НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.11.2019)

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР, ПАЦИЕНТСКИ И СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
Здравният министър Кирил Ананиев и представителите на съсловни и пациентски организации подписаха Меморандум за сътрудничество в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”, информира Clinica.bg.
С подписването на документа организациите се съгласиха активно да си взаимодействат за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията. Общата цел е да бъде повишена осведомеността на обществото относно същността и значението на донорството и трансплантацията.
Приоритет на инициативата е необходимостта да се говори по темата в семейството и в приятелския кръг. Акцентите са и популяризирането на донорската карта, промяната на обществените нагласи спрямо донорството, развенчаването на митовете относно донорството и трансплантацията и работата в посока намаляване броя на отказите на близките да дарят органите на починал.
Днес беше засадено лирово дърво в района на НДК, за да напомня за донорите на органи, благодарение на които са спасени човешки животи. Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”.
„Нека по-често говорим със семействата си за донорството и трансплантацията. Донорската карта, която е част от Националната кампания „Да! За живот!”, е добър повод за такъв откровен разговор с близките ни”, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. В инициативата участие взеха и проф. Петко Салчев, зам.-изпълнителен директор на ИА “Медицински надзор”, представители на пациентски организации, граждани.

ПРОДЪЛЖАВАТ ОБУЧЕНИЯТА НА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ ПО ПРОЕКТА ПУЛСС НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА “РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ”
Продължават обученията на кадрите, които работят в Спешната помощ. МЗ сключи два договора в изпълнение на проекта ПУЛСС. Обученията ще се провеждат в „Пирогов”, като се очаква в тях да се включат поне 6892 специалисти, информира Clinica.bg.
Договорът е на стойност до 717 592. 55 лв. без ДДС. Теоретичните обучения ще са с продължителност 15 часа седмично, а практическата част ще бъде с 17.5 часа. Обучаваните ще са разпределени в групи до 12 души. Сключен е и договор за необходимата логистика по време на провеждането на курсовете.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект ПУЛСС по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020. Основна цел е да се подобри качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за приключване на проекта е 31 декември 2020 г.

БЛС ПОДКРЕПЯ РЕШЕНИЕТО НА МЗ ДА ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД В СЛИВЕН ПО ПОВОД ДЕТЕ БЕЗ ВАКСИНИ, ЧИИТО РОДИТЕЛИ НАСТОЯВАТ ДА ПОСЕЩАТА ДЕТСКА ГРАДИНА
Българският лекарски съюз изцяло подкрепя намерението на Министерството на здравеопазването да обжалва решението на Административния съд в Сливен, според което неваксинирано дете може да посещава детска градина, без това да застрашава останалите деца. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, информира Zdrave.net.
„Ваксини трябва да се слагат, защото се слагат за заболявания, за които няма друго лечение”, категоричен бе д-р Брънзалов. Той поясни, че една част от децата не могат да образуват, въпреки ваксината, достатъчно висок титър на антителата, за да могат да се предпазят. Друга част имат противопоказания за поставянето на и по тази причина на тях не трябва да им бъде поставяна, но те остават в риск.
Специалистът припомни, че в случая става въпрос за сериозни заболявания, а не за хрема. Той подчерта, че днес е постигнато 95% ваксинално покритие при децата, но има около 5%, които се пазят от останалите 95%, които са ваксинирани, и това е причината да не се появяват въпросните заболявания.
Зам.-председателят на БЛС коментира факта, че решението на съда е обявено като дискриминация за детето, но Комисията за защита от дискриминация е излязла с категоричното становище, че случаят не представлява дискриминация. Д-р Брънзалов изрази също така недоумение от обстоятелството, че съдебното решение е било постановено без да е взето предвид нито едно лекарско мнение, а само на базата на някакво логическо разсъждение. Той бе категоричен, че при обжалването, здравното министерство ще има подкрепа и на сериозни юристи и адвокатски къщи, както и на компетентни медици.

ПАЦИЕНТИ НА ХЕМОДИАЛИЗА НАСТОЯВАТ КАТЕТРИТЕ ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ НЗОК
Пациентите от хемодиализното отделение в УМБАЛ „Св.Марина” – Варна организираха миналата седмица подписка против спряното заплащане, от страна на Националната здравноосигурителна каса, на временен катетър, постоянен катетър и фистула за пациенти на хемодиализа. Подписка е организирана и онлайн. Към момента тя е подкрепена от над 220 души, информира Clinica.bg.
От Здравната каса обясниха, че поставянето на катетри за хемодиализа на пациентите се осъществява по амбулаторна процедура № 4, която НЗОК заплаща, но без скъпоструващите консумативи. Тези медицински изделия се заплащат от пациента и това е записано в НРД 2018 г. Лечебното заведение е длъжно да предупреди предварително пациента за стойността на катетъра, подчертават от НЗОК. От там припомнят, че заплащането става въз основа на издаден от болницата финансово-счетоводен документ.

СЪДЪТ ЗАДЪЛЖАВА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДА ПРЕДСТАВИ ПЛАН ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА ДЪРВЕТА ЗА 2020 Г.
Съдът разшири определението си по делото за мръсния въздух срещу Столичната община, като я задължи да представи план за засаждане на дървета за 2020 година. За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение на БТА. Освен това общината трябва да създаде пряк достъп на гражданите, чрез интернет страницата и профила си във Фейсбук, до Системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време.
Съдът задължава още Столичната община да мие машинно улиците по два пъти месечно от май до септември, като средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Един път месечно трябва да се мият улиците и от октомври до април, ако времето позволява. Графикът за миене, както и справка за извършеното всеки месец, трябва да се публикуват на сайта на общината.
Столичната община трябва да обявява и справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона “Първа” и превозни средства до 3,5 тона в зона “Център”, които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.
Обществеността трябва да се запознава безпроблемно чрез обяви на сайта на общината за броя на извършените проверки, мястото, на което са направени, констатираните нарушения и наложените наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на града.