НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.09.2019)

Милка Василева: БАПЗГ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ СМЕ ГО ОРГАНИЗИРАЛИ
„Това са искания от много години. Това, че имаме различен подход за решаване на проблемите не значи, че сме от различни страни на барикадата и не значи, че сме разделили съсловието. Хората са различни и имат право да протестират сега, да подкрепят декларации, да участват в кръгла маса или да протестират друг път. Ние като Асоциация подкрепяме протеста категорично, защото това са нашите общи искания, но това, че БАПЗГ не е организирала този протест, не означава, че сме срещу него.“ Това каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева пред БНТ по повод днешния национален протест на медицинските специалисти. Това е шестият протест от началото на март т. г. , в който сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те ще бъдат подкрепени от полицаи и фармацевти. Подкрепа са заявили и от Съюза на артистите, информира Zdrave.net.
„Нашите протести продължават вече седми месец. Да, нашият подход е по-различен, защото видяхме, че подходът с кръглите маси и с преговорите е неефективен. Бих казала, че ако тези два подхода се обединят, бихме постигнали много повече резултати, но за съжаление това не се случва… В една голяма част от болниците едва връзват графиците, хората работят по повече от 24 часа и вече наистина са на ръба“, каза медицинската сестра Василена Ганчева.
„Картината е дори по-лоша“, допълни Милка Василева. „Благодарение на данните от Националния електронен професионален регистър ние можем да алармираме обществото, че в момента липсват 30 000 медицински сестри само в болничната сфера. Това означава, че една медицинска сестра обслужва повече от 30 болни ежедневно. Това е практически невъзможно и нашите колеги са героини. Положението е драматично. Парите може да не са малко, но управленските решения през последните 20 години са повече от порочни. Реформите започнаха със съкращаване на медицински сестри и естествено колегите намериха реализация в западния свят“, уточни тя. По думите й именно затова е бил протестът на 12 май 2018 г., когато излязоха повече от 3500 професионалисти по здравни грижи и бяха подкрепени от цялата медицинска общност и пациентските организации. „И въпреки подкрепата и на международните организации, не беше направено почти нищо. Единственото, което се случи беше подписването на КТД с по-високи стартови заплати, което естествено нас не ни удовлетворява. БАПЗГ иска дългосрочна стратегия за професионалистите по здравни грижи. Докато няма политическа воля за решаване на проблемите, докато не се седне на масата за преговорите, няма да могат да се попълнят бройките за студенти. За какви перспективи говорим оттук нататък? Всички трябва да разберат, че основният проблем е в работодателите“, каза още Василева.

МЗ: ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ПРЕЦЕНЯВАТ КОИ ТЕХНИ ПАЦИЕНТИ НАД 65 Г. ОТГОВАРЯТ НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ИМУНИЗИРАНЕ С ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА
Целева група на Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип 2019 – 2022 г. са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 г. Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%, информираха от МЗ. От там обясниха, че целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10 % имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на Програмата, като през 2022 г. той трябва да достигне 25%. Ето защо, при имунизационен обхват през 2017 г. от 2,4% за всички рискови групи, Министерството на здравеопазването счита, че притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни.
Принципът, по който ще се поставят ваксини, ще бъде заложен в Указание за реда за предписване, отпускане, отчитане и заплащане на ваксините срещу сезонен грип, осигурявани по Националната програма, изготвено от МЗ и НЗОК. След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Съгласно проекта на Указанието срокът за извършване на имунизациите обхваща периода от 1 октомври до 31 декември т. г.
Напомняме, че всяка ваксина се поставя след преценка на здравословното състояние на лицето и липсата на противопоказания. Общопрактикуващият лекар е този, който познава лицата от пациентската си листа и техните придружаващи заболявания.
В България имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%).

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ТАЗИ ЕСЕН СЕ ОЧАКВА СЕ ПИК НА СЛУЧАИТЕ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА
Очаква се пик на случаите на западнонилска треска през есента. За това предупреди проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на БНТ, информира Clinica.bg. Засега има 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишаване на заболеваемостта. Професорът препоръчва да се използват репеленти и да се носи подходящо облекло, което да предпазва от ухапване на комари.
Проф. Кантарджиев каза още, вероятността да се разболеем от грип, ако използваме ваксина е два пъти е по-малка. По думите му следващите години възрастните хора над 65 г. ще бъдат ваксинирани безплатно, ако желаят. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен човек да се ваксинира.
“Хубаво е, който има средства, да си купи и някой от двата антивирусни препарата, които се продават в аптеките”, посъветва специалистът. Той допълни, че у нас обикновено лекарите и медицинските сестри не са за пример в имунизационно отношение – процентът на ваксиниращите се медицински специалисти все още е много малък.

КОТНАКТЕН ЦЕНТЪР ЩЕ ПОЕМЕ ЧАСТ ОТ АДМИНИСТРАТИВНАТА ТЕЖЕСТ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
Контактен център ще информира пациентите по административни въпроси, свързани с дейността на личните лекари. Въпросите свързани с лечебната дейност обаче ще продължат да се обсъждат само с личния лекар на пациента. Това съобщи в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.
Контактният център ще заработи до края на септември и ще обхване първоначално няколко столични практики на лични лекари. Включването е по желание на самите лекари, разясни д-р Брънзълов.
„Когато лекарят не е в състояние, по-различни причини, да вдигне телефона си, когато го търси пациент, да се вдигне от служител на въпросния център и да се прецени информацията, която от пациента се нуждае дали е чисто административна и техническа и да може да му се даде съответния съвет или е свързана с лечебен процес, което изисква лекарска грижа и мнение. При това положение центърът ще връща обаждане на колегата и той ще се свърже с пациента и ще му даде напътствия за чисто клинична работа“, обясни д-р Николай Брънзалов.
Лични лекари харесват идеята. Първоначално Контактният център ще информира за документи за постъпване в детско или учебно заведение, за изваждане на шофьорска книжка, за работното време на лекарите. В бъдеще ще може да напомня и за имунизациите, профилактичните и диспансерните прегледи.

РЪКОВОДСТВАТА НА БЛС И ПРОКУРАТУРАТА СЕ СРЕЩНАХА ПО ПОВОД СЛУЧАИТЕ НА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, д-р Николай Брънзалов – зам.-председател на БЛС, д-р Стоян Борисов – главен секретар на БЛС, и д-р Нели Нешева – член на УС на БЛС се срещнаха със заместниците на главния прокурор Иван Гешев и Мария Шишкова. Срещата беше по инициатива на съсловната организация, информираха от пресцентъра на Българския лекарски съюз.
Сред основните теми на срещата бе агресията срещу медици. Само преди дни отново имаше случай на нападнати лекари и медицински сестри от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Обсъдено бе създаването на съгласуван работещ механизъм и начините на прилагането на законовия инструментариум с цел защита на лекарите на работното им място. Участниците в срещата дискутираха и необходимостта от съвместни действия на институциите за промяна на обществените нагласи и възвръщане на доверието към работещите в системата на здравеопазването.
По време на срещата бяха обсъдени и въпроси свързани с проверката на Върховната административна прокуратура, която констатира 4 500 нарушения в договори, сключвани с НЗОК.
„Многократно в публичното пространство излиза информация за нарушения. Констатираните са над 4 000. Затова е важно да знаем колко са наказаните и на колко хора е отнето правото да практикуват. Трябва да се разбере колко от обвиненията са паднали след обжалване”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
Прокуратурата на Република България има подписано Споразумение за сътрудничество и взаимодействие с Министерството на здравеопазването от 2015 г. Съгласно него на 14.08.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за осигуряване на приоритетно разследване при случаи на посегателства срещу медици, без забавяния, по възможност по реда на бързото производство. Предстои надграждане на Споразумението за сътрудничество между институциите и БЛС.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СЕ ПРЕМЕСТИ В НОВА СГРАДА
Министерство на здравеопазването ще има нов дом. Той ще се намира на бул. „Цариградско шосе” в столицата и трябва да е готов до 21 месеца, информира Clinica.bg.
Правителството реши да предостави на Висшия съдебен имоти за управление, които са стопанисвани от МЗ. Те се намират на бул. „Стамболийски” № 39 (дворно място заедно с построената в него 5-етажна масивна сграда и сутерен) и на пл. „Света Неделя” № 5 (административна сграда на един подземен и 6 надземни етажа). Предвидено е да се използват за нуждите на Административен съд – София област и на Върховния административен съд.
Решението за новото управление на имотите ще влезе в сила след придобиване от държавата и предоставяне за управление на Министерството на здравеопазването на нова административна сграда. Тя ще е част от комплекс административни сгради, на бул. „Цариградско шосе” в столицата.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ПРОДАЖБАТА НА ОБОСОБЕНИ ЧАСТИ НА ДВЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Правителството одобри продажбата на обособени части от две лечебни заведения, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на МС.
Със свое решение Министерски съвет дава съгласие за продажба на обособена част Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания „Света Петка Българска“ ЕООД във Велинград. Лечебното заведение е търговско дружество със 100% държавно участие в капитала, като правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването. Недвижимите имоти, представляващи земеделски земи – нива и ливади, са с отпаднала необходимост за лечебното заведение и генерират само разходи, поради което ръководството на лечебното заведение е заявило желание за освобождаване от имотите чрез продажба. Паричният ресурс, получен от продажбата на имотите, ще остане в лечебното заведение и ще се използва в съответствие със Закона за лечебните заведения и ЗПСК.
Продажба ще бъде извършена и на недвижими имоти, собственост УМБАЛ „Канев“ АД- Русе. Лечебното заведение е акционерно дружество със смесено държавно и общинско участие, като държавата притежава 82,89% от капитала. Обособената част от лечебното заведение представлява поземлен имот с площ от 4 145 кв. м., в който влиза сграда „АГ КОМПЛЕКС“ със застроена площ 1 105 кв. м., брой етажи 4. Паричният ресурс, получен от продажбата на имота, ще остане в лечебното заведение и ще се използва в съответствие с чл. 105 от ЗЛЗ.