НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИТЕ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ В БОЛНИЦИТЕ
Средно 2000 лв. за лекар и 1500 лв. за медицинска сестра става заплащането в Спешните приемни отделения в болниците. Предложението за промяната е в Наредба 3 на МЗ, публикувана вчера за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
В момента средният разход за лекар там е 1800 лв., а за медицинска сестра – 1100 лв.
С приемането на промените заплащането ще достигне нивата, определени в подписания наскоро Колективен трудов договор.
Ведомството предлага още новите стойности да влязат в сила със задна дата, от 1 януари 2022 г.
С промените в наредбата се увеличават също така и средствата, които ведомството изплаща на болниците за готовността им за реакция при заразни болести, като увеличението е с между 33 и 60 на сто в зависимост от нивото на компетентност на съответното лечебно заведение. Така средният разход на легло на годишна база за клиники и отделения от първо ниво на компетентност се увеличава от 15 000 лв. на 20 000 лв. За структурите от второ ниво сумата нараства от 25 000 лв. на 40 000 лв., а за тези от трето – от 35 000 лв. на 48 000 лв.
Увеличава се и субсидията за дейностите, свързани с туберкулоза, както и за психичните заболявания.
При лечението на пациенти с туберкулоза процентното увеличение варира между 33 и 48 на сто, като например за леглоден лечение в структури от второ ниво на компетентност сумата нараства от 63,80 лв. на 90 лв., в структури от трето ниво – от 74,80 на 100 лв., а цената за извършен и отчетен преглед от 44 лв. става 65 лв.
По отношение на психичните заболявания увеличението е средно с около 29 на сто. За леглоден в структури от първо ниво на компетентност вместо досега отпусканите 38,50 лв. МЗ ще изплаща 50 лв. За тези от второ ниво сумата става 60 лв., като досега тя беше 46,20 лв., а за тези от трето ниво тя нараства от 50,60 лв. на 65 лв.

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ПОДПИСА ЗАПОВЕД, С КОЯТО ВЪЗЛАГА НА ЗАМ.-МИНИСТРИТЕ ФУНКЦИИ ПО КООРДИНАЦИЯ И КОНТРОЛ ВЪРХУ ПОЛИТИКИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Днес, 11 май, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова подписа нова заповед, с която възлага на тримата заместник-министри конкретни функции по координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Заместник-министър д-р Петър Грибнев ще отговаря за дирекциите „Защита на правата на пациентите“, „Лечебни дейности“ и „Търговски дружества и собственост“, както и за дейността на отдел „Обществени поръчки“ в дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“. Д-р Грибнев ще осъществява и контрола върху Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, Националния център по трансфузионна хематология, Националната експертна лекарска комисия, районните центрове по трансфузионна хематология и центровете за спешна медицинска помощ.
Заместник-министър доц. д-р Любомир Бакаливанов ще контролира дейността на дирекциите „Европейска координация и международно сътрудничество“, „Лекарствена политика“ и „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“. В неговия ресор е и контролът върху домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници; центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, регионалните здравни инспекции, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи, Националния център по радиобиология и радиационна защита, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, както и върху Центъра за асистирана репродукция.
Заместник-министър Невена Цанкова поема дирекциите „Бюджет и финанси“, „Електронно здравеопазване“ и „Международни проекти и програми“.

1 072 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ НА 10 МАЙ
422 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последните 24 часа. 70 от тях са установени с PCR, а 352 – с бързи антигенни тестове. 60,66% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 7 563, от тях 998 са PCR, а 6 565 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 16; Бургас – 21; Варна – 15; Велико Търново – 15; Видин – 5; Враца – 8; Габрово – 7; Добрич – 8; Кърджали – 6; Кюстендил – 6; Ловеч – 10; Монтана – 3; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 14; Пловдив – 27; Разград – 4; Русе – 11; Силистра – 6; Сливен – 14; Смолян – 7; София област – 11; София град – 147; Стара Загора – 20; Търговище – 2; Хасково – 7; Шумен – 8; Ямбол – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 160 347, от тях 128 321 са активни. 995 019 са излекуваните лица, 3 193 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 646 пациенти. 72-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 77, от които 74,03% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 388 303 са дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, 1 072 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 491. Нови 12 случая са регистрирани през последното денонощие, от които два са установени при лекари, четири – при медицински сестри, три – при санитари и три – при друг медицински персонал.
37 007 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 13 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 92,31% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. Нина Янчева: НАБЛЮДАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ПРОЯВИ НА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ СЛЕД ОСТРАТА Ѝ ФАЗА
„Ние, хората, улесняваме мутирането на коронавируса, тъй като той намира почва да се размножава и развива сред многобройното неваксинирано население в България. Друг основен проблем е ниското ниво на тестване, като голяма част от пациентите продължават да бъдат източник на инфекцията, без да са диагностицирани“. Това заяви пред журналисти вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското научно дружество по клинична вирусология и съветник на премиера Кирил Петков. Тя обърна внимание на факта, че вирусът SARS-CoV-2 със своите разновидности не става по-слабо вирулентен с времето, информира Zdrave.net.
„Напротив, с всяка нова разновидност заразяването става по-бързо и лесно, но протичането на COVID 19 е сравнително по-леко“, посочи специалистката. По думите ѝ, докато в началото на епидемията борбата на медиците е била за спасяване на човешки животи, сега лечебните заведения са препълнени с пациенти, които имат усложнения от инфекцията.
„Симптоматиката на дългия COVID е свързана с обостряне на съществуващи заболявания или отключване на нови – диабет, бъбречна недостатъчност, миокардити и перикардити и др. COVID 19 може да увредят всички органи и системи на човешкия организъм“, обясни вирусологът.
Проф. Нина Янчева, началник на отделение в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ и ръководител на Катедрата по инфекциозни, паразитни и тропически болести в МУ – София обясни, че все повече хора търсят помощ след прекаран COVID, като медиците наблюдават повече от 50 прояви на инфекцията след острата ѝ фаза. Сред тях са делириум (при възрастни хора, и то като единствен симптом), остър панкреатит, бъбречна недостатъчност, тромбози и тромбофлебити, обриви, наподобяващи тези при морбили и варицела, синдром на Гилен-Баре и много други.
„Най-често засегнати са жени във възрастта между 40 и 54 години“, изтъкна доц. Янчева. Тя отбеляза, че се обострят стари хронични заболявания и се появяват нови, и това най-често са сериозни увреждания като диабет, проблеми от страна на бъбреците, автоимунни заболявания. По думите на доц. Янчева по-голямата част от хоспитализираните са неваксинирани.
“В домашното лечение на COVID у нас са допускани груби грешки, като например масово прилагания антибиотик азитромицин, както и отхвърлените ивермектин и хидроксихлорокин”, посочи проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.
Що се отнася до новите медикаменти, те ще бъдат налични у нас до края на тази година, но трябва да се знае, че ако не се приложат в съвсем ранната фаза на инфекцията – в първите 3 до 5 дни, лечението с тях ще бъде безсмислено и няма да има ефект.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ПРИ МНОГО ВИСОК ПРОЦЕНТ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ НЕИЗВЕСТЕН ХЕПАТИТ ДЕЦА Е ДОКАЗАН АДЕНОВИРУС 41 F
„При много висок процент от засегнатите от неизвестен хепатит деца е доказан аденовирус 41 F. Въпросът е този аденовирус ли се е променил, за да прави такива неща, или липсата на аденовируси през последните две години поради мерките и коронавируса е довела до този понижен имунитет“. Това каза пред БНР проф. д-р Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столична община.
„В отговор на въпроса защо се засягат деца, а не възрастни, трябва да се каже, че поради силния имунитет те реагират така остро на вируса и се разболяват. Една много здрава имунна система реагира много по-остро. Такъв е примерът с децата, които преди ваксината за хепатит B се разболяваха и прекарваха инфекцията много тежко“, обясни той.
228 са случаите на неизвестен хепатит по света, всъщност неизвестното плаши обществото, майките и родителите, каза специалистът.
„Говорим за 500 милиона ЕС и като сложим още най-малко 500 милиона – населението на Северна и Южна Америка – случаите са много малко. Броят на случаите, които съобщава Великобритания за Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия, е от януари, т.е. касае период от няколко месеца, На 6 май е излязъл доклад на Агенцията за здравна сигурност на Великобритания, в който се казва, че в последните 20 дни тези случаи намаляват, но това не се каза на обществото“, коментира той и допълни, че съществуват много хепатотропни вируси, които понякога могат да засегнат черния дроб.
„Здравното министерство написа през миналата седмица едно писмо, в което се казваше кои деца трябва да бъдат поставени под наблюдение. Трябва да се добави и това, че тежките случаи на заболяване трябва да се проследяват. Да се знае кои са важните симптоми – пожълтяване, светли изпражнения и тъмна урина и да се търси квалифицирана медицинска помощ – инфекциозна болница или гастроентерологично отделение. Ако чернодробните проби – ALAT и ASAT, са над 500 единици, да се изпратят проби за изследване в лабораторията на НЦЗПБ. Първо трябва да се изключат шестте познати хепатита и да се изследват други вируси, които могат да дадат такава симптоматика – цитомегаловирус и други”, обясни проф. Кантарджиев.
По повод случая с детето от Бургас той поясни: “Това са не хепатитни, а хепатотропни вируси, които могат да засегнат черния дроб, но много рядко го засягат тежко. Черният дроб при децата много лесно се възстановява. След седмия ден от контакта, ако няма признаци на инфекция, няма опасност за контактните деца.“
Специалистът препоръча хората да говорят с лекарите си и да си поставят комбинирана ваксина срещу хепатит A и B, за да подсилят имунната си защита. Също така той обърна внимание на необходимостта от използване на различен вид влажни дезинфекциращи кърпички през зимата и през лятото – през зимните месеци те трябва да бъдат на спиртна основа, а през лятото – на хлорхексидинова.

БОЯН БОЙЧЕВ ОТ НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК ПРЕДЛАГА КАСАТА ДА ПРЕКРАТИ ДОГОВОРА СИ С “ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ”
Договорът на НЗОК с „Информационно обслужване“ (ИО) да бъде прекратен. Това иска представителят на работодателите в Надзорния съвет на Касата Боян Бойчев, става ясно от стенограмата на заседанието на Надзора от 4 май. Причината – проблеми с информационната система на обществения здравен фонд, които не са отстранени в срок, информира Zdrave.net.
Договорът на НЗОК с компанията е сключен през 2019 г. и е в сила до края на тази година. От разговора между членовете на Надзора става ясно, че в системата има технически проблеми, които не се решават своевременно от ИО, както и че фирмата калкулира неясни за Касата цени.
„Те при всяко допълнително действие ни калкулират цени, които не са обясними за касата. Поради това, че в момента, в който искаме нещо да се надгради, по изискванията на договора, те трябва да кажат колко човека, кои са тези хора, какви длъжности изпълняват, колко е часовата им ставка. При нас пристигат толкова човека за такава сума. Освен това Вие видяхте колко писма са изпращани. За мен в момента договорът се изпълнява непрофесионално, недостатъчно и виждате колко още неща имаме неизпълнени по договора, най-вече, което ме притеснява е, че все още нямаме протоколите за електронните рецепти, все още електронната рецептурна книжка не работи в пълен обем, тъй като ги няма протоколите, все още има неизяснени неща по контролите, все още се дава информация извън това, което касата трябва да дава като информация“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.
В коментар на доклада по случая като конкретен проблем Боян Бойчев посочва спирането на Персонализираната информационна система (ПИС). Според други членове на Надзора обаче договорът не трябва да бъде прекратяван веднага. Представителят на Финансовото министерство Естел Василева-Тодорова предлага да се организира среща с „Информационно обслужване“, за да се вземе решение. Проф. Салчев също казва, че не би препоръчал прекратяване на договора, защото няма подготовка кой ще поеме дейността.

Екологично сдружение “За Земята”: СОФИЯНЦИ СА ИЗЛОЖЕНИ ДЪЛГОСРОЧНО НА НЕЗДРАВОСЛОВНО ВИСОКИ НИВА НА АЗОТЕН ДИОКСИД
Екологично сдружение “За Земята” представи свои изследване за наличието на азотен диоксид във въздуха в София и откроиха опасно високи нива на този газ в града. Наблюдава се и значително разминаване с данните от официалните измервателни станции, поставени от ИАОСВ, на база на които Столичната община подготвя мерките за чистотата на въздуха, съобщи БНР.
Резултатите от изследването показват, че замърсяването с азотен диоксид е реален проблем за София и гражданите са изложени дългосрочно на нездравословно високи нива. В 19 от 27 точки от “За Земята” са измерили средногодишни концентрации над законовата норма. Най-сериозно засегнати са тези, които прекарват повече време близо до натоварени пътища, защото проблемът се наблюдава основно в близост до места с интензивен трафик на моторни превозни средства.
“Говорим в най-замърсените точки в порядък от 50%, при норма от 40 микрограма на кубичен метър. В най-замърсената точка е 62 микрограма, има и точки, в които замърсяването е с малко, но това не е успокоително”, съобщи Ивайло Попов от „За земята“.
Високите нива на азотен диоксид могат да доведат до респираторни проблеми.
“Дори здрави хора, когато се излагат дълго и систематично, както ние доказваме, в продължение на година, е проблем за респираторната система, може да се образува астма, може да доведе до структурни проблеми в белия дроб и други проблеми, свързани с инфекции”, каза Ивайло Попов. По думите му, за хората с респираторни проблеми, дори краткосрочни излагания на места с азотен диоксид са опасни.
Той добави, че транспортът е основен източник на азотен диоксид, а измервателните станции в “Павлово” и “Младост” не отговарят на изискванията, тъй като са поставени далече от пътните платна.
“Правилата за такива станции казват, че трябва да бъдат до 10 метра от пътното платно, а те са съответно на 12 и 72 м”, каза Попов.
Той добави, че трябва да се подобрят официалните измервания, свързани с азотния диоксид, а от Столичната община да предприемат сериозни мерки за намаляване на замърсяването от транспорта.