НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.02.2021)

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА С 32%
Тенденцията за повече излекувани от COVID лица спрямо новите случаи се обърна и в момента се отчита ръст на новозаразените. Това посочиха участниците в брифинга на Националния оперативен щаб, свързан с последните данни от епидемичната обстановка в страната, информира Zdrave.net.
За последните седмици забелязваме и отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест на COVID-19, заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. „Паралелно с това, благодарение на действащите мерки в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост в Европа. Сравнени с останалите, мерките в нашата страна са изключително либерални и благодарение на тях постигаме тези резултати като темп на заболеваемост и смъртност, сравнени с нивата в ЕС“, допълни той.
Проф. Ангелов посочи, че в момента се наблюдава началото на третата вълна на епидемията у нас. Въпреки това той беше категоричен, че промяна на мерките ще се обсъжда при ръст от над 200 случая при 100 000 и подчерта, че данните се следят на всеки 12 часа.
Здравният министър отчете, че броят на новите случаи за последната седмица е 5708, докато броят на излекуваните е 3659. Тенденцията се обърна, посочи здравният министър.
35% е заетостта на леглата на неусложнени пациенти, а за интензивни пациенти е 38%. По-високата заетост на леглата има в областите Благоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.
„Активните случаи сред медиците към момента са 690, като от тях 601 са на домашно лечение, а 89 са в болнични заведения, сред които седем в интензивни структури“, съобщи още здравният министър.
12 области в страната вече са в червената област, други 12 в оранжевата, само 4 в жълтата. Нямаме области с под 20 на 100 000 заболеваемост, обяви от своя страна главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че не се отчита голяма разлика по отношение на заболеваемостта в страната ни спрямо останалите държави в ЕС, но то се дължи не на стациониране на заболеваемостта, а на това, че тя е повишена в целия континент. Водещи са Португалия, Испания и Ирландия, а най-ниска в ЕС е тя в Гърция, България и Финландия.
По отношение на заболеваемостта на 14 дневна база страната ни се нарежда на 26-то място в ЕС и 6-то на Балканите. Що се касае до смъртността заемаме 15-то място в ЕС с 8,03 на 100 000 случая.
Заболеваемостта от COVID-19 през последната седмица се е увеличила с 32%, обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той отчете и увеличение от 15% на пациентите в болниците.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ НАГРАДИ ИЗЯВЕНИ БЪЛГАРИ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО
„Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети, които въплъщават ценности, които със своя пример възпитават, които ни дават хоризонт за развитие като нация.“ Това каза президентът Румен Радев в словото си на церемонията на “Дондуков” 2 по награждаването с държавни отличия на петима изявени българи в областта на медицината и образованието, съобщи БТА.
Президентът Радев връчи орден “Стара планина” – първа степен, с мечове, на хирурга и трансплантолог о.з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов. Орден “Стара планина” – първа степен, получи хирургът и университетски преподавател проф. д-р Георги Тодоров. С орден “Св.св. Кирил и Методий” – първа степен, бяха наградени българистката от Молдова Атанасия Стоянова и историкът проф. Пламен Павлов. С орден “За гражданска заслуга” – първа степен, беше удостоен офталмологът доц. д-р Александър Оскар.

22 236 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, 3230 ОТ ЗАБОЛЕЛИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
913 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. От тях 546 са установени с PCR, а 367 – с бързи антигенни. През изминалото денонощие са направени 10 164 общо теста, 4961 от които PCR, а 5203 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 24; Варна – 43; Велико Търново – 17; Видин – 5; Враца – 37; Габрово – 13; Добрич – 8; Кърджали – 7; Кюстендил – 32; Ловеч – 8; Монтана – 4; Пазарджик – 49; Перник – 17; Плевен – 30; Пловдив – 94; Разград – 7; Русе – 22; Силистра – 11; Сливен – 32; Смолян – 4; София област – 30; София град – 260; Стара Загора – 30; Хасково – 33; Шумен – 40; Ямбол – 15.
Общо 226 974 са доказаните случаи на новия коронавирус в България. От тях 195 211 са излекуваните лица. 697 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3230 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 273 от тях са настанени в интензивни структури.
У нас до момента са поставени общо 66 136 дози от ваксините срещу COVID-19, 3735 от които – през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция са общо 9764. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 29. От тях 11 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
9527 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 45 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Проф. Николай Витанов: СЛЕД БРОЕНИ ДНИ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ТРЕТА ВЪЛНА НА ЗАРАЗАТА
В момента все още се намираме в периода на бавно нарастване на случаите на COVID-19, но ако нещата продължават така, той ще приключи. Това каза пред Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, информира Zdrave.net.
По думите му в момента базовото репродуктивно число е 1,12, тревожно би било, ако стане 1,3, защото тогава случаите ще нараснат драстично. Във Великобритания репродуктивното число било 2,9. По думите му след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата. „Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”, каза математикът. Той подчерта, че още следващата седмица ще започнем да се доближаваме онези 1500 случая на ден от октомври и ноември миналата година.
„Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно”, изтъкна проф. Витанов. Той допълни, че в края на февруари – началото на март, вече ще има достатъчен брой ваксинирани, за да намалее „носещият капацитет“ за дифузно разпространение на вируса.

ЗДРАВНАТА КАСА Е ПРОТИВ ИЗКЛЮЧВАНЕТО НА ИМУНОГЛОБУЛИНИТЕ ОТ ОБХВАТА НА МЕХАНИЗМА ЗА ПРЕДВИДИМОСТ И УСТОЙЧИВОСТ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
НЗОК е против изключването на имуноглобулините от обхвата на Механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. Това стана ясно по време на обсъждането на първо четене в парламентарната здравна комисия на проекта за промяната в Закона за здравното осигуряване, съобщи Zdrave.net.
Със законопроекта се предлага по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест, лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на Механизма. Според вносителя д-р Даниела Дариткова при пациенти с първични имунни дефицити и дефицит на имуноглобулини, заместителната терапия със субкутанен или интравенозен имуноглобулин е животоспасяваща. В условията на епидемията, причинена от коронавирусната инфекция SARS-CoV-2, рискът за настъпване на усложнения, по-тежко протичане на заболяването и дори летален изход при тези пациенти е по-висок, смята д-р Дариткова. По думите ѝ посочените лекарствени продукти се прилагат и при лица с онкологични заболявания, с хематологични, автоимунни и септични заболявания.
„Съгласно Механизма притежателите на разрешения за употреба на тези лекарствени продукти са задължени да възстановяват на НЗОК надлимитните разходи за тях. С оглед на това, че цените на лекарствените продукти от човешка плазма или от човешка кръв – имуноглобулини са най-ниските в Европа, при прилагането на механизма, цените на тези продукти ще паднат под разходите за производството им и за производителите оставането им на българския пазар е с тенденция на неатрактивност и икономическа неизгодност“, аргументира предложението д-р Дариткова.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев изрази категорично несъгласие с предложението. „Предложението е необосновано и би породило неясноти, спорове и проблеми при прилагането на механизма за останалите лекарствени продукти. От друга страна, временното изключване на плазмените имуноглобулини от приложното поле на механизма носи потенциал от несправедливо увеличаване на финансовата тежест при прилагането му за останалите притежатели на разрешения за употреба в съответните основни групи лекарствени продукти“, категоричен беше той.

ПРАВЯТ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО XII КЛАС ПРИ ЖЕЛАНИЕ ОТ ТЯХНА СТРАНА И СЪС СЪГЛАСИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ
Отпада идеята в детските градини да се правят бързи антигенни тестове за коронавирус, потвърдиха от Министерството на образованието и науката. Те ще се правят само на учениците от I до XII клас и то при желание от тяхна страна и със съгласието на родителите им. Все още се обобщават нагласите по темата на родителите, които имаха срок до вторник на обед да попълнят, ако желаят, анкетното проучване на МОН дали са съгласни децата им да бъдат изследвани по този начин, съобщи БНР.
По данни на просветното министерство към вчерашна дата в анкетното проучване са се включили 20 на сто от родителите. Като цяло половината от тях са „за“, а другата половина са „против“ децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове. Идеята на тестването е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата, за да се гарантира безопасната среда в тях и така присъственото обучение да продължи. За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители.
Тестването ще се прави от медицински специалисти. Повторен PCR тест след антигенния ще се назначава, само когато има медицинско предписание за това.
За момента не се предвиждат тестове за антитела сред учениците и учителите, съобщиха още от просветното министерство след проведена среща вчера в здравното министерство между министрите на образованието и на здравето с представители на родителски организации.

30% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В СТАРА ЗАГОРА И РАБОТЕЩИТЕ ПРИ ТЯХ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ВЕЧЕ СА ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС
30% от общопрактикуващите лекари в Стара Загора и работещите при тях медицински сестри вече са ваксинирани срещу коронавирус. Над 80 души получиха втората доза от ваксината на Phizer/Biontech на 3 февруари. Това каза в интервю за Радио Стара Загора председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора – д-р Слави Славов. Той коментира, че общият брой на личните лекари в града е над 150, а около 50 % от тях са преболедували CОVID-19. На този етап те не са пожелали да бъдат имунизирани, но при масовата ваксинация всеки ще може да го направи. Д-р Слави Славов съобщи още, че няма информация за сериозни странични реакции сред колегите си.
До 19 февруари общопрактикуващите лекари в Стара Загора трябва да предадат на РЗИ първоначалните списъци с желаещи да се ваксинират техни пациенти. Все още е рано да се определи процентът на желаещите, но определено има интерес , коментира д-р Славов. Очакват се допълнителни указания от РЗИ.

ПРОДЪЛЖАВА АКЦИЯТА ПО ДАРЯВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Продължава акцията по даряване на кръвна плазма от преболедувалите COVID-19 в Пазарджишка област. Сред най-големите донори е 36-годишният Димитър Йонов от Пазарджик, който днес дари кръвна плазма за осми път, съобщи БНР.
„За момента това е единственото доказано лечение, което помага. Както виждаме в цяла Европа ситуацията е много тежка и в България също се увеличава заболеваемостта и хората, които са преболедували COVID-19, нека да отидат да дарят. Очаква ни най-вероятно трета вълна, дано да ни подмине нас, но по данните, които виждаме в момента, това не се случва. Антителата се запазват до шест месеца. Аз съм започнал първото даряване от началото на декември, ноември месец преболедувах вируса, въобще не е за подценяване, в смисъл никой не е застрахован. Дано да има повече хора, които да дарят, защото положението още не е добро и има нужда все още от даряване на плазма“, коментира Йонов.
Четирима учители от Хасково са коронавирус. Под карантина остават учениците от пет паралелки, група от детска градина, учител и помощник възпитател. 33 са новорегистрираните случаи на коронавирус в областта за последното денонощие, съобщават от областния оперативен щаб.

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ И МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
От 1 февруари 2021 година трудовите възнаграждения на всички служители в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и преподаватели и служители в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна да бъдат увеличени с 6,55%. Решение за това е взело академичното ръководството и бордът на директорите на болницата, информира Zdrave.net като се позова на лечебното заведение.
От там посочват, че увеличеният брой студенти и пациенти, изключително успешното справяне с учебния и лечебния процес при необичайната ситуация и развитието на научната и научно-изследователската дейност са основните мотиви за решението.
За академичната 2020/2021 година в МУ-Варна се обучават над 6000 студенти. Близо 1800 са чуждестранните студенти от над 50 държави от целия свят, а УМБАЛ “Света Марина“ – Варна поема основната тежест при лечението на пациентите от Варна и цяла Североизточна България.
Благодарение на инвестициите в модерни и високотехнологични методи и средства на преподаване и диагностична и медицинска апаратура, направени през последните години, както и последователната и целенасочена работа на служителите, университетът и най-голямата болница в Североизточна България се утвърдиха като лидери не само в страната, но и в Европа, подчертават от лечебното заведение.

32 000 СПЕШНИ ОБАЖДАНИЯ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА НА ТЕЛ. 112 ПРЕЗ МАРТ 2020 Г.
Над 3,5 милиона сигнали са били подадени на Националния спешен телефон 112 през миналата година. Това съобщи директорът на Националната система за спешни обаждания Цветомир Цеков, информира БНР.
Средно на ден служителите на системата са приемали по около 10 000 обаждания. След настъпването на пандемията рязко се е увеличил броят на подадените сигнали по този повод на националната спешна линия. Само март м.г. тези сигнали са били около 32 000.
Наблюдава се и спад на фалшивите сигнали с около 12%, като това според тях се дължи на добрата работа на полицията по разкриване на подобни престъпления.
Средно 10 сек. е било времето, на което е отговаряно на обажданията хората на спешната телефонна линия.

25 000 ЛЕВА Е ПРЕДВИДИЛА ОБЩИНА ДОБРИЧ ЗА ФИНАНСОВО И СОЦИАЛНО-БИТОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ
Община Добрич ще продължи и през тази година финансовото и социално-битово подпомагане на здравни специалисти. Средствата, които са осигурени за Фонд „Здраве“ са 25 000 лева, с 5 000 повече в сравнение с 2020 година. До този момент помощ са получили 36 здравни специалисти, информира БНР.
Предложението за увеличение на общинската субсидия за Фонд „Здраве“ е залегнало в проекто-бюджета на Община Добрич за 2021 г. То ще бъде разгледано на публичното обсъждане и ще се дебатира на онлайн заседанието на Общинския съвет през февруари.
До този момент благодарение на Фонд „Здраве“ на двама от медицинските специалисти са осигурени общински жилища, на четирима са възстановени таксите за придобиване на специалност. На 23-ма са поети транспортните разходи от и до работното място, а на 13 са възстановени до 50% от месечните такси в общинските детски ясли и градини.

ДКЦ „ПЪЛМЕД“ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ПАЦИЕНТИ, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
ДКЦ „Пълмед“ – гр. Пловдив, част от университетски медицински комплекс „Пълмед“, стартира кампания за безплатни прегледи на пациенти, преболедували COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на лечебното заведение.
Кампанията започва на 15-ти февруари. Прегледите ще се извършват от водещи специалисти в областта на кардиологията, пулмологията, неврологията, физиотерапията, ендокринологията и др. На разположение на пациентите ще бъде и психолог с богат опит в областта на клиничната психология.
Прегледите се извършват с предварително записване на тел. 032 607 300 в работни дни от 8:00 до 16:00 ч.
В кампанията могат да се включат пациенти, без значение дали са здравноосигурени или не, лекували се от коноравирусна инфекция, при които има наличие на остатъчни симптоми след прекараната инфекция. За осъществяване на безплатните прегледи е необходимо да носят единствено документ, удостоверяващ, че са прекарали COVID-19 инфекция (резултат от PCR или бърз антигенен тест, преглед от специалист, епикриза след изписване от болнично заведение и др.). Не се допускат пациенти за преглед в рамките на карантинния период.
При необходимост и при наличие на индикации, на пациентите ще бъдат давани препоръки за допълнителни лабораторни и образни изследвания, както и за прегледи от други специалисти. При нужда пациентите ще получат предписания за специализирана терапия в домашна среда или, ако е необходимо – хоспитализация, според вида и тежестта на усложнението.