НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.04.2022)

Милка Василева: АКО СЕГА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА КАДРОВИЯ ПРОБЛЕМ, СЛЕД 10 ГОДИНИ МОЖЕ И ДА ИМА ЕФЕКТ
„Нашата професия трябва да бъде защитена от административна гледна точка. В същото време трябва да бъде оценена от обществото като важна професия, като професия, без която здравеопазването не може да съществува“. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, информира Zdrave.net.
За пореден път тя подчерта, че дефицитът на професионалисти по здравни грижи е огромен, като припомни и числата: в момента има липса на повече от 30 000 медицински сестри, повече от 4000 акушерки и различни липси от останалите професионалисти по здравни грижи. „Всички тези професии са изключително важни за здравеопазването и те липсват, защото не са удовлетворени от условията, които се предлагат в нашата здравна система и защото имат възможност да получат това, от което имат нужда, в по-богатия Западен свят“, посочи Василева. По думите ѝ, ако от днес започнат да се взимат спешни мерки за спасяване на съсловието, след около 10 години е възможно да има положителен ефект.
Председателят на БАПЗГ коментира и идеята за очакваното увеличаване на заплащането в сектора. Тя отбеляза, че идеята за това е прекрасна, макар че според асоциацията заплата от 1500 лв. не е достатъчна на този етап, за да има мотивация. Василева отбеляза, че необходимият минимум за това е стартово възнаграждение равно на три минимални работни заплати. Към момента не е ясно и кои от медицинските сестри могат да получават тези 1500 лв., тъй като те работят както в болниците, така и в извънболничната помощ, в училищното и детското здравеопазване, различни социални домове и служби. „Т. е. необходими са много други преговори на високо правителствено ниво, така че колегите да получат достойно възнаграждение“, обясни Милка Василева. По думите ѝ, за да тръгнат нещата в правилна посока, е необходимо да има политическо съгласие за важността на професията, да има визия за развитието на здравните грижи напред, да има остойностяване на дейностите, които се извършват, и едва тогава може да се говори за обобщена формула, която да определи по какъв начин да бъде извършено справедливо заплащането. „Но за да има мотивация на младите да се обучават в тези професии, би трябвало да има една сравнително висока начална заплата, за да е ясно, че те ще могат да преживяват добре“, допълни тя.
Милка Василева припомни още, че липсата на медицински сестри не важи само за нашата страна, а за целия свят. „СЗО декларира, че до 2030 г. ще липсват 9 млн. медицински сестри. Това е огромен проблем. И ако ние искаме в България да имаме здравеопазване, сега е последният исторически момент, в който все още може да се направи нещо, за да могат тези хора, които в момента работят в системата, да се задържат, както и да бъдат мотивирани млади хора, които да пожелаят да останат в България и да се чувстват пълноценни“, предупреди председателят на БАПЗГ.
Милка Василева се спря и на COVID кризата тъкмо в контекста на липсата на кадри. „COVID кризата ясно разкри този тежък проблем от липсата на медицински сестри. Защото в първата година, когато нещата не бяха ясни, колегите в пенсионна възраст, които имаха заболявания, естествено предпочетоха своето здраве и напуснаха системата. Това доведе до нови затруднения, защото всички знаят, че и сега колегите работят на две, три, понякога и на четири места. Т.е. COVID ситуацията показа изключително тежкото положение“, отбеляза Василева. Запитана дали бягащите от войната в Украйна медицински специалисти могат да подпомогнат нашата система, тя коментира, от една страна те не са толкова много, а от друга, за да бъдат привлечени в системата, тя трябва да е привлекателна за тях, както и те да отговорят на определени условия, за да започнат работа.

Д-р Десислава Кателиева: ТРИАЖНИЯТ ЛИСТ СТАВА ЧАСТ ОТ ДОКУМЕНТАЦИЯТА НА ПАЦИЕНТА
“Изготвихме единните протоколи за триаж в спешните отделения към лечебните заведения. Целият екип работихме заедно седмици наред и 159 протокола са вече факт. С този единен триажен лист ще можем да гарантираме на пациентите, че независимо в коя точка на страната се намират, те ще получат равнопоставен и своевременен достъп до спешна медицинска помощ”, съобщи първо пред БНР д-р Десислава Кателиева, главен координатор на Експертния съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването и председател на Националната асоциация на работещите в системата на спешната медицинска помощ.
Д-р Кателиева припомни, че триажът се прилага в Центровете за СМП още от 2017 година.
“Този работен вариант трябва тепърва да бъде огледан и коментиран с Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазването в Народното събрание, ако трябва да бъде и допълнен. Идеята е да се промени медицинската документация в спешните отделения. Тя да бъде съгласува с това, което е залегнало в стандарта”, обясни д-р Кателиева. “За да няма оплаквания от постъпващите, в медицинската документация епредвиден и ретриаж през определен период от време”, уточни тя.
“В новите правила е записано, че към медицинската документация, която сега се попълва при прием в спешно отделение, трябва да се включи и триажния лист. За да знае пациентът, че от самото начало на неговото постъпване, някой му е направил първична оценка, погледнал е на него като на болен човек и оттам насетне той е грижа на работещите в Спешното отделение”, каза още д-р Кателиева. По думите ѝ триажният лист влиза като част от официалната медицинска документация.
“Сега обсъждахме с колегите от Експертния съвет, че триажният лист трябва да бъде в два екземпляра – да има едно копие и за пациента, както е и с амбулаторния лист”, уточни д-р Кателиева. Тя изрази увереност, че с използването на триажен лист ще намали напрежението и рисковете от конфликти и агресия.

265 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
265 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 28 от тях са установени с PCR, а 237 – с бързи антигенни тестове. 66,79% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 4 143, от тях 506 са PCR, а 3 637 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 10; Варна – 22; Велико Търново – 2; Видин – 4; Враца – 1; Габрово – 4; Кърджали – 3; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 9; Пазарджик – 11; Перник – 3; Плевен – 10; Пловдив – 10; Разград – 1; Русе – 5; Силистра – 1; Сливен – 4; Смолян – 2; София област – 9; София град – 118; Стара Загора – 5; Търговище – 3; Хасково – 5; Шумен – 11; Ямбол – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас до момента са общо 1 145 408, от които 169 657 са активни. 939 051 са излекуваните лица, 224 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 252-ма пациенти. 136 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 25, от които 76% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента е 4 362 216, от тях 121 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 188. Нов случай на лекар е регистриран през изминалите 24 часа.
36 700 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Осем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

Д-р Георги Миндов: ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ, АКО СЕ ТРЪГВА КЪМ ЦЯЛОСТНА СМЯНА НА СИСТЕМАТА НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна смяна на системата на личните лекари. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не приема идеите за реформа, които предложиха преди дни от ПП „Продължаваме промяната“.
Предлаганите идеи включват „отвързването“ на пациента от ангажимента да посещава точно определен общопрактикуващ лекар и възможност да ползва услугите на различни специалисти по обща медицина. Това да стане след внедряването на пълното електронно пациентско досие, което изготвят именно личните лекари.
“Съществува риск да се затвори достъпът до първична помощ, вместо да се разшири”, допълни д-р Миндов в предаването “Хоризонт до обед”. Според него промените не фиксират истинските сериозни проблеми в първичната медицинска помощ. Има риск пациентите да започнат да се лутат по кабинетите и да губят ценно време за лечението си. Ще се разруши в същото време връзката лекар-пациент и изграденото помежду им доверие.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ ОСИГУРИ ПРОСЛЕДЯВАЩИ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ
Столична община ще осигури проследяващи технически средства за хора с деменция, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Stolica.bg. Стъпката е част от програма за подкрепа на хора с болестта на Алцхаймер и други видове деменция, а над нея работят общински съветници, експерти и представители на пациентски организации.
„Надяваме се програмата да бъде приета от Столичния общински съвет и да започне да функционира още през май“, каза председателят на СОС Георги Георгиев.
След скрининговите програми за превенция Столична община ще поеме ангажимент да осигурява проследяващи смарт устройства за хора със загуба на паметта. Както е известно, много често семейства и близки търсят своите възрастни родители, загубили се в столицата.
Екипът на СОС работи активно повече от 3 месеца, като проучва опита в други държави – Германия, Норвегия и други, и е осъществил срещи с най-активно работещите организации за хора с деменция.
Столичният общински съвет ще приеме правила за предоставяне на смарт устройства – ръчни часовници и други. Кандидатстването ще става в Столична община и задължително изискване ще бъде кандидатът да е преминал медицинска експертиза. Ще има специална лекарска комисия, която да удостовери диагнозата. За 30 000 лв. ще се закупят 250 смарт устройства след съответната процедура.
GPS устройството може да е часовник за ръката или друго подобно – на врата, на автомобила. То ще работи със СИМ карта и ще се ползва безплатно за 2 години, според договора на Столична община с мобилния доставчик.
Устройството ще има връзка с телефона на човека, който полага грижи за болния, чрез специално приложение на български език. Така много бързо ще се установява локацията. Очакванията на пациентските организации и на общинарите е инициативата и програмата в София да прераснат в национални и същите грижи да полагат и други общини за хората с деменция.

ВОДЕЩИ ЕКСПЕРТИ ДИСКУТИРАХА ПРОБЛЕМИТЕ В ДИАГНОСТИКАТА И ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН
В цял свят месец април е посветен на борбата с Болестта на Паркинсон – прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 милиона души. В България болните са около 15 000 души. В напреднал стадии са 30%, а в последен стадии – около 1000 души. Късният Паркинсон има три метода на лечение в световната практика: помпа с интестинален гел, дълбоко-мозъчна стимулация (ДБС) и апоморфинова помпа, информира Zdrave.net.
На Световния ден за борба с болестта на Паркинсон – 11 април – в хотел „Маринела“ в София се състоя дискусия с водещи невролози и в присъствието на пациенти. Събитието бе с подкрепата на Стада България и с участието на Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон и Медицински център „РареДис“.
Ново за България лечение на късен Паркинсон е одобрено за реимбурсиране от Здравната каса. Вече се прилага на пациенти в късна фаза на болестта на Паркинсон. Става въпрос за нов тип портативна помпа, която подава директно в гастроинтестиналния тракт тройна комбинация от медикаменти. Експертни центрове за назначаване на терапия: МБАЛНП “Свети Наум” , УМБАЛ “Александровска” , Първа МБАЛ в град София и УМБАЛ “Свети Георги” гр. Пловдив.

РУСЕНСКА БОЛНИЦА ЛЕКУВА СЪДОВИ СТЕСНЕНИЯ НА СЪРЦЕТО В МОДЕРНА АПАРАТУРА
Нелечимо стеснение на най-голямата артерия на сърцето при 60-годишен мъж, което се дължи на критично количество калцирана атеросклеротична плака, е преодоляно за две минути с най-новата версия на технологията “ротаблация” в кардиологичната болница “Медика Кор” в Русе. Лечебното заведение е единствено у нас, което разполага с последната генерация на апарата, представен скоро в медицинската практика в света, съобщи за БТА проф. Добрин Василев, специалист по инвазивна кардиология и ангиология с дългогодишен опит и медицински директор на болницата.
По думите на специалиста без тази технология не е възможно лечението при много от комплексните случаи в интервенционалната кардиология, които са ежедневие в болницата.
“След като бе освободен от калциевия блок, в съда бе поставен стент за възстановяване на кръвотока. Ротаблацията позволи да проведем оптимално интервенционално лечение в този случай. Очаквам дълготраен позитивен ефект за пациента”, обясни проф. Василев.
Високотехнологичната процедура е осъществена изцяло за сметка на болницата. Проф. Василев обясни, че с тази медицинска апаратура може да се правят по 10 процедури на ден. Той допълни, че апаратура за ротаблация от предишното поколение е налична в някои от водещите сърдечно-съдови центрове и методиката е позната у нас.