НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.04.2021)

71 381 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1352 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. От тях 868 са установени с PCR, а 484 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове за последните 24 часа са общо 9118, от които 6763 са PCR, а 2355 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 45; Бургас – 127; Варна – 174; Велико Търново – 26; Видин – 1; Враца – 34; Добрич – 41; Кърджали – 14; Кюстендил – 37; Ловеч – 18; Монтана – 3; Пазарджик – 31; Перник – 54; Плевен – 33; Пловдив – 126; Разград – 14; Русе – 23; Силистра – 10; Сливен – 38; Смолян – 17; София област – 55; София град – 314; Стара Загора – 27; Търговище – 28; Хасково – 30; Шумен – 5; Ямбол – 27.
В България към момента са потвърдени общо 371 531 случая на новия коронавирус. 71 381 от тях са активни. 285 799 са излекуваните лица, от които 930 са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 10 365 пациенти. В интензивни структури са настанени 801 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 571 062. От тях 3 666 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система лицата-медицински служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 12 528. 23 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие. 3 от тях са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 14 351. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 43.

ЛИПСАТА НА КАДРИ И НЕДОВЕРИЕТО В СИСТЕМАТА ОСТАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това споделят лекари, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.
„За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е COVID-19 – самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас“, споделя пред БНР преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик – едно от лечебните заведения, подложени на силен натиск през последните месеци. По думите ѝ положението не се е променило, но остава оптимист: „Изобщо нямам колебание, че ние ще се откажем, аз смятам, че ще се справим“. Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките.
Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, семеен лекар с над 30-годишен опит в професията: „Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени“.
Липсата на кадри и недоверието в системата остават проблем. „Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат“, изтъкна д-р Николова. Затова д-р Гергана Николова припомня думите на Хипократ: „В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта – на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта“.
Д-р Пишмишева и д-р Николова бяха сред изявени медици и здравни специалисти, които получиха Почетния знак на президента на 7-ми април тази година на церемония на „Дондуков“ 2.

Д-р Десимира Миронова: СЛЕД КАТО ОТМИНЕ ПАНДЕМИЯТА, ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СЕ РЕФОРМИРА
Д-р Десимира Миронова е лекар на първа линия. Първият, който застава пред рубриката на БНР „Младите хора, които ме вдъхновяват“. Нито за миг не съжалява, че веднага се включва в битката с едни неизвестен враг. Във време, когато без да се замислят десетки лекари от различните отделения на Клиниката по вътрешни болести сформират поетапно от началото на пандемията през 2020 до сега COVID структура, която да поема непрекъснато растящия брой новозаболели пациенти от столицата и областта.
„Избрах ендокринологията, защото е стабилна, спокойна и всеобхватна специалност, но когато трябваше да започна работа си казах: О, на мен ми трябва нещо динамично, спешно, интензивно и така се озовах в „Света Анна“- това ме вдъхнови – спешността“, каза пред БНР д-р Десимира Миронова от УМБАЛ „Света Анна“, потомствен лекар.
„Помня първите пациенти – идваха в изключително тежко състояние, смъртността растеше, хората сякаш чакаха последния момент. Постепенно пациентите, сега в третата вълна, започнаха по-бързо да търсят болнична помощ.
Ако преди година не знаехме срещу какво се изправяме, не можехме да планираме за повече от два дни напред, сега при третата COVID вълна сме много по-подготвени, знаем с какво да лекуваме, работим, както се работи по света, вече знаем срещу какъв враг сме изправени“, сподели младата лекарка.
„Сега вирусът от март месец насам стана по-агресивен, хората отново постъпват в много по-тежко състояние, усложнени, идват и по-млади хора, но не са преобладаваща част. И леглата са почти на 100% запълнени“, допълни д-р Миронова.
Заради комплексността на заболяването и заради нуждата от все повече екипи лекуващите лекари в COVID отделението са от различни групи специалисти, а всички колеги се адаптират много бързо към новата болест: „Дълбок поклон към всички колеги, които веднага откликнаха, всеки който беше помолен, веднага се включваше в графиците. Екипите ни са интердисциплинарни“, поясни д-р Миронова.
Тя се надява да се потърси отговора на въпроса „Как трябва да се промени здравната система?“, защото пандемията е показала много недостатъци на настоящата система.