НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.02.2021)

28 МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
1070 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 670 от тях са установени с PCR, а 400 – с бързи антигенни тестове. Общо 11 816 са тестовете, направени през последните 24 часа. 6373 от тях са PCR, а 5443 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 40; Бургас – 110; Варна – 65; Велико Търново – 20; Враца – 35; Габрово – 8; Добрич – 7; Кърджали – 9; Кюстендил – 37; Ловеч – 6; Монтана – 6; Пазарджик – 52; Перник – 22; Плевен – 54; Пловдив – 93; Разград – 8; Русе – 25; Силистра – 14; Сливен – 23; Смолян – 16; София област – 19; София град – 257; Стара Загора – 42; Търговище – 4; Хасково – 54; Шумен – 28; Ямбол – 16.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас до момента са 228 044, от които 22 801 са активни. Излекувани са вече 195 682 лица. 471 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 3297 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 293 от тях.
71 123 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу новия коронавирус. Поставените през изминалите 24 часа са 4960.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 9792-ма. Нови 28 случая са регистрирани през последното денонощие. 6 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 9561. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 34.

У НАС ПРИСТИГНАХА ОЩЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, ОЧАКВА СЕ НОВА ДОСТАВКА
Нови 6000 дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията Moderna са били доставени в четвъртък вечерта в склада на „БулБио“ в София. Това е трета поред доставка от този препарат, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Преди дни стана ясно, че България ще поръча допълнително 460 000 дози от ваксината на Moderna, припомни здравния портал.
31 200 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха в склада на „БулБио-НЦЗПБ“ в София, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е втора доставка от препарата на AstraZeneca. Първата пратка от 28 800 дози пристигна в събота, 6 февруари, припомнят от там.
Според заложените планове на здравното министерство с продукта на AstraZeneca, при спазване на очакваните доставки, биха могли да се ваксинират 2 259 116 души.
В понеделник в страната ни ще пристигнат още 22 230 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, допълват още от МЗ.

ТРАНСПЛАНТИРАНИ ПАЦИЕНТИ НАСТОЯВАТ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ С ПРЕДИМСТВО
Трансплантирани пациенти са поставили въпроса за ваксинация срещу COVID с предимство. За това информират от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ в позиция, изпратена до председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, съобщи Zdrave.net.
В Европа и света вече има готови протоколи за ваксинация срещу COVID-19 на трансплантираните пациенти, отбелязват българските пациентски организации.
В България по приблизителни данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ между 650 и 700 пациенти са с органни и клетъчни трансплантации.
Трансплантираните пациенти очакват от Министерство на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти да излязат и да обяснят експертно и мотивирано с коя ваксина могат да се ваксинират трансплантираните и да обявят кога и как да стане това, посочват от „Заедно с теб“. От там изтъкват, че за съжаление липсва информация при личните ни лекари за ваксинирането на трансплантирани пациенти.
В същото време, допълват от пациентската организация, информация от трансплантирани пациенти за поставена ваксина има вече в САЩ, Гърция, Андора, Великобритания, подготвят се и в Австрия и др.
От пациентската общност посочват още, че трансплантираните са рискова група и припомнят, че те всеки месец посещават болниците за изследвания и по този начин реално са на първа линия. Ето защо според тях е необходимо те да се ваксинират с предимство. „Заедно с теб“ предлагат и варианти за провеждане на ваксинацията на трансплантираните пациенти и уточняват, че те са обсъдени с експерти.

Д-р Николай Брънзалов: ПАЦИЕНТИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНАТ КЪМ ЛИЧНИТЕ СИ ЛЕКАРИ ЗА ДА ЗАЯВЯТ, ЧЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
Най-вероятно сме в началото на трета вълна на заразяване с COVID-19, но тя в никакъв случай няма да даде толкова голяма заболеваемост. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов. „Убеден съм, че кривата ще бъде малко по-ниска”, заяви специалистът, информира Zdrave.net.
Д-р Брънзалов посочи, че сред лекарите, които се грижат за пациентите с COVID, вече цари относително спокойствие в сравнение с месеците от първата вълна на вируса.
По думите му при нужда отделенията могат бързо да бъдат трансформирани в зависимост от ситуацията. Осигурена и е наличната апаратура и всичко друго необходимо с лечението, поясни още д-р Брънзалов и призова да не се драматизира.
Голямата разлика в заболеваемостта в различните район у нас той обясни с новия щам на вируса в България. Д-р Брънзалов посочи, че в момента се работи много усилено в Националния център по заразни и паразитни болести и много скоро проф. Кантарджиев ще даде данните за новата мутация. „Най-вероятно ще се докаже, че това се дължи на новия вариант на вируса“ посочи той, като изтъкна, че той е по-заразен, но не води до по-тежко протичане на заболеваемостта.
Според него, ако задържаме тези бройки с тази заболеваемост, системата ще се прави. По думите му значителна част от обществото е разумна и спазва мерките, които дават резултат.
Д-р Брънзалов коментира и предстоящата масова ваксинация, която ще се извърши от личните лекари, като посочи, че самите пациенти трябва да се обърнат към медиците. Ние първо трябва да знаем какво количество да заявим, за да започне ваксинацията. Той допълни, че представителите на личните лекари са отправили редица въпроси към здравните власти, свързани с прилагането на ваксините и очакват техния отговор. Сред тях са категорични индикации на кои пациенти не може да се прилагат ваксините, за кои са нужни допълнителни консултации, как ще бъдат поставени ваксините и други. Той призова и когато вече бъде изготвен планът за ваксинацията, пациентите да бъдат точни и да спазват часовете за ваксиниране.

Д-р Фани Петрова: НЯМА СЛУЧАЙ НА ПОЧИНАЛ ЛЕКАР В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК ВСЛЕДСТВИЕ НА ПОСТАВЕНА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19.
Няма случай на починал лекар в област Пазарджик вследствие на поставена ваксина срещу COVID-19. Това съобщи за БНР директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова по повод информация, разпространявана в социалните мрежи.
„Няма такова медицинско лице, при което да е настъпило, не само смърт, ами и нямаме и с някакви сериозни постваксинални реакции. И тук искам да кажа само, че цялата и истинска информация всъщност, ежедневно от РЗИ я подаваме на медиите. Смятам, че всички вече се убедиха, че Областният щаб и РЗИ са източниците, които дават достоверната информация в цялата област, както и това, че те носят отговорност за тази информация. Също така нашите телефони са отворени и са на разположение на обществеността, но такива случаи няма“, заяви д-р Петрова.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
С 95 гласа „за“, 45 „против“ и 8 „въздържал се” депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване. С тях се разширяват правомощията на здравния министър да упражнява контрол върху прилагането на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК и чрез назначената от него комисия да налага внезапни проверки на Здравната каса по изпълнението му, информира Zdrave.net.
Съставът на комисията ще включва представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Срокът за доклада от проверката е 14-дневен, а самият доклад се публикува в интернет, предвижда още законопроектът. Министърът пък ще може да отправя препоръки до Надзорния съвет на НЗОК.
С промяната в ЗЗО от Механизма за времето на извънредна епидемична обстановка или извънредно положение се изваждат по изключение лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв – имуноглобулините.
Депутатите продължиха спора си по текстовете, започнат в парламентарната здравна комисия, и в пленарната зала.
„Решихме да дадем възможност да се наблюдава този допълнителен механизъм, който кара фирмите при нарастване на бюджетите в три групи медикаменти – за домашно лечение, за лечение на онкологични заболявания и за лечение по протокол, да може да се контролира по начин, който дава финансовата стабилност, но най-важното за нас е да гарантираме достъпа до медикаментите. Това е проблемът, който искахме да изясним чрез въвеждането на мултидисциплинарна комисия, която да контролира приложението на механизма”, обясни вносителят на законопроекта д-р Даниела Дариткова.
Тя категорично възрази срещу твърдението, че ГЕРБ се опитват да налагат контрол на контрола. „Методиката се приема от Надзорния съвет и би следвало той по някакъв прозрачен и обективен начин да отчита пред друг орган начина, по който тази методика и механизъм работят. Разбира се, ние ще се съобразим с всички мнения и ще търсим друг вариант този механизъм да бъде прозрачен. Това може да стане, ако на Сметната палата се вмени изрично и наблюдение върху този механизъм“, каза още д-р Дариткова.

СТАРТИРА ВТОРИЯТ ЕТАП НА НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
По повод 14 февруари “Свети Валентин – Денят на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични мерки тази година инициативите, които са част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн. Доброволците на Българския Младежки Червен кръст ще отбележат Деня на влюбените с прояви, акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение. Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК, както и на страниците на областните червенокръстки организации в социалните медии.
Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Започва на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.
През 2020 г. изследвани и узнали своя ХИВ-статус са над 270 000 души. От началото на настоящата година до 11 февруари са открити нови 29 ХИВ–серопозитивни лица, с което носители на ХИВ в страната официално са 3512.
И през 2020 г. 89% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 9% са се инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 34%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 30%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.
Към 31 декември 2020 г. общо 1817 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.
България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4.

ОЩЕ 53-МА СТУДЕНТИ-ДОБРОВОЛЦИ ОТ МУ-СОФИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ УНИВЕРСИТЕТА
Ръководството на Медицински университет – София даде възможност на студентите, които кандидатстваха за финансови стимули за доброволческа дейност в COVID отделения на болнични заведения, но не попаднаха в списъка с одобрените студенти, да подадат молба за преразглеждане на кандидатурата им, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.
Повечето невключени в първия списък студенти-доброволци имаха неточности в документацията, удостоверяваща стажа и несъответствия с изискванията на Методиката за финансови стимули на доброволци, уточниха от вуза.
Комисия е преразгледала коригираните документи на кандидатите и е одобрила още 53 заявления за отпускане на финансови стимули за месеците ноември и декември 2020 г.