НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.12.2019)

УВЕЛИЧАВАТ С 10% ЗАПЛАТИТЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
С 10% ще се увеличат заплатите на работещите в Медицински университет – София от 1-ви януари 2020 г. Това е залегнало в новия Колективен трудов договор, който е за срок от 2 години. Той е подписан и вписан в ИА „Главна инспекция по труда”, информира Clinica.bg.
След успешни преговори между ръководството на МУ-София и синдикатите бе постигнато съгласие по седем важни точки, съобщиха от учебното заведение. Първата е увеличение на работната заплата на служителите на учебното заведение с 10%. Средствата са заложени в проектобюджета на МУ-София за 2020 г., който е внесен в Министерство на финансите.
Друга важна финансова придобивка е увеличение на възнаграждението за образователна и научна степен „Доктор”. Така сумата, която ще получават носителите на тази степен се увеличава с 50 лева и става 250 лева. Предвижда се и сключване на застраховка „Здравен риск” от работодателя. Това ще се направи след извършване на оценка на риска на работното място от съответна комисия. Ще има и увеличение на еднократните бонуси, които се увеличават от 300 на 500 лева.
Базата на „Коледна добавка” да бъде до 100% от брутната работна заплата, като този размер няма да се повишава, е записано в допълнение на Общите вътрешни правила за работната заплата на МУ-София. Наднормените учебни часове също се увеличават. Така нехабилитирани преподаватели вече ще взимат 13 лева, вместо досегашните 11 лева. При хабилитираните преподаватели увеличението също е в рамките на 2 лева за наднормен час – от13лева на 15 лева. Увеличен е и бонусът на часовете за обучение на български студенти.
Ръководството на МУ–София пое ангажимент за ежегодно осигуряване на средства от бюджета на МУ-София за поетапно и цялостно обновяване и реконструкция на материалната база на почивната станция на университета в гр. Китен.

ОТКРИХА РЕКОНСТРУИРАНАТА КЛИНИКО ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ В УСБАЛО
Просрочените дългове на Онкологичната болница в София са намалели от 8 млн. лв. през 2017 г. на 1,8 млн. в този момент. Това каза министър Кирил Ананиев при откриването на реконструираната Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО. Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов допълни, че лечебното заведение ще завърши годината без просрочия, информира Clinica.bg.
„Преди реконструкцията на двата етажа, за което Министерството на здравеопазването отпусна средства в размер на близо 1,4 млн. лв., те бяха неизползваеми. Днес са модерна база, която отговаря на европейските изисквания за съвременно лечение и безопасност на пациентите. Убеден съм, че ремонтът ще подобри условията на труд и ще допринесе за повишаване мотивацията на работещите в клиниката”, заяви министър Ананиев.
В момента в болницата се извършва инсталация на първия за България дигитален ПЕТ КТ (ПЕТ скенер), за закупуването на който здравното ведомство предостави на лечебното заведение близо 5 млн. лв. Апаратът е от най-висок клас и е единствен за Балканския полуостров. Предстои обновяването на Клиниката по нуклеарна медицина, в която ще има и високотехнологична техника, с която разполага само нашата болница, каза директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов. По думите му болницата ще завърши тази година без просрочени задължения.
През лечебното заведение всяка година преминават 13 000 пациенти, като само през реновираната клиника те са 5 000 годишно, каза проф. Галина Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология.

БОЛНИЦИ ИЗИСКВАТ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ПАЦИЕНТИ, КОИТО ИМАТ ДОБРОВОЛНО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ
Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. За това сигнализира на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. По думите ѝ така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите, съобщи БНР.
Казусът с необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които са здравно осигурени и дори имат допълнителен здравен пакет, е възникнал преди няколко години, съобщи д-р Мими Виткова и обясни: „Когато започнахме нашата дейност, болничните лечебни заведения изискаха от нас, твърдейки, че средствата не достигат, да заплащаме проценти върху клиничната пътека. Някъде са 20%, някъде са 30%. Нашите осигурени лица не получават нищо допълнително и в същото време към нас текат упреците. Когато имате договор с това лечебно заведение и с тази болница, защо не си оправите отношенията, а те продължават да изискват от нас още доплащане“.
За случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор. От Асоциацията са разговаряли със здравния министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка на всеки подаден сигнал. Министър Ананиев коментира днес, че се подготвя регламент кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите.

50 НОВИ СЛУЧАЯ НА ТУБЕРКУЛОЗА В РУСЕ
Трима души са починали от туберкулоза през тази година в Русе. Досега са открити около 50 нови случая. Това съобщи д-р Димитър Лазаров – главен експерт в Регионална здравна инспекция – Русе, информира Clinica.bg като се позова на БГНЕС.
Затова Тубдиспансерът в града се включва в кампанията за безплатни прегледи, която се провежда в цялата страна. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на това все още социално значимо заболяване.
В сравнение с миналата година се забелязва ръст на откритите случаи на туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение и профилактика на пневмофтизиатричните заболявания в Русе.
По данни на Световната здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европа. През 2018 г. 1.5 милиона души са починали от туберкулоза в световен мащаб.