната инициатива с около 300 свои произведения. “Вратите на тази нетипична, но мащабна галерия са отворени за всички – не само за пациентите и придружаващите ги”, изтъкна д-р Константинов.

НЦТХ И БЧК ЩЕ НАГРАДЯТ ДЪЛГОГОДИШНИ КРЪВОДАРИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА
На 12 и 13 юни 2019 г. в аулата на Националния център по трансфузионна хематология ще се проведе 59-та Национална конференция по трансфузионна хематология, информира CredoWeb. Във форума участие ще вземат представители на Националния център по трансфузионна хематология, на районните центрове по трансфузионна хематология в Пловдив, Плевен, Стара Загора и Варна, както и на отделенията и лабораториите по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в страната и др.
В рамките на събитието ще бъде направен цялостен отчет на извършената дейност по кръводаряване, диагностициране, преработване и предоставяне за приложение на кръв и кръвните съставки през 2018 година. По време на форума ще бъдат представени и нови продукти и технологии в областта на трансфузионната хематология.