НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2021)

Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ ОГЛАВЯВА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е изборът на президента Румен Радев за здравен министър в служебното правителство, информира Zdrave.net.
Негов заместник и шеф на Надзорния съвет на НЗОК ще бъде д-р Димитър Петров – бивш член на ръководството на БЛС, бивш управител и бивш подуправител на обществения здравен фонд.
Д-р Стойчо Кацаров е завършил медицина в Медицински университет – София (1982 г.). Специализира местно управление и здравен мениджмънт. Председател на Общинския съвет на Дупница през 1995 – 1996 г.
През 1997 г. д-р Стойчо Кацаров е избран за народен представител в 38-ото Народно събрание от листата на Обединените демократични сили (ОДС). От 1997 до 1999 г. е областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. е заместник-министър на здравеопазването. В неговия ресор попадат международното сътрудничество и европейската интеграция, лекарствената политика и специализираният здравноосигурителен надзор.
През 2001 г. е избран за народен представител в 39-о Народно събрание, отново от листата на ОДС. Член на Комисията по здравеопазването (2001 – 2005 г.) и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред (2004 – 2005 г.). Завършва второ висше образование, специалност „Право“ в Югозападния университет.
През 2004 г., след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от Съюза на демократичните сили (СДС), е сред основателите на Демократи за силна България (ДСБ) и е избран за член на Националното ръководство на партията. Ръководил е множество национални и международни проекти. Един от основателите на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и негов председател до момента.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ЩЕ ПРОВЕДЕ
ОНЛАЙН КАНДИДАТСТУДЕНТСКИ КУРС ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“ И „АКУШЕРКА“
Организираният от Катедрата по биология към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна подготвителен кандидатстудентски курс за специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”, който беше отложен, ще се проведе на 29 май от 14:00 часа и на 30 май от 09:00 ч., съобщиха от учебното заведение.
Той ще включва теория, както и решаване на тестови задачи по биология от материала за 8, 9 и 10 класове, предвиден за тези специалности. Курсът ще се проведе онлайн в системата Blackboard на МУ-Варна.
Записването за участие в курса ще става чрез изпращане на три имена, телефон за обратна връзка, e-mail адрес и сканиран или заснет документ за платена такса до следния e-mail: biology@mu-varna.bg
Tаксата за курса е в размер на 80 лв. Необходимо е сумата да се преведе предварително по сметка на МУ-Варна. На всички участници, които са заплатили таксата и са се записали, ще бъде изпратен линк за достъп един ден преди началото на курса.

18 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ПРИ МЕДИЦИ
1078 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 415 от тях са установени с PCR, а 663 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през последното денонощие са общо 16 392, от които 5864 – PCR, а 10 528 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 48; Бургас – 13; Варна – 61; Велико Търново – 49; Видин – 30; Враца – 11; Габрово – 29; Добрич – 22; Кърджали – 11; Кюстендил – 23; Ловеч – 17; Монтана – 45; Пазарджик – 19; Перник – 10; Плевен – 19; Пловдив – 116; Разград – 5; Русе – 62; Силистра – 16; Сливен – 24; Смолян – 13; София област – 34; София град – 205; Стара Загора – 100; Търговище – 21; Хасково – 18; Шумен – 37; Ямбол – 20.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 411 280. От тях активни са 42 838 случая. Излекувани са вече 351 397 лица, 3005 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират 5571 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 555 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 е 963 539. От тях 25 485 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 273 лица-медицински служители. 18 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. Три от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри, шест – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 045. Нови 116 случая са регистрирани през последното денонощие.

Доц. Ангел Кунчев: ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА СЕ ОЧАКВА РЕШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО, КОЕТО ЩЕ ПОЗВОЛИ ВАКСИНИРАНЕТО НА ДЕЦА НАД 6-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
„Ако покажем незрялост като общество и не постигнем 70% ваксинирани срещу COVID-19 от населението, ще продължим с мерките, ще продължим с рисковете, ще продължим да очакваме нова вълна.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия в коментар за нуждата от голям ваксинационен обхват у нас, информира Zdrave.net.
Според него е много вероятно да има нова вълна на COVID-19. Той обаче уточни, че се надява това да не се случи по време на летния туристически сезон. „Много се надявам и да има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и ще имаме спокойно лято“, допълни Кунчев. Той обаче отбеляза, че няма пряка зависимост между различните сезони и развитието на една епидемия. „Виждате, че в Индия и при високи температури стават ужасни неща“, каза той. „Огромният проблем там е, че хората не получават никаква медицинска помощ. Ситуацията преля в Непал, Шри Ланка, Бангладеш и на Малдивите, което значи, че трябва да допълним списъка от забранените страни“, посочи Кунчев. По думите му индийският щам неминуемо ще влезе в Европа.
Доц. Кунчев информира, че до няколко месеца се очаква решение на европейско ниво, което ще позволи ваксинирането на деца над 6-годишна възраст. Според него това ще спомогне за безопасното започване на учебната година. Той припомни, че от вчера в САЩ е позволена имунизацията с ваксината на Pfizer/BioNTech на деца между 12 и 15 години.
Специалистът каза още, че до края на юни всички служители в туристическия бранш ще могат да бъдат ваксинирани. Те се имунизират с препарата на Janssen. Той посочи, че към момента интересът към ваксината на AstraZeneca у нас e нулев. По думите му, ако бързо не се реши към кого да се пренасочат останалите количества, съществува риск ваксините да се похабят. Запитан какви суми ще загубим, доц. Кунчев разясни, че се плаща това, което пристигне в страната, а не договореното предварително. 30 000 са дозите в момента в склада в „БулБио”, стана още ясно от думите му. „Ваксината на AstraZeneca е в пъти по-евтина в сравнение с останалите“, отбеляза той, но в същото време посочи, че договорът си е налице и доставките съобразно него продължават.

Проф. Тодор Кантарджиев: У НАС ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАСЕЧЕНИ ИНДИЙСКИЯ И БРАЗИЛСКИЯ ВАРИАНТИ НА КОРОНАВИРУСА
„Категорично сме в края на третата вълна. Тя беше предизвикана от британския вариант на вируса, който се оказа доста по-заразен. Заболеваемостта с днешна дата на 100 000 души за 14 дни е под 170. Забележете, че само преди около месец бяхме 720.“ Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
По думите му само британският вариант е регистриран в нашата страна към момента. Националният център активно търси индийския вариант, който е доста обезпокоителен, както и бразилския вариант, но такива засега не са открити.
Проф. Кантарджиев предупреди тези, които пътуват често, че всички останали варианти на вируса са в държавите членки на ЕС и в Турция, въпреки крутите мерки, които се налагат там. Според него, въпреки тенденцията за спад на заразяването, трябва да продължим с това да не се събират много хора в затворено пространство, да се прави винаги проветряване и да се носят маски, ако човек контактува с други лица в това помещение.
„Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване случаите, така че системата не се натовари. Като се има предвид, че мерките, които взимаме в нашата държава, са много премерени, много малко, но дадоха своя ефект“, каза проф. Кантарджиев.
„България е единствената европейска държава, в която хората могат да си избират и приоритетно да се ваксинират с РНК ваксина. До края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при условие, че коронавирусът не мутира, все още носим маски на закрито и затворените помещения се вентилират много добре“, каза още той.
Той коментира и въпроса за ваксинирането на деца с РНК ваксината на Pfizer. „Много голям успех, който постигнаха колегите и то не без участието на колегите от Израел. Доказано е, че тази ваксина е безвредна за младите“, каза проф. Кантарджиев.
„Препоръчвам това и за нашата страна, въпреки че от години има едни табута – да не ваксинираме бременните срещу грип или децата срещу грип. Защо бе – бременните най-тежко преболедуват грип?! В момента, когато бъде сменена кратката характеристика на ваксината на Pfizer, а това е евангелието на всяко лекарство и на ваксината. Когато се смени и се каже деца от 12-годишна възраст могат да бъдат имунизирани, ваксините могат да се прилагат и в нашата страна. На този етап – не“, допълни проф. Кантарджиев.
За руската ваксина “Спутник V” проф. Кантарджиев обясни, че тя не е от най-изпитваните ваксини, въпреки че милиони хора са ваксинирани с нея и отзивите са добри. „Моето мнение е, че всяка изпитана ваксина, която действа добре, е добра за обществото“, уточни той.
Проф. Кантарджиев и уточни, че при РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет, за разлика от векторните ваксини.
„Обикновено при векторните ваксини оплакванията на пациентите от странични нежелани ефекти са след първата доза, докато при РНК ваксините повечето оплаквания са след втората игла. Около 5-10% изграждат недостатъчен имунитет и това е при всички ваксини. Допреди втората доза 5-10% нямат достатъчно хуморален имунитет и количеството на антитела е по-малко, но след втората ваксина вече има имунен отговор“, категоричен беше той.
По думите му вече има фирми, които са предложили на пазара моноклонални антитела и то в комбинация, които ако се поставят на човек в рамките на една година, осигуряват защитата му от циркулиращите щамове. „Това е изграждане на пасивен имунитет и се предвижда за прилагане при хора, които са противопоказни за ваксиниране, които са в тежък имунен дефицит или в момента са на терапия, потискаща имунитета им. С такива антитела беше лекуван бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който за 2-3 дни напълно се възстанови“, припомни проф. Кантарджиев.

С БЛИЗО 9 МЛН. ЛЕВА СА НАМАЛЕЛИ ДЪЛГОВЕТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Към 31 декември 2020 г. общият размер на задълженията на болниците с над 50% държавно участие в капитала е в размер на 593 066 хил. лв., а просрочените задължения са в размер на 86 657 000 лв. В сравнение със същия период на миналата година просрочените задължения на държавните болници са намалели с 3 833 000 лв. Това съобщиха от МЗ в отговор на въпроси на Zdrave.net.
При общинските болници, съгласно предварителните годишни отчети към 31 декември 2020 г., общите задължения са в размер на 164 106 000 лв., а просрочените – 28 161 000 лв. Намалението на просрочените задължения на общинските болници спрямо периода, завършващ на 31 декември 2019 г., е с 5 043 000 лв.
„Въпреки тежката ситуация за българските болници, причинена от епидемичната обстановка, в резултат на въведените стандарти за финансово управление на държавните и общинските болници, по предварителни данни към 31 декември 2020 г. просрочените задължения са намалели с около 9 млн. лв. спрямо същия период на предходната година“, уточниха от Министерството на здравеопазването.
След получаване и обобщаване на данните от окончателните годишни отчети, както и отчетите за първо тримесечие на 2021 г., подробна информация по ключови показатели, характеризиращи дейността им ще бъде публикувана на сайта на МЗ, допълниха още от здравното ведомство.

ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ПАЦИЕНТИТЕ В РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НАСТОЯВА ДА СЕ УЛЕСНИ ДОСТЪПА ДО ЛЕЧЕНИЕ НА ХОРАТА В РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Основните предизвикателства сред пациентите с ревматологични заболявания в България са забавянето на диагнозата и усложнения достъп до лечение, както и липсата на адекватна и навременна комуникация с лекуващите лекари. Това става ясно от онлайн проучване, проведено сред 500 пациенти в периода януари-февруари 2021 г. Данните се оповестяват по повод Седмицата за информираност за ревматичните заболявания, която се провежда от 11 до 18 май, информира Zdrave.net.
Организатор на инициативата е Организацията на пациентите в ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ). Целта е да се насочи вниманието на обществото и институциите към проблемите на хората с ревматични заболявания, които заради пандемията са имали още по-труден достъп до диагностика и лечение.
От проучването става ясно, че при 66 % от пациентите са нужни над 5 години, за да се диагностицира заболяване като болест на Бехтерев, 65 % от анкетираните имат затруднения в достъпа до лечение, 73% споделят, че заболяването влияе негативно на работата им , 55% разкриват, че заболяването пречи на интимния им живот. При 47% от пациентите с болест на Бехтерев заболяването оказва негативно влияние върху семейния им живот, а при пациентите с ревматоиден артрит и псориатичен артрит този процент е съответно 54% и 46%.
В България хората с ревматични заболявания са около 100 000 души, като около 30 000 са тези с болест на Бехтерев и близо 70 000 с ревматоиден артрит. Ревматологичните заболявания са хронични, от тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже-жени е 40% към 60%. При този тип заболявания болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Грешно е схващането, че от тях се разболяват хора над определена възраст. Напротив, могат да се появят при всеки, дори и при деца, посочват специалистите.
Затрудненията у нас най-често са свързани до достъпа до съвременна биологична терапия, която се използва при тежките форми на заболяванията. В момента у нас едва 8 000 пациенти са на биологична терапия, а България е единствената страна в целия Европейски съюз, в която пътят на хронично болните пациенти до лечение е толкова усложнен.
В първия ден на „Седмица за информираност за ревматичните заболявания“ ОПРЗБ изпрати отворено писмо до институциите, в което пациентите подчертават, че вярват, че ще бъде обърнато „внимание на проблемите на над 100 000 души в България, които ежедневно се борят с постоянната болка и увреждане, причинени от хроничните ревматични заболявания“. В писмото си от организацията допълват, че особено в ситуацията на пандемия трябва да се намери начин да се улесни пътят на пациента до лечение, без да се налага той да пътува из цялата страна, както и лекарите в Експертните комисии да получават достойно заплащане за експертизата си. Според тях пациентите биха могли да преглеждат пациента чрез телемедицина, както и онлайн да проверяват документите и изследванията му. Същевременно основната грижа за лечението и проследяването на пациента да имат лекуващите лекари, както на практика е и в момента. Като част от инициативата тази година през май и юни ще бъдат проведени и специализирани практически уебинари.