НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.02.2022)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ДА ИМА ОТДЕЛЕН БЮДЖЕТ ЗА ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса тази седмица беше гласуван на първо четене в парламента. В него са предвидени 363 млн. лв. за Първичната извънболнична помощ, като с част от тези средства трябва да се финансират за първи път и посещения от акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти по домовете на родилките след изписването им от болница. Общопрактикуващите лекари обаче искат възможността за посещения да важи само, ако тези специалисти по здравни грижи работят при тях или средствата за финансирането на здравните грижи в извънболничната помощ да се извадят в отделен ред, информира Clinica.bg.
„Позицията на Сдружението на общопрактикуващите лекари е пределно ясно отразена в тяхното становище по отношение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Фактът, че за тази година са предвидени повече средства за доболничната помощ, дава някаква надежда за по-добро развитие на услугите в нея“, коментира за здравния сайт Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ. Тя допълни: „Има много пожелателни моменти в даването на повече средства, защото системата трябва да претърпи известни реформи, за да могат действително тези средства да бъдат оползотворени по най-добрия начин. Сдружението коментира заплащането на една малка част от услугите, които са в правомощията на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, а именно да осъществяват самостоятелни услуги в дома до 14-я ден на новороденото. Това са основни неща, свързани със здравната просвета, обучението на семейството, правилно хранене и отглеждане на детето, мотивиране на майките да кърмят и цялостен здравословен начин на живот. Всичко това е в помощ на общопрактикуващите лекари. Тук не говорим за конкуренция между дейността, която извършват професионалистите по здравни грижи и общопрактикуващите лекари. В повечето практики на общопрактикуващите лекари няма медицински сестри и лекарски асистенти. Там самите лекари извършват посочените дейности. Когато става въпрос за заплащане на определени услуги, те трябва да бъдат регламентирани, а дейността – остойностена. Към този момент това не е извършено.“
„В становището на общопрактикуващите лекари е посочено, че ако действително има организирани практики на специалисти по здравни грижи съгласно Закона за лечебните заведения, т. нар. автономни практики за здравни грижи, би трябвало да има отделен бюджет за тях. Те трябва да работят по определена методика и да има определен начин за отчитане и финансиране на тази дейност. Затова е необходима промяна в организацията на извънболничната помощ“, каза още Милка Василева. Тя уточни, че
България има регистрирани около 30 автономни практики по здравни грижи, но те действат изцяло на пазарен принцип: „Те нямат договори с НЗОК, а ние, като организация, според Закона за здравното осигуряване, не договаряме средства. Като се има предвид всичко това е ясно, че има още много какво да се направи. Ние искаме от години повече грижи и по-добри услуги за населението и то не само в 14-дневния период след изписването на новороденото, а за всички хора, които имат нужда да се отиде при тях, в дома им. Ние приемаме позицията на Сдружението на общопрактикуващите лекари и се надяваме на развитие и решаване на проблемите, които вече посочихме. И лекарите, и ние, специалистите по здравни грижи, знаем и искаме да работим в екип за по-доброто на хората.“

МБАЛ- РАЗГРАД СПЕШНО ТЪРСИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Многопрофилната болница в Разград спешно търси медицински сестри, за да гарантира качествена медицинска помощ за пациентите от Инфекциозно отделение, съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
За позицията могат да кандидатстват и медицински сестри в пенсионна възраст. Предлага се добро трудовото възнаграждение, допълват от болницата.

ПАТРОНАЖНИ СЕСТРИ ИЗВЪРШИХА 12 000 ДОМАШНИ ПОСЕЩЕНИЯ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Патронажни сестри извършиха 12 000 домашни посещения по проекта “Европейска гаранция за детето”, информира БТА като се позова на съобщение от областната администрация. По инициатива на новото областно ръководство днес се състоя среща на областния управител Веселин Вълчев с Майя Грозданова, регионален координатор по проекта за областите Сливен и Стара Загора.
Пилотният проект е финансиран от Европейската комисия и се прилага с подкрепата на УНИЦЕФ. В нашата страна по него работят областите Бургас, Стара Загора и Сливен, като единствено в Сливенска област са привлечени за участие всички общини и се развиват всички компоненти на проекта, заяви Майя Грозданова. Чрез Центъра за детско и майчино здраве към МЦ “Миркович” в Сливен се осигурява патронажна грижа. От октомври 2020 г. досега са извършени 12 000 домашни посещения и са предоставени консултации и подкрепа на родителите в грижите за децата им. В Твърдица и Нова Загора центърът има по едно изнесено работно място, а в Котел три патронажни сестри работят активно на място с лекари и социални служители. Центърът предоставя още възможност за консултации с гинеколог на бъдещите майки. По отношение на ранното детско развитие е създаден екип от трима специалисти, който работи съвместно с Общностния център в Сливен и съдейства за укрепване капацитета на услугите за ранна детска интервенция.
Третият компонент по проекта е свързан с приобщаващото образование в детските градини. Включени са осем детски градини – “Папазян” и “Надежда” в Сливен, детските градини в Крушаре, Кермен, Ябланово, Твърдица и две – в Нова Загора. Обхванати са 950 деца, от които 43 – със специални образователни потребности, и 86 служители. Учителите са преминали сертифицирани обучения. Осигурени са допълнителни специалисти за работа с децата.

261 909 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
6 278 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие: с PCR са установени 3 304 от тях, с бързи антигенни тестове – 2 974. От новите случаи, доказани за последните 24 часа, 76% са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 27 998 са тестовете, направени през последното денонощие. 8 088 от тях са PCR, а 19 910 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 161; Бургас – 521; Варна – 743; Велико Търново – 164; Видин – 68; Враца – 173; Габрово – 101; Добрич – 117; Кърджали – 60; Кюстендил – 78; Ловеч – 91; Монтана – 97; Пазарджик – 150; Перник – 103; Плевен – 186; Пловдив – 613; Разград – 52; Русе – 160; Силистра – 94; Сливен – 168; Смолян – 69; София област – 203; София град – 1 298; Стара Загора – 326; Търговище – 83; Хасково – 166; Шумен – 127; Ямбол – 106.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 025 129, от които 261 909 са активни. 728 992 са излекуваните лица, 6 645 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 6 238 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 601 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 681, от които 84,43% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 235 020 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, през изминалото денонощие са приложени 8 320 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 22 150. Нови 138 случая са регистрирани през последните 24 часа. 28 от тях са установени при лекари, 33 – при медицински сестри, 37 – при санитари, 3 – при фелдшери и 37 – при друг медицински персонал.
34 228 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 76 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 85,53% от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЪР АСЕНА СЕРБЕЗОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В НЕФОРМАЛНО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване (EPSCO – Health), съобщиха от пресцентъра на МЗ вчера.
Преди заседанието се проведе съвместна конференция на министрите на външните работи и на здравеопазването по глобално здраве, на която България беше представена от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.
В рамките на конференцията за глобално здраве бяха отправени призиви за засилена роля на ЕС при формиране на глобалната здравна архитектура. Беше изказана подкрепа за сътрудничество с Африка, отвъд споделянето на ваксини срещу COVID-19, в посока укрепване на здравните системи.
В рамките на заседанието министрите на здравеопазването обсъдиха здравната политика на Европейския съюз както в контекста на актуалната ситуация, така и в перспектива – с оглед осигуряването на равен достъп до качествени здравни услуги. Бяха обсъдени различни аспекти на кризисното управление и мерките по време на пандемията. Наред с това, като конкретни бъдещи сфери на развитие бяха откроени: сътрудничеството в областта на превенцията на хроничните незаразни болести и раковите заболявания; здравната грамотност; Европейското пространство на здравни данни; достъпът до лекарствени продукти на разумни цени; иновациите; научните изследвания. Акцент беше поставен и върху нуждата от осигуряване на устойчиво финансиране за здравеопазване, както и върху необходимостта от многосекторно сътрудничество в духа на подхода „Едно здраве“. Откроена беше значимостта на мерки за овладяване на антимикробната резистентност (АМР). Министрите обсъдиха и инструментите, които може да се използват за укрепване на Европейския здравен съюз, при съобразяване с компетентностите на държавите членки.
Министър Сербезова запозна колегите си с българската позиция, като окачестви приетите до момента стъпки и законодателни актове относно Европейския здравен съюз като „здравната сделка на ЕС”. Тя подчерта нуждата от усилия за ефективно внедряване на вече приетите законодателни решения. Министърът изтъкна, че от ключово значение е изготвянето на анализи на национално ниво, за да бъдат идентифицирани конкретните потребности от иновации на всяка държава членка. Проф. Сербезова заяви още, че подкрепата на ЕС за тези планове следва да е съобразена с гарантирането на равен географски баланс. В изказването си тя открои и съществената роля на лекарствената регулация на ЕС за укрепване доверието на пациентите в лекарствените продукти.
Министърът проведе и редица конструктивни двустранни срещи с представители на Европейската комисия и с колегите си – здравни министри от други държави членки. В рамките на разговори с министрите на здравеопазването на Гърция, Естония и Чехия министър Сербезова обмени информация относно натрупания опит при управлението на пандемията, провеждането на ваксинационни кампании, болничното лечение на COVID-19 и т.н. Министър Сербезова информира комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис за комуникационната кампания в България относно ползите от ваксинирането, като покани комисаря на посещение в София. С колегата си от Румъния проф. Сербезова обсъди възможността за обмяна на конкретен опит в областта на детското здравеопазване, предвид изградената детска болница в Букурещ.

НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ В БЪЛГАРИЯ НАСТОЯВА ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ПРИСЪСТВЕНОТО ОБУЧЕНИЕ И ОТПАДАНЕ НА „ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ“
Възобновяване на присъственото обучение и отпадане на „зелените сертификати“ от март като условие за достъп до висшите училища. Това поискаха в позиция до министрите на здравеопазването и на образованието от Националното представителство на студентските съвети в България, информира БНР.
В становището, изпратено до Асена Сербезова и Николай Денков, Студентските съвети изразяват загриженост, че обучението на младите хора в електронна среда продължава твърде много време. Пред БНР председателят на Съветите Даниел Парушев коментира: “Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок. Вече две години сме в онлайн пространството и много трудно можем да продължим да се справяме по този начин. На второ място сме поискали и настояваме от 1 март при намаляване на броят на случаите “зеленият сертификат” да отпадне. Очакванията са именно такива, че случаите ще бъдат намалени”.
В позицията на Студентските съвети има още три искания: “Да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата. Настояваме държавата да предвиди допълнителни средства в университетите за оборудване на зали, интерактивни дъски, камери и звукоозвучаване за провеждане на хибридна форма на обучение. Настояваме всяко едно висше училище да разполага с пунктове за тестване с антигенен тест или PCR.“

КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ НА МЕДИКАМЕНТ НА PFIZER ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС ДАВАТ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ
Клинични изпитвания на медикамента на Pfizer за лечение на коронавирус е имало у нас през декември при пациенти с риск от тежко протичане на COVID-19. Изпитванията са станали в болница „Св. Пантелеймон” в Пловдив, където са се лекували около 20 души, информира Zdrave.net като се позова на bTV.
„Има много добър резултат от хапчето по отношение на болните от COVID“, каза началникът на COVID отделението на общинската болница – пулмологът д-р Атанас Парев. Той допълни, че лечението вече не е експериментално, защото е разрешено за употреба в САЩ и в Европа, но все още е експериментално за хората, които са контактни на болни.
„Ако контактните лица започнат да взимат медикамента в рамките на първите 4 дни, имат реалния шанс да не се разболеят. Болните трябва да го пият пет дни, а контактните – 10, защото толкова е инкубационният период“, обясни д-р Парев. Той уточни, че страничните ефекти са много малко – обикновено горчивина в устата, може да има леко главоболие, гастроинтестинални ефекти, затова се препоръчва да се пият след нахранване. Д-р Парев изтъкна, че според резултатите от изпитванията 9 от 10 души оздравяват.

СТАРТИРА ВТОРИЯТ ЕТАП НА НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
По повод 14 февруари “Свети Валентин – ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични мерки и тази година инициативите – част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн. Доброволците на Българския младежки Червен кръст ще отбележат Деня под мотото #обичай безопасно, с прояви, акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение. Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК, както и на страниците на областните червенокръстки организации в социалните медии.
Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Първият етап започва на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.
През 2021 г. над 250 000 души са изследвани и са узнали своя ХИВ-статус. От началото на настоящата година до 4 февруари са открити нови 19 ХИВ–серопозитивни лица. В България през периода 1986 – 2021 г. са регистрирани общо 3 721 лица с ХИВ инфекция.
И през 2021 г. 93% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 6% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 35%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 26%. Броят на новорегистрираните мъже е над шест пъти по-голям от броя на жените.
Към 31 декември 2021 г. общо 1 950 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 921 (98,5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.
България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население през 2020 г. у нас е 2.9, a средният показател за страните от ЕС е 3.3.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК Е УТВЪРДИЛ АКТУАЛИЗИРАНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА МУКОВИСЦИДОЗА В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил актуализираните изисквания за лечение на муковисцидоза в извънболничната помощ. В изискванията се добавят нови МКБ, тъй като изписваните медикаменти са с протокол. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 3 февруари, информира вчера Zdrave.net.
„От 1 януари на тези пациенти не може вече да бъде реимбурсирано лечението им по реда на Наредба № 2 или чрез трансфер от Министерството на здравеопазването. Ако изискванията не ги утвърдим и не ги публикуваме в „Държавен вестник“ в скоро време, ние не можем да плащаме по нашия ред на реимбурсация. Трябва да се осигури лечението на тези хора“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.
Представителят на Сдружението за развитие на българското здравеопазване адв. Христина Николова подчертава, че има деца, които не са си взимали лекарствата вече доста време, а това лекарство ги задържа да не стигат до белодробна трансплантация. „И то за дълъг период“, допълва проф. Салчев.
По време на заседанието надзорниците обсъждат в детайли и Методиката за плащане при неблагоприятни условия на работа (НУР), като представителите на държавата изказват становище, че трябва да бъде вдигнат прагът на пациенти с COVID, за да бъдат финансирани лечебните заведения по НУР.
Обсъдени са и възможностите за плащане на лечебните заведения за януари 2022 г. при положение, че цените и обемите в НРД са били в сила до 31 декември 2021 г., а бюджетът за 2022 г. все още не е приет от парламента и съответно не може да бъде договорен действащ анекс към НРД. Проблемът е, че дейността за януари трябва да бъде разплатена до 27 февруари.

Велина Григорова, председател на УС на БФС: С НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ЗАДВИЖИМ СЪЗДАВАНЕТО НА ТАЗИ НАЦИОНАЛНА АПТЕЧНА КАРТА
“Проблемът с липса на аптеки е сериозен на определени места в страната. Повечето аптеки са концентрирани в големите градове. Но хората имат неравен достъп до фармацевтични грижи”. Това каза пред БНР магистър-фармацевт Велина Григорова, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз (БФС по повод проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Тя допълни, че Българският фармацевтичен съюз е започнал да работи по този проблем още през 2016 г. с идеята за създаване на национална аптечна карта, с която да бъдат отразени нуждите от аптеки в цялата страна. “Едва през 2020 година това влиза като промяна в законовата уредба, но досега нищо не е предприето. Имаме активни мерки с новото правителство да задвижим създаването на тази национална аптечна карта”, изтъкна Григорова.
В предаването “Хоризонт за вас” Григорова поясни, че националната аптечна карта ще покаже къде в страната липсват аптеки и цитира данни на Националното сдружение на общините в България, че в 17 общини няма аптеки.
“Ще се види къде няма аптеки, които работят с НЗОК, къде няма денонощни аптеки. Ние предлагаме НЗОК да отпусне помощ на аптеки, които са единствени в дадено населено място и работят с Касата, в размер на 500 лева като стимул за това, че работят със Здравната каса, или ако не работят с нея, да започнат да работят през нощта. За аптеките също са нужни стимули”, коментира Велина Григорова. Тя подчерта, че създаването на национална аптечна карта не е работа само на фармацевтите, а и на общинската администрация, на областната администрация.
Област Ловеч е от малкото в страната, в които няма денонощна аптека.

ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАСТОЯВА ЗА ПО-БЪРЗО ИЗРАБОТВАНЕ НА АКТУАЛЕН ПЛАН ЗА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ
“Настояваме за по-бързо изработване на актуален План за редките болести, който да бъде в унисон с Общоевропейския план за редките болести, който ще бъде приет през следваща година”. Това посочи пред БНР Наталия Маева, заместник-председател на Националната пациентска организация и председател на секция “ Редки болести и трансплантации”.
На 28 февруари 2022 година Национална пациентска организация за пореден път отбелязва Световния ден на редките болести. Тази година Денят ще премине под мотото – „Редките са част от нас”. Патрон на кампанията ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
Според данни на Световната здравна организация 5% от населението в България страда от редки болести, което означава, че у нас са засегнати около 350 000 души.
„От 2015 г. в страната ни има съществуващ регистър на редките болести, но за съжаление много голяма част от тези болести не фигурират в него, което прави хората, страдащи от редки заболявания, „невидими“ за обществото ни”, каза още Маева.
“Технологиите вече позволяват да се диагностицират много повече редки болести. Това е много важно, защото ранната диагностика на редките болести, като се има предвид, че 80 на сто са генетично обусловени, ще даде възможност за по-бърза терапия и адекванто лечение, включително и иновативните терапии – клетъчни, генни, таргетни терапии с антитела”, коментира темата в “Хоризонт до обед” и д-р Антоанета Тончева, генетик в университетска детска болница в Германия, член на Сдружение “Мостове”.
“А също в случаите на вродени грешки при обмяната на веществата и нуждата от специални медицински храни, специфични рехабилитации и проследяване, така че, държавата да подкрепи семействата и засегнатите пациенти. Така че, тези деца да пораснат пълноценни граждани, а не какво е в България – на 16 годишна възраст държавата да произвежда “пенсионери”. Дават им се ТЕЛК- решения, вместо те да бъдат работещи и да създават семейства”, каза още д- р Тончева.
Наталия Маева и д-р Тончева бяха категорични, че у нас трябва да се въведе масов скрининг на заболявания при новородените.
В момента има такъв скрининг само за три редки болести. Това може да стане чрез обхващане в панела “Неонатален скрининг”. В Германия се покриват 16 болести. В Тайван от 30 години се прави скрининг за 21 заболявания.

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЗАПЛАШИ С НОВ ПРОТЕСТ С НАСТОЯВАНЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ“
„Възраждане“ заплаши с нов протест заради неизпълнения ангажимент от страна на премиера Кирил Петков до 2 февруари да има решение дали и кога ще се премахне изискването за „зелен сертификат“, съобщи БНР.
Лидерът на формацията Костадин Костадинов допълни, че след проваленото заседание на работната група, която трябваше да обсъжда този въпрос, не е свиквано следващо:
„Точно поради тази причина, след като другата страна очевидно не желае разговор с нас и след като ние изтърпяхме повече от нужното време и показахме огромната си толерантност, нашето търпение се изчерпа и взехме решение да организираме протест, тъй като очевидно така ще си разговаряме с това управляващо мнозинство, след като не иска да разговаря там, където проблемите се създават – в политическите институции, ще трябва да разговаряме отвън на улицата. Другата седмица ще вземем решение коя точно ще бъде датата, но ще бъде в рамките на следващите 10 дни. Ще вземем и решение къде точно да се състои, както и в какъв формат ще бъде направен, защото няма да бъде като предния, ще бъде доста по-различен“.