НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.04.2021)

ВЛИЗА В СИЛА НОВО РАЗХЛАБВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
От днес влиза в сила ново разхлабване на противоепидемичните мерки. Според заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов от 12-ти април се възобновява присъственият учебен процес за:
• учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
• учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
• учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Също от днес, но до 23.04.2021 г. присъствено ще се обучават и учениците от 7, 8 и 10 клас.
Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас, информира Zdrave.net
Във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда, както и държавни изпити и защити на дипломни работи.
От днес се допуска и провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).
Отново от 12-ти април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

ОБЩО 10 382-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА НАСТАНЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В БОЛНИЦА
462 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 174 от тях са установени с PCR, 288 – с бързи антигенни тестове. Общо 3 658 са тестовете, направени през изминалото денонощие, като 2216 от тях са PCR, а 1442 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 13; Варна – 27; Велико Търново – 7; Видин – 4; Враца – 8; Габрово – 10; Добрич – 4; Кърджали – 8; Кюстендил – 12; Ловеч – 12; Монтана – 1; Пазарджик – 3; Перник – 29; Плевен – 19; Пловдив – 33; Разград – 6; Русе – 31; Силистра – 7; Сливен – 8; Смолян – 13; София област – 30; София град – 146; Стара Загора – 6; Търговище – 8; Хасково – 10; Шумен – 1; Ямбол – 8.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 371 993, 71 317 от които са активни. Излекувани са вече 286 258 лица. 459 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 10 382-ма са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 797 се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени общо 572 662 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, от които 1600 – през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 12 537 лица-медицински служители. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Един от тях е установен при лекар, четири – при медицински сестри, един – при санитар и три – при друг медицински персонал.
14 418 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Нови 67 случая са регистрирани през последното денонощие.

В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ Е 28-ГОДИШНА РОДИЛКА С COVID-19
Двайсет и осем годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенска област, бебето ѝ е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб. Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта, информира БТА.
През изминалата седмица са заболели 383 души, като в сравнение с предходния едноседмичен период те са с близо 29 процента по-малко. Сред новодиагностицираните са санитарка, медицинска сестра, акушерка, шофьор на линейка. Средната възраст на заболелите е 57.4 години. Излекувани са 455 души, към момента 242-ма болни са хоспитализирани, под домашна карантина са 1393-ма жители на областта.
Заболеваемостта в област Сливен остава под средната за страната – 505.1 при 629.5 души на 100 000 души население.

ОТКРИХА ОЩЕ 22 БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
Въпреки намаляващия брой на новодиагностицираните с коронавирус в Ловешка област, увеличават се случаите на влошено състояние и необходимост от хоспитализация. Това е наложило в края на изминалата седмица увеличаване на леглата за пациенти с COVID-19 в областта с 22, информира БТА като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.
В МБАЛ – Луковит, се увеличават с 15, а в МБАЛ – Троян, – със 7. Общият брой легла за пациенти с неусложнено състояние в областта е 265, а за интензивно лечение – 10. Заетостта на леглата в областта е 87% за неусложнени случаи и 80 на сто – на интензивните легла.
От РЗИ-Ловеч информират още, че към 12 април регистрираната заболеваемост от COVID-19 бележи спад от 6,6% спрямо предходната седмица. Новодиагностицираните случаи в периода 5-11 април са 345 срещу 394 – за предходната седмица, а 14-дневната заболеваемост към 11 април е 603 на 100 хиляди души население. През периода са извършени 809 изследвания за COVID-19 на жители на област Ловеч, при които са доказани общо 450 положителни резултата по методиките PCR, бързи тестове за антигени и антитела и имуноензимни тестове за антитела, добавят от РЗИ.

ОЧАКВА СЕ ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА БЪЛГАРСКИТЕ ЕКСПЕРТИ ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ЗА БЪДЕЩОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ВАКСИНАТА НА „АСТРАЗЕНЕКА“
Португалското председателство на ЕС е изпратило становище до България, според което общоевропейският подход ще бъде приложението на ваксината на AstraZeneca да се ограничи изцяло при лицата под 60 години. Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов и зам.-здравния министър Жени Начева пред Столичната регионална здравна инспекция. Преди да се вземе крайно решение у нас обаче ще се изиска спешно становище от българските експертни съвети, което трябва да е ясно до края на тази седмица, информира Zdrave.net.
От думите на Ангелов стана ясно, че в момента интересът към AstraZeneca в България е спаднал до символични нива. Той обаче отново увери, че от медицинска гледна точка ваксината е изпитана, ефикасна и безопасна.
Експертите трябва да кажат и какво ще се случи с хората, които са получили първа доза от препарата и искат да си направят и втора игла. „Със сигурност на хората, които са си сложили първа игла, ще дадем ясен отговор дали втората да бъде базирана на информационна РНК или да бъде векторна ваксина – това е ваксината на Janssen“, заяви здравният министър. Решение ще се вземе и по отношение на лицата, които категорично искат да се ваксинират с продукта на AstraZeneca.
„Аз лично вярвам във ваксините, нямам колебание, когато ваксинирам сина си с всички ваксини, включително с допълнителните. Вярвам във ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Moderna, защото те са преминали всички клинични изпитвания“, подчерта проф. Ангеов. „Малко повече навлезе рекламата в медицината“, коментира ситуацията той, като призова българите да вярват на родните специалисти. „Нямаме колебания, че постъпваме правилно и няма да изложим на риск живота на нито един човек“, каза още министър Ангелов. Той допълни, че няма нито едно клинично проучване, в което да се наблюдава приложението на два различни продукта. В същото време, посочи той, решение за прилагане на различни видове ваксини при едни и същи лица вече се прилага в някои европейски държави.
Запитан какво ще се случи с ваксините на AstraZeneca, ако няма никакъв интерес към тях, той обясни, че те ще бъдат изтеглени и съхранявани в складовете на БулБио или РЗИ. Какво ще се прави с тях ще се реши спрямо договорите, подписани между ЕК и компанията.
На брифинга стана ясно, че до края на деня ще се вземе решение за улеснение на логистиката, свързана с разпределението на ваксините при личните лекари. Целта е да не се налага те да чакат на дълги опашки пред здравните инспекции.
Здравният министър съобщи още, че днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца, а с очакваните допълнителни количества до края на юни общото количество ще е 2 700 000 дози. Първите дози от ваксината на Janssen пък се очакват на 16-ти април и те ще са в размер на 14 400 дози.
В момента в София няма РНК ваксини, съобщи от своя страна заместник-здравният министър Жени Начева. Тя посочи, че желаещите да си поставят този тип ваксина ще трябва да изчакат до май месец.

Акад. Богдан Петрунов: СМЕСВАНЕТО НА ВАКСИНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ Е НЕПРАВИЛНО
„Не е въпросът хората само да имат достатъчна информация, а какво е нейното качество. За съжаление в информационния поток попадат данни, които са абсолютно неверни, неточни или повлияни от други, ненаучни фактори. Това води до разклащане на доверието на хората към тази информация.“ Това каза имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ. Той отговори на зрителски въпроси по за ваксините, имунизациите и мерките, информира Zdrave.net.
„За съжаление има категория хора, които не изграждат имунитет и след ваксинация. Обикновено се приема, че между 8-10% не реагират на имунизация. Те са без или с по-слаб имунен отговор, но това отдавна е известно в имунологията. Това, което до момента е ясно е, че има около 3,5% от популацията, които не могат да се разболеят от COVID, поради това, че имат много високо отделяне на интерферон“, каза акад. Петрунов.
Вероятно е преболедувалите след имунизация да получат по-добър защита, стана ясно още от думите му. Запитан дали преболедувалите, които не са изградили антитела, могат да бъдат защитени след поставяне на ваксина, той отвърна: “Да, би трябвало да е сигурно, защото имунитетът се гради не само на базата на антителата, на хуморалния имунитет, а основно на клетъчния имунитет. Така че ако те имат добър клетъчен имунитет, което е най-вероятно и всички данни досега го показват, няма никакъв проблем – спокойно могат да се имунизират”.
“Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела. Не бива да се притесняват, ако нямат, нито да се успокояват, ако имат много, тъй като антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус. Много бързо след това спадат. След 8-мия месец никой няма антитела”, каза акад. Петрунов.
По думите му смесването на ваксини от различни видове е неправилно и имунизираните с първа доза на AstraZeneka трябва да си сложи и втората. „Първата доза създава грунда, основата на имунизацията, а втората доза е мощната – бустер ефектът. Не е достатъчна само едната доза. В Германия и Франция започнаха да смесват два вида ваксини, но това е напълно неправилно“, каза акад. Петрунов. По думите му водещи центрове за контрол на заболяванията са излезли с подобни становища.
„Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика. Масовата имунизация е основата да се ликвидира тази епидемия. Нищо друго не може да помогне“, каза още академик Петрунов и допълни, че ще се налага да се имунизираме всяка година срещу коронавируса, защото той мутира като грипа.

Адвокат Мария Петрова: ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ДОКУМЕНТ
„Особено в България информацията за този зелен сертификат, ваксинационен паспорт беше силно преекспонирана. Това е препоръчителен документ“, каза пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова.
„Този сертификат би решил определени казуси, но не е панацея или пропуск за всички врати“, изтъкна Петрова.
Идеята на ваксинационния сертификат не е да разделя лицата на ваксинирани или не, а да има единен стандарт и да се възпират злоупотребите и документните измами, поясни Мария Петрова в предаването „Преди всички“.
„Този сертификат е полезен, доколкото ни позволява да приемем, че всичко отразено в него е вярно. ЕК още от самото начало каза, че първо това е препоръчителен документ, второ трябва на национално ниво да решим каква тежест да му придадем“, коментира адвокат Петрова.

ОТ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ ВНЕСАТ В 45 НАРОДНО СЪБРАНИЕ СТРАТЕТИЯ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА ПАНДЕВИЯТА
Направихме стратегия, която е свързана с това как да можем да се справяме и ще я внесем в Народното събрание, съобщи пред БНР относно управлението на COVID кризата пулмологът д-р Александър Симидчиев, който ще бъде депутат от „Демократична България“. Стратегията предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение, посочи Симидчиев.
„Целта ни е хората да имат предвидимост, всички заедно да се хванем за ръце и да намалим инфекциозността на този вирус до под 10 пациента на ден“, изтъкна специалистът.
Относно разхлабването на мерките, което започна от днес, д-р Александър Симидчиев уточни, че неговият подход би бил „малко по-устойчиво поведение“, защото промените в броя на болните нагоре или надолу трябва да се проследява в по-устойчива тенденция.
„Почти 800 човека са в интензивно отделение, а над 10 хиляди са хоспитализираните – това са параметри, които говорят, че здравната система все още е напрегната“, даде пример Симидчиев и подчерта, че регистрираните случаи са само „върхът на айсберга“.
Александър Симидчиев е привърженик на стратегията „COVID нула“ – изличаването изцяло на пандемията на територията на България. „Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг“, обясни той в предаването „Преди всички“.
„При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя“, категоричен е пулмологът.

ОКОЛО 12 000 СА БЪЛГАРИТЕ С БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН
Около 12 000 са българите с болестта на Паркинсон, като 10% или над 1200 от тях са в късна фаза на заболяването. Данните бяха припомнени по повод 11 април, на който се отбелязва Световният ден за борба с болестта, която засяга над 6 милиона души в света и се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“. Намаляване силата на гласа, загубата на обоняние, промени в почерка на човек обаче са сред симптомите, които рано издават заболяването, информира Zdrave.net.
В продължение на 5 месеца невролози в цялата страна преглеждаха безплатно пациенти с вече установена паркинсонова болест. В този период над 800 души сa се свързали с националната линия за късен Паркинсон, на която можеха да получат информация за свободните часове и места за консултация при специалист. 250 от тях са преминали през безплатна консултация с невролог в съответния им град.
Прегледите са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, която стартира през ноември 2020 г. и се реализира в разгара на втората вълна на пандемията от COVID-19. Инициативата е на Българското дружество по неврология и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. В кампанията се включиха 11 невролози от 7 града в страната. Специалистите осъществяваха прегледите при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и без да допускат струпване на хора пред кабинетите, посочват организаторите.

НАГРАДИХА НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ ЗЪБОЛЕКАР В МОНТАНА
Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Монтана Любомир Стефанов награди с благодарствен плакет д-р Тодор Костадинов Тодоров за 20 години партньорство и професионализъм в стоматологичната помощ. Отличието се връчи по повод професионалния празник на българския дентален лекар, информира Zdrav.net.
Д-р Тодор Тодоров започва професионалния си път през 1961 г., по разпределение в област Силистра. През 1966 г. се завръща в град Монтана, където живее и работи до момента, посочват от регионалната здравна каса.
Д-р Тодоров е най-възрастният стоматолог в областта, който работи по договор повече от 20 години с РЗОК – Монтана. Той е учител на много изпълнители на дентална помощ. Годините на неговата практика са успешен пример за колегите му зъболекари, отбелязват от РЗОК.