НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.01.2022)

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВМА ИЗВЪРШИХА ПЪРВАТА ЗА 2022 ГОДИНА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха първата за 2022 година чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение.
Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – пациент на 63 години.
„Трансплантацията бе осъществена в следобедните часове на 11 януари и продължи 7 часа. По-рано сутринта наш екип излетя със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където бе донорската ситуация. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели“, разказа проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.
Ръководството на ВМА изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. От болницата благодариха и на медицинските специалисти от УМБАЛ „Света Марина” – Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите.
„Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия”, изтъкна проф. Владов.

794 240 СА ОБЩО ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС У НАС КЪМ 11 ЯНУАРИ, ОТ КОИТО 140 224 СА АКТИВНИ
7 062 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 3 815 от които са установени с PCR, а 3 247 – с бързи антигенни тестове. 73,73% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 37 952 са тестовете, направени през изминалото денонощие – 12 773 от тях са PCR, а 25 179 са антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 597; Бургас – 694; Варна – 458; Велико Търново – 84; Видин – 73; Враца – 70; Габрово – 80; Добрич – 70; Кърджали – 36; Кюстендил – 92; Ловеч – 75; Монтана – 81; Пазарджик – 165; Перник – 150; Плевен – 145; Пловдив – 554; Разград – 50; Русе – 177; Силистра – 63; Сливен – 140; Смолян – 96; София област – 235; София град – 2 402; Стара Загора – 218; Търговище – 30; Хасково – 127; Шумен – 49; Ямбол – 51.
794 240 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, от които 140 224 са активни. Излекуваните лица са 622 255, от тях 1 323 са регистрирани през последните 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 240 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 580 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 627, от които 83,57% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общо 3 911 536 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента. 31 986 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 540. Нови 74 случая са регистрирани през изминалото денонощие: при лекари са установени 20 от тях, при медицински сестри – 24, при санитари – 7, при фелдшери – 2, при друг медицински персонал – 21.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 31 761. Нови 89 случая са регистрирани през последното денонощие. 92,13% от починалите лица не са били ваксинирани.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОЕКТА ЗА УДЪЛЖАВАНЕ ДО 31 МАРТ 2022 Г. НА ДЕЙСТВИЕТО НА РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА ДОО И ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2021 Г.
Депутатите приеха на първо четене проекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на ДОО и Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2021 г. От ГЕРБ и ДПС се въздържаха, а „Възраждане“ гласува против проекта, информира Zdrave.net.
Народните представители приеха още предложенията за промени в законопроекта да бъдат направени в съкратени срокове – 5 дни.
„Лечебните заведения в България получиха прогнозните си бюджети за декември 2021 г. Всички те са намалени, но трябва да се мисли сериозно за стопанските разходи на държавните лечебни заведения, които са значително завишени заради увеличените сметки за ток, вода, парно и газ. Липсата на допълнителен финансов ресурс през предстоящите три месеца може да доведе до фалити. Не са осигурени средствата за фармацевтите и помощник-фармацевтите, не са гарантирани и медицинските изделия за оперирани пациенти с онкологични заболявания. По отношение на бюджета на МЗ – по линия на Наредба 3 се финансира дейността на общинските лечебните заведения. Липсата на допълнителен ресурс за сметки и кислород ще доведе категорично до фалити на общински болници“, мотивира решението на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.
От „Възраждане“ отбелязаха, че както ползвателите на лична помощ, така и асистентите очакват от дълго време да бъде приложен коефициент 1,4 от размера на минималната часова работна заплата, установена за страната за съответната година при формирането на заплащането на лична помощ.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ЩЕ БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕНА ПРОМЯНА В ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИЯ ПЛАН, СПОРЕД КОЯТО ВАЖЕН ЩЕ БЪДЕ ПРОЦЕНТЪТ НА ЗАЕТИТЕ ЛЕГЛА И НАЙ-ВЕЧЕ НА ЛЕГЛАТА В ИНТЕНЗИВНИТЕ СЕКТОРИ
„КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души”. Това каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че карантината не е разхлабена, а е съобразена с характеристиката на вируса, информира Zdrave.net.
„Омикрон засяга прекалено много хора. Броят на контактните лица расте главоломно. Ще дойде момент, в който всеки втори в България ще се окаже контактен в някакъв момент. Все повече се натрупват данни, колко време човек може да е опасен за другите. Очевидно е, че е срокът, който досега ползвахме, е прекалено дълъг. Ако е спокойна обстановката, можем да си позволим да ползваме и по-дълги срокове, но в ситуация, когато около нас главоломно расте заболеваемостта, медицината допуска срокът да се скъси“, каза доц. Кунчев.
„Ако искате да имате максимална гаранция, пътят е имунизация и бустерна доза. Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация в рамките на 6 месеца ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100 процента предпазване и това трябва да е ясно на всички”, каза още доц. Кунчев. Според него причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки че са ваксинирани, са три – ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.
„Изобретението на България да въведе наличието на антитела като основание за издаване на „зелен сертификат“ е грешно. Безумно от медицинска гледна точка е и издаването на здравния документ веднага след първа игла”, категоричен беше доц. Кунчев. Поне 168 000 са извадените сертификати на база антитела, уточни той. „Тези хора с нищо не допринасят да овладеем епидемията, защото това, че имат антитела, не означава, че са предпазени или безопасни. Това, което трябва да направят, е или да се имунизират, или да ползват другите възможности за сертификат. Имаше две неща, с които не съм съгласен и които бяха въведени от предния екип в МЗ. Едното беше това, а второто – издаването на сертификат след първа игла“, допълни доц. Кунчев.
По отношение на фалшивите „зелени сертификати“ той каза, че ще бъде предложен опитът на страна от ЕС хора със сертификат за ваксинация, които реално не са имунизирани, но искат да го направят, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключвало наказанието за служителя, издал фалшивия сертификат.
Доц. Кунчев заяви още, че ще бъде предложена промяна в противоепидемичния план, като няма да се гледа толкова заболеваемостта, а по-скоро тежестта – какъв е процентът на заетите легла и то най-вече в интензивните сектори. „Стигнем ли 80% от интензивните легла, които можем да разкрием, ще влезем в четвърта фаза и тогава всички ще минат на онлайн обучение. В плана е добавен като показател и процентът повиквания на Спешна помощ, които са били хоспитализирани“, каза той.

Д-р Христиана Бацелова: БРОЯТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СЕ УВЕЛИЧАВА
7 830 дози за възрастни и младежи на възраст 12+ години от всички разрешени в ЕС ваксини са поставени в имунизационния кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив от 27 декември 2020 г. досега, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. От старта на кампанията за противодействие срещу разпространението на COVID-19 по Коледа 2021 г. ваксинираните деца на възраст от 5 до 11 години са 73, съобщи епидемиологът от лечебното заведение д-р Христиана Бацелова.
„Децата понасят много добре педиатричната ваксина на Pfizer-BioNTech, като в последните дни броят на желаещите непрекъснато се увеличава. Преди имунизацията те се преглеждат на място, затова не е необходим предварително преглед от педиатър или общопрактикуващ лекар“, подчерта специалистката по епидемиология. Сред ваксинираните в другите възрастови групи преобладават желаещите да си поставят бустерни дози.
Д-р Бацелова напомни, че новият вариант Омикрон е по-заразен от Делта варианта и поради по-лесното му разпространение се очаква много хора да бъдат болни по едно и също време. Първоначалните данни от Южна Африка говореха за по-леко протичане на клиничната картина, но вече има съобщения и за тежко преболедуване и смъртни случаи следствие на инфекция с Омикрон, подчерта специалистката. Затова тя препоръчва да се ваксинира всеки на възраст над 5 години, като преболедувалите също трябва да се имунизират.

ИЗПЛАЩАНЕТО НА ЕДНОКРАТНАТА ДОБАВКА ОТ 75 ЛЕВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОИТО СЕ ВАКСИНИРАТ, ЩЕ ЗАПОЧНЕ ОЩЕ НА 1-ВИ ФЕВРУАРИ
Изплащането на еднократната добавка от 75 лева на пенсионерите, които се ваксинират, ще започне още на 1-ви февруари, преди изплащането на пенсиите. За да получат парите си следващия месец, изискването е те да са се имунизирали до 25-и януари. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов след заседание на парламентарната социална комисия: “Имаме амбицията и работим да бъдат изплатени още на 1 февруари, непосредствено след изтичане на месеца. Данните, които очакваме за изплащането на тези 75 лева, трябва да ни бъдат предоставени до 25-ти януари от Министерството на здравеопазването”.
Всички пенсионери, независимо дали са навършили 65 години или не, ще получават еднократната добавка от 75 лева, ако се ваксинират в периода от януари до юни, уточни социалният министър Георги Гьоков пред депутатите: “Това плащане от 75 лева, този стимул от 75 лева, ще бъде получен от всеки пенсионер, който постави първа доза, постави бустерна доза, или завърши през този период – от януари до месец юни, ваксинационния си план, тоест трите дози”.

Пенка Георгиева, председател на Сдружение Пациентски организации „Заедно с теб”:
КАТЕГОРИЧНО СМЕ ПРОТИВ ЗАБРАНАТА НА ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ С АДМИНИСТРАТИВНИ АКТОВЕ
“Категорично сме против забраната на плановите операции с административни актове, каквато е заповедта на министъра на здравеопазването”, заяви пред БНР Пенка Георгиева, председател на Сдружение Пациентски организации „Заедно с теб”.
“Лекарят е този, който има компетенцията да прецени дали пациентът може да изчака или не с планирана операция. Въвеждането на забрана за планирана операция бих помислила, че е отчитане на дейност, но то не е това, а всъщност една жестокост към пациентите, които се нуждаят от лечение. Ако в Европа се налагат такива рестрикции, то ние не бива да въвеждаме същите мерки. Защо в ресторант може да влезеш с тест, а в болница да не можеш? При предишната забрана хората търсеха възможност да се хоспитализират като спешни пациенти”, каза още Георгиева.
“Една такава безотговорна и безсмислена заповед на министъра на здравеопазването от една страна изкривява статистиката за спешен прием, от друга страна така вероятно се харчат повече публични средства, когато е спешен приема, защото се приемат по друга клинична пътека, това го видях лично с член на моето семейство при първото затваряне. Това трябва да се спре. Това, което няма да промени първото ни място по смъртност, е именно отказът на лечение на нашите хронично болни пациенти. Аз съм предала това на министър Сербезова.“, изтъкна Пенка Георгиева. „Другото, за което настояваме е да се обсъди терапевтичният начин на лечение на COVID – 19“, добави тя. От „Заедно с теб“ искат и да се създаде онлайн платформа, която да дава информация в реално време за всободните легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

РЕКОРДЕН БРОЙ НА ЗАРАЗЕНИ С COVID ДЕЦА ОТЧИТАТ В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ
Ямболска област отново влезе в тъмночервената зона, но до момента не е засечен вариантът Омикрон, информира БНР.
Диагностицирани са 39 деца, като от тях шест са настанени в болница, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева. “Страшно се увеличи броят на заболелите ученици, помощен персонал от детски градини. Имаме две деца под една година”, поясни тя.
Децата са приети в болници в Сливен и Стара Загора, тъй като областната болница в Ямбол няма COVID сектор. Близо 140 ученици в три училища и четири групи от две детски градини са поставени под карантина, заради положителни проби.
Към момента все още преобладаващ е Делта вариантът на вируса, днес са изпратени нови 27 проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

БЛИЗО 8800 ДОЗИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ В ОБЩИНСКИТЕ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В СОФИЯ ОТ 4 ДО 11 ЯНУАРИ
Близо 8800 дози ваксина срещу COVID-19 са поставени в общинските „зелени коридори“ в София от 4 до 11 януари включително, информира БТА като се позова на съобщение от Столичната община.
От възможността да се ваксинират на работното си място вчера са се възползвали служители от Министерството на земеделието. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирми могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.
В делнични дни столичани могат да се имунизират срещу коронавирус в общинските ДКЦ-та с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24. В делнични дни пунктове има и в две от общинските болници – Втора МБАЛ с работно време от 09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ “Княгиня Клементина” – от 10:00 до 17:00 часа.
През седмицата работят и двата пункта в метрото, но с различно работно време. Пунктът в метростанция “НДК” е отворен от 8:00 до 14:00 ч. в понеделник, сряда и петък, и от 13:00 до 19:00 ч. – във вторник и четвъртък. Ваксинационният пункт в метростанция “СУ “Св. Кл. Охридски” приема от 13:00 до 19:00 ч. всеки работен ден.
През уикендите зелени коридори с екипи от общински лечебни заведения работят в пет търговски центъра, метростанциите “НДК” и “СУ “Св. Климент Охридски”, Културния дом в жк Дружба, НБУ, 12 ДКЦ, 24 ДКЦ и МБАЛ “Княгиня Клементина” (бивша Пета градска).
По данни на СРЗИ от вчера в столичните болници се лекуват 1140 пациенти с коронавирус, от които 208 души са настанени в интензивни отделения.

ХИЛЯДИ ХОРА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ ПРОТЕСТ СРЕЩУ „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ“ И ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ, ОРГАНИЗИРАН ОТ ПАРТИЯ „ВЪЗРАЖДАНЕ“
Хиляди хора от цялата страна се включиха в националния протест срещу „зеления сертификат“ и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“.
Протестът, който започна в 12 часа, е ограден от непрекъснат полицейски кордон – както в пространството около паметника на Цар Александър II, така и около сградата на Народното събрание, съобщи БНР.
На площада има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Звучи народна музика. Към 12:30 ч. беше арестуван и първият участник в протеста, известен на полицията.
Участници в протеста пристигаха организирано с автобуси и личен превоз, като някои са тръгнали от сутринта, като към 12 часа пристигаха още. Те паркират на определено от Столичната община място, като се придвижват пеш до мястото на протеста.
Протестът не е само политически, но и граждански, твърдят пристигнали да участието в демонстрацията.
Все още не е ясно дали поставеният под карантина лидер на “Възраждане” ще я спази. По-рано тази седмица Костадинов заяви, че най-вероятно ще присъства на протеста, въпреки че беше участник в КСНС съвет при президента Румен Радев и е получил обаждане от РЗИ, че трябва да се карантинира.
Симпатизанти на “Възраждане” протестираха и във Варна от 12 часа край фонтаните до сградата на общината.
Протестът пред парламента предизвика разнопосочни реакции. В декларация от трибуната на парламента депутатът от “Възраждане” Цанчо Ганев заяви, че мерките не дават резултат, а „зеленият сертификат“ ограничава правата на гражданите и допълни:
“Наесен ще ги накарате вече не трета, четвърта доза да си слагат от нещо, което е със странни качества. Това нещо води до там, че ще изпитате недоволството на хората, които са отпред”.
Татяна Султанова от “Продължаваме промяната” обвини “Възраждане” в политическо лицемерие. Тя заяви, че грижата за здравето на хората е най-важна: “За нас ваксинацията е препоръчителна, но не е задължителна и да покажем на българското общество, че имаме консенсус и обединение поне по една тема, че здравето на гражданите е приоритет, най-висша ценност, за което всички ние трябва да се борим.”
Група представители на протестиращите от „Възраждане“ бяха приети на среща в Министерството на здравеопазването от министър Асена Сербезова, зам.-министър Георги Йорданов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
Протестиращите настояха Министерството да създаде работна група от експерти и представители на партията, която да изясни всички обстоятелства около мерките и причините за тях. В рамките на две седмици тези хора да излязат и да кажат фактите такива, каквито са и да представят решенията си, настояха протестиращите.
„Не може Министерството едностранно да решава. Стигаме до момента, в който никой не вярва на Министерството. Няма чуваемост. Най-сериозният въпрос е дали правителството има зависимости – посолства, лобита? Имате ли правото да отмените тази заповед, ако смятате, че е вредна за българския народ?“, попитаха от „Възраждане“.
От своя страна проф. Сербезова изрази надежда, че пандемията ще свърши скоро и „зеленият сертификат“ ще се окаже ненужен. „Предстои да се направи анализ на всички обстоятелства и мерки, както и да се направят промени в противоепидемичния план“, каза тя. От „Възраждане“ обаче не останаха доволни, тъй като не чуха желаното от тях изречение, че „зеленият сертификат“ се премахва от утре и заявиха, че ще продължат протестите докрай.

Премиерът Кирил Петков: МНОГО СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ В МОМЕНТА СЪМ ПОД КАРАНТИНА, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ЩЯХ ДА СЪМ НА ПЛОЩАДА И ДА РАЗГОВАРЯМ С ПРОТЕСТИРАЩИТЕ
“Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите”. Това каза в интервю за предаването “12+3” на програма “Хоризонт” премиерът Кирил Петков.
“По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека”, изтъква премиерът. Той обяви за БНР, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор: “Темата, която трябва да дискутираме, не е нещо друго освен има ли по-конструктивни мерки, които те имат идея да дадат как да управляваме следващата COVID вълна и увеличаването на ваксинацията, което за мен е основополагащ начин да преодолеем следващата криза, която идва за съжаление в най-къс порядък. Това, което бих призовал, е просто да ме изчакат до петък”.
“Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, аз имам бустерна доза, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел”, каза министър-председателят Кирил Петков пред bTV, коментирайки протеста пред парламента. Той обясни, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят по възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система.
Премиерът беше категоричен, че „зеленият сертификат“ няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с COVID-19.
По думите на премиера, ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки. Той допълни, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят: “Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция, но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме”.
“Здрав съм, имам три дози и работя от сутрин до вечер. Искам да покажем новия модел преди да е дошла новата COVID вълна”, каза премиерът, който е под карантина след участието в КСНС, където бе и председателят на парламента Никола Минчев, който се оказа позитивен за COVID-19.

Проф. Георги Момеков: ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ Е НАЧИН ДА ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТЪТ
„Това, което се случва пред парламента в момента, няма нищо общо с науката, тъжно е, че протестите се подклаждат с политическа цел, и то от хора, които най-вероятно са ваксинирани. Разбира се, в една демокрация всеки има право да протестира, но този протест сам по себе си е абсурден, защото тези хора протестират срещу това животът да не продължава!
Всички виждаме къде сме като държава, виждаме какъв е брутният ни вътрешен продукт, виждаме как се развиваме. Зеленият сертификат е начин да продължи животът, да не бъде спряно развитието. И тъй като нещата винаги трябва да се разглеждат от двете страни, нека попитам дали пък сега не е ред на лекарите да излязат на протест и да защитят правото на живот?“, коментира през Zdrave.net. проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Проф. д-р Татяна Червенякова: МОЯТ ПРИЗИВ Е ДА УВАЖАВАМЕ ДЪРЖАВНОСТТА И ИНСТИТУЦИИТЕ
„Като лекар и специалист държа ясно да кажа, че ваксините и бустерните дози, които се прилагат, са единственият начин да се справим с коронавирусната инфекция, в това число и с варианта Омикрон. Може би при него защитата е малко по-малка, но я има и ваксинирането е гаранция срещу тежко протичане и смърт“. Коментира пред Zdrave.net проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на СБАЛЗПБ „Проф. Иван Киров“.
Тя допълни: „Хората трябва да знаят, че дългогодишната работа – над 30 г., през които се разработваха онкологични терапии, даде възможност сега същата РНК технология да се използва за създаването на ваксините срещу COVID. Всеки ден в болницата, която ръководя и която разполага със 110 легла, приемаме хора, които са в тежко състояние, но нямаме нито един починал, който е бил ваксиниран.
Последните дни се оказа, че и много деца започват да боледуват тежко, засегнати от варианта Омикрон – повече от възрастните над 65 години.
Хората трябва да са наясно, че за тях се прави всичко възможно и те остават на болнично лечение по преценка на личния лекар, със съгласието на родителите, на приемащия лекар и на много други специалисти консултанти, които са били извикани, за да вземат това решение. Не е заради клинични пътеки, брой хоспитализации или някакви други „пропагандни цели“, за каквито понякога се говори просто така, без мисъл, само като голословно твърдение. Трябва да е ясно, че за лечението им се вземат отговорни решения, ето, и в момента имаме тежко болно 5-годишно дете, за което са проведени всички необходими консултации.“
Проф. Червенякова каза още: „Ще кажа и това, че аз самата, цялото ми семейство, двамата ми синове сме ваксинирани, включително и с бустерни дози. За мен остава неразбираемо защо по медиите се канят некомпетентни хора, които нямат познания в областта, но говорят смело неверни неща и объркват хората. Познавам десетки колеги, уважавани учени от Германия, Великобритания и други развити страни – там не се дава думата на неспециалисти, на хора без солидни знания и академичен авторитет.
Държа ясно да подчертая като гражданин – не разбирам този протест и не мога да се съглася с него. Да уважаваме държавността и институциите, да търсим решение само по пътя на диалога и на база на научните знания – това е моят призив на лекар, учен и гражданин.“