НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.08.2021)

СЗО-ЕВРОПА НИ ПРЕПОРЪЧВА ПРЕПРОФИЛИРАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ И МОДЕЛИРАНЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Моделиране на клиничните пътеки, така че те да се използват като инструмент за подобряване качеството на грижите, а не само като инструмент за разплащане, препоръчват на България от Европейския офис на СЗО. Това става ясно от доклада на СЗО-Европа „Подобряване на показателите при незаразните болести: бариери и възможности за здравните системи. Оценка за България“ за 2020 г., съобщиха от Zdrave.net.
Сред останалите препоръки са разширяване на медицинските стандарти по отношение на процесите и резултатите и създаване на по‐отчетлива система за акредитация, а не за лицензиране; разработване на нови медицински стандарти и допълване на стари насоки за клинична практика, особено за хронични незаразни болести, включвайки професионални асоциации и присъединявайки ги към електронните здравни досиета.
От СЗО- Европа смятат, че организацията на болничните услуги изисква прецизен подход, като се имат предвид мненията „за“ и „против“ централизацията. Полученият модел трябва да съответства на нуждите на пациента и вида на предоставяната услуга. Заболявания като рак, остър коронарен синдром и инсулт изискват мултидисциплинарни, високоспециализирани и технологични грижи, докато хроничните заболявания като диабет, респираторни заболявания и исхемична болест на сърцето позволяват иновативни децентрализирани подходи към здравето и начините на работа.
Препоръките в тази посока са препрофилиране на болниците и специализираните грижи, за да се използва капацитетът на недостатъчно използваните здравни заведения за нови услуги, като например сестрински и палиативни грижи; преформулиране на достъпа до специализирани и стационарни грижи по отношение на обема на услугите, натовареността на здравните специалисти, наличната технология, разстоянието при пътуване и наличието на доставчици на здравни услуги, проучвайки възможности за телемедицина и подобряване на пътя на пациентите чрез обмен на данни между различните доставчици чрез управление на случаите, чрез изписване и проследяващи процедури.
От СЗО.Европа отчитат, че един на всеки осем души е здравнонеосигурен, като това са основно безработни лица и тези, които са преценили да не плащат здравни осигуровки.
Достъпът до здравни услуги е предизвикателство в селските райони. Между 20% и 40% от населението изпитват ограничения при достъпа на здравни услуги, 37,6% – при закупуване на предписани лекарства и 30,6% – при провеждане на медицински диагностични тестове. Всеки четвърти се въздържа от медицински прегледи и/или тестове, когато се провеждат извън населеното място, където живее (25,8%), всеки шести се въздържа от хоспитализация (16%), а всеки седми – от различни медицински услуги поради отдалеченото разстояние от дома (13,7%).
В доклада на СЗО-Европа се отбелязва, че местожителството играе роля и за посещаемостта при личните лекари за осъществяване на профилактични прегледи: населението, което живее в градовете (67,5%), се подлага на профилактични прегледи всяка година, докато населението, което живее в провинцията и в селските райони – предимно веднъж на две години (23,4%) и веднъж на всеки три или повече години (17,2%). Около 58,8% от възрастните хора се подлагат на задължителните годишни профилактични прегледи, а най‐честите причини да не се провежда този преглед е липсата на информация (30,3%) и достъпа до личен лекар (27,6%).
Преките частни плащанията се увеличават с течение на времето, основно заради лекарствата, което се дължи на ниските публични разходи. Тези плащания представляват 46,5% от всички здравни разходи през 2017 г. – три пъти по‐високо от средното за ЕС от 15,3%. През 2015 г. публичният дял от общите разходи за здраве в България е бил само 51,1% (един от най‐ниските в ЕС), което представлява 4,2% от БВП.
Българите харчат 5,4% от годишния бюджет на едно домакинство за здравеопазване: фармацевтични продукти (68%), извънболнични услуги (15%) и болнични грижи (9%)
Проучването относно бюджета на домакинствата, провеждано ежегодно от Националния статистически институт, не предоставя данни за социално‐икономически статус или други съответни променливи, свързани с темата за равенствата, отбелязват още от СЗО-Европа.
Неформалните плащания в България са високи, се отбелязва в доклада.. Между 9,7% и 12,6% от извънболничните услуги и между 18,3% и 31,8% от потребителите на стационарни услуги съобщават, че са извършвали неформални плащания. Съчетанието от тежестта на преките плащанията и неформалните плащания прави особено изразена и обезпокоителна неспособността за плащане сред хора с влошено здравословно състояние и хронични заболявания и сред хора с ниски доходи в домакинствата, които биха могли да останат извън здравната система, отбелязват от организацията.
Като основни минуси на българската здравна система от Европейския офис на СЗО отбелязват, че превенцията на хроничните незаразни болести е относително недофинансирана в сравнение с превенцията на заразните болести – само 2% от текущия бюджет са разпределени за хронични незаразни болести, в сравнение с 18%, отпуснати за програми за заразни болести; разпределението на средствата се основава на програми, а не на нужди и приоритети, а бюджетът се базира на исторически модели и съществуващи инвестиции, а не на здравните нужди и на приоритетните области.
„Политиците трябва да създадат благоприятни условия за участниците в системата, да превръщат политиките и стандартите в действие, като същевременно работят за подобряване на здравните резултати и благосъстоянието. Доставчиците на здравни услуги се нуждаят от ясно съгласувани качествени механизми и процеси, които насърчават отчетност за комплексно управление, насърчават решаване на проблеми и творческо мислене, когато са изправени пред индивидуалните обстоятелства на всеки един пациент с хронична незаразна болест, а мениджърите трябва да подсигурят управлението и контрола на ефективността на съответното здравно заведение“, заявяват в документа от СЗО-Европа.

КЪМ 11 АВГУСТ У НАС СА ПОСТАВЕНИ ОБЩО 2 114 510 ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 11 901 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
805 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. От тях 398 са установени с PCR, а 407 – с бързи антигенни тестове. Направените за изминалите 24 часа тестове са общо 18 556. От тях 5089 са PCR, а 13 467 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 88; Варна – 50; Велико Търново – 30; Видин – 3; Враца – 13; Габрово – 12; Добрич – 12; Кърджали – 6; Кюстендил – 9; Ловеч – 16; Монтана – 2; Пазарджик – 34; Перник – 11; Плевен – 18; Пловдив – 89; Разград – 11; Русе – 21; Силистра – 19; Сливен – 13; Смолян – 3; София област – 28; София град – 200; Стара Загора – 39; Търговище – 12; Хасково – 28; Шумен – 17; Ямбол – 9.
Общо 429 628 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента. 12 030 от тях са активни. 399 310 са излекуваните лица, от които 200 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 1207 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 101 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени общо 2 114 510 дози от ваксините срещу COVID-19, като от тях 11 901 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските лица, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 518. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са десет. От тях един е установен при лекар, пет – при медицински сестри, два – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 288. Нови десет случая са регистрирани през изминалото денонощие.

МИНИСТЪР КАЦАРОВ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТЕАТРАЛНОТО И СЦЕНИЧНОТО ИЗКУСТВО ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ ПРИ ВЛОШАВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА
Културните и развлекателните мероприятия да могат да се посещават от ваксинирани срещу COVID-19 граждани, дори при влошаване на противоепидемичната обстановка в страната. Около това мнение се обединиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и Весела Кондакова и представители на театралното и сценичното изкуство по време на среща в Министерството на здравеопазването, която се проведе днес, 11 август, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
На срещата присъстваха Асен Асенов, директор на Фондация „Едно за култура и изкуство“ и Мира Сталева, изпълнителен директор на „София филм фест“. Всички са единодушни, че проблемът с пандемията е изключително сериозен и ще се търси най-работещото и най-балансирано решение от една страна изкуството да не пострада, а от друга – да не се стига до препълване на болниците.
Министър Кацаров обясни какви са заложените в Националния план за справяне с пандемията мерки при преминаване от една цветова зона в друга.
В рамките на срещата стана ясно още, че Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на културата ще организират кампания под надслов: „Подкрепи българската култура, сложи си ваксина.“

САМОЛЕТ „СПАРТАН“ ЩЕ ТРАНСПОРТИРА УЧЕНИЦИ И ТЕХНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ АВСТРИЯ ДО СОФИЯ ЗАРАДИ ОГНИЩЕ НА COVID-19
Самолет „Спартан“ ще транспортира ученици и техни преподаватели от езиковия лагер в гр. Кнапенберг, Австрия, до София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. При 13 ученици и техни преподаватели беше установена коронавирусна инфекция. Военнослужещите от състава на ВВС ще извършат авиомедицинска евакуация на заразенитете със самолет „Спартан“. Предвижда се самолетът да излети в 17:00 ч. по маршрут София – летище Клагенфурт, Република Австрия и обратно. При транспортирането ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.
Военнослужещи от 16-а авиационна транспортна група във Враждебна днес участваха в авиомедицинска евакуация. В 7.20 ч. сутринта екипаж от авиобазата със самолет „Спартан“ излетя с 3-месечно бебе на борда и медицински екип от УСБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. Военнослужещите транспортират малкия пациент до Париж, Франция.
На 9 август военнослужещи от 16-та транспортна авиационна група със самолет „Спартан“ изпълниха друга медицинска задача. Те транспортираха от Варна до София пациент с аневризма в мозъка и обслужващия го медицински екип.

МЗ ПРЕКРАТИ КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НА СЪВЕТ НА ДИРЕКТОРИТЕ НА УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“
Министерството на здравеопазването прекрати конкурса за избор на Съвет на директорите на УМБАЛ „Лозенец“, става ясно от обявление на страницата на ведомството, информира Zdrave.net.
Причината е, че годишният финансов отчет на дружеството за 2020 г. не е публикуван в Търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ, вследствие на което не е осигурен достъпът на потенциалните кандидати за участие в конкурсната процедура до необходимата финансова информация за изготвяне на концепция за развитие на дружеството.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров трябва да уведоми за това кандидатите, подали заявление за участие в конкурса.
От здравния портал припомнят, че конкурсът беше обявен, след като служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отстрани ръководството на болницата и назначи Борд на директорите до провеждането на конкурс в състав доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

ПИТАТ В ПАРЛАМЕНТА УПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК ЗА НОВА БОЛНИЦА В КАЗИЧАНЕ
Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев ще отговаря пред депутатите в парламента за възможностите за финансиране на нова голяма частна болница в близост до София, съобщи Zdrave.net. Става въпрос за заявените от МБАЛ „Сърце и мозък“ ЕАД нови медицински дейности в Казичене, като намерението е те да започнат да се финансират с публични средства от НЗОК от 2024 г.
Питането е внесено от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов и група народни представители от ГЕРБ.
От здравния портал припомнят, че преди дни президентът Румен Радев коментира въпроса в контекста на задаващата се нова вълна от COVID-19. „Очаквам пълна мобилизация на Министерството на здравеопазването, да е посветено изцяло на организацията за посрещане на евентуална нова COVID-вълна, елиминиране на всякакви други дейности като анализи, разчети и евентуални разрешения за бъдещи частни мегаболници, като в това направление не само не трябва да се работи, но дори и не трябва да се мисли за болници, които ще бъдат активни 2024-2025 г.“, заяви държавният глава и апелира усилията да бъдат насочени изцяло към текущите проблеми в здравеопазването.

ДВЕ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ, СВЪРЗАНИ С МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ, МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАЯВЕНИ ЧРЕЗ ЕДИННИЯ ПОРТАЛ ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ НА ДАЕУ
Две административни услуги, свързани с медицинското обслужване на гражданите, вече могат да бъдат заявени чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Първата засяга предоставянето на еднократни помощи за покриване на разходите за дневни и квартирни на лицата, получили от Националната здравноосигурителна каса одобрение за заплащане за медицински услуги във връзка с лечение в чужбина. Втората е свързана с диагностиката и лечението в болнични лечебни заведения на лица, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес, уточниха оттам.
И двете административни услуги не са нови и АСП чрез териториалните си поделения ги предоставя от години, но с въвеждането им в електронния портал се улесняват значително гражданите, които имат необходимост от тях, поясняват от институцията в отговор на въпрос на Zdrave.net.
От АСП припомнят, че по закон могат да се отпускат еднократни помощи за покриване на разходите за дневни и квартирни за пациенти, техните придружители и донори, когато те не са включени в сумата, определена за заплащане от Касата при лечение в чужбина.
Помощта се отпуска въз основа на заявление-декларация от правоимащото лице или от негов законен представител, подадена преди началната дата за провеждане на лечението или в 14-дневен срок от завръщането му в страната. Документите, които се прилагат към заявлението-декларация, са в зависимост от момента на подаване.
От началото на тази година до 30 юни по този ред са подпомогнати 32 лица,информират от АСП.
По отношение на втората услуга от агенцията поясняват, че условията и редът за отпускане на помощ за диагностика и лечение на хора, които нямат доходи, позволяващи лично участие в здравноосигурителния процес, са регламентирани в Постановление на Министерски съвет № 17 от 31.01. 2007 г. Така при постъпване в лечебно заведение за болнична помощ лицата, които отговарят на критериите, посочени в постановлението, подават заявление-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика. Чрез директора на лечебното заведение за болнична помощ то се насочва към директора на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес на лицето за извършване на социална анкета. Чрез нея се установява наличието на условия за заплащане стойността на оказаната болнична медицинска помощ. За резултата от анкетата директорът на ДСП уведомява писмено директора на лечебното заведение.
От началото на годината до 30 юни по този ред е установено, че 1119 здравнонеосигурени лица отговарят на законовите изисквания за подпомагане, за тях са изготвени положителни социални доклади, които са изпратени на болничните заведения, става ясно от отговора на агенцията.

ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАПОЧВА САМОСТОЯТЕЛНИ И СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ С РЗИ-СЛИВЕН ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Община Сливен започва самостоятелни и съвместни проверки с РЗИ-Сливен за спазване на противоепидемичните мерки. Вече е изготвен график за започване на проверките в общинските структури и критичните точки, информира БНР като се позова на съобщение от общинската администрация.
Общинските проверки ще обхванат обекти в сферата на здравеопазването, социалните заведения, образованието, културата, спорта, общинска администрация, общинските предприятия и гробищните паркове.
Съвместно с РЗИ ще се правят проверки в общинските пазари, паркове, транспорт, религиозни храмове и здравни заведения. В училищата проверките ще се осъществяват заедно с Регионално управление на образованието.
Обобщена седмична информация от извършената дейност ще бъде предоставена на РЗИ всеки петък.

ПРАВЯТ КАРАНТИННИ ХОТЕЛИ В КУРОРТНИ КОМПЛЕКСИ И ГРАДОВЕ
Служебният министър на туризма Стела Балтова заяви по време на изслушване в НС, че първите резултати за възобновяване на жизнеспособността на сектора са налице. Тя повтори, че повече от 2,5 млн. туристи са пътували в страната от началото на летния сезон до момента, информира БТА.
Министърът информира депутати за предприетите от ведомството мерки в подкрепа на бизнеса, чиято работа е затруднена заради пандемията.
Сред мерките, които са свързани с подкрепа и възстановяване на жизнеспособността на сектора, министърът изтъкна насочените към позиционирането и запазването на България като “зелена зона” възможно най-дълго. Ако днес отворите картата на Re-open EU, България отново е “зелена зона”, заяви министърът.
Тя напомни, че заедно със здравното ведомство е разработен здравен протокол за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през летния сезон и е създаден бюлетин с актуализирана информация. Със здравното министерство е подготвен и стикер за туристически обекти “100 процента ваксинирани”, а първият вече е поставен в хотел к.к. “Албена”.
В мандата на служебния кабинет са разработени и указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и са били определи първите карантинни хотели в к.к “Албена” и в Несебър. В момента сме в процес на договаряне на такива места, включително и тук в София, предвид прогнозите за развитието на епидемичната обстановка, каза министърът.