НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.03.2022)

СОФИЯ-ГРАД ВЕЧЕ НЕ Е В „ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА“ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
София-град вече не е в „тъмночервената зона“ по заболеваемост от COVID-19, информира БТА като се позова на данни на Националния център по заразни и паразитни болести.
Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция на 14-дневна база е 378 на 100 000 души население.
Област Благоевград е в „зелена зона“ – с най-ниска заболеваемост, а областите Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Сливен са в „жълта зона“. В „тъмночервена зона“, с най-висока заболеваемост, остават областите Варна, Бургас, Шумен и Силистра. Останалите 18 области са в „червена зона“.
По данните на картата за епидемичната обстановка в страната, която е разделена на пет региона и показва заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти, заразени с COVID-19, четири от регионите са в етап едно. Регионът, обхващащ областите Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Разград и Варна, е в етап две.

2 740 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС НА 10 МАРТ
1 693 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 771 от тях са установени с PCR, а 922 – с бързи антигенни тестове. 74,07% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За последното денонощие са направени общо 14 946 теста, 3 140 от които – PCR, а 11 806 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 18; Бургас – 141; Варна – 195; Велико Търново – 50; Видин – 17; Враца – 33; Габрово – 18; Добрич – 63; Кърджали – 21; Кюстендил – 9; Ловеч – 19; Монтана – 23; Пазарджик – 16; Перник – 23; Плевен – 58; Пловдив – 114; Разград – 18; Русе – 42; Силистра – 39; Сливен – 38; Смолян – 17; София област – 60; София град – 445; Стара Загора – 49; Търговище – 22; Хасково – 36; Шумен – 64; Ямбол – 45.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 109 581, от тях 202 247 са активни. 871 306 са излекуваните лица, 5 093 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
2 698 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, в интензивни структури се намират 354 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 221, от които 84,62% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 319 928 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, 2 740 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 593 лица-медицински служители. 25 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: седем от тях са установени при лекари, девет – при медицински сестри, един – при санитар, един – при фелдшер и седем – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 028. Нови 33 случая са регистрирани през последното денонощие, 90,91% от починалите лица не са били ваксинирани.

ДЪРЖАВНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ ФИНАНСИРАНЕ ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ
Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници, за да подобрят енергийната си ефективност и намалят сметките си за електроенергия, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За целта ще бъдат осигурени близо 30 млн. лв., информира Zdrave.net.
Пилотният проект се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по инструмента за възстановяване от кризата с COVID-19 REACT-EU. Общият бюджет по този инструмент е над 129 млн. лв., обяви зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Деляна Иванова на годишната среща за преглед на нейното изпълнение.
Зам.-министър Иванова отбеляза, че в момента процедурата за подпомагане на държавните болници е в етап на одобрение и се очаква да стартира до края на май. Бенефициент ще бъде Министерство на здравеопазването в партньорство с държавни лечебни заведения.
Деляна Иванова информира, че в процес на одобрение са още два проекта, насочени към здравната система с финансиране от 100 млн. лв. от ОПРР по линия на REACT-EU.
Първият е „Подкрепа на структури за извънболнична помощ и центрове по трансфузионна хематология за управление на кризи“. Той предвижда доставка на ново медицинско оборудване за структурите за извънболнична и центровете по трансфузионна хематология. Към него ще има модул за телемедицина, който ще позволява оказване на медицинска консултация в отдалечени населени места.
Вторият е „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реагиране при кризи“ и включва строително-монтажни работи за създаване на изолирани зони за лечение и наблюдение на пациенти и осигуряване на необходимото медицинско и немедицинско оборудване, дихателна медицинска апаратура, легла за интензивно лечение, мобилни рентгенови апарати и др. Очаква се и двата проекта да бъдат одобрени до края на април.

ОТ 14 МАРТ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ СЕ ВЛИЗА БЕЗ „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“
Със 157 гласа „за“, трима „против“ и един глас „въздържал се“ депутатите отмениха решението си за изискване на „зелен сертификат“ за достъп до Народното събрание. Решението е съобразено с постепенното отпадане на документа за достъп до обекти с обществено значение и влиза в сила от 14 март., информира Zdrave.net.
Народните представители се скараха отново за налаганите през последните две години мерки и колко е бил сериозен вируса.
“Решението е просто. То цели да синхронизира режима за достъп до НС с режима на достъп в останалите обществени обекти. С него ще ликвидираме един анахронизъм, който така или иначе беше безсмислен. При положение, че имаше хора с две-три-пет поставени ваксини, които се заразиха, а междувременно влизаха тук и можеха да разпространяват митичната зараза“, заяви по време на дебатите председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев възрази, че предложението за решение е допуснато за разглеждане директно в зала, без да има разпределение към Комисията по здравеопазването. „Това е медицински, а не политически проблем. 39 000 човека са загинали в България от COVID. Това не е митична болест. Това е проблем, който можеше да бъде преодолян, ако имахме медицински, а не политически подход към темата“, заяви той в отговор на изказването на Костадинов.
Проф. Георги Михайлов от БСП пък подкрепи председателя на „Възраждане“. „Твърде много неща си казахме за „зеления сертификат“ и тази инфекция. Тази завеса най-накрая ще падне. Искам да припомня, че подобна ситуация може винаги да дойде и не трябва повече да допускаме тези грешки. Някои политици политизираха вируса, отклониха нормалното човешко съществуване и това трябва да имаме предвид, разделяйки се сега с пандемията и „сертификата“. Самото разделяне обаче няма да стане лесно – още виждам хора, които стоят в колите си с маски и ходят с маски в НС“, заяви той и допълни: „Нека не приравняваме една обикновена респираторна инфекция до СПИН и ебола“.
„Едва в този парламент не допуснахме грубото политизиране на този въпрос. Ние от БСП сме съгласни с НЦОЗА, че до април 2020 г. са взимани предимно политически и предимно грешни решения“, каза още проф. Михайлов.
„За разлика от политиците, лекарите се налага да четат данни, да анализират и чак тогава да говорят. Надявам се да няма повече вълни, при които да загиват 39 000 български граждани и няколко десетки хиляди да бъда инвалидизирани, както и се надявам, ако имат нужда, българските граждани да не се консултират с политици, а с медици“, отсече председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКИТЕ В МБАЛ „ХРИСТО БОТЕВ“- ВРАЦА ПО СЛУЧАЯ С ПОЧИНАЛА 43-ГОДИШНА ЖЕНА
Да се изготви програма за обучение на новопостъпилите регистратори в Отделението за спешна медицина в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, за да бъдат служителите в максимална степен практически подготвени. В зоната на регистратурата да се създаде система за бързо известяване на дежурните екипи за спешен прием на пациенти, например чрез звукова сигнализация. Тези предписания са направени от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към лечебното заведение, показва докладът от проверката във врачанската болница. Проверката беше назначена по нареждане на здравния министър проф. Асена Сербезова във връзка със случая на починала 43-годишна жена, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От доклада на ИАМН става ясно още, че при пристигането на пациентката на регистратурата на лечебното заведение, до което е транспортирана с частен автомобил, дежурната на регистратурата медицинска сестра е предприела изследване за SARS-CoV-2 с бърз антигенен тест, каквото изискване е посочено в заповед на директора на болницата. При преглед на записи от видеокамери е установено, че пациентката е била четири минути в зоната на регистратурата. На четвъртата минута е въведена в противошокова зала и е триажирана с код А1 – критичен спешен пациент. При постъпването в противошокова зала тя е без дишане и сърдечна дейност. Въпреки започнатите от дежурния екип реанимационни действия в пълен обем, след близо 30 минути е регистриран летален изход. Не са констатирани нарушения при извършените от дежурния реанимационен екип реанимационни мероприятия. Изследванията са показали данни за възпалителен процес, анемичен синдром и повишени стойности на Д-димер, което е белег за нарушена коагулация и може да доведе до тромбоза или белодробна емболия.
В доклада си проверяващите посочват, че дежурният регистратор в отделението по спешна медицина, вероятно поради професионална неопитност, не е оценил критичното състояние на пациентката и не е изпълнено изискването за времева рамка, съгласно медицинския стандарт „Спешна медицина“ (триажна категория код Червено А1 – началото на дейностите по обслужване на критичен спешен пациент – до 1 минута).
От проверката на ИАМН става ясно, че със заповед на изпълнителния директор на болницата тялото на пациентката е освободено от аутопсия след молба от сестрата на починалата и писмено мнение на дежурния лекар. В конкретния случай, изпълнителният директор е нарушил чл. 98, ал. 1 от Закона за здравето, тъй като причината за смъртта е неизяснена, липсват анамнестични и клинични данни за преморбидното състояние. За констатираното нарушение е образувано административно наказателно производство, съгласно правомощията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.
Сходни с направените от ИАМН предписания са и тези на Регионална здравна инспекция – Враца, която също извърши проверка по случая. РЗИ-Враца констатира, че не е изпълнено изискването за последователност в обслужването на пациентката – триаж, категоризация, регистрация. Не са налични и предоставени от Отделението по спешна медицина утвърдени протоколи, по които регистраторът – медицинска сестра, осъществява първоначална оценка на нивото на спешност на пациентите.
ИАМН и РЗИ-Враца извършиха проверка по случая и в Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, където е бил подаден сигнал чрез спешно повикване на номер 112 за жена на 43 години с учестено дишане и задух, с назначена терапия от общопрактикуващ лекар. И двете проверяващи институции констатират, че служителката, приела обаждането, не е определила адекватно и не е оценила степента на спешност на нуждаещата се от помощ жена. Дежурната медицинска сестра в районната координационна централа на ЦСМП Враца е нарушила медицинския стандарт „Спешна медицина“, като не е определила триажна категория на нуждаещата се от медицинска помощ жена и не е потърсила съдействие от дежурния лекар, пишат още в докладите си ИАМН и РЗИ Враца. Също така, повикването не е регистрирано в „Книга за повиквания в РКЦ на ЦСМП Враца“. За констатираното нарушение ИАМН е образувало административно наказателно производство.

По данни на Евростат: ДЪРЖАВНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ЕС СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ С 1%
Ръст на държавните разходи за здравеопазване в страните от Европейския съюз отчита Евростат. Средно те са се увеличили с 1% като достигат 8% от БВП през 2020 г. когато започна и пандемията, спрямо 7% през 2019 г. За това информира Clinica.bg.
Здравеопазването остава второто най-голямо перо, за което се отделят средства от държавните бюджети, след тези за социалната защита. Ръстът на разходите за здравеопазване се дължи както на намаляванетo на номиналния БВП, така и на тяхното фактическо увеличение. Общо те са били 1 073 милиарда евро през 2020 г., в сравнение с 978 милиарда евро през 2019 г. и са били свързани най-вече с пандемията от COVID-19.
Най-голям дял от здравните разходите заема болничната помощ, за която се заделят средно 3.4% от БВП, следват амбулаторните услуги с 2.5% и медицинското оборудване – 1.2% от БВП.
Първенци по най-високо съотношение на парите за здраве към БВП са Чехия и Австрия с по 9.2%, следвани от Франция с 9%. Същевременно на другия полюс са Латвия с 4,8% от БВП, Полша и Ирландия с по 5.4% от БВП. В България държавните разходи за здраве през 2020 г. представляват почти 6% от БВП, спрямо близо 5% през 2019 г.

ЗАРАДИ ЛИПСА НА ЖЕЛАЕЩИ ВРЕМЕННИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ВЪВ ВАРНА СПИРАТ ДЕЙНОСТТА СИ
Заради липса на желаещи временните ваксинационни пунктове във Варна вече няма да работят. Това каза пред журналисти д-р Мая Томова, началник дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция в града. Тя уточни, че през почивните дни искащите да се имунизират ще могат да разчитат на два кабинета в здравни заведения, информира БТА.
През последните две седмици заболеваемостта в региона намалява непрекъснато, допълни д-р Томова. По думите ѝ най-ниска е в община Дългопол – 333 на 100 000 души. Най-сериозна остава ситуацията в Девня, където заболеваемостта е 1 100 на 100 000 население. В момента в болниците в област Варна има 180 пациенти, настанени в COVID-отделения, заетите интензивни легла са 12, уточни още Томова. Тя допълни, че класовете, поставени под карантина, в региона са 60. В изолация са и възпитаниците на 22 групи от детски заведения.
От началото на пандемията във Варна са поставени 303 685 дози ваксини, допълни д-р Томова. Близо 112 000 души са с пълен имунизационен курс. Хората с бустерна доза са 44 384.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ВРЕМЕННИТЕ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТОВЕ, КОИТО ЩЕ РАБОТЯТ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Министерството на здравеопазването обяви за пореден път временните имунизационни пунктове, които ще работят през почивните дни.
В София на 12 и 13 март (събота и неделя) ще работят следните изнесени пунктове: ж.к. „Дружба“, Културен дом (09:00 ч. – 16:00 ч.); България мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Парадайс мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Сердика мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Магазин „Метро“ – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Европа“ – 10:00 ч. – 18:00 ч.).
В Пловдив през уикенда изнесен пункт на РЗИ Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро“ (бул. „Санкт Петербург“ №135 – 10:00 – 16:00 ч.).
В Бургас през почивните дни ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро“( 10:00 – 17:00 ч.).
Във Велико Търново на 12 март 2022 г. ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговски парк – Велико Търново (ул. „Магистрална“ №17, 9:30 – 13:00 ч.).
Във Враца в събота изнесени ваксинационни пунктове ще има до хипермаркети „Лидл“ (ул. „В. Кънчов“ №21 и ул. „Стоян Даскалов“ №3 – 14:00 ч. – 17 :00 ч.).
В почивните дни мобилен екип на РЗИ-Враца ще извършва ваксинация по домовете.
Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица. Пълният списък на тези пунктове по области е публикуван в сайта на Министерството на здравеопазването.