НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.05.2022)

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ СА НАМАЛЕЛИ С БЛИЗО 15%
Днес е Международният ден на сестринството – празнуват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите. От Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се подчертава в обръщение към медиите, че медицинските сестри и останалите професионалисти по здравни грижи все още са недооценени от обществото и политиците. Дефицитът на тези кадри продължава застрашително да нараства, съобщи БНР.
През последните 10 години медицинските сестри са намалели с близо 15%, средната възраст на работещите сестри се е увеличила с 4 години. Почти 30% от работещите медицински сестри са на възраст над 60 години, на 31% от тях предстои пенсиониране в следващите 10 години. Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на родното здравеопазване. Сходни са проблемите и при акушерките.
Нужни са спешни мерки за спасяване на съсловието, пише в обръщението.
В Благоевград по повод професионалния празник ще има кампания за безплатно измерване на артериално налягане. В инициативата, организирана от катедра “Здравни грижи” към Югозападния университет, ще се включат студенти от специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”.

Райна Бояджиева, председател на РК на БАПЗГ-Варна: НАШЕТО СЪСЛОВИЕ “БОЛЕДУВА” ОТ НЕДОСТИГ НА КАДРИ
На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Датата е избрана неслучайно, тъй като именно на 12 май е родена Флорънс Найнтингейл – жената, която поставя основите на сестринската грижа и началото на професията медицинска сестра.
Тази година мотото на празника е „Гласът ни води: Инвестирайте в здравните грижи и зачитайте правата за осигуряване на глобалното здраве”. Това каза за Радио Варна председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) във Варна Райна Бояджиева.
“Политиците у нас все не намират причина и възможност да инвестират достатъчно в нашата професия. Пандемията извади на показ проблемите в системата и показа ясно, че е необходима много сериозна инвестиция в професионалистите по здравни грижи за да можем да продължим да подсигуряваме тези здравни грижи”, коментира Райна Бояджиева.
Недостигът на кадри остава основен проблем и предизвикателство пред съсловието.
“Недостигът на медицински сестри и изобщо на професионалисти по здравни грижи е сериозна заплаха за общественото здраве. Ние се стопяваме все повече и нашето съсловие вече “боледува” от недостиг на кадри. Колегите масово се отказват и напускат системата заради ниското заплащане, а и заради липсата на добри условия на труд. Все повече мои колеги споделят, че за тях не всичко е пари, а по-важно е да е осигурена нормална и спокойна работна среда. Спада и интересът от страна на младите към професията, виждайки проблемите с ниското заплaщане”, каза още Бояджиева.
“Правителството усилено говори за увеличение на заплатите на медицинските сестри чрез различни механизми. Надяваме се да се случат нещата, но времето ще покаже”, допълни Бояджиева, която днес присъства на срещата на съсловната организация с представителите на властта.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА ПОЗДРАВИ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ЗА 12 МАЙ
„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания”. С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората.
За да увековечим делото на тази забележителна жена и за да засвидетелстваме уважението си към труда на медицинските сестри, от 1974 г., на 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството.” Това написа министър Асена Сербезова в поздравителен адрес до председателя на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева и до медицинските сестри у нас.
В поздравлението се казва още: “Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, безспорно притежавате. Доказвате го всеки ден, а през последните две години на пандемия от COVID-19 се уверихме, че за вас сестринството е не просто професия, то е начин на живот. В това време на безброй неизвестни, за да гарантирате на обществото ни качествена, навременна и компетентна медицинска грижа, вие не само не абдикирахте от задълженията си, а дадохте най-доброто от себе си. Пандемията осветли вашия опит, вещина и мъдрост, които са ключови за преодоляване на всяко здравно предизвикателство, и ни припомни, че без тях сме загубени. С усилията, които полагахте ежечасно, с високия си професионализъм и неизменната подкрепа, която оказвахте на лекарите, вие помогнахте животът на хиляди български граждани да бъде спасен. Няма критерии, по които да бъдат измерени саможертвите, които много от вас направиха в този изключително труден за българското здравеопазване момент. Заради тази всеотдайност и заради готовността ви да продължите да помагате, в която съм убедена, ви изказвам искреното си признание. Знам, че то не е единственият мотив, който да ви задържи в нашата страна, а неизпълнените обещания, получени през годините, рискуват вярата ви в системата. Затова с настоящия екип на Министерството на здравеопазването и всички ангажирани в сектора правим всичко възможно да ги реализираме, като ви осигурим най-добрите условия за работа у нас. Стремим се посредством всички законови механизми да ви гарантираме достойни възнаграждения, които да ви носят удовлетворение всеки ден. Сигурна съм, че работейки заедно в духа на конструктивния диалог и взаимната воля, ще успеем да постигнем тези цели и съм убедена, че това ще се случи скоро. Приемете моите поздравления по повод професионалния ви празник. Бъдете здрави и следвайте примера на новаторката Флорънс Найтингейл! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!”

359 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 11 МАЙ
359 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 39 от тях са установени с PCR, а 320 – с бързи антигенни тестове. 66,85% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За изминалото денонощие са направени общо 6 502 теста – 727 от тях са PCR, а 5 775 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 15; Варна – 25; Велико Търново – 8; Видин – 2; Враца – 10; Кърджали – 3; Кюстендил – 12; Ловеч – 5; Монтана – 5; Пазарджик – 15; Перник – 5; Плевен – 1; Пловдив – 36; Разград – 2; Русе – 9; Силистра – 8; Сливен – 3; София област – 16; София град – 118; Стара Загора – 25; Търговище – 2; Хасково – 13; Шумен – 7; Ямбол – 7.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 160 706. Активните случаи са 124 042. Излекуваните лица са общо 999 645, от тях 4 626 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 629 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 67 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 68, от тях 76,47% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 389 337 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, през последното денонощие са приложени 1 038 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 493 лица-медицински служители. Два нови случая на лекар и санитар са регистрирани през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 019. Нови 12 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 91,67% от починалите лица не са били ваксинирани.