НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.03.2021)

38 531 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, 6395 ЗАБОЛЕЛИ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА
2774 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1654 от тях са установени с PCR, а 1120 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 13 691. От тях 7583 са PCR, а 6 108 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 112; Бургас – 111; Варна – 153; Велико Търново – 93; Видин – 20; Враца – 101; Габрово – 54; Добрич – 69; Кърджали – 24; Кюстендил – 73; Ловеч – 35; Монтана – 43; Пазарджик – 57; Перник – 58; Плевен – 136; Пловдив – 223; Разград – 18; Русе – 103; Силистра – 51; Сливен – 57; Смолян – 38; София област – 121; София град – 734; Стара Загора – 107; Търговище – 7; Хасково – 73; Шумен – 80; Ямбол – 23.
Към момента у нас са потвърдени общо 269 579 случая на новия коронавирус. Активните случаи са 38 531. Излекувани са 220 049 лица, от които 2531 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 6395. От тях 501 се намират в интензивни структури.
Общо 309 145 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, 6995 от които – през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 10 644 лица-медицински служители. През последното денонощие са регистрирани 62 нови случая. 12 от тях са установени при лекари, 25 – при медицински сестри, 15 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
10 999 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 97 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

EMA ПРЕПОРЪЧВА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА ПОД УСЛОВИЕ НА ВАКСИНАТА НА JANSSEN ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ COVID-19
EMA препоръчва издаване на разрешение за употреба под условие на ваксината на Janssen за предпазване от COVID-19 при хора на и над 18-годишна възраст.
След задълбочена оценка Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (СНМР) към ЕМА стигна до заключение с консенсус, че данните за ваксината са пълни и отговарят на критериите за ефикасност, безопасност и качество. COVID-19 Vaccine Janssen е четвъртата ваксина, препоръчана в ЕС за предпазване от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„С това последно положително становище съответните власти в Европейския съюз ще имат още една възможност за борба с пандемията и защита на живота и здравето на своите граждани”, посочи Емер Кук, изпълнителен директор на ЕМА, като добави, че „това е първата ваксина, която може да се използва като единична доза“.
Резултатите от клинично изпитване, което включва хора от САЩ и от държави в Южна Африка и Латинска Америка показват, че ваксината COVID-19 Vaccine Janssen е ефективна за предпазване от вируса при хора на и над 18-годишна възраст. Това проучване включва повече от 44 000 души. Половината от тях са получили единична доза от ваксината, а другата половина са получили плацебо (инжекция, която не съдържа активно вещество). Хората не са знаели дали им е приложена ваксината COVID-19 Vaccine Janssen или плацебо.
В проучването се установяват 67% намаление на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 след 2 седмици при хората, които са получили ваксината (116 случая на 19 630 човека), в сравнение с тези, на които е приложено плацебо (348 случая на 19 691 човека). Това означава, че ваксината има 67% ефикасност.
Нежеланите реакции на ваксината COVID-19 Vaccine Janssen в проучването са били обикновено леки до умерени по тежест и са отшумявали в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-честите нежелани реакции в проучването са били болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, болки в мускулите и гадене.

ПЛЕВЕНСКА, КЮСТЕНДИЛСКА И ВРАЧАНСКА ОБЛАСТИ СА С НАЙ-ВИСОКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
„България постигна много за месеците, през които водим битката с пандемията. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам критики и предложения, но не и отрицание на всичко, което постигнахме до момента“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната. По думите му няма верни решения и модели за справяне с кризата от COVID-19, няма здравна система в света, която да не е изправена пред това изпитание. Държавите и обществата заплащат висока цена – с труда, с доходите, с икономиката, с психичното здраве, а и с живота на гражданите. Епидемичната ситуация се усложнява, като в няколко области е изключително сериозна, поради което допълнителни мерки трябва да се въвеждат на локален принцип, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В изказването си проф. Ангелов благодари на хората, които спазват противоепидемичните мерки, на работещите на първа линия в системата на здравеопазването, както и на служителите, ангажирани с логистиката по осигуряване на ваксини, лични предпазни средства, консумативи и всичко необходимо за протичането на ваксинационния процес и за обезпечаване потребностите на лечебните заведения у нас. „Ако искаме да хвърлим маските, ако искаме да се върнем към нормалния си живот, единственото решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините“, беше категоричен здравният министър.
Във връзка със съобщението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за блокирана от Австрия партида от оксфордската ваксина маг.-фарм. Богдан Кирилов съобщи: „Анализът на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към ЕМА констатира, че към момента няма доказателства за причинно-следствена връзка между съобщените два случая на тромбоза след имунизация при пациенти в Австрия и ваксината.“ Партидата е доставена в 17 държави, като на 12 февруари България е получила 31 200 дози от нея. Направен от ИАЛ анализ на съобщените у нас нежелани лекарствени реакции показва, че в България не е регистриран подобен случай. „Честотата на нежелани реакции, която отчитаме при тази партида, е по-ниска спрямо общата за всички одобрени към момента ваксини“, допълни Кирилов. Общо докладваните нежелани реакции след имунизация срещу COVID-19 са 840, или около 3 на 1000 души население. Най-често се съобщава за грипоподобни симптоми и локална болка на мястото на убождането.
Изпълнителният директор на ИАЛ припомни, че Европейската комисия е договорила допълнителни 4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които ще бъдат осигурени в рамките на следващите две седмици за гражданите на държавите членки. Очаква се потвърждение колко дози ще получи България.
„При повишаващото се през последните две седмици ниво на заболеваемостта в страната, България запазва позицията си по този показател – 16-то място в Европейския съюз и 5-то на Балканския полуостров. Това показва, че вълната е налице навсякъде“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
14-дневната заболеваемост в България е 380 на 100 хил. души население, при значителни диспропорции в разпространението на коронавирусната инфекция, отчетено в различните области. Най-сериозна е ситуацията в област Плевен – със заболеваемост 553 на 100 хил. души население, в област Кюстендил – 535 на 100 хил. души население и в област Враца – 500 на 100 хил. души население. На другия полюс, с ниски нива на регистрирана заболеваемост, са областите Търговище – 41 на 100 хил. души население, Видин – 92 на 100 хил. души население и Кърджали – 106 на 100 хил. души население

ЗАПАЗВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА В БЪЛГАРИЯ, СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВА И ДОСТИГА 74.9 Г.
Правителството одобри Годишен доклад за 2019 г. за състоянието на здравето на гражданите и изпълнение на Националната здравна стратегия 2020. Документът представя състоянието и тенденциите в основните показатели, характеризиращи общественото здраве през 2019 г., информира Zdrave.net.
По данни от документа, средната продължителност на живота продължава да се увеличава и достига 74.9 г. Отчита се трайна тенденция за намаляване коефициента на детската смъртност, която през 2019 г. бележи най-ниското ниво в история на демографската статистика – 5.6 на 1000 живородени деца. За сравнение, през 2000 г. детската смъртност е 13.3 на 1000 живородени деца, а през 2010 г. – 9.4 на 1000 живородени деца.
Коефициентът на общата смъртност е 15.5 на 1000 души население, като смъртността при мъжете е по-висока, отколкото при жените, както и тази в селата спрямо градовете. Запазва се структурата на умиранията по причини, като водещи продължават да са болестите на кръвообращението и новообразуванията. Както в ЕС, така и в България налице са негативните промени във възрастовата структура на населението. Запазва се тенденцията за намаляване на раждаемостта – коефициентът на общата раждаемост е 8.8 на 1000 души население, при коефициент за европейските страни 9.7 на 1000 души население.
През 2019 г. заболеваемостта от злокачествени новообразувания достига 434.9 на 100 хил. души население. България все още е с по-ниски стойности по този показател в сравнение със страните от ЕС, където коефициентът е 572.9 на 100 хил. души население, отчита още докладът.
В него са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар, програмите и проектите в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност. Основно предизвикателство за здравето на гражданите остават хроничните незаразни болести, които са основна причина за смърт и намалена работоспособност.

ЕС ДАВА 5,1 МЛРД. ЕВРО ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ГОТОВНОСТТА НА ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ ЗА БЪДЕЩИ ЗАПЛАХИ И ПАНДЕМИИ
Евродепутатите приеха Програмата EU4Health за 2021-2027 г., която има за цел да подобри готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресслужбата на институцията. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на заболяванията и за насърчаване на здравословния начин на живот.
Новата програма EU4Health („ЕС в подкрепа на здравето“) е насочена към области, в които ЕС може да бъде от помощ, и допълва политиките на държавите членки. Основната ѝ цел е да бъдат подобрени здравните системи чрез подпомагане на координацията и обмена на данни между държавите членки. Друга важна задача е лекарствата и медицинските изделия да станат по-достъпни – както като наличност, така и като цени.
В контекста на утвърждаване на политики, насочени към постигането на устойчивост на здравните системи, EU4Health ще подобри готовността за големи трансгранични заплахи за здравето, посочват от Европарламента. Това ще позволи на ЕС да се справя не само с бъдещи епидемии, но и с дългосрочни предизвикателства като застаряването на населението и неравенствата при достъпа до здравни грижи.
Програмата ще подкрепи и действия в областта на електронното здравеопазване и ще съдейства за създаването на европейско пространство за здравни данни. Подкрепа ще бъде оказана и за подобряване на достъпа до качествени здравни грижи, включително за сексуално и репродуктивно здраве, за подобряване на психичното здраве и за засилване на борбата с рака.

Д-р Иван Христов: НОВИЯТ БРИТАНСКИ ВАРИАНТ НА ВИРУСА ПРОТИЧА МНОГО ПО-ТЕЖКО
В понеделник и вторник през Спешно отделение на „СофияМед“ минаха над 30 пациенти с COVID в тежко състояние. „В сравнение с ноември-декември месец миналата година пациентите сега са с по-голямо засягане на белия дроб – около 80-90%, с ниска сатурация, което налага веднага прием в реанимация“, каза началникът на Спешното отделение в болницата д-р Иван Христов пред Нова телевизия, информира Zdrave.net. По думите му причината за това е, че те са чакали повече преди да потърсят помощ, но и защото по-бързо се развива вируса.
„Новият британски вариант на вируса протича много по-тежко“, изтъкна д-р Христов. Той допълни, че в момента и персоналът е на края на силите си. „Лекарите бяхме 14 на брой. В един момент останахме само двама. Целият персонал мина през това заболяване, някои дори по два пъти. Почина санитарка на 40 години, а колега оцеля по някаква случайност“, каза още д-р Христов. Той допълни, че всички инфекциозни легла са заети и отново започват да се разкриват допълнително легла в други отделения.
Д-р Христов препоръчва да се започне спорт, ако забележим, че сатурацията ни е ниска. Самият той е започнал да тренира бокс, за да поддържа дробовете си. Началникът на Спешно отделение препоръча и да взимаме превантивни мерки, да спазваме дисциплина и да носим маски, да приемаме витамини, но масовата ваксинация е това, което ще помогне на страната да се справи с тежката ситуация.
Говорителят на “Спешна помощ”-София Катя Сунгарска обясни, че данните са много динамични. С около 100-150 повече са повикванията в понеделник и вторник спрямо същите дни от предната седмица.
„За денонощие вече имаме около 1000 сигнала, което е много на фона на кадровия дефицит. Притеснителното е отношението на хората, поведението е меко казано странно. Говорих с колеги, като че ли през цялата година сме в двете крайности на мненията. Идват пациенти, които получават паник атаки от страх, а други се държат, все едно са безсмъртни ”, сподели Сунгарска. Тя подчерта, че голяма част от медиците работят извънредно, за да се справят със ситуацията, но много от хората не разбират, че отговорността е и лична.

ЗАПОЧНА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 НА ХОРАТА, КОИТО СА СЕ ЗАПИСАЛИ В ЕДИННИЯ ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР
Имунизацията на гражданите започна с наличната ваксина на “АстраЗенека”. С РНК ваксини ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза, съобщи БНР.
„Разпределението на препаратите в страната е на база на броя на желаещите. Ако в електронния регистър има направена заявка за определен вид ваксина, но тя не е налична към момента, хората могат да си поставят наличната или да изчакат по-късна дата“, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.
“Тяхното право да изчакат ваксина с РНК не е отменено. Лицата са информирани за това в какви ваксини разполагаме, както от центровете където са записани, така и през информационните портали на лечебните заведения, където се поставят ваксини.От доставените количества ваксини през тази седмица 25 000 дози от препарата на “АстраЗенека” са разпределени за личните лекари в страната, обясни още Жени Начева.
“Ние получаваме информация за постъпващите дози на седмична база или двуседмична база. На базата на тази информация ние разпределяме ваксините след разговори с общопрактикуващите лекари и със записаните през електронния портал, и с изпълнението на фазите. Ние сме в диалог с общопрактикуващите лекари и те ще получават също допълнително дози ваксини”, уточни зам.-министърът.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ 75% ОТ ВАКСИНИТЕ ДА ОТИВАТ ПРИ ТЯХ
„Засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните – болка на мястото на убождане и краткотрайна температура“. Това заяви пред bTV председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов по повод съобщенията за сериозни странични ефекти от тази ваксина в някои европейски страни и появилата се информация, че България е сред държавите, получила ваксини от партидата, която е подложена на допълнителна проверка след смъртен случай в Австрия.
„Нямаме съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми дори при поставянето на тази партида на „АстраЗенека“. Трябва да смятаме все пак, че при конкурентните ваксини в началото на поставянето имаше случаи в други европейски страни, доста по-голям брой, но не бяха спрени ваксините. Нека да изчакаме окончателните резултати от проверката. Няма основания за тревога на този етап“, каза д-р Миндов.
Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари призова да се спазва ваксинационния план и се оплака от преживяното от него и колегите му поради опашките пред СРЗИ от лични лекари, които искат да се снабдят с ваксини за своите пациенти. По думите му е недопустимо медици да чакат на студа за ваксини „като на опашка за банани“, информира Zdrave.net.
Лекарят сподели, че месеци наред в съботните и неделните дни той се лишава от почивката си, за да ходи до СРЗИ и да чака за ваксини, които не получава.
Д-р Миндов бе категоричен, че въпреки настояването, служителите в инспекцията не са предоставили заповед за разпределението на ваксините, което е недопустимо.
Той обясни, че неговият списък е със 100 пациенти, очакващи имунизация, но не е получил никакви дози. На друг негов колега със списък от 400 души също не са били предоставени, но друг с 40 записани пациенти е получил.
Коментирайки този факт, председателят на сдружението на столичните лични лекари допълни, че пациентите в неговия списък са от рисковите групи от 4 фаза – хора с придружаващи заболявания и по-възрастни – т.е. точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно.
Д-р Миндов настоя за прозрачност при разпределението на ваксините. От думите му стана ясно, че той и колегите му настояват разпределението да бъде 3:1 в четвъртата фаза – 75% от ваксините да отиват при личните лекари и 25% – за младите хора в зелените коридори, както и да се спазва ваксинационният план, който е създаден именно за това и е част от националната политика.

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ РАЗКРИ ТРЕТО COVID ОТДЕЛЕНИЕ
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново разкри трето COVID отделение заради нарастващия брой на болните с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
Заболеваемостта в област Велико Търново е близо 250 на 100 000 население. В областната болница са приети 36 пациенти. Още пет COVID болни са в интензивното отделение, сред тях е пациент, развил болестта на петия ден след поставяне на първата доза от ваксината.
20 души са се записали за ваксинация в имунизационния кабинет в болницата, който ще работи от 13:00 до 16:00 часа. Общо 15 са ваксинационните кабинети в област Велико Търново, засега няма отказали се от ваксина.
За справки и допълнителна информация РЗИ разкри телефонна линия –0877 045 078, като се приемат обаждания от понеделник до петък от 8:30 до 18:00 часа.

В МБАЛ-ПЕРНИК СА ЗАЕТИ НАД 80% ОТ ЛЕГЛАТА ЗА БОЛНИ С COVID-19
Заети са над 80% от леглата за болни с коронавирусна инфекция в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, информира БТА като се позова на съобщение от здравното заведение.
Най-младият пациент е 40-годишен, най-възрастният – на 84 г., посочи д-р Величка Кадийска – управител на болницата. По думите ѝ, натискът върху здравното заведение все още не е силен, има свободни седем легла за болни с COVID-19. Настанените са със средно тежко протичане на заболяването, каза д-р Кадийска. Болницата е предвидила и 10 легла за пациенти с други заболявания, четири от тях са заети.
СБАЛББ – Перник първа започна да приема болни с коронавирус в Пернишка област. Още едно здравно заведение – МБАЛ “Рахила Ангелова”, лекува заразени с инфекцията.

МБАЛ „Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ“ В КЪРЖДАЛИ СПИРА ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ
Областната болница в Кърджали спира плановите операции заради нарастващите случаи на заболели от COVID-19, съобщи БНР.
Изключение се прави са бременни, родилки и пациенти с онкологични заболявания. Решението беше взето на редовното седмично заседание на Областния кризисен щаб.
Други мерки засега не се предвиждат.
От вчера Кърджали е в „червената зона“ с 147 болни на 100 000 души. На болнично лечение са 100 пациенти в цялата област.
Според доктор Диана Вълчева, началник на Белодробното отделение, към момента няма натиск върху здравната система: “Болницата успява да се справи и няма това чакане на пациенти в Спешното приемно или пък насочени от личните лекари. Успяваме още същия ден да ги хоспитализираме“.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ РЕГИСТРИРА ДРУЖЕСТВО ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ В ДЕНТАЛНАТА МЕДИЦИНА
Медицински университет – Пловдив регистрира уникално по рода си дружество за продължаващо обучение в денталната медицина с обещаващото име „ПОДЕМ”. Центърът стартира своята работа с реализирането на първото събитие, организирано от новото дружество, съобщиха от учебното заведение.
През последните десетина години Факултетът по дентална медицина (ФДМ) на МУ Пловдив концентрира впечатляващ технологичен и интелектуален ресурс. Бяха създадени високоспециализирани центрове, сред които Лазерен център, CAD/CAM център, Имплантологичен център, в които работят професионалисти на високо ниво. Тяхната експертиза и умения са високо ценени, а интересът към различните форми на продължаващо обучение от специалистите е голям.
„Основната цел на дружеството е да предложи конкурентен продукт, който да отговори на нуждата от “учение през целия живот”, каквато е тенденцията в Европа и САЩ. В тези задачи ние ще си партнираме със съсловната ни организация – Български зъболекарски съюз, както и с останалите дентални факултети, научни дружества и бизнеса”, коментира управителят на „ПОДЕМ” доц. д-р Силвия Димитрова.
Първото събитие в новия център е специализиран практически курс по лазерна дентална медицина. То ще се реализира от екипа на Центъра по лазерна дентална медицина.
Освен практически курсове ще бъдат предлагани и дистанционни форми на обучение – уебинари, онлайн лекции, конгреси, които в контекста на пандемията от COVID-19 стават все по-популярни и търсени. Лазерният център към ФДМ – Пловдив разполага със седем лазерни апарата с различна дължина на вълната, които покриват целия спектър от диагностични и терапевтични възможности.

ИЗБРАХА РЪКОВОДСТВОТО НА ХОЛДИНГА ЗА НАЦИОНАЛНАТА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Проф. д-р Добрин Константинов е избран за независим член в борда на Съвет на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“, съобщиха от Zdrave.net като се позоваха на обявление в сайта на Министерството на здравеопазването.
Проф. д-р Константинов е директор на Клиниката по детска хематология и онкология УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” и главен координатор на Експертния съвет по същите направления. Представителите на държавата са инж. Иван Алексиев и Невена Цветкова.
Холдингът е свързан с изграждането на бъдещата Национална многопрофилна детска болница. През лятото държавата учреди акционерното дружество, а целта му е да поеме всички дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на бъдещата детска болница, припомниха от портала за здравна информация.
Капиталът на дружеството е в размер на 100 млн. лв. – колкото са отредените за изграждането на болницата средства.