НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.01.2021)

СЪЗДАДОХА НОВ ИНФОРМАЦИОНЕН МОДУЛ ЗА ВАКСИНИТЕ В ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА
Министерство на здравеопазването създаде специализиран раздел за ваксините срещу коронавирусната инфекция в Единния информационен портал за борба с COVID-19. Той подпомага с информация медицинските специалисти и гражданите за различните ваксини срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Модулът предоставя в достъпен формат проверени данни от достоверни национални и международни източници, в това число всички важни новини, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика. Разработено е и приложение за мобилни телефони. В ход е неговото одобрение от двете най-големи платформи в света. Свободният и лесен достъп до приложението и Единния информационен портал за борба с COVID-19 дава пряк и бърз път до глобалната информация за процеса на ваксиниране.

65 126 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
105 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 42 от тях са установени с PCR, а 63 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 1 629. От тях 956 са PCR, а 673 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 7; Варна – 14; Враца – 5; Добрич – 1; Кърджали – 3; Кюстендил – 4; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 1; Перник – 7; Плевен – 4; Пловдив – 5; Разград – 1; Русе – 2; Сливен – 1; Смолян – 3; София област – 3; София град – 30; Стара Загора – 2; Търговище – 1; Шумен – 2; Ямбол – 5.
Доказаните у нас случаи на COVID-19 към момента са общо 208 511, от които активни са 65 126. Излекувани са вече 135 259 лица. 695 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 4205 пациенти. От тях 380 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общо 13 473 лица у нас са се ваксинирали срещу новия коронавирус до момента. През последното денонощие не са регистрирани нови ваксинации.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция, са общо 9142-ма. Нови шест случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях два са установени при лекари, един – при медицинска сестра и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 8126. През последното денонощие са регистрирани нови 29 случая.

21% ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ЗАЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
21% от учителите в образователните институции са заявили желание да се ваксинират на този етап. Ще продължи записването, докато тече ваксинацията на втората група по плана. Приоритетно ще бъдат ваксиниран и непедагогическият персонал в образователните институции. Това стана ясно по време на работна среща, в която участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Темите на разговора бяха противоепидемичните мерки в училищата и предстоящата ваксинационна кампания на педагогическия и непедагогическия персонал. Анализът на противоепидемичните мерки продължава и все още е рано да се вземат окончателни решения.
Предстои масово тестване на работещите в образователната сфера. Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщиха, че темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, съпоставени на база брой поставени ваксини на глава от населението.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАПЛАЩА ПО 10 ЛЕВА НА ЛЕКАРИТЕ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ДОЗА ОТ ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат поставяни. Това стана ясно на среща при министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. В нея участваха и заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков, Жени Начева, както и ръководството на Българския лекарски съюз, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Средствата ще бъдат осигурени от Държавния бюджет.
Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.

ЛЕКАРИ ОТ ВСИЧКИ ТОЧКИ НА СТРАНАТА МОГАТ ДА ОБМЕНЯТ ОПИТ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Лекари от всички точки на страната могат да се свързват незабавно помежду си и да обменят опит за лечението на пациенти с COVID инфекция, благодарение на онлайн платформата www.lekarite-covidhelp.com, информира Zdrave.net.
Виртуалното пространство е по идея на Българската болнична асоциация и е създадено безвъзмездно от софтуерната компания „Ментормейт България“, чийто екип дари труда си по изграждане на платформата, като свой начин да се включат в борбата с пандемията.
Форумът дава възможност на лекари от различни болници и краища на страната да се съветват бързо, лесно и безопасно по въпроси, свързани със спецификата на отделните случаи на пациенти с COVID инфекция.
Незабавната реакция е крайно необходима за навременното лечение на различните случаи на пациенти, заразени с COVID, посочват специалистите. Лекарите често се сблъскват с нови, непознати и специфични случаи на развитие на болестта. Новата платформа им дава възможност незабавно да откриват свои колеги, които вече са се сблъсквали с подобни примери. Чрез форума значително се съкращава времето за проучване и могат да бъдат сортирани повече от едно мнение/опит/пример, свързан с конкретен случай.
Платформата е съобразена с всички изисквания на закона за защита на личните данни, а потребителите й могат да бъдат единствено лекари, чиято самоличност се проверява от администраторите при регистрация.
Платформата може да бъде открита и на сайта на Българската болнична асоциация.

46% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЪЗНАМЕРЯВАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Последните нагласи в обществото за мерките срещу COVID-19 и ваксинацията показва изследване на Галъп интернешънъл, базирано на бърз телефонен сондаж, проведен между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна, информира Clinica.bg.
Продължаваща и интензивна работа ще е нужна за убеждаването на българите да се ваксинират – готовността не е ниска, но има и немалко колебание. След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно
чакат възможност за по-активен социален живот.
Ако готовността за ваксиниране се оцени по тристепенна скала – с положителна и отрицателна опция и с опция „Колебая се, още не съм решил”, резултатите са следните: 30% имат твърдо намерение да се ваксинират, 23% още не са решили, а 46% не възнамеряват да си слагат ваксина срещу коронавируса. Има и малък брой затрудняващи се да направят избор.
Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток. Личи необходимостта от добра комуникация на процеса на ваксиниране. Колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините.
18% от запитаните не могат да определят дали ваксините са безопасни, а 48% смятат, че ваксините крият опасности. 34% са убедените на този етап в безопасността им.
59% от анкетираните намират, че удължените мерки са довели до добри резултати. 39% са на обратното мнение. Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта.
84% от отговорилите са прекарали нова година с близки, приятели и т.н. – в компании до десет души. 11% са били сами, малцина са били повече от десет. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. По-скоро, мерките по отношение на частните събирания са били спазени.

В ТРИ КАБИНЕТА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ЩЕ СЕ ПОСТАВЯТ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
В три кабинета в област Добрич ще се поставят ваксини срещу COVID-19. Вече е доставен фризер за съхранение на препаратите, информира БНР.
Днес Регионалната здравна инспекция ще получи още 43 флакона, с които ще бъдат ваксинирани 215 души.
Фризерът, който е закупен от Регионалната здравна инспекция в Добрич, поддържа минус 70 градуса, каквито са изискванията за съхранение на ваксината на “Пфайзер – Бионтех”, като е осигурено и резервно захранване.
С доставянето на днешните още 43 флакона ще продължи имунизацията по първия етап от националния план на медици от лечебни и здравни заведения, стоматолози и фармацевти.
Имунизациите ще се правят вече в три кабинета: в Регионалната здравна инспекция, в Многопрофилната болница в Добрич и в имунизационен кабинет в Каварна, където ще се имунизират всички заявили желание от морските общини Шабла, Каварна и Балчик.
Продължава да тече кампания по информиране и набиране на желаещи да се имунизират в социалните услуги, като за лицата, които са настанени там и са под запрещение, отказ или съгласие се взема от техните настойници.

В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ ЗАПОЧВА ВТОРИЯТ ЕТАП НА ВАКСИНАЦИЯТА НА МЕДИЦИ СРЕЩУ COVID-19
От утре в Сливенска област започва вторият етап на ваксинацията на медицинския персонал, съобщават от Областния кризисен щаб. В РЗИ вече са доставени 54 флакона от ваксината. Към момента желание да се ваксинират са изразили над 400 медици от областта, съобщи БНР.
Ваксините ще бъдат поставяни в специално разкрити за целта пет кабинета – четири в болниците в Сливен и един в Нова Загора. В списъците за ваксинацията, изготвени от лечебните заведения, са включени медици от болничната и извънболничната помощ – лекари, включително общопрактикуващи и лекари по дентална медицина, медицински и друг персонал, работещи в COVID-структури или непосредствено ангажирани с обслужването на пациенти. През следващата седмица се очаква да бъде поставена втората доза на ваксинираните през първия етап медици. Предстои и ваксинацията на пребиваващите в социалните заведения и на педагозите.

БЛИЗО ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА Е ДАЛО МЗ ПРЕЗ 2020 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ОГРАНИЧАВАНЕ НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО И ЗЛОУПОТРЕБАТА С АЛКОХОЛ
Близо три пъти повече средства е дало МЗ през 2020 г. за превенция на хроничните незаразни болести чрез дейности, свързани с тютюнопушене и злоупотреба с алкохол – 93 000 лв., в сравнение с 2019 г., когато са дадени 32 500 лв. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутатите от БСП от Анна Славова и Георги Йорданов относно стойността на дейностите по националните програми за ограничаване на употребата на тютюн и свързани с тях изделия, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества, информира Zdrave.net.
За Националната програма за изпълнение на плана за действие на Националната стратегия за борба с наркотиците през 2019 г. са били похарчени 151 950 лв., а през 2020 г. – 165 000 лв.
В отчета си министърът уточнява, че финансовите средства са изразходвани за провеждане на превантивни дейности, насочени към намаляване па факторите на риска, водещи до хронични незаразни болести – здравословен начин на живот, хранене, намаляване на потреблението на тютюневи продукти и алкохол чрез повишаване на нивото на информираност, обучение и включване па населението в дейности по програмата; изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа у медицински и немедицински специалисти и ранно откриване на водещите хронични незаразни болести. Тези дейности се изпълняват целогодишно от РЗИ и НЦОЗА.
През 2020 г. средствата по Национална програма за борбата с наркотиците са изразходвани за обучение на професионалисти за работа с рискови групи – експерти в ПИЦ, психолози, педагогически съветници от училищата и представители на МКБППМН, Дeтските педагогически стаи и служители на Областните служби „Изпълнение на наказанията“ и полицейските служители.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ В УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ ПРИЛОЖИХА 3D НАВИГАЦИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА АРИТМИЯ
За първи път в България в УМБАЛ „Свети Георги“ приложиха 3D навигация вместо рентген за премахване на аритмия, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от отделението по Инвазивна кардиология на пловдивската болница.
Иновативният метод щади сърдечно болните от йонизиращата радиация на рентгеновото облъчване. Операцията се покрива напълно от НЗОК и е безплатна за пациентите, обясни д-р Красимир Джинсов.
Подходящи състояния за прилагането на електрофизиологично изследване и катетърна аблация без рентген са различни видове аритмии, като предсърдно трептене, АВ нодална тахикардия, допълнителни проводни връзки (WPW синдром).
Според специалистите този метод може да изпревари започването на евентуално лечение с медикаменти. Световно признати кардиолози гарантират, че след подлагане на тази процедура в 96-97% от случаите аритмията изчезва завинаги.
Новост в осъществяването на интервенцията е използването на 3D система за електроанатомично картографиране на сърцето. Навигирането в сърдечните кухини става чрез електроди, поставени на определени места по тялото на пациента. Системата измерва разликите в електрическия импеданс между тях и катетрите вътре в сърцето и определя точната позиция на катетрите в кухините му.
В зависимост от вида аритмия се поставят различен брой катетри – от 1 до 4. Тяхната функция е да записват електрически сигнали от сърдечната дейност, които дават възможност на лекарите да търсят субстратът, причиняващ аритмия. Когато се установи проблемната зона, следва поставяне на аблационен катетър. Той загрява място до температура около 50 градуса, с което тъканта се умъртвява, а крайният резултат е окончателно спиране на аритмията.