НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.04.2022)

НОВИЯТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ПРЕДВИЖДА ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ С 800 ЛЕВА, НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ С 500 ЛЕВА И НА ОСТАНАЛИТЕ МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ С 200 ЛЕВА
Днес, 12 април, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора. Подпис под документа постави и здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели. Работодателските организации, които решат да подпишат Колективния трудов договор, имат тази правна възможност да го направят и на по-късен етап. Новият Колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа“, посочи проф. Асена Сербезова.
На подписването присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. „Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България“, отбеляза министър Гьоков.
Проф. Сербезова заяви, че именно постигането на по-високи, адекватни на съвременния живот възнаграждения в сектор „Здравеопазване“ е една от приоритетните задачи на Министерството на здравеопазването. „Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи проф. Сербезова. Здравният министър подчерта, че преговорите между съсловните организации и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса по Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да постигнат резултат, който да удовлетворява всички страни.

ЛЕКАРСКИТЕ АСИСТЕНТИ ЩЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ЯСЛЕНИТЕ ГРУПИ НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ПРЕДВИЖДАТ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ
Лекарските асистенти (фелдшери) да могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини – това предвижда проект за промени в Наредба 26 на МЗ от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването и в портала Strategy.bg, съобщи Zdrave.net.
Министерството на здравеопазването предлага изменението поради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка”, каквито се изискват за работа в детските ясли според действащата към момента нормативна уредба.
С промените в наредбата се предвижда възможност дейността на детските ясли да се извършва в сътрудничество и взаимодействие с общопрактикуващите лекари, специалисти от други сектори и с родителите, като са посочени разнообразни форми на партньорство със семействата. Специален акцент се поставя върху зачитането на правата на децата, посочват вносителите в мотивите към проекта.
Допълнени са разпоредбите, свързани с поддържането на пясъчниците и пясъка в тях, като са ясно определени условия за гарантиране на безопасността им.
Промени се предлагат и в разпоредбите, свързани със съдовете за еднократна употреба, в които се разпределя храната в детските кухни, като текстовете се синхронизират спрямо действащото законодателство в тази област.
„Предвид значимостта на проблемите, свързани с физическата активност, гледането на телевизия, престоя на открито, използването на пясъчниците като част от площадката за игра в дворното пространство на детските градини, създаващо традиция и добра възможност в урбанизирана среда за досег с природата и за децата в детските градини, се предлагат изменения и допълнения в тези области и на разпоредбите на Наредба № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини“, посочват още вносителите.
Проектът е отворен за обществено обсъждане до 7 май т.г.

ОТ 1 МАЙ ОТПАДАТ ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТУРНИ БЛАНКИ
От 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят да се извършва само в електронна форма съобразно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването и в портала Strategy.bg, информира Zdrave.net.
Целта на проекта е да се оптимизира процесът по предписване на лекарствени продукти чрез въвеждане на електронна форма на предписване, посочват вносителите.
„Причината, която налага изработването на проектa на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е постъпило писмо от Професионалната организация на болничните фармацевти в България, което касае процеса по приемането на лекарствени листове от болничната аптека, на които са предписани лекарствени продукти за хоспитализирани пациенти. По-конкретно се предлага да се предвиди възможността при приемане на лекарствен лист в електронна форма магистър-фармацевтът от болничната аптека да създава чрез специализиран софтуер втори електронен екземпляр на подписан лекарствен лист под същия номер с добавена в края на номера буква „А“, който не съдържа подпис на лекуващ лекар и началник на отделение“, се казва още в мотивите им.
Промените предвиждат още при техническа възможност журналът по чл. 50, ал. 4 от наредбата да се съставя в електронна форма. За улеснение на работещите в лечебните заведения за болнична помощ се предвижда и възможност за генерирането на електронни документи, които не попадат в обхвата на НЗИС.
Очакваните резултати от предложените промени са свързани със създаване на условия за електронен обмен на документи, като по този начин ще се облекчи работата на ангажираните с процеса по предписване и отпускането на лекарствени продукти, извън действието и обхвата на НЗИС, подчертават вносителите.
Проектът е отворен за обществено обсъждане до 26 април т.г.

167 864 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
871 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 91 от тях са установени с PCR, а 780 – с бързи антигенни тестове. 67,51% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
10 052 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 1 642 от тях са PCR, а 8 410 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 19; Варна – 59; Велико Търново – 25; Видин – 9; Враца – 17; Габрово – 18; Добрич – 30; Кърджали – 10; Кюстендил – 14; Ловеч – 15; Монтана – 13; Пазарджик – 14; Перник – 34; Плевен – 36; Пловдив – 80; Разград – 9; Русе – 28; Силистра – 32; Сливен – 14; Смолян – 4; София област – 20; София град – 227; Стара Загора – 48; Търговище – 6; Хасково – 23; Шумен – 21; Ямбол – 29.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 146 279. От тях 167 864 са активни. Излекуваните лица са 941 685, от които 2 634 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 1 213 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, в интензивни структури се намират 134 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 203, от които 84,24% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 363 644 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента. 1 430 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 209 лица-медицински служители. 21 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: седем от тях са установени при лекари, седем – при медицински сестри, два – при санитари и пет – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 730. Нови 30 случая са регистрирани през последното денонощие. 83,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОТ 13 АПРИЛ ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ 10 СТРАНИ У НАС НЯМА ДА ПРЕДСТАВЯТ ЦИФРОВ COVID СЕРТИФИКАТ НА ЕС
От утре, 13 април, лицата, които пристигат от Република Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет, не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В заповедта се посочва още, че военнослужещи на НАТО, участващи в международни учения и многонационални контингенти и придружаващите ги цивилни лица, също не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни.

ОЧАКВА СЕ НАЦИОНАЛНИТЕ ПЛАНОВЕ ЗА ГОТОВНОСТ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЕПИДЕМИЯ ИЛИ ПАНДЕМИЯ ДА БЪДАТ ЗАПИСАНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването приеха проекта на изменение на Закона за здравето, с който Националните планове за готовност и действие при епидемия или пандемия да бъдат записани в Закона. Проектът беше внесен от д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП „Демократична България“. Предложението беше направено устно по време на днешното заседание на здравната комисия от д-р Симидчиев по време на второ четене на промените в Закона за здравето, с които се регламентират противоепидемичните мерки след края на извънредната епидемична обстановка, информира Zdrave.net.
„Трябва да има механизъм, с който парламентът да контролира този процес, но същевременно не може да имат конкретика за всяка една пандемия, тъй като всяка е различна като характеристика, причинител и т.н.“, изтъкна д-р Симидчиев. Той аргументира предложението си, че промяната в закона единствено въвежда в правния мир документ, наречен Противоепидемичен план, като отговорност на министъра е да го създаде в рамките на 30 дни след обявяването на епидемия или пандемия, и чак след това този план става законов документ, който да бъде анализиран и да се следи дали се постигат параметрите в него или не.
Целта е този план да влезе в правния мир и съответно всеки министър, който и да е той, да е задължен да го спазва за която и да било инфекция. Към сегашния момент говорим за коронавирус, но може да се появи, не дай си Боже, по-опасна инфекция, може да говорим за грип с тежко протичане, може да бъдат най-различни други инфекции. Министерството на здравеопазването има отговорността за стратегията на изпълнение на противоепидемичните мерки. Единственото, което искаме да направим, е да създадем възможността за юридически контрол върху спазването на плана, когато се въведе извънредна епидемична обстановка“, подчерта д-р Симидчиев.
„Това е предложение да се създаде рамка, с която да се каже къде и най-вече доколко може да се въвеждат мерки от РЗИ“, допълни председателят на Комисията по здравеопазването доц. Антон Томов.
Според ГЕРБ и ДПС предложенията между първо и второ четене трябва да бъдат направени писмено и депутатите да имат поне ден, за да се запознаят с тях. Освен това предложенията на д-р Симидчиев противоречат на философията на предложените и приети на първо четене промени. Мнозинството обаче прие тълкуванието на правилника, според което устно направените предложения са допустими и могат да бъдат гласувани.
Вследствие на приетото предложение, депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов оттегли предложенията на партията си, включително и текстовете, в които беше записано че противоепидемичните мерки не могат да включват задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякаква форма на забранителни или разрешителни сертификати.

МЗ ИЗПРАТИ СИГНАЛ ДО ДИРЕКТОРА НА „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“ ЗА НАРУШЕНИЯ С ЛЕКАРСТВА В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В СОФИЯ
Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до директора на Главна дирекция „Национална полиция“ във връзка с извършена проверка в „Специализирана болница за активно лечение по хематологични заболявания“ ЕАД, гр. София. Проверяващите от Дирекция „Вътрешен одит“ на МЗ са констатирали, че през последните две години болницата е бракувала голямо количество скъпи лекарствени продукти, приложими при лечение на пациенти с хематологични заболявания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министърът на здравеопазването, в качеството му на едноличен собственик на капитала на дружеството, е извършил промяна в състава на съвета на директорите на СБАЛХЗ ЕАД, която ще влезе в сила след вписване в Търговския регистър.
По отношение разпространените публично неверни твърдения, че работещите в лечебното заведение няма да получат заплатите си заради смяната в съвета на директорите, МЗ информира:
Промените в състава на съвета на директорите на СБАЛХЗ ЕАД, съгласно разпоредбите на Търговския регистър, имат действие от вписването на въпросните промени в Търговския регистър. До вписване на промените в Търговския регистър, лицата на които е възложено управлението на СБАЛХЗ ЕАД, в случая проф. д-р Бранимир Спасов в качеството му на изпълнителен директор, има всички правомощия, свързани с управлението на дружеството. Не съществува период, в който дружеството остава без „легитимно ръководство“, тъй като вписаният съвет на директорите управлява до момента на вписване на новоизбраните членове на съвета.
За проф. д-р Б. Спасов няма правна пречка да извърши необходимите действия за заплащане на възнагражденията на персонала, както и другите належащи действия, свързани с безпроблемното функциониране на лечебното заведение.
Вписването на новите членове на съвета на директорите се очаква да се случи в рамките на няколко дни, като необходимите документи са подадени в Търговския регистър.
До провеждането на конкурс, като изпълнителен директор предстои да бъде вписана д-р Галя Кондева – Мънкова, която и към момента е член на съвета на директорите.