НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.06.2019)

Министър Ананиев към омбудсмана Мая Манолова: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ ПО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ЩЕ БЪДЕ ФАКТ С ЮНСКИТЕ И ЮЛСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
Здравният министър Кирил Ананиев написа обръщение към обмудсмана Р България Мая Манолова, което е публикувано на сайта на МЗ. В него се казва: “Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.
В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих.
Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. – средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници. Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел.
Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана.”
В обръщението се казва още: “Госпожо Манолова, не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.
Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата.”

ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ДНЕС
Промените в Наредбата за медицинската експертиза са публикувани в “Държавен вестник” и влизат в сила от днес. Хората, които се чувстват ощетени от правилата, действащи от 3 август 2018 г. до момента, могат да подадат заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК до един месец, информира Zdrave.net .
Целта на направените промени е постигането на по-пълно съответствие между оценката за трайно намалената работоспособност, вид и степен на увреждане и обективното здравословно състояние на лицата, при които са налице две или повече увреждания, за всяко от които е отбелязана 50% или над 50% намалена работоспособност.
Друг проблем, който се решава с промяната, е липсата на проследимост и прозрачност, а от там и на ефективен контрол по отношение на вписаните в експертното решение заболявания. В момента те се представят описателно, без да се вписва кодът за конкретното заболяване съгласно Международната класификация на болестите (МКБ) – 10-та ревизия.
Според решението на правителството, вписването на МКБ кода на заболяванията и на съпътстващите увреждания ще гарантира значително по-голяма прецизност в работата на ТЕЛК и НЕЛК.

ЗАБРАНЯВАТ ПЪРЖЕНИТЕ ХРАНИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Забраняват се пържените храни и се ограничава консумацията на добавени захари и готварска сол с всички храни в менюто на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Това се казва в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата, публикувана за обществено обсъждане, информира Zdrave.net .Варените храни пък трябва да бъдат приготвяни на пара. В менюто ще се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Към продуктите, подходящи за храненето на деца, са добавени напитки от пасирани плодове/зеленчуци. Консервираните зеленчуци и плодове пък не бива да съдържат консерванти, подсладители и оцветители, а мармаладите от плодове и конфитюрите с плодово съдържание трябва да съответстват на „Екстра качество“.
Ежедневно ще бъдат включвани в менюто най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и най-малко 35 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Прясното и киселото мляко трябва да са от крави и със съдържание на мазнините от 3% до 3,6%, като два дни седмично ще се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5% мазнини. Сиренето трябва да бъде със съдържание на готварска сол до 3,5%, а кашкавалът – до 3%. Айрянът пък ще се предлага без сол. Няма да се допуска предлагане на прясно и кисело мляко, както и на млечни продукти, с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.
В менюто се включват за консумация пресни яйца, най-малко два пъти седмично – боб, леща и нахут. Високи изисквания има и към месото. То не трябва да е тлъсто и да е претърпяло друга обработка освен охлаждане. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки (кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и др.). Забранява се предлагането на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба. Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и др.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПУБЛИКУВА В САЙТА СИ ЦЕНОРАЗПИСИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА УСЛУГИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ НЗОК
МЗ подсеща болниците за онлайн ценоразписите и иска информация за тях до 14 юни 2019 г. Това става ясно от писмо на Столичната РЗИ до шефовете на лечебните заведения. Още от началото на тази година клиниките трябваше да обявят тарифите на медицинските и немедицинските услуги, които предлагат и не се заплащат от НЗОК на сайтовете си, а също така и на електронната страницата на МЗ. Към момента обаче това все още не се е случило, информира Clinica.bg.
Изискването за онлайн ценоразпис е регламентирано във вече приетите поправки в Закона за лечебните заведения, които са в сила от 1 януари 2019 г. Целта е по този начин да има повече прозрачност и яснота относно тарифите за доплащане, по които работят лечебните заведения, така че те да бъдат известни на пациентите. В тази връзка здравният министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до РЗИ с искане на информация за изпълнението на регламента. Ръководителите на лечебните заведения трябва да предоставят електронен адрес и описание на общодостъпните места в сградата, на които е оповестена информацията за вида и цената на услугите, както и за начините на плащане. Всяка промяна в цените следва да бъде оповестявана минимум 7 дни преди влизането ѝ в сила на сайта на лечебното заведение. МЗ също трябва да има информация, за да нанесе корекциите на своята интернет страница. Лечебните заведения трябва да представят и информация за реквизитите на финансовите документи, които се издават на пациентите за всички заплатени от тях суми.

БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ И НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ ЩЕ ВРЪЧАТ ПОЧЕТНИ ПЛАКЕТИ НА ДЪЛГОГОДИШНИ КРЪВОДАРИТЕЛИ
По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) ще връчат почетни плакети на дългогодишни доброволни и безвъзмездни кръводарители, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на БЧК.
Кръводарителите са номинирани от комисия, в която участват представители на двете институции, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.
За принос в доброволното и безвъзмездно кръводаряване ще бъдат наградени 10 индивидуални кръводарители, някои от тях дарили кръв над 100 пъти. Ще бъдат отличени и колективите на Бизнес парк София, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Park Center Sofia & Ceres Management Service и Sofia Airport Centar & Ceres Management Service.
Тържествената церемония по награждаването ще стане по време на 59-ата Национална конференция на системата по трансфузионна хематология в България, която ще се проведе на 12 юни 2019 г. от 11:00 часа в Аулата на НЦТХ.

БСП ИСКА НАМАЛЯВАНЕ НА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА ДО 9%
Данъкът добавена стойност върху лекарствата да се намали до 9%. Това изменение предлагат депутати от БСП в Закона за данък върху добавената стойност, информира Clinica.bg.
Педседателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обяви, че темата за намаляване на ДДС върху лекарствата ще се обсъди в Комисията по здравеопазването в 44-то народно събрание, припомнят от здравния сайт.
„Цените на лекарствата в България са на едни от най-високите нива”, посочват депутатите от БСП в мотивите си. Според тях намаляването на ДДС от 20% до 9% ще доведе до повече възможности за въздействие в лекарствената политика. „Една от ярките илюстрации на неефективността й е фактът, че цените за свободна продажба в аптеките често пъти е почти равна на това, което пациентът трябва да плати след частична отстъпка, която се поема от НЗОК”, казват още народните представители от БСП. В мотивите си те цитират и данни на Световната банка, според които делът на фармацевтичните разходи у нас достига до 38%, при 25% средно за Европа.