НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.01.2021)

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ОПРЕДЕЛИ ПЕПА ВАСИЛЕВА ЗА НАЦИОНАЛЕН СПЕЦИАЛИСТ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Държавният експерт в отдел „Организация и методология на медицинските дейности“ към Министерство на здравеопазването Пепа Василева е определена за Национален специалист по здравни грижи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Пепа Василева се занимава с разработване на административни и нормативни актове, концепции в областта на организацията и методологията на медицинските дейности, здравните грижи и медицинското образование и квалификация, както и с експертна дейност. Оттук нататък по всички въпроси, отнасящи се до специалистите по здравни грижи, становище ще бъде изразявано от Националния специалист по здравни грижи. По отношение на сътрудничеството със Световната здравна организация ще бъде спазван установеният към момента административен ред.
„Убеден съм, че съвместната ни работа ще продължи, за да съумеем заедно да преодолеем настоящата здравна криза, предизвикана от епидемичното разпространение на COVID-19 и да положим начало на мерки за овладяване на осезаемия недостиг на медицински специалисти от професионално направление „Здравни грижи“, посочва министър Костадин Ангелов.
С това решение той изпълнява ангажимент, който пое на 30.12.2020 г. по време на среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ОСТАВАТ ДО КРАЯ НА ЯНУАРИ
До момента имунизираните срещу COVID -19 са 14 161 души, а утре се очаква и първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Това стана ясно по време на работното съвещание при министър-председателя, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерския съвет.
„Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, каза Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари – 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“.
В началото на заседанието здравният министър докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. „По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС“, посочи министър Ангелов. Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.
Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването предложи на премиера и членовете на Министерския съвет да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от V до XII клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.
„Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.“, категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.
„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа.

620 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
620 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 322 от които са установени с PCR, а 298 – с бързи антигенни тестове. Общо 7804 теста са направени у нас през изминалото денонощие. От тях 3491 са PCR, а 4313 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система днес, 12.01.2021 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 48; Бургас – 9; Варна – 41; Велико Търново – 11; Видин – 1; Враца – 25; Габрово – 12; Добрич – 4; Кърджали – 8; Кюстендил – 12; Ловеч – 6; Монтана – 13; Пазарджик – 32; Перник – 20; Плевен – 26; Пловдив – 47; Разград – 2; Русе – 25; Силистра – 16; Сливен – 12; Смолян – 7; София област – 11; София град – 110; Стара Загора – 39; Търговище – 8; Хасково – 36; Шумен – 29; Ямбол – 10.
В България към момента са доказани общо 209 131 случая на новия коронавирус. 63 057 от тях са активни. 137 842 са излекуваните лица, от които 2583 са регистрирани през изминалите 24 часа.
4046 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни структури се намират 375 от тях.
14 161 са общо ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента, като 688 от тях са се ваксинирали през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 9168 лица-медицински служители. 26 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. 7 от тях са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 3 – при друг медицински персонал.
8232 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Нови 106 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Математикът Лъчезар Томов: В МОМЕНТА ИМА ПЛАТО НА СЛУЧАИТЕ – ТОВА Е ПРЕДВЕСТНИК ЗА НАРАСТВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА
Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на противоепидемичните мерки. Това мнение изрази пред БНР математикът Лъчезар Томов. Според него няма воля за налагане на мерките, особено в провинцията. Той се позова на базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек в България.
„След Нова година това число се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента има плато на случаите“, изтъкна Томо. Според него сегашното плато ва случаите е предвестник за нарастване за заболеваемостта.
Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки, обясни Томов.
Лъчезар Томов сравни ниския дял на желаещите да се ваксинират на този етап преподаватели с модата: „Това е като модата със скъсаните дънки. Известно време много малко хора носят скъсани дънки. Изведнъж се оказва, че те са навсякъде. По същия начин ще се смени мнението за ваксините.“
Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото, смята Томов, според когото „правителството трябва да ускори ваксинацията“.

Любослав Костов: В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВНИТЕ НЕРАВЕНСТВА СА НАЙ-ВИСОКИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
„В България здравните неравенства са най-високи в Европейския съюз, като средно на един българин, получаващ средна работна заплата, около 35 на сто отиват за здраве, при положение, че той е здравноосигурен“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Любослав Костов, икономически експерт в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ и преподавател в УНСС, в коментар за привилегиите и здравните неравенства у нас.
„Тези данни са от времето преди коронавируса, а сега сигурно са повече средствата, защото хората се презапасяваха с медикаменти, имаха нужда от лекарства за възстановяване след преболедуване от COVID-19. Хората теглят и кредити, за да покрият здравните си нужди“, каза още г-н Костов.
Във връзка със случая в Сандански, когато без ред се ваксинираха общински съветници, експертът беше категоричен, че това трябва да има последици и наказания.
„В България се доплаща най-много за здраве – и тук не говорим за качество, а просто до достъп до здраве. Безумно ще е да се пуснат ваксините в аптеките, защото така достъпът още повече ще се наруши. Хората не са виновни за пандемията и не може от тях да се иска да си платят за ваксината“, изтъкна екпертът.
Анкета на Добромир Цветков сред столичани сочи, че хората също смятат, че ако имаш връзки и познати, имаш по-добър достъп до здраве:

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ ПРАВЯТ СПИСЪЦИ НА ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19
Общопрактикуващи лекари вече правят списъци на желаещите от пациентската си листа да се ваксинират срещу COVID-19. Такава практика вече има във всички големи градове независимо, че все още не е ясно, кога ще започне петата фаза на имунизациите, в която ще се включат всички граждани без ограничение за професия и възраст, установи проверка на Clinica.bg.
„Има огромен интерес към ваксината макар и в началото хората да бяха недоверчиви. Вече всеки ден идват пациенти, които се записват в листа с желание да се ваксинират“, каза д-р Гергана Николова. Тя е общопрактикуващ лекар и педиатър с практика в София, член и на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Д-р Николова припомни, че четвъртата фаза на ваксинацията включва хора над 65 години, а след нея е и тази за всички останали. Към момента върви първа фаза за медиците, стоматолозите и всички заети в сферата на здравеопазването. Следва втора фаза за учителите, социалните работници и възрастните в социалните институции. В трета са също част от заетите в социалната сфера, полицаи и други професии, свързани с общуването с много хора.
„За разлика от заявките за избирателни урни по домовете, каквато практика ще бъде въведена за трудно подвижните, ваксини категорично няма да се поставят у дома, а само в лекарските кабинети. Хората трябва да бъдат прегледани преди инжекцията и да се изчака за проследяване на състоянието им след нея”, каза още д-р Гергана Николова.
Довеждането им до лекарите е грижа на техните близки и социалните асистенти, които получават между 100 и 130 лева, като придружители на хора с ТЕЛК за висок процент инвалидност.
„Те взимат всеки месец средства от нашите данъци. Редно е да поръчат два пъти в годината за двете дози на ваксината частна линейка, такси или да се обадят в неправителствена организация или общината, които разполагат със специализиран транспорт”, коментира общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров, който е и председател на Регионалната организация на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. В града лекари също вече правят от сега списъци на желаещи граждани да се ваксинират. По думите му няма никакъв проблем, когато този процес започне той да се организира така, че заявените ваксини от лекарите да бъдат изразходвани в рамките на пет дни, като през това време могат да бъдат съхранявани безпроблемно в хладилниците в кабинетите им.

Д-р Валентин Янев: ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ДА СТАВА ОТ МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ В СПЕЦИАЛНИ ЦЕНТРОВЕ
„Личните лекари биха могли да се включат във ваксинирането на хората срещу COVID-19, но това не трябва да става в кабинетите им, а те могат да бъдат само част от екипи, които ще извършват тази дейност“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар, за решението на министъра на здравеопазването личните лекари да ваксинират срещу 10 лева.
„На практика нашата задача е до края на лятото да бъдат ваксинирани няколко милиона души, те трябва да бъдат ваксинирани безопасно, но трябва и да не се нарушава ритъмът на работа в доболничната помощ. Затова трябва да се изградят центрове по ваксинация на територията на цялата страна – така е в Германия, Франция, Израел. Само така ще се проследи процесът изцяло – преди и след ваксинацията. Трябва да има изградени екипи в тези центрове за това”, поясни д-р Янев.
„За нас, общопрактикуващите лекари, също има списъци за ваксиниране, аз ще направя това веднага щом свършат антителата ми, но мисля, че колкото е по-всеобхватна ваксинацията, толкова по-добре, защото иначе ще фалират бизнеси, ще си ходим с маските, а виждаме какво правят интелигентните страни – бърза и повсеместна ваксинация. Лекарите трябва да убеждаваме пациентите във ваксинирането“, коментира д-р Янев. Той посочи, че страничните реакции от ваксините са едно на 10 000, едно на 20 000, а смъртността от вируса е 4 на сто като аргумент за необходимостта от масова ваксинация.

Д-р Александър Симидчиев: ВАКСИНИТЕ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗАЩИТЕНИТЕ ХОРА ДА СТАНАТ ПОВЕЧЕ, БЕЗ ДА СА ПРЕБОЛЕДУВАЛИ С ВСИЧКИ РИСКОВЕ НА ИНФЕКЦИЯТА
Все повече страни не се справят добре в борбата с коронавируса. България също е списъка с държавите, които трябва да действат по-активно. В Европа кривите на графиката са сходни и това е обяснимо, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Радио София.
„Отдавна твърдя, че ако имаме адекватно поведение, борбата с коронавируса ще е ефективна и дори можем да го победим. Но задължително трябва да сме единни, а за съжаление не сме – нито за мерките, нито за ваксините“, коментира д-р Симидчиев.
Данните от последните дни със сигурност отразяват и броя на хората с постинфекциозен имунитет, независимо колко траен е той. Сравнявайки други подобни вируси може да се очаква този имунитет да е между 1 и 2 години.
За съжаление обаче за България не можем да видим графика, която реално да отразява броя на преболедувалите (необходима представителна извадка).
Ваксините дават възможност защитените хора да станат повече, без да са преболедували с всички рискове на инфекцията, подчерта д-р Симидчиев.
Той обясни, че след десетки милиони ваксинирани, вече можем да сме спокойни, че ваксините действат според очакванията на базата на клиничните проучвания – относно защита и евентуални странични ефекти.
Ако преболедувалите искат да подкрепят имунитета си, най-добре е да се ваксинират след всички други, препоръча още специалистът.

Д-р Стойчо Кацаров: ДОБРАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА МАСОВОТО ИМУНИЗИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ ПОЗВОЛИ ПО-ЛИБЕРАЛНИ МЕРКИ
Добрата организация за масовото имунизиране срещу COVID-19 ще позволи по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над 60-годишна възраст, тъй като това е рисковата група с най-висока смъртност, подчерта Стойчо Кацаров в предаването „Преди всички“.
„Ако те бъдат имунизирани и предпазени от заболяване, това е достатъчно, за да бъдат премахнати мерките. Останалите могат да се ваксинират и по-късно.“
Възрастните хора над 60 години са около 2 милиона, допълни Стойчо Кацаров. „Ако вземем предвид, че част от тях вече са боледували, част от тях няма да пожелаят да се сложат ваксината, може би контингентът, за който говорим, е около 1.5 милиона души, това значи 3 милиона ваксини. Това може да бъде реализирано в рамките на два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения.“
Кацаров смята, че дори не е необходимо да се ваксинират всички лекари първи, а само тези, които са на първа линия.
Процес на масова ваксинация не може да се случи, ако не се включи цялата здравна система, не само общопрактикуващите лекари, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Николай Шарков: ВАКСИНАЦИЯТА ПРИ ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ЗАПОЧНА, НО ИМА НЕДОСТИГ НА ВАКСИНИ
„Посещенията при зъболекарите намаляха през миналата година на пандемия, но при стоматолозите е най-добре защитената среда от вируса. Другата равносметка за изминалата година е, че българите продължават да занемаряват здравето на устата и на зъбите си“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.
„Ние също сме на първа линия като останалите лекари, още повече, че има недобросъвестни пациенти, които крият, че са болни, а ние сме на 34 сантиметра от лицето на всеки пациент. Имаме заразени и преболедували колеги, има и починали. Броят им е малък, но ние не събираме данни за това”, поясни д-р Шарков.
“Стоматолозите влизат в първа фаза на ваксинацията и тя при нас започна. Има обаче недостиг в момента на ваксини, защото има забавяне в доставките, но това е в целия свят, не е само при нас. Аз съм в Борда на Световната дентална федерация и във всеки един момент получаваме информация“, каза още д-р Шарков. По думите му би трябвало неизползваните флакони с ваксини да се насочат към лекари по дентална медицина.

ЗАПОЧВА ВТОРИЯТ ЕТАП НА ВАКСИНАЦИЯТА НА МЕДИЦИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
Вторият етап на ваксинацията на медици започва днес в Сливенска област. За кампанията са осигурени 54 флакона от ваксината, съобщи БНР.
По време на първия етап преди Нова година бяха ваксинирани общо 100 работещи в здравната система, имащи непосредствен контакт с болни от COVID-19.
Към момента желание да се ваксинират са изразили над 400 медици от областта. Днес ваксинационни кабинети ще бъдат разкрити в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Военна болница и в още две частни лечебни заведения в Сливен.
В Нова Загора имунизации ще се поставят в общинската болница „Св. Петка Българска“.
В списъците са включени лекари от болничната и извънболничната помощ, включително стоматолози, медицински и друг персонал, работещи в COVID структури или ангажирани с обслужването на пациенти.
В началото на следващата седмица се очаква да бъде поставена втората доза на ваксинираните в първия етап медици.
Предстои и ваксинацията на пребиваващите в социалните заведения и на педагозите.

ВАКСИНИРАТ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ В СТАРА ЗАГОРА
Днес ще започне ваксинирането на общопрактикуващите лекари в Стара Загора, съобщи БНР. Получени са нужните дози в Регионалната здравна инспекция. Между 80 и 90 общопрактикуващи лекари и сестри, работещи при тях, са заявили желание първоначално да си поставят ваксина, съобщи д-р Слави Славов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора. Ваксините ще бъдат поставяни на 12 и 13 януари в два кабинета – този на д-р Славов и на д-р Велемира Владимирова.
Близо 30% от общопрактикуващите лекари в Стара Загора вече са боледували от коронавирус. Някои от тях са преболедували тежко COVID-19, за щастие няма информация за починал сред семейните лекари в Стара Загора, каза още д-р Славов.
Все още има проблеми с издаването на електронни рецепти в Стара Загора. Почти всички лични лекари разполагат с електронната система, но е нужен софтуер и в аптеките, които трябва да приемат тази информация, коментира за Радио Стара Загора д-р Слави Славов.

ОБНАРОДВАХА МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА И ПО ГРЪДНА ХИРУРГИЯ
В днешния брой на „Държавен вестник“ са обнародвани двете наредби на министъра на здравеопазването, с които се утвърждават медицинските стандарти по обща медицина и по гръдна хирургия. В 6-месечен срок от датата на обнародването им лечебните заведения трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията, заложени в тях, информира Zdrave.net.
Стандартът по обща медицина съдържа ясни критерии за организацията на работа в амбулаториите от първичната извънболнична помощ, както и за взаимовръзките с останалите нива на здравеопазната система – структурите от специализираната и болничната помощ. Той е основополагащ документ, който регулира работата на общопрактикуващите лекари и гарантира качествена, навременна и достъпна медицинска помощ на пациентите.
Стандартът по гръдна хирургия съдържа описание на обхвата на специалността и на видовете дейности, които тя включва на трите нива на компетентност, както и изискванията за квалификация на лекарите и медицинския персонал и оборудването на структурите. На първо ниво на компетентност могат да се осъществят малки по обем интервенции в амбулаторни условия, както и интервенции в структури на извънболничната специализирана помощ за еднодневна хирургия и престой до 48 часа. Детайлно са посочени и интервенциите за второ и трето ниво на компетентност, като са утвърдени и критериите за качество – до 1,5% следоперативни усложнения и до 1,1% леталитет при структурите от второ ниво и до 1,5% следоперативни усложнения и до 2% леталитет при структурите от трето ниво.
Според вносителите при снижаването до това ниво стойностите на тези два негативни показателя се гарантират добрите резултати от оперативната дейност и добрата прогноза за пациентите.

Д-р Десислава Кателиева: НЕОБХОДИМО Е НЯКОЛКО МИНИСТЕРСТВА ДА ВЛОЖАТ РЕСУРСИ В ОРГАНИЗИРАНЕ НА СТРУКТУРА ЗА ВЪЗДУШЕН МЕДИЦИНСКИ ТРАНСПОРТ
България е единствената страна, в която няма изградена система за спешна медицинска помощ по въздуха. Дори в Северна Македония има два медицински хеликоптера. Няма устойчив механизъм за реакция, не е ясно в кои случаи се праща въздушен медицински транспорт и в кои – не. Това поражда социално напрежение и скандали. Обикновено при спешни ситуации се използват военни машини или хеликоптери на Авиоотряд 28 след предварителна заявка до военния министър – субординацията е доста тромава. Проблемът с липсата на въздушна линейка в България е на дневен ред повече от година, информира БНР.
Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ е категорична, че за да тръгне една такава служба, са необходими промени в законодателството за изискванията към подобна служба. Тя коментира в предаването “Нашият ден” по БНР: “Смятам, че това е поредното говорене, а не изграждане на единна система. Необходим е спешен медицински транспорт, който цели свързване с време за реакция до минути. Няма да говорим за чудесата, които правят в авиомедицинската служба в Гърция, камо ли алпийските държави (Австрия, Германия, Швейцария). Ще дам за пример северната ни съседка Румъния – още 2014 г. в Румъния имаше 7 бази, които бяха направени така, че в рамките на 25 минути да стигат до точките, които облитат. Базата е структура към болница, в която заедно са обединени усилията на хора, които работят във външно министерство, военно министерство, министерството на извънредните ситуации и здравното министерство. Като работят обучени хора с медикоптери, а не просто адаптирани военни хеликоптери – а значително по-леки машини от военните хеликоптери, пригодени да кацат навсякъде, вътре има стандартизирана температура да работи в условията на въздушен медицински транспорт. Всяка една база извършва между 500 и 700 мисии на година. Това са спасени хора на магистрали, в отдалечени места, а не само в планината. Това са хора с инфаркти, с проблемни раждания… Румъния е вложила една сериозна сума за купуване на медикоптери, в обучение и подготовка на персонал. Всичко това е стиковано към спешния телефон 112. Т.е. като се обадите, координатор решава дали да Ви консултира по телефона, дали да се прати сухопътна или въздушна линейка.”
Д-р Десислава Кателиева смята, че е необходимо няколко министерства да вложат ресурси в организиране на структура за въздушен медицински транспорт.

НАД 23% ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН СА ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
Над 23% от учителите в област Плевен са пожелали да се ваксинират досега. Педагозите настояват институциите да предоставят повече информация, свързана с ваксините, съобщи БНР.
В област Плевен образователните институции са 188. Към момента от общо 3372 педагогически персонал и 1822 непедагогически в областта, пожелалите да се ваксинират са 23 на сто, уточни Албена Тотева, началник на РУО.
Ани Петкова, директор на СОУ „Стоян Заимов“, казва, че от 71 учители само 14 учители са се записали и един човек от персонала.
„Аз също съм сред тези, които не са пожелали ваксинация. Притеснява ме малкото информация за ваксините“, уточни Петкова.
По-голяма част от педагозите искат възстановяване на учебните занятия в клас.

МБАЛ „СВЕТИ МИНА“ ПРЕОДОЛЯ ФИНАНСОВИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ
МБАЛ „Свети Мина“ посреща 2021 година с минимални задължения, а просрочените дългове вече са изплатени. Това заяви пред радио Пловдив директорът на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров, информира Zdrave.net.
„Към този момент нямаме финансови проблеми. Всички просрочени задължения на болницата са изчистени. Има само такива, които са оперативни, тоест в срок на плащане“, обясни той. Останал е само един дълг в размер на 220 хиляди лева, който е към Община Пловдив. Това е остатък от стар дълг за закупуване на скенер. Иначе просрочени дългове към контрагенти нямаме“, уточни професор Петров.
От думите му стана още ясно, че МБАЛ „Свети Пантелеймон“ са помогнали на „Св. Мина“, прехвърляйки им 270 000 лева, останали от неизработения им лимит за годината.
Проф. Петров посочи, че в момента натовареността от гледна точка на използваемост на COVID леглата в болницата е силно занижена и мерките дават резултат.
„В момента са заети едва 5% от тях. От общо 60 легла за болни с коронавирус в момента имаме само трима пациенти и тази тенденция се запазва вече цяла седмица. Противоепидемичните мерки дават своя ефект и към момента заболеваемостта е много ниска, ако сравняваме с предходните месеци“, каза професор Петър Петров.