НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.06.2021)

ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Днес, 11 юни, в България пристигнаха 57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Вчера, 10 юни, в страната пристигнаха 12 000 дози от ваксината на производителя Johnson and Johnson. Доставените количества са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, информира Zdrave.net като се позова на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в понеделник, 14.06.2021 г., от производителя Pfizer/BioNTech – 186 030 дози.
Въпреки достатъчните количества ваксини в България, темпът на имунизации спадна драстично през последните седмици, като всеки ден новоимунизираните у нас са под 7 на 9000 души. Общият брой поставени дози ваксини дневно обикновено е над 20 000, но в огромната си част те се дължат на реимунизация. Днес например Информационният портал отчита, че за вчерашния ден са поставени над 24 700 дози ваксина, като обаче близо 15 900 от тях се дължат на реимунизации, изтъкват от здравния портал.

131 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В ПРОЕКТНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПО ПРОЦЕДУРАТА „МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА“
Министерството на здравеопазването подготвя проектно предложение по процедура BG16RFOP001-9.001 „Мерки за справяне с пандемията“, по приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Основната цел на процедурата е да осигури подкрепа за здравната система в България за ефективна реакция при възникнали кризисни ситуации чрез инвестиции в продукти и услуги. Реализацията на проектите ще осигури достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината, повишаване качеството на медицинската помощ и преход към цифровизация на здравното обслужване. Съгласно Насоките за кандидатстване ще бъдат осигурени условия за поддържане на готовност в лечебните заведения за болнична помощ, които са държавна и/или общинска собственост за посрещане на нови заплахи от разпространение на инфекциозни заболявания.
За определяне на лечебните заведения за болнична помощ помощ – обекти на интервенция са разработени критерии за включване. Предвид са взети следните параметри: провеждано лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, заплащано от НЗОК през последните 6 месеца; наличие на инфекциозна клиника/отделение в структурата на лечебното заведение; изпълнение на критериите за субсидиране по Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения; изпълнение на критериите за субсидиране на лечебни заведения за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести по чл. 61, ал. 1 или 3 от Закона за здравето и отговарящи на критериите за субсидиране.
В резултат от извършените анализи и прилагане на посочените критерии са определени 131 лечебни заведения за болнична помощ, разпределени в три инвестиционни групи по отношение на предвидената за закупуване медицинска апаратура:
• Група I – лечебни заведения с разкрити структури по инфекциозни болести и/или спешна медицина;
• Група II – специализирани болници за активно лечение по белодробни болести и специализирани болници за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания;
• Група III – МБАЛ и СБАЛ в труднодостъпни и/или отдалечение райони, без инфекциозно отделение и/или спешно отделение, субсидирани по Наредба № 3 от 2019 г. и лечебни заведения, СБАЛ и ЛЗ, по чл. 10, ал. 3б, осъществяващи болнична помощ на специфични групи от населението и специализирани дейности по интензивно лечение, както и общински многопрофилни болници за активно лечение, провеждали заплатено от НЗОК лечение през последните 6 месеца на пациенти с коронавирусна инфекция и с разкрити структури по медицински специалности, пряко ангажирани с лечение на COVID-19, както и с налични медико-диагностични структури, осигуряващи 24-часов непрекъснат работен график.
Допълнително е извършено прецизиране на нуждите от извършване на СМР дейности в определените 131 лечебни заведения, като група I и група III са разделени на по две подгрупи.
Списъците с лечебните заведения в отделните групи могат да се видят на сайта на Министерството ва здравеопазването.

23 777 СА ПРИЛОЖЕНИТЕ ДОЗИ ВАКСИНИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
100 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 44 са установени с PCR, а 59 – с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 14 266, от които 5039 са PCR, а 9227 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 1; Варна – 10; Велико Търново – 5; Видин – 4; Враца – 1; Габрово – 4; Добрич – 2; Кюстендил – 3; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 3; Перник – 3; Пловдив – 4; Русе – 3; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 7; София град – 20; Стара Загора – 2; Търговище – 6; Хасково – 2; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Общият брой на потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас е 420 090. От тях активни са 13 618. Излекуваните лица са вече 388 585. През последното денонощие са регистрирани 670 от тях.
Общо 2335 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 253 от тях се намират в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 1 548 304, от които 23 777 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 13 428 лица-медицински служители е потвърден COVID-19. През изминалото денонощие е регистриран един нов случай на лекар.
17 887 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 15.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПЪТЯТ КЪМ НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ Е ИМУНИЗАЦИЯТА
„Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам на COVID, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Това, което ни притеснява, е какво ще се случи наесен, тъй като ситуацията и към момента е чудесна в Европа, но не и в Азия, включително в страни, в които има изключително стриктно спазване на правилата като Виетнам, Сингапур и Китай, където има увеличаване на заболеваемостта.“ Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
По думите му най-разпространеният щам в Азия е индийския. „Онзи ден индийците публикуваха много оптимистичното съобщение, че са достигнали „само“ 100 000 случая дневно. Казвам го, за да се знае, че нещата не са приключили и сме много внимателни във всяка една нова стъпка“, допълни доц. Кунчев.
Той коментира и бъдещата заповед на МЗ, според която ще отпаднат маските на закрито за определена група хора. „Носенето на маските на закрито може да отпадне например за фризьорските салони. Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани, в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава“, допълни доц. Ангел Кунчев.
Специалистът подчерта, че е много важен и анализът на противоепидемичните действия от последната година. „Този анализ трябва да бъде направен на базата на фактите и от специалисти, защото тезата как някой плашел е абсолютно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация какво се е случило предния ден, това не е плашене, а информиране и съвети как да се справиш. Да, много хора загинаха. Да, това е стрес и не само за нас, а за целия свят…Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси в следващите години. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията“, заяви доц. Ангел Кунчев. „Основната причина за високата смъртност у нас е ситуацията с нашата нация и като възрастова структура, и като състояние на общата заболеваемост“, допълни той.
Според главния държавен здравен инспектор ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен.

Д-р Христиана Бацелова: ПРИ ВАКСИНИРАНЕТО НА ДЕЦА СРЕЩУ COVID НЯМА НИКАКЪВ РИСК ЗА РЕПРОДУКТИВНИТЕ ИМ ФУНКЦИИ
При ваксинирането на деца срещу COVID няма никакъв риск за репродуктивните функции нито на момчетата, нито на момичетата, нито на младите мъже и жени, неоснователни са притесненията на някои родители. Това коментира пред БНР епидемиологът д-р Христиана Бацелова, преподавател в Медицинския университет в Пловдив.
Тя бе категорична, че тези реакции на родителите се дължат на недобра информираност и подчерта, че е изключително важно да бъдат ваксинирани децата от рисковите групи с хронични заболявания като диабет например. Единственото, което е важно, е преценката на личния лекар, както и ваксината да бъде поставена в момент, в който детето е здраво.
„При положение, че имаме ваксини, не е необходимо да държим ваксините в хладилниците, вместо да ваксинираме и децата“, коментира още д-р Христиана Бацелова. Тя не оспори правилността на препоръката на СЗО да бъдат ваксинирани приоритетно възрастни хора и тези с хронични заболявания, но добави, че ваксината е необходима и на децата.
„Аз лично съм виждала интубирани деца, виждала съм и препълнени отделения с деца с пост-COVID“, сподели специалистката. „Организирала съм отделението за деца с COVID и това е едно от най-неприятните неща, които съм правила. Затова съм категорична – COVID вече не щади децата“, допълни тя. По думите ѝ сега не знаем колко деца са преминали заболяването с лека симптоматика или без симптоми, не знаем какви ще са далечните последици от този вирус.
Специалистката бе категорична, че като родител на две деца ще ги ваксинира срещу COVID в момента, в който достигнат подходящата възраст. “Децата трябва да бъдат защитени”, категорична бе д-р Бацелова. Тя отбеляза, че към момента имаме спокойствие поради намалената заболеваемост, но според нея през есента нещата няма да стоят по този „розов начин“, ако не ваксинираме максимално бързо и учениците, и възрастните.

ИЗНЕСЕНИ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ СЕ РАЗКРИВАТ В НЯКОИ ГРАДОВЕ НА СТРАНАТА
Изнесени ваксинационни пунктове се разкриват в някои градове на страната през почивните дни, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на МЗ.
От днес РЗИ – Стара Загора ще имунизира желаещите на открито, а екипът от 9:30 ч. ще работи в с. Копринка; от 11 ч. в с. Дунавци, а от 12 ч. в с. Голямо Дряново. Ваксини ще бъдат поставяни на всички желаещи, като ще има възможност за издаване на място на сертификат за завършен ваксинационен курс.
В събота РЗИ – Пловдив открива изнесени ваксинационни пунктове в кв. „Столипиново“ в града. Временен имунизационен кабинет ще бъде отворен в двора на училище “Пенчо Славейков” и ще започне работа в 10 часа. Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 ще могат да избират вида ваксина, която да им бъде приложена. При наличие на интерес, ще бъдат разкрити още два пункта.
В събота от 9:00 до 14:00 ч. в Русе всеки, който иска, ще може да се имунизира срещу COVID-19 в пункта в СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков-Русе“ ЕООД, ул. „Алея Лилия“ № 1. Имунизационнен кабинет на открито разкрива и РЗИ-Благоевград пред мол „Ларго“ в града.

Зам.-министър Димитър Петров: ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДОНОРИТЕ И ТРАНСПЛАНТИРАНИТЕ В БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“ СА С ФАЛШИВИ ИМЕНА
Агенцията по трансплантации е проверила чуждите граждани, донори и трансплантирани у нас в болница „Лозенец“. Проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват, информира БНР като се позова на Агенция БГНЕС, която цитира заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.
„Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел“, уточни зам.-министърът.
На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на МБАЛ „Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов заради съмнения за извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори:
„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.
На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който
включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение до приключване на съдебното производство.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата и може да се опита да укрие доказателства.
„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.
Д-р Петров също така заяви, че Агенция “Медицински надзор” е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОСИГУРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНА СГРАДА И БЛИЗО 3 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕМОНТ НА ЦЕНТЪРА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ – СОФИЯ
Министерство на здравеопазването ще предприеме действия по апортиране на сграда-държавна собственост в капитала на „Център за психично здраве – София“ ЕООД (ЦПЗ-София), намираща се на ул. „Владайска река“ №25 /бул. „Сливница“ №309/. След финализиране на процедурата, болницата ще стане собственик на имота, след което Министерството ще отпусне средства за проектиране, ремонт и реконструкция на сградата. По първоначална оценка на експертите в здравното министерство стойността на инвестиционния проект ще е близо 3 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Целта на инвестицията е да бъдат осигурени всички най-нови стандарти в лечението на пациентите в психиатричната болница и да се създадат благоприятни условия за работещите и пациентите. Амбициите на Министерството е да гарантира ускорено проектиране, обявяване на обществена поръчка и сключване на договор с изпълнител от страна на лечебното заведение, като по-голямата част от дейностите по обновление трябва да приключат до края на 2021 г.
ЦПЗ-София в момента се помещава в сгради от павилионен тип, строени преди средата на миналия век, на които са извършвани минимални ремонтни дейности по сградните инсталации, което поражда и спешната необходимост от подобряване на материалната база.

БЛИЗО ПОЛОВИНАТА ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС СА БИЛИ ПОДЛОЖЕНИ НА КИБЕРАТАКИ
Близо половината от лечебните заведения/медицински структури у нас, участвали в допитване на българската IТ компания Мнемоника и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, са били подложени за кибератака (48%). При една трета от анкетираните (36%) е имало пробив в информационните системи. Това сочат резултатите от анкетата, проведена в периода 15 април – 28 май 2021 г., съобщиха от клъстъра. В анкетата участие са взели директори на лечебни заведения, началници на отделения и IТ специалисти, информира Zdrave.net.
Като най-чести заплахи респондентите са посочили схемите за фишинг, имейл атаките и зловредния софтуер. 72% от анкетираните нямат политики и процедури за реагиране при кибератака, а 80% признават, че не се извършват редовни обучения на отговорните за информационната сигурност лица с цел повишаване нивото на защита.
Информацията е представена по време на форум „Kиберсигурност в здравеопазването или как да градим дигитално доверие”. Участниците в него се обединиха около тезата, че едно от най-важните действия, които трябва да бъдат предприети, е обучението на екипите във връзка с киберзаплахите и осигуряването на сигурността.
По думите на Радой Павлов, корпоративен архитект и стратег в Университетската болница в Цюрих, сред предизвикателствата, пред които са изправени ИТ специалистите, са не само кражбата и унищожаването на лични данни, но и опасността да бъде блокирана дейността на едно здравно заведение. Той разказа, че сред приоритетите в работата му за една от 10-те най-дигитализирани болници в света е как да се постигне максимална степен на защита при IoMT (Интернет на медицинските неща/свързване на медицинските устройства), така че да не се компрометира и оказваното лечение. Павлов подчерта още, че технологиите забързват процеса на дигитализация, но наред с ползите от това, забързват и темпа на развитие на киберпрестъпността.

ОБМИСЛЯТ СЪЗДАВАНЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ У НАС
На 10 юни Медицински университет – Пловдив беше домакин на работна среща на ректорите на четирите медицински университета в страната, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от МУ-Пловдив.
Представителите на академичните ръководства: акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, дмн, ректор на МУ – София; проф. д-р Валентин Игнатов, дм, ректор на МУ – Варна; проф. д-р Добромир Димитров, дм, ректор на МУ – Плевен и проф. д-р Мариана Мурджева, дм, ректор на МУ – Пловдив, обсъдиха значими за образованието и университетите въпроси.
Ректорите споделиха мнението, че между тях има равнопоставеност, взаимно уважение и доверие. Те заявиха желанието си да работят заедно, като създадат организация, която да представя пред институциите специфичните за тези висши училища интереси и да съдейства за вземането на решения, удовлетворяващи академичните потребности на медицинските университети.
На срещата се разгледаха и въпросите за формиране на работни групи за промяна в Единните държавни изисквания /ЕДИ/ за специалностите в медицинските университети. Проф. Ани Белчева – зам.-ректор по учебна дейност при МУ- Пловдив, сподели опита на Факултета по дентална медицина и обърна внимание за предизвикателствата, пред които са изправени университетите при тази промяна.
При обсъждането на съвместните учебни програми за бакалаври, магистри и специализанти между медицинските университети се акцентира на необходимостта от подготовка и координация на същите.
Гостите разгледаха просторния Аудиторен комплекс, Медицинския симулационен тренировъчен център и Комплекса за транслационна невронаука в МУ-Пловдив.

ПРЕИЗБРАХА Д-Р АСЕН МЕДЖИДИЕВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ КЪМ БЛС
Д-р Асен Меджидиев беше преизбран с огромно мнозинство за председател на Столичната лекарска колегия към БЛС, научи Zdrave.net. За него са гласували над 300 делегати, докато за опонента му, главния секретар на БЛС д-р Стоян Борисов – над 70.
Сред предложенията на колегията за председател е бил и директорът на Националната онкология д-р Стефан Константинов, но той си е направил отвод заради многото ангажименти и отговорности в болницата.
Отчетно-изборното събрание на СЛК се провежда днес в зала 1 на НДК при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 600-те делегати представляват над 10 000 лекари в столицата. Освен председател, те трябва да изберат главен секретар, заместник-председатели и членове на Управителния съвет. Ще бъдат избрани и нови членове на Комисията по лекарска етика и Контролната комисия.