НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.03.2021)

ВРЕМЕННО СЕ ПРЕУСТАНОВЯВА ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 С ВАКСИНАТА НА ASTRAZENECA
Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март. Това съобщи Единният информационен портал за мерките за ограничаване на коронавирусната пандемия.
Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.
Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.
В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ИЗЯСНЯВАТ СЛУЧАЙ, ПРИ КОЙТО ХРОНИЧНО БОЛНА ЖЕНА Е ПОЧИНАЛА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Поводът за спирането на имунизациите с „Астра Зенека“ е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция – фатален изход за жена на 57 години. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Пловдив, информира Zdrave.net.
Жената е починала в дома си в 3 часа тази нощ, а ваксинацията е извършена вчера в 12 часа на обед. Тя се е прибрала без никакви оплаквания. През нощта е получила остър задух. Извиканият екип на ЦСМП-Пловдив само е констатирал смъртта. Направена й е аутопсия
„Спирането на имунизациите е превантивна мярка, за да може да сме сигурни и да вземем решение как продължаваме с ваксинацията с „Астра Зенека“ след като излезе решението на съдебните медици. На пръв поглед жената има доста придружаващи заболявания – тя е с наднормено тегло, с троен аортокоронарен байпас. Категорично няма образуване на тромби“, каза още министър Ангелов.
„Работната диагноза е остра сърдечносъдова недостатъчност, тежък белодробен оток на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени. Съдовете бяха запушени 100%. Към момента категорично не може нито да се отхвърли, нито да се приеме пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и настъпилия фатален инцидент, тъй като се чакат допълнителни изследвания, които ще бъдат готови следващата седмица. Резултатите от изследванията за коронавирус обаче излязоха и са негативни“, каза доц. Павел Тимонов от Отделението по съдебна медицина в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.
„Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които са се ваксинирали. Няма данни за такава причинно-следствена връзка дори и в тази ситуация, но сме длъжни, заради живота и здравето на всички, да вземем тази превантивна мярка“, каза още министър Ангелов. Той уточни, че жената е ваксинирана с друга партида на „Астра Зенека“, а не със спорната.
Часовете на записалите се за ваксиниране ще бъдат пренасрочени служебно за след седмица.
Днес са пристигнали 80 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“, които ще бъдат складирани в “Бул Био”, информира министърът, но отново подчерта, че имунизацията ще продължи, след като се произнесе ИАЛ за безопасността на ваксината. Имунизацията продължава с наличните ваксини от “Пфайзер” и “Модерна”.

АстраЗенека в своя позиция до медиите: АНАЛИЗЪТ НА БАЗАТА НИ ДАННИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НЕ ПОКАЗВА ДАННИ ЗА ПОВИШЕН РИСК ОТ БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЯ ИЛИ ДЪЛБОКА ВЕНОЗНА ТРОМБОЗА ПРИ ПРИЛОЖЕНИЕ НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА ОКСФОРД – АСТРАЗЕНЕКА
Лекарствената безопасност е основен приоритет на АстраЗенека. Регулаторните органи прилагат ясни и стриктни стандарти за ефикасност и безопасност при одобрението на всеки лекарствен продукт, в това число и ваксина срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека. Това се казва в позиция на компанията във връзка със събитията от днешния ден, изпратена до медиите, информира Zdrave.net.
Профилът на безопасност на ваксината е широко проучен във фаза III клинични проучвания и независимият детайлен преглед на данните потвърждава, че ваксината се понася добре като цяло. В допълнение на данните от клинични проучвания, десетки милиони дози са приложени в над 50 страни в света, с което нараства обемът данни за ефективност и профил на безопасност с ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека в реалната клинична практика, отбелязват от там.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти в интерес на безопасността на пациентите. Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай, посочват от АстраЗенека и предоставят връзка към позицията на европейския регулатор, съгласно която честотата на тромботичните събития при ваксинирани и неваксинирани лица е една и съща.
Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Република Австрия излезе със становище, че няма причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития, казват още от АстраЗенека и цитират ръководител от британската агенция по лекарствата, който коментира, че във Великобритания при над 11 млн. поставени дози от ваксината съобщенията за възникнали тромбози не са повече от броя, който би могъл да възникне по естествен път.
Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека във всяка отделна възрастова група, партида или страна, казват още от компанията и подчертават, че наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация.
„Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество. АстраЗенека има готовност да достави планираните количества за България“, завършват изявлението си от фармацевтичната компания.

324 446 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 КЪМ 12 МАРТ
3121 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. От тях 1882 са установени с PCR, а 1 239 – с бързи антигенни тестове. През последното денонощие са направени 17 277 теста, 9934 от които са PCR, а 7343 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 105; Бургас – 285; Варна – 184; Велико Търново – 62; Видин – 9; Враца – 102; Габрово – 36; Добрич – 33; Кърджали – 22; Кюстендил – 79; Ловеч – 33; Монтана – 55; Пазарджик – 51; Перник – 66; Плевен – 130; Пловдив – 255; Разград – 14; Русе – 60; Силистра – 63; Сливен – 112; Смолян – 43; София област – 114; София град – 911; Стара Загора – 91; Търговище – 6; Хасково – 84; Шумен – 79; Ямбол – 37.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента са общо 272 700. От тях активни са 39 823. Излекувани са вече 221 783 лица. 1734 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
6604 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники са настанени 502-ма от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 324 446. От тях 15 301 са поставени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 700. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 56. От тях 10 са установени при лекари, 18 – при медицински сестри, 14 – при санитари, 1 – при фелдшер и 13 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 11 094. Нови 95 случая са регистрирани през последното денонощие.

НЗОК РАЗПРЕДЕЛИ ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Първата част от допълнителните средства, които НЗОК ще предостави на лечебните заведения за лечение на пациенти с COVID-19, ще бъде отпусната до края на март 2021 г. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 8 март, информира Zdrave.net.
„Средствата, които ще разпределим за тази цел, са в размер на 50 млн. лв. в годишен план, до края на годината, които са за сметка на авансово платените средства в края на миналата година, с които касата си е облекчила плащането през м. януари 2021 г. Разбира се, обръщаме внимание и на събираемостта на приходите и постъпленията по бюджета на касата от гледна точка на консолидираната фискална програма и отражението на тези средства върху изпълнението на бюджета“, разяснява председателят на Надзора Жени Начева.
Първата част от средствата, които ще бъдат предоставени на лечебните заведения, да бъде разпределена 95% на база брой легла, 2% на база относителен дял на интензивните легла, 2% на база брой хоспитализации и 1% на база приети по спешност пациенти, казва Начева. „Най-голяма тежест има броят легла, за да се елиминират отклоненията в другите показатели, защото те са твърде специфични спрямо броя на приетите болни“, уточнява тя.
„Г-жо Начева, само малка поправка. 2% приети по спешност и 1% средномесечно хоспитализирани. За протокола го казвам. Тъй като всеки от критериите е по относителна тежест, са направени доста изчисления. Това е най-справедливият вариант, да не е само на брой легла, а да се отчетат и останалите показатели“, изтъква управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

ПOВEЧE OТ 8000 МEДИЦИНCКИ CECТРИ OТ ЧУЖБИНA CA БИЛИ НAЗНAЧEНИ В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗА ПЕРИОД ОТ 8 МЕСЕЦА
Пoвeчe oт 8000 мeдицинcки cecтри oт чужбинa ca били нaзнaчeни в системата на националното здравеопазване на Великобритания, зa дa ce преодолее недостигът на медицински персонал в бoлниците поради пандемията от COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на вecтник „The Independent“. Според изданието нaзнaчeниятa ca продължили 8 месеца – oт aприл 2020 г. до януaри 2021 г. Нa бoлницитe в Aнглия ca били oтпуcнaти 28 млн. паунда през минaлия oктoмври, зa дa пoкрият рaзхoдитe зa пoлeти, трaнcфeри и жилищнo нacтaнявaнe нa cecтритe oт чужбинa и дa ce ocигури пo-бързoтo им приcтигaнe в страната.
Вecтникът поставя въпрoca дoкoлкo eтичeн e бил тoзи хoд на правителството при пoлoжeниe, чe СЗО отправи предупреждение за недостиг на близо 6 млн. медицински сестри по целия свят. Критика отправи и Ники Крeдлaнд – председател на Бритaнcкaтa acoциaция нa мeдицинcкитe cecтри в интeнзивнитe oтдeлeния. Тя изрази несъгласие с тeзи нaзнaчeния, зaщoтo cмятa, чe тъй кaтo става въпрос за пaндeмия, обхванала целия свят, e нeoбхoдимo вcякa държaвa дa осигури eкcпeртни грижи зa собствените си пaциeнти, а не “да се взема oт eднa cтрaнa, зa дa се дава нa другa”. Според Ники Кредланд такъв подход в същината си е неeтичен.
„The Independent“ припомня, че прeди пaндeмиятa на Острова е имало нeдocтиг oт oкoлo 40 000 мeдицинcки cecтри. Изданието коментира, че въпреки интереса към курсовете за обучение на сестри в страната, без наемане на такива медицински специалисти oт чужбинa няма как да бъде намерено решение на кризата. Финaнcoвaтa cтрaнa нa въпрoca също не може да бъде пренебрегната, cлeд кaтo бюджетът, утвърден от прaвитeлcтвoтo, прeдвиждa увeличeниe нa зaплaтитe нa мeдиците caмo c 1%. Това решение предизвика преди дни остра реакция от страна на опозиционната Лейбъристка партия, а Профсъюзът на медицинските сестри го окачестви като „жалко и дълбоко разочароващо“.

В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА В ГАБРОВО УВЕЛИЧАВАТ ЛЕГЛАТА ЗА БОЛНИ ОТ COVID-19
В областната болница в Габрово увеличават леглата за болни от COVID-19. Оттам отправиха апел към преболедувалите коронавирус да дарят кръвна плазма, съобщи БНР.
Желаещите да станат дарители на кръв за плазмафереза трябва да удостоверят положителен резултат от PCR-тест или епикриза от болнично заведение за лечение от COVID-19, което се оказва пречка пред преболедували, които искат да помогнат, но не разполагат с документи.
Кръвната плазма се изчерпва, а пациентите се увеличават, посочи директорът на Областната болница в Габрово д-р Минко Михов.
Вътрешното отделение в здравното заведение е трансформирано за болни от коронавирус и леглата за такива пациенти са общо 62, като 45 от тях са заети.
Броят на хоспитализираните се увеличава плавно и засега предвид обстановката в Габровска област, не се налагат допълнителни противоепидемични мерки.

Д-р Диана Лекова: ПРИЕМАМЕ ПО-МЛАДИ ХОРА И ТО В ПО-ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ
“Приемаме по-млади хора и то в по-тежко състояние, но клиничната картина е същата и като предишния вариант на вируса. Само че този британски щам засяга хората между 30 и 40 години, повечето млади хора оцеляват слава Богу, но заболяването протича по-тежко сега при тях”, каза пред БНР д-р Диана Лекова, ръководител на COVID Звено в Аджибадем Сити Клиник “Болница Токуда”.
“Сега сме по подготвени, но пък се притесняваме да не се препълнят болниците, затова очакваме и по-строги мерки да се вземат, ако се стигне до по-голяма вълна заразени. Защото ако загубим ресурс, какво друго би могло да помогне освен затягане на мерките? Няма да има как по друг начин да се спасят човешките животи”, каза още тя в предаването “Хоризонт за вас”.
“Разбира се, трябва да има баланс между икономическите мерки и здравните, но нищо не трябва да е за сметка на човешкия живот. Би помогнало спирането на децата от училище, но ако вълната е по-голяма, ще трябва да има и други затваряния – ресторанти, молове, не само локални мерки”, посочи д-р Лекова.
Д-р Лекова заяви също, че спирането на плановия прием не е добре да се прави, защото пациентите с другите заболявания страдат, а същевременно моловете работят.

23-МА ДУШИ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С КОРОНАВИРУС В СОЦИАЛЕН ДОМ В ОБЩИНА ДОБРИЧ
23-ма души са се заразили с коронавирус в социален дом за хора с деменция в село Опанец, община Добрич. Петима от заразените са от персонала, съобщи БНР.
На този етап само един от заразените потребители е със симптоми, останалите, дали положителна проба, се чувстват добре, заяви директорът на РЗИ-Добрич д-р Светла Ангелова.
„Разделени са потоците, персоналът, който обгрижва положителните е различен от този, който обгрижва отрицателните. Тези, които полагат грижи за положителните лица ще останат там поне за седмица“.
Установени са 10 случая на COVID-19 в съдебната система, положителни са 20 учители и 9 ученици. На този етап са заети 70% от леглата в COVID отделенията в двете многопрофилни болници – в Добрич и в Балчик, а леглата в интензивните сектори са със запълнен капацитет.

ВЪВЕЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ
От днес, 12 март до 26 март към дистанционно обучение преминават всички ученици между V и XII клас в София и областите Бургас, Силистра и Смолян. Мярката вече е в сила в Благоевград, Враца и Ямбол. В отделни общини като Златоград и Свищов също е взето решение за пълно преустановяване на учебният процес, информира БНР.
В столицата заведенията ще работят до 22 часа. Продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския транспорт и в търговските обекти. В София заболеваемостта премина 500 на 100 хиляди души.
От днес до 26 март във Варненска област затварят кина, музеи, галерии, както и всички сценични прояви и концерти. Решението е на Областния кризисен щаб заради повишената заболеваемост, която достигна до над 300 на 100 000 души. Присъствените занятия за учениците от VI до XII клас във Варненска област се преустановяват от понеделник до 26 март.
Във Великотърновска област от днес спират работа тържищата и пазарите за промишлени стоки на открито, ограничават се и масовите мероприятия.
От понеделник на училище онлайн ще са вече и учениците от V до XII клас в Пловдив, Перник, Добрич, Пазарджик и Сливен, от V до XI в Кюстендил и от VI до XII клас във Варна. От същия ден се преустановява и присъственото обучение на децата във всички детски градини и на учениците от I до XII клас в Свищов.

СВЕТОВНАТА ИНФОРМАЦИОННА ТЪРСАЧКА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ UNIRANK КЛАСИРА МУ- ВАРНА НА ПЪРВО МЯСТО СРЕД МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2021 Г.
Независимата световна информационна търсачка за висше образование UniRank класира Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна на първо място сред медицинските университети в България за 2021 г. и в челната петица сред 48 университети в страната, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение. Уеб метриката, по която се извършва класирането, е базирана на валидни, безпристрастни и независими уеб показатели, предоставени от независими източници, а не на данни, предоставени от самите университети.
UniRank е водеща международна директория за висше образование и търсачка, включваща отзиви и класации на над 13 800 официално признати университети и колежи в 200 държави. Тя има за цел да отговори на въпроса „Кои са най-популярните университети” по държави или региони, като отчита обективни критерии – акредитация от държавен орган, предлагане на бакалавърски, магистърски и докторски степени на обучение, достъпност до ресурси, видимост в Уеб пространството, високи постижения, доверие и авторитет.
Поредната челна позиция в световна класация на университетите в България е доказателство, че високите технологии в обучението по медицина, модерната среда, достъпът до най-добрите световни информационни бази-данни и преподавателите в Медицински университет – Варна са предпочитани и високо оценени от студентите.
Във факултетите, филиалите и в колежа към МУ-Варна се обучават над 6000 студенти, специализанти и докторанти в областта на хуманната и денталната медицина, фармацията, здравните грижи и здравния мениджмънт. Забележителен е броят на чуждестранните студенти, които за учебна 2020/2021 г. е близо 1800, от над 50 държави от всички континенти. Университетът е предпочитано място от младежи от Европейския съюз, Великобритания, САЩ, Канада, Норвегия и др. Повече от половината от тях са немски граждани.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ИМА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ
Наталия Маева от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония е новият председател на Националната пациентска организация. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от НПО. Досегашният председател д-р Станимир Хасърджиев не се кандидатира за нов мандат, но остава в оперативното управление на организацията като неин изпълнителен директор.
Трима заместник-председатели ще има Националната пациентска организация в следващите пет години, решено е още на Общото събрание на организацията, което се е провело в края на февруари 2021 г. Това са Виктор Паскалев (Българска асоциация по хемофилия), който ще отговаря за финансовото управление и прозрачността на НПО; дългогодишният медицински директор на НПО д-р Иван Вецев, който ще развива здравните политики на организацията и Елисавета Котова (Национална асоциация на децата и младите хора с диабет), чийто ресор е развитието на мрежата от членове на НПО и координацията на регионалните структури.
Заедно с тях за членове на Управителния съвет са избрани още Кинка Славова (Фондация „Тромбофлебици в действие“), Петя Александрова (Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“) и Владимир Тодоров (Българска асоциация на пострадали при катастрофи).