НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.05.2021)

Милка Василева: ОЧАКВАМЕ СЛУЖЕБНИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ДА ПРЕРАЗГЛЕДА МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ
За съжаление няма как да имаме много сериозни очаквания от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заради ограниченото време, в което може да работи този кабинет. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева по повод новото ръководство на Министерството на здравеопазването и очакванията за това какви ще са неговите приоритети.
„При нас проблеми има със заплатите, с организацията на работа, със самостоятелните практики по здравни грижи, но това всичко изисква и законодателна инициатива, и работа с НЗОК. Единственото, което може би е в правомощията на министъра, е да бъдат подобрени медицинските стандарти. Те са сериозен проблем, а д-р Кацаров има много сериозен опит в това отношение. Разбира се и ние сме готови да помогнем с всичко, което е възможно. Ако той прояви инициатива да създаде работна група към Министерството за преразглеждане на стандартите, ние сме готови да се включим в нея“, каза Василева. По думите й има и други наредби, които трябва да бъдат пипнати по отношение на детското и училищното здравеопазване. „Това служебно правителство обаче няма физическо време, за да бъдат изпълнени всички неща. С удоволствие обаче бихме се срещнали с него и бихме помагали с каквото е възможно, ако той прецени, че има нужда от нас“, допълни Милка Василева.

УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ В ПЛОВДИВ ПОДГОТВЯ СТИПЕНДИАНТСКА ПРОГРАМА ЗА СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“
Стипендиантска програма за студенти от II и III курс на специалността „Медицинска сестра“ подготвя за новата учебна 2021/2022 година УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Предвижда се отпускане на 10 стипендии за студенти след завършен II курс и 10 стипендии за студенти след завършен III курс на обучение по тази специалност в ОКС „Бакалавър“, информира Zdrave.net като се позова на лечебното заведение.
Паричната сума е в размер от 150 до 200 лв. месечно за срок от една или две години, в зависимост от условията, на които отговарят студентите. Със стипендиантите се сключват договори за постъпване на работа в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, обясниха от най-голямото в България лечебно заведение.
Целта на ръководството на болницата е да подкрепи младите студенти по време на обучението им и да привлече и задържи млади медицински специалисти, гарантирайки им работно място по специалността. Очакванията са тази практика да окаже положително влияние в работата на лечебните структури на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, защото ще се създадат условия за приемственост и развитие в професията. Това от своя страна ще помогне за справяне с кризата от липсата на квалифицирани и опитни медицински кадри на пазара на труда на национално ниво, смятат от лечебното заведение.
В момента в лечебното заведение има 188 свободни щата за медицински специалисти. Общият брой на заетите е 898. От тях 633 са медицински сестри. Останалите са акушерки – 57, медицински лаборанти – 111, рентгенови лаборанти – 52, рехабилитатори – 26, помощник-фармацевти – 17, фелдшер – 1.
Възнагражденията в лечебното заведение се определят, като се взимат предвид сложността, тежестта и отговорността на труда, както и параметрите на работната среда. За стимулиране на медицинските специалисти, освен основната работна заплата се начисляват и допълнителни възнаграждения, извън задължителните по Кодекса на труда. Част от тях са допълнителни възнаграждения при дежурства по график в дните събота и неделя, допълнително заплащане за операционна, реанимационна и анестезиологична работа. Медицинските специалисти с по-висока квалификация получават допълнителни възнаграждения, определени в зависимост от степента й, поясняват от болницата.
В УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив, освен предвиденото материално стимулиране, медицинските специалисти имат възможност да повишават квалификацията си, както и да провеждат практическо следдипломно обучение. Голямата структура на болницата дава възможност за натрупване на богат клиничен и административен опит, обясниха от лечебното заведение.

ПРЕДСТАВЯТ ПРОФЕСИИТЕ В НАПРАВЛЕНИЕ „ЗДРАВНИ ГРИЖИ“ С ОНЛАЙН ЛИСТОВКИ
По повод 12-ти май – Международния ден на сестринството и наскоро отминалия Международен ден на акушерките, който се отбелязва на 5-ти май, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи представя професиите в направление „Здравни грижи“ – медицинска сестра, акушерка, медицински фелдшер/лекарски асистент, медицински лаборант, рентгенов лаборант и рехабилитатор чрез онлайн листовки. За това информира Zdrave.net.
В тях БАПЗГ запознава с възможностите за получаване на необходимото образование и продължаващо обучение за тези трудни и благородни професии младите хора, с надежда повече от тях да им се посветят за благото на обществото.
БАПЗГ отново алармира, че у нас не достигат 30 хиляди медицински сестри, 4 хиляди акушерки и още много медицински специалисти от сферата на здравните грижи. Асоциацията припомня и апела на Световната здравна организация за повече държавни инвестиции в подготовката и развитието на медицински кадри, които стават все по-необходими в условията на пандемия и други здравни предизвикателства.
За да акцентира върху това СЗО обяви 2020 година за Международна година на медицинската сестра и акушерката.
Да не забравяме през следващите месеци и мотото, което издигна Международния съвет на медицинските сестри (ICN) за 12-ти май 2021 г.: „Нашият глас води, ние творим нова визия за бъдещето на здравните грижи“.

35 748 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
877 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, 536 от които са установени с PCR, а 341 – с бързи антигенни тестове. Общо 13 190 са тестовете, направени през изминалите 24 часа. 5581 от тях са PCR, а 7609 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 23; Бургас – 66; Варна – 77; Велико Търново – 27; Видин – 16; Враца – 15; Габрово – 19; Добрич – 13; Кърджали – 10; Кюстендил – 9; Ловеч – 15; Монтана – 34; Пазарджик – 20; Перник – 25; Плевен – 19; Пловдив – 72; Разград – 8; Русе – 44; Силистра – 8; Сливен – 18; Смолян – 11; София област – 31; София град – 182; Стара Загора – 44; Търговище – 17; Хасково – 20; Шумен – 18; Ямбол – 16.
Към момента в България са потвърдени общо 412 157 случая на новия коронавирус. 41 434 от тях са активни. 353 619 са излекуваните лица. През изминалото денонощие са регистрирани 2222 от тях.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 410 пациенти, от които 535 са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 999 287.
От тях 35 748 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 294. Нови 21 случая са регистрирани през последното денонощие. 4 от тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
17 104 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 59 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

БЕЗ ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПРЕМИНА ПРЕДАВАНЕТО НА ВЛАСТТА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Без официална и открита за медиите церемония премина предаването на властта в здравното министерство, съобщи БНР. Макар да дойдоха заедно, за да говори с журналистите излезе само вече бившият министър Костадин Ангелов. Отсъствието на новия служебен министър Стойчо Кацаров Ангелов обясни така: „Не зависи това от мен! Предадох всичко, обяснил съм всичко! Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим, зависи от резултатите“.
Заместник-министри в здравното министерство ще са бившият управител на Здравната каса д-р Димитър Петров, бившият депутат и директор на Центъра за спешна помощ д-р Александър Златанов и началникът на Инфекциозното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в Александровска болница д-р Тома Томов.
Имената им бяха публикувани в сайта на оглавяваната от Кацаров неправителствена организация Център за защита на правата в здравеопазването.

МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ РАЗГОВАРЯ С ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ ЕДИНСТВЕНАТА У НАС ФУНКЦИОНИРАЩА ФЕРМА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА НОРКИ ЗА ЦЕННИ КОЖИ
Министърът на здравеопазването доктор Стойчо Кацаров прие представители на сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), „Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ и граждани, участници в протеста „ Корупцията дере и вашите кожи“, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Тяхното искане е за предприемане на бързи действия за затваряне на единствената функционираща в момента ферма за отглеждане на норки за ценна кожа. Проблемът е в прерогативите на Министерство на земеделието, храните и горите, обясни министър Кацаров . Затова Министерство на здравеопазването ще поиска становището на експертите от МЗХГ.

ОТВАРЯТ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В ОСЕМ СТОЛИЧНИ ПОЛИКЛИНИКИ
„Зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат отворени в осем Диагностично-консултативни центъра от понеделник , 17-ти май, съобщи Clinica.bg.
Възможности за свободна ваксинация ще има и в големите болници в София и страната.
Удължаването на „зелените коридори“ стана възможно с наличието на достатъчен брой ваксини срещу новия коронавирус. От последната заповед на вече бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов става ясно, че у нас има общо 376 пункта за ваксинация. В началото на седмицата здравните власти обявиха, че желаещите да се ваксинират могат да се записват и през националния електронен портал.