НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.07.2019)

ОТХВЪРЛИХА ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ НА НАРГИЛЕ В ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
Парламентът се отказа да забрани пушенето на наргиле в закрити обществени места, информира Zdrave.net като се позовава на БТА. “За” отхвърляне на промяната в Закона за здравето гласуваха 112 депутати, 16 гласуваха “против” и един се въздържа. Измененията за забрана на пушенето на наргиле бяха предложени от НФСБ. Депутатите отхвърлиха и предложението регионалните здравни инспекции да осъществяват контрол по спазването на установените забрани и ограничения за тютюнопушене и пушене на наргиле.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че е изпратено запитване до Европейската комисия за необходимостта от нотифициране на тази забрана и писмо за становище до Министерството на икономиката. Тя отбеляза, че и двете институции считат, че промените в Закона за здравето следва да се нотифицират от ЕК, иначе може да стартира наказателна процедура срещу България. Дариткова посочи, че законопроектът е внесен от народни представители, а това трябва да бъде политика на Министерството на здравеопазването, респективно на Министерския съвет, който да внесе такъв законопроект след обществено обсъждане. Затова тя обясни, че ПГ на ГЕРБ се въздържа от подкрепа на параграфите, свързани със забраната за пушене на наргиле на закрито.

СТОЛИЧНИЯТ КМЕТ И ДИРЕКТОРЪТ НА ТЕЛЕФОН 112 ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков подписаха споразумение за сътрудничество, информира Zdrave.net като се позовава на Агенция „Фокус“. Взаимодействието между Столична община и дирекция Национална система 112 се осъществява при обмен на информация за постъпили сигнали, събития и инциденти или административни нарушения, неизискващи намеса на службите за спешно реагиране. Ако са свързани с функциите на общинската администрация, отнасящи се за територията на Столична община, се предават на дежурните в Столична община.
„През годините ние създадохме много успешни и иновативни модели за реакция при различни бедствия, аварии и кризи, както и за превенция. Столична община беше първата, която създаде свое звено на общинска полиция, а също така и звено за аварийна помощ за реакция при кризи и превенция. Това е благодарение на доброто сътрудничество и координация във всички служби. Столична община беше и първата, която инициира и създаде работна станция на системата 112 в нашите центрове за видео наблюдение. Това намалява времето за реакция и създава много по-добра среда и възможност за координация с останалите служби“, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков изтъкна, че започва нов етап в сътрудничеството със Столична община. Той уточни, че сигналите, подавани през телефон 112 към структурите на Столична община са два типа. Първите са от компетенциите на общинските администрации и са свързани с опазване на общинската и пътната инфраструктура. Тези сигнали за първото полугодие са 14 000. По-различното в настоящото споразумение е обслужването на втория тип сигнали. Те са в компетенциите на службите за спешно реагиране – Пожарна безопасност и защита на населението, полиция, Спешна медицинска помощ и ПСС. Тези сигнали са над 10 000 за тази година.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПОСРЕЩНА ПАРТНЬОРИ ПО НАУЧНА ПРОГРАМА НА НАТО
Медицински университет-Пловдив беше домакин на среща по научната програма на НАТО „Наука за мир и сигурност”, информира Clinica.bg. По този повод учебното заведение посрещна проф. Диана Адлиене от Технологичния университет в Каунас, Литва, Соломон Паси – изпълнителен директор на Атлантическия клуб и делегация от БАН, начело с проф. Георги Милошев – ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология.
„Гостите съвместно с учени от МУ-Пловдив изпълняват проект по научната програма на НАТО „Наука за мир и сигурност” за конструиране на прототип на полеви детектор на генотоксичност от химически, биологични, радиологични и ядрени агенти и експлозивни устройства. Портативният геннотоксичен детектор се разработва от български научен екип в сътрудничество с учени от Турция, Северна Македония и САЩ”, обясни зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.
“Партньорството гарантира успешното изпълнение на проекта. Освен това дава възможност за обучение на млади военни и медицински специалисти за мониторинг на генома в случаи на риск за човешкото здраве от посочените агенти, излъчвани по време и след военни или терористични действия”, допълни проф. д-р Виктория Сарафян, зам.- ректор по научно-изследователската дейност. На срещата бе представен напредъка по проекта, в който МУ-Пловдив се явява краен потребител.
Гостите разгледаха модерния Аудиторен блок на МУ-Пловдив, Симулационния тренировъчен център, Центъра по транслационни невронауки, Технологичния център по спешна медицина и Центъра за компетентност по персонализирана иновативна медицина.

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Родители на деца с онкохематологични заболявания протестират пред здравното министерство с искане да се улесни достъпа до лекарства за малките пациенти, информира Clinica.bg. Те излязоха на улицата, въпреки че вече близо месец се водят преговори с МЗ и НЗОК и се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите. Обсъждат се и варианти за по-лесно кандидатстване за лечение в чужбина.
“Агонията с децата ни, продължаваща вече десет години и е крайно време да спре”, каза Симона Караиванова от Сдружението на деца с онкологични заболявания. Според нея медикаментите не са включени в Позитивния лекарствен списък и това затруднява купуването им. “Те не са много скъпи, но ги няма в аптечната мрежа и заради това снабдяването с тях е трудно. В същото време присъстват в основното лечение на всички деца с онкологично заболяване”, поясни Караиванова. Тя допълни, че на проведената вчера среща със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева са обсъждали промени в наредбите, свързани с нерегистрираните лекарствени продукти и техните доставки. Договорено е вече да могат да се заявяват определени количества за три месеца напред. Жени Начева и министър Кирил Ананиев за изразили волята си да работят заедно с адвоката на Сдружението, за да се изяснят максимално точно юридическите въпроси по готвените промени.

1498 ПРОФЕСИОНАЛНИ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА РЕГИСТРИРАНИ У НАС ЗА ЕДНА ГОДИНА
1498 случая на професионални ракови заболявания са регистрирани у нас през 2017 г. Това показват данните на Международната организация на труда. Същевременно по данни на НЦОЗА честотата на онкологичните диагнози е 242.5 на 100 000 души, а смъртността 119.4 на 100 000. Данните изнесе Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ, информира Clinica.bg.
200 хил. души годишно в Европа умират от професионални болести. 52% от тях с онкологични заболявания, свързани с работата, каза още той.
По-голямата част от професионалните ракови заболявания са вследствие на експозиция на азбест от миналото. Именно заради сериозните рискове, които крие азбеста започва и кампанията „Европа 2029 година свободни от азбест”.
Следващата група заболявания, провокирани от работната среда, са свързани с кръвоносната система. В тази връзка експертът призова социалното министерство да въведе у нас Европейската директива за канцерогени и мутагени от 2017 г. Документът претърпя промяна, след като не беше редактиран от 2004. „ЕК обеща на Европейска конфедерация на профсъюзите, че ще бъдат добавени 50 нови канцерогени и мутагени. До момента са добавени 26″, обясни Огнян Атанасов. Промяната на Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в ЕС, добави той.
Крайният срок България са синхронизира законодателството си с Директивата е 17 януари 2020 г. Тя изисква работодателите да събират данни за опасните вещества в случая канцерогени и мутагени, за да се осигури безопасност на работниците. Документът предвижда да се осигури здравно наблюдение на работниците след края на експозицията. Преценките ще бъдат на службите по трудова медицина.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРИЛОЖИХА ТЕРАПИЯ СЪС “СПИНРАЗА” В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ”
В Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив днес за първи път в Пловдив и за втори път в страната бе приложена терапия с медикамента „Спинраза“ на 6-месечно бебе със спинална мускулна атрофия (СМА) – І тип, съобщиха от лечебното заведение.
Това е второто дете в България, лекувано със „Спинраза“, и първото с най-тежката форма на СМА. Лечението се заплаща от НЗОК и струва над 160 000 лв. за едно приложение, обясни началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.
Очакванията са състоянието на детето да се стабилизира и след време да започне да се подобрява. Началната терапия включва 4 процедури, като втората се извършва на 14-ия ден от първата, третата на 30-ия ден, а четвъртата – на 60-ия ден. След това процедурите се извършват веднъж на 4 месеца.
„Спинраза“ модифицира генетично заболяването така, че да се компeнсира липсващият белтък, който води до загиване на най-важните клетки в гръбначния мозък.
Специалисти невролози от Клиниката по педиатрия са преминали необходимото обучение за прилагане на медикамента. УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е един от четирите центъра за провеждане на лечението, останалите три са в столицата.