НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.07.2021)

3265 ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
32 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 11 112 теста, което прави 0,3% положителни проби. 12 от новите случаи са установени с PCR тестове, а 20 – с антигенни. От общия брой тестове пък 2735 са PCR, а 8377 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система за последните 24 часа, информира Zdrave.net.
422 446 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Активните към вчерашния ден се увеличават до 7991.
Излекуваните са 396 315, като за последните 24 часа броят им е едва 6.
Броят на хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция е 822 души. Пациентите на интензивно лечение пък са 104.
Националната информационна система отчита, че от началото на епидемията у нас броят на медиците с доказана коронавирусна инфекция остава 13 450. За вчера няма регистрирани нови случаи.
Общият брой поставени дози ваксина срещу COVID-19 е 1 850 490, като вчера са поставени 3265 дози от ваксините на четирите производителя, внесени у нас. 1141 от тях са втора игла.
Общият брой на реимунизираните пък е 847 999.
Починалите достигнаха 18 140. За последното денонощие са регистрирани 2 смъртни случая.

Проф. д-р Николай Габровски: НЯМА КАК ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ НОВА ВЪЛНА НА КОРОНАВИРУСА ПРЕЗ ЗИМАТА
Няма как да избягаме от нова вълна на коронавируса през зимата. Това коментира пред bTV зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. д-р Николай Габровски. Според него единствената защита е ваксинацията, но са малко хората, които се имунизират, информираха от Novini.bg.
“Отдавам това на лятото и настройката да се почива, но и на още нещо – сниженото доверие в здравеопазването заради скандалите, свързани с болници в последните седмици. Освен това проверката, която тече в „Пирогов“, също може да е причина за снижено доверие“, обясни Габровски.
Едва 15% у нас са получили две дози от ваксината срещу коронавируса.
Той коментира и плана при евентуална COVID вълна през есента, като видя в него добри идеи, но невъзможни за реализация.
“Има добър фундамент, който стъпва на броя заболели в зависимост от цвета на зоната и мерките. Доколко реално реализацията ще се случи, кой може да ходи и не ходи на училище, ще срещне съпротива в неправителствени организации и някои групи хора. Т.е. може да сме свидетели на мерки, които са разумни и полезни, но не срещат разбиране“, каза Габровски.
Според него има и доза несправедливост спрямо някои болници и особено „Пирогов“.
„Например в най-тежката ситуация има предвидени 200 легла в „Пирогов“, докато болница със сходна структура трябва да отделят 90, 70 или 50, или въобще да няма COVID легла, несправедливо е“, смята зам.-директорът на „Пирогов“.
В лечебното заведение има за момента около 40 болни от коронавирус, като 10 са в интензивно отделение. Проф. Габровски обясни, че има две секции в „Пирогов“ – подвижна и стационарна, а подадените от пациенти заявления за гласуване днес са 44.