НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.09.2021)

З0 МЕДИЦИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
1626 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, 750 от които са установени с PCR, а 876 – с бързи антигенни тестове. 26 361 са общо тестовете, направени за изминалите 24 часа. 7490 от тях са PCR, а 18 871 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 75; Бургас – 107; Варна – 117; Велико Търново – 77; Видин – 16; Враца – 28; Габрово – 37; Добрич – 29; Кърджали – 23; Кюстендил – 21; Ловеч – 25; Монтана – 30; Пазарджик – 55; Перник – 17; Плевен – 53; Пловдив – 149; Разград – 28; Русе – 51; Силистра – 19; Сливен – 43; Смолян – 18; София област – 60; София град – 286; Стара Загора – 83; Търговище – 42; Хасково – 57; Шумен – 38; Ямбол – 42.
Общо 469 926 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. От тях 36 907 са активни. Излекуваните лица са 413 560, от които 1224 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4448 пациенти. В интензивни структури са настанени 377 от тях.
Общо 2 402 957 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 11 037 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при общо 14 058 лица-медицински служители е потвърден новият коронавирус. Нови 30 случая са регистрирани през последното денонощие. При лекари са установени пет от тях, при медицински сестри – девет, при санитари – девет, а при друг медицински персонал – седем.
19 459 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 72 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ОТБЕЛЯЗАХМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЪРВАТА ПОМОЩ
На 11 септември се отбелязва Световния ден на първата помощ. Началото на инициативата е поставено през 2000 г. Целта е да се почете безкористното дело на обучените по първа помощ доброволци на Червения кръст и Червения полумесец, както и да се фокусира общественото внимание върху приноса им за спасяването на човешки живот. Първоначално този ден се отбелязва като Европейски, но поради отчитането на значението на доброволчеството за преодоляването на световни кризи и инциденти, през 2003 г. той е обявен за Световен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването
По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец той се чества всяка втора събота на месец септември, като тази година съвпадна с емблематичната дата на атентатите през 2001 г., когато много хора загинаха в мирно време. Трагичните събития отпреди 20 години са повод да си припомним колко е важно ние, хората, да бъдем единни. Да бъдем готови сами да си помагаме и да възпитаваме нагласата за взаимопомощ в трудни моменти и у младите хора, защото инциденти се случват навсякъде, по всяко време и под различна форма. Затова и мотото на Световния ден тази година е с акцент върху подрастващите и младежите, като гласи: „Бъди герой по първа помощ в училище и в твоята общност!“
У нас Българският Червен кръст ще отбележи Световния ден на първата помощ на 11 септември (събота) в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен, където от 11:00 ч. членове на Младежкия авариен екип – София, на Университетския аварийно-спасителен отряд и на Firstaid.bg ще демонстрират основни техники за оказване на първа помощ. В специално поставени шатри ще бъдат показани техники за реакция при животозастрашаващи състояния, при счупвания, при инциденти в училище, пренасяне на пострадали, правилно оказване на кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и използване на автоматичен външен дефибрилатор.
В 12:00 ч. всички участници и гости ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната за този ден в цял свят „Човешка верига” в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

ТРИ СА ГРУПИТЕ ЛЕКАРСТВА, КОИТО СЕ ПОЕМАТ ОТ НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ
Три са групите лекарства, които се поемат от НЗОК за лечение на COVID-19 в домашни условия. Става въпрос за антибиотици, кортикостероиди и лекарства, повлияващи на кръвосъсирването. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV, информира Zdrave.net.
„Никога държавата не е поемала даже лечение на остри заболявания. За пръв път всички лекарства за домашно лечение – досега са се давали само за хронични заболявания, за пръв път НЗОК ще плаща лечението на болни с остри заболявания, каквото е COVID. Поемаме изцяло диагностиката и лечението на леките и среднотежките случаи в амбулаторни условия“, уточни здравният министър.
Д-р Кацаров подчерта, че това са най-често използваните лекарства при COVID и пациентите ще ги получават безплатно за домашно лечение. „Ще могат да получат от COVID зоните и пулсоксиметър, за да следят кислородната сатурация у дома. Ако тя падне под определени нива, да могат да сигнализират, че състоянието им се влошава и да бъдат хоспитализирани. Ще могат да бъдат направени и изследвания, рентгенови снимки, лабораторни изследвания. Всичко това ще се покрива от НЗОК, плюс сумата, която така или иначе досега получаваха тези COVID зони. Това е над нея. Освен това Министерството на здравеопазването има готовност по една програма, свързана с COVID, да предостави оборудване на всяка една от тези COVID зони, по списък от апарати, в размер до 50 000 лева“, коментира д-р Кацаров. По думите му, целите в случая са две: да се намали натискът към болниците, както и този към общопрактикуващите лекари.
„COVID зона е място, на което се лекуват само болни с корованивурсна инфекция. Лекарите и медицинските сестрите в COVID зоната назначават лечението, извършват изследванията. Болният си отива вкъщи, ако са му предписани лекарства, си ги взима от аптеката и се лекува вкъщи. Ако има усложнения, се връща в COVID зоната. Ако има проблем, може да се свърже по телефона и да бъде хоспитализиран, ако се е усложнило състоянието му. Тестовете ще се извършват също там, те се покриват също от НЗОК“, обясни още министър Кацаров. Той отбеляза още, че така ще се даде възможност и на общопрактикуващите лекари да обърнат повече внимание на хората с хронични заболявания.
„Процедурата беше много трудна между другото, ние говорим от няколко седмици, но това е ежедневна работа с поправки на наредби, правила, документи, публикуване в „Държавен вестник“. В сряда последно трябва последните изменения да излязат, за да могат да се предписват вече лекарствата“, информира министър Кацаров като допълни, че здравнонеосигурени също ще имат възможност да се лекуват в тези COVID зони.

Д-р Нурфет Алиоски: ЗАЧЕСТИХА СЛУЧАИТЕ НА ИНСУЛТИ ПРИ ПО-МЛАДИ ХОРА СЛЕД ПРЕКАРАНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
„Моите наблюдения са, че тази година процентът на инсултите е доста по-голям и то при младите хора“, посочи пред БНР д-р Нурфет Алиоски, началник Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в болница „Света Анна“ в столицата.
„Те са се проявили по време на COVID-19 или седмица след преболедуването. Затова препоръчвам личният им лекар на тези пациенти да ги следи отблизо, като обърне внимание на кръвосъсирването“ изтъкна специалистът.
В столицата започна Балкански ендоваскуларен конгрес, организиран за шести пореден път от Българското дружество по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.
На едно място се събират изтъкнати експерти от 5 континента от над 15 страни – включително България, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Турция, Гърция, Молдова и други.
„Основните теми и дискусии на конгреса са посветени на сърдечно-съдовите заболявания – процедури които засягат каротидни стенози, аневризми на мозъка и исхемичен инсулт – тоест цялата палитра съдови заболявания, които биха могли да бъдат оперирани или чрез ендуваскуларните методи. При тези заболявания у нас основните проблеми идват от опитите на пациентите да се самолекуват.
България я има на картата за лечение на тези заболявания, но в Европа центровете за лечение на съдовите заболявания са много повече. У нас те са разположени предимно в столицата”, каза още д-р Алиоски.
“Затова и смятам, че тази статистика от 50 хиляди души годишно с инсулт у нас е занижена, защото всъщност по-голям брой хора получават инсулти, но нямат достъп до специализирани центрове. В София и Варна са центровете у нас – това е напълно недостатъчно за равен достъп на хората и в тази посока трябва да се помисби.
А модерното лечението на мозъчно съдовите заболявания с различни инструменти е дисциплина, която в световен мащаб последните 10 години търпи най-бързо развитие. Може да се каже, че всеки месец има новост в тази област”, заяви д-р Нурфет Алиоски.

НОВАТА ДИРЕКЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ КЪМ МЗ ЗАПОЧНА РАБОТА ПО ПАЦИЕНТСКИ СИГНАЛИ
Новата дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването започна работа по пациентски сигнали. Експертите вече обработват постъпили жалби и сигнали от граждани, информира Zdrave.net като се позова на съобщевие от здравното ведомство.
Новата дирекция ще помага не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове.
„Практиката е показала, че проблемите на пациентите са многобройни. Винаги в МЗ са постъпвали много жалби, сигнали във връзка с допуснати пропуски, нарушения и проблеми в здравната система. Основна цел на новата дирекция е да предлага начини за решаването на проблемите на пациентите чрез законови средства“, посочи Елена Болтаджиева, съветник в кабинета на министъра на здравеопазването.
Дирекцията за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването ще има решаваща роля и при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора, твърдят от МЗ.
Обсъжда се откриването на приемна, в която гражданите да могат да дискутират своите проблеми и заедно с експертите да търсят решенията им. Също така ще бъде създадена електронна поща, на която пациентите да могат да подават своите сигнали и жалби онлайн.
Временно изпълняващ длъжността директор на Дирекцията за защита на правата на пациентите е д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел „Организация и методология на медицинските дейности, здравни политики и стандарти“ в Дирекция „Лечебни дейности“ в МЗ. Общото между експертите в новата дирекция е опитът, който те притежават в работата с пациентските организации.

ДНЕВНИЯТ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДИ ХОРА С ЕПИЛЕПСИЯ В СТОЛИЦАТА РЕАЛИЗИРА ИНТЕРЕСНИ ПРОЕКТИ
Има едно цветно място, в което фирмите и багрите помагат на деца с епилепсия да се чувстват защитени и обичани. Това е Дневният център за деца и млади хора с епилепсия в столицата. За неговият уют спомага доброволческата работа на екип от артерапевт и клиничен психолог, както и много техни съмишленици.
„До момента от началото на годината сме задвижили няколко проекта в помощ на децата с епилепсия, които спечелихме – два от тях са към Фонд “Социална закрила” и са за оборудване на Дневният център за деца и лица с епилепсия“, каза пред БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
„Снабдени сме за първи път не само с нови и модерни компютри и интерактивна дъска, но и с програма за невербални деца. С всичко това ще подпомогнем работата на нашите специалисти – логопеди, арт терапевти, психолози, обучители.“, изтъкна Събева.
„Другият проект е към Агенцията за хората с увреждания – „Опознай, пътувай и обичай“. По една от дейностите посещаваме различни исторически забележителности в България и така децата опознаха Пловдив, Враца, а също и София.
Третата дейност е свързана с българските занаяти. Младежите и девойките от центъра обожават да изработват различни предмети от вълна. Вълната е материал, който успокоява и работата с него помага за концентрацията на децата, за когнитивните им функции. Тези деца имат доста кратка концентрация, затова им помагаме да участват в различни инициативи едновременно“, обясни още Веска Събева. Тя сподели, че ще бъде поканен народен певец, който да разкаже на децата за българските народни обичаи.
Асоциацията осъществява още един проект – „Това е моята мечта – харесва ли ти мамо?“. „Чрез него деца и младежи с епилепсия от цялата страна ни изпращат своите нарисувани от тях самите мечти. Ще организираме изложба „Алея на мечтата“. Така за Коледа децата ще представят всички свои произведения”, разказа Събева. Тя изтъкна, че една от дейностите е пилотна за България – сексуално образование за деца с увреждания – с тежък или граничен интелектуален проблем. И младите хора, и родителите проявявали голям интерес към тази дейност.
„Първи лектор при нас беше доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България. Той изяви желание пак да дойде и да участва по тази програма”, уточни Веска Събева
Веска Събева съобщи, че са подали документи за Център за рехабилитация в Русе, но независимо от положителното становище на областната управа, при крайното решение за даване на разрешение, Министерството на регионалното развитие е стопирало процеса. А помещение има определено. Затова от Асоциацията се надяват при следващо правителство тази идея да стане реалност.
А днес в Центъра в столицата Даниела Лазарова – арт терапевт и дизайнер и Зухрие Хафъзова – клиничен психолог от три години в центъра са въоръжени с бои, четки и много ентусиазъм.
„С тези рисунки искаме децата да идват с желание тук. Подбираме успокояващи цветове” каза пред БНР Зухрие Хафъзова.
„Рисунките спомагат освен за доброто настроение на деца, те помагат на децата да се ориентират в пространството.Чрез рисунките се създава една карта на дейностите на децата тук “, поясни още Даниела Лазарова.