НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.09.2021)

1629 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
1629 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 796 от тях са установени с PCR, а 833 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 24 399. От тях 7362 са PCR, а 17 037 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 95; Бургас – 110; Варна – 157; Велико Търново – 65; Видин – 26; Враца – 18; Габрово – 23; Добрич – 18; Кърджали – 23; Кюстендил – 29; Ловеч – 27; Монтана – 36; Пазарджик – 48; Перник – 27; Плевен – 32; Пловдив – 164; Разград – 30; Русе – 53; Силистра – 24; Сливен – 62; Смолян – 21; София област – 45; София град – 249; Стара Загора – 86; Търговище – 39; Хасково – 46; Шумен – 41; Ямбол – 35.
Към момента у нас са потвърдени общо 468 300 случая на новия коронавирус. 36 577 от тях са активни. 412 336 са излекуваните лица. 1268 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В България към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4500 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 378 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
2 391 930 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставените общо у нас, като през последните 24 часа са приложени 11 918 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 14 028 лица-медицински служители. 27 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 4 от тях са установени при лекари, 12 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 19 387. Нови 52 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ЕКСПЕРТНИЯТ СЪВЕТ ПО ИМУНОПРОФИЛАКТИКА ЩЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПОСТАВЯНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ДОЗА ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СЛЕД КАТО ЕМА ИЗЛЕЗЕ СЪС СТАНОВИЩЕ
Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза. Около това мнение се обединиха членовете на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В заседанието, което се проведе на 9 септември участие взеха председателят на Съвета проф. Елисавета Наумова, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, д-р Галин Каменов – Национален център по заразни и паразитни болести, проф. Татяна Червенякова – главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести, проф. Боряна Слънчева – главен координатор на Експертния съвет по неонатология, проф. Йорданка Стоилова – главен координатор на Експертния съвет по епидемиологоия, Мария Попова – директор на дирекция „Проследяване на лекарствена безопасност и клинични изпитвания“ в Изпълнителна агенция по лекарствата, д-р Нели Таринска – началник на отдел в Дирекция „Лекарствена политика“ в Министерство на здравеопазването, проф. Пенка Переновска – главен координатор на Експертния съвет по педиатрия, проф. Мариана Мурджева – главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология и проф. Здравко Каменов – главен координатор на Експертния съвет по вътрешни болести.
Присъстващите се обединиха около това, че усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс. Членове на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката изразиха мнение, че при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек, в зависимост от здравословното му състояние.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА СПИСЪКА С АПАРАТУРАТА, ЗА КОЯТО МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ДКЦ ИЛИ МЦ, В КОИТО ИМА COVID ЗОНИ
Министерството на здравеопазването ще подпомогне лечебните заведения, като осигури на всички новоразкрити COVID зони в извънболничната помощ възможност за безвъзмездно получаване на апаратура на обща стойност до 50 хил. лв., припомниха от пресцентъра на МЗ. Диагностичната апаратура може да включва: подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ и т.н. Лечебните заведения могат да комбинират пакети от посочената апаратура спрямо техните нужди. Те ще получат и пулсоксиметри. Всеки център ще получи между 30 и 40 пулсоксиметри като те ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат да следят кислородната си сатурация в домашни условия.
Диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове, които имат сключен договор с НЗОК за диагностика и амбулаторно лечение на болни с COVID-19 по „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка“, могат да кандидатстват за предоставяне на апаратура по една или повече от следните позиции: преносими рентгенови апарати – тип „Кугел“; лабораторно оборудване – автоматични анализатори: кръвно-газов, електролитен, за клинична химия, хематологичен; респиратор за спешна помощ-транспортен; кислородни бутилки; автоклав-стерилизация; аспиратор; бифазен дефибрилатор-монитор; 6/12-канален ЕКГ апарат; портативен ехограф/ехокардиограф; холтери за кръвно налягане и негативоскоп.

АКТУАЛИЗИРАН Е СПИСЪКЪТ НА ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦВЕТОВИ ЗОНИ, СЪГЛАСНО КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕН РЕДЪТ ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
Считано от 15 септември Кралство Дания, Италия, Кралство Испания и Република Малта преминават от оранжева в зелена зона. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От 15 септември в червената зона попадат Гренада, Република Сърбия, Република Суринам и Палестина, уточниха още от здравното ведомство.

УВЕЛИЧАВАТ БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С ОЩЕ 25 МЛН. ЛЕВА
Още 25 млн. лв. да получи Министерството на здравеопазването, предвижда заключителният доклад на Бюджетната комисия по актуализацията на държавния бюджет. Така бюджетът на МЗ ще бъде увеличен с 225 435,6 хил. лв., а не с 200 051,6 хил. лв., информира Zdrave.net.
Парите ще бъдат разпределени за разходи за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19; разходи за осигуряване на подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, включително за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на здравно неосигурени лица; разходи за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19; резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти.
В крайна сметка обаче депутати увеличиха сумата за социалното ведомство и окончателното увеличение, които ще получи МЗ, е 224 035, 6 хил. лв. От тях ще бъдат отпуснати повече средства за ремдесивир – 16,6 млн. лв., вместо поисканите от МЗ 14, 7 млн. лв.
Депутатите отхвърлиха предложението на „Демократична България“ да бъде записано в бюджета, че министърът е длъжен да използва 10 млн. лв. от допълнителните приходи за ваксинационна кампания и 3 млн. лв. за разходи за реконструкция, реновиране и логистика по прехвърляне на дейността на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в МБАЛ „Лозенец“.

БЪЛГАРСКИЯТ СЪЮЗ ПО БАЛНЕОЛОГИЯ И СПА ТУРИЗЪМ ИСКА ДА УЧАСТВА В ПРОЦЕСА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ХОРАТА, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) настоява да бъде включен в процеса на възстановяването на хората, преболедували COVID-19. Те настояват възстановителните процедури да бъдат финансирани от държавата и от работодателите чрез ваучери, информира БНР.
Сийка Кацарова, председател на УС на БСБСПА, обясни пред БНР, че пост COVID рехабилитация би следвало да се провежда в извънболнични условия. “Темата за ваучери е темата за превенцията, която липсва в политиката на Министерство на здравеопазването”, изтъкна Кацарова. Тя подчерта, че по време на пандемията здравните дестинации са били търсени за туризъм, защото хората знаят, че там се спазват противоепидемичните мерки.
“Оказа се, че в Плана за възстановяване – текстът, който касае ползването на геотермалната вода, е написан така, че не може да бъде практически приложим. Вчера министър Балтова веднага постави това на вниманието на вицепремиера Пеканов. Изпратили сме текст, съставен от експерти, според който се дава възможност реално приложимо да бъде ползвана минералната вода, която е на територията на всяка една българска община, и за лечебно средство, и за геотермална енергия. Този текст е на бюрото на вицепремиера Пеканов, надяваме се да бъде коригиран Планът за възстановяване и устойчивост”, подчерта Сийка Кацарова.

НАЦИОНАЛНИЯТ АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ НАСТОЯВА ЗА РЕГИСТЪР НА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕДКИ БОЛЕСТИ
В дни, в които говорим за ваксинация срещу COVID-19 една не малка група от хора, страдащи от редки и нелечими болести, не могат да се ваксинират, защото не са официално регистрирани в списък. За този проблем сигнализираха от Националния алианс на хората с редки болести, съобщи БНР.
„Все още липсва списък у нас, в който да бъдат регистрирани хора, страдащи от редки заболявания. За съжаление за голяма част от тях лечение няма, има само поддържащо такова. Поставени извън системата обаче, излиза, че тях ги няма. Последната среща и обещание за изготвяне на такъв списък е била през юни месец тази година. Но оттогава до днес реални действия от здравното министерство няма“, каза за БНР председателят на Националния алианс на хората с редки болести проф. Владимир Томов.
“Това, което многократно сме отправяли като молба към регулатора, към Министерството на здравеопазването е да бъде осъвременен списъкът с редките болести“, подчерта той.
Националният алианс на хората с редки болести е внесъл предложение в съществуващата комисия в Министерството на здравеопазването.
“Това са хора, които страдат, с хронични страдания, с животозастрашаващи състояния. При положение, че е регистрирано дадено заболяване съответно и пациенти, които са открити в нашата страна трябва да се помогне по един или друг начин на тези хора. Списъкът е доста дълъг и е предоставен на Министерството на здравеопазването. Липсата на регистрация на редките заболявания поставя пациентите пред проблема да не са сигурни могат ли да се ваксинират срещу COVID.
Включването в списък ще даде възможност на хората с редки заболявания да получат не само медицинска консултация и поддържащо лечение, но и емоционална подкрепа“, каза още проф. Томов.

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД СТРАНИТЕ В ЕС С НАЙ-МАЛЪК ДЯЛ НА ХОРАТА, КОИТО СЕ ЧУВСТВАТ ДЕПРЕСИРАНИ
България е сред страните в ЕС с най-малък дял на хората, които се чувстват депресирани, сочат обобщени данни на Европейската статистическа служба Евростат за 2019 г. Данните са публикувани по повод Световния ден за превенция на самоубийствата, който се отбелязва на 10 септември, информира Zdrave.net.
Едва 2,7% от българите съобщават за депресия – по този показател страната ни се нарежда след Румъния с 1% оплакващи се от това състояние и пред Малта, където 3,5% от хората признават, че са депресирани.
Европейската статистика сочи, че 7,2% от гражданите на ЕС съобщават за хронична депресия, което представлява малко увеличение в сравнение с 2014 г. (+0,3 процентни пункта).
Сред страните от ЕС Словения държи първото място с най-висок дял от населението, което съобщава за хронична депресия – 15,1%. Следват Португалия с дял от 12,2% и Швеция – с дял от 11,7%.
Делът на хората, оплакващи се от депресия, е по-висок при жените, отколкото при мъжете във всички държави, членки на ЕС, сочат още данните на статистиците. Португалия регистрира най-висок дял на жените, съобщили за хронична депресия – 16,4%, следвана от Словения с 16,0%. Словения също така регистрира най-висок дял мъже, съобщаващи за хронична депресия – 14,3%, следвана от Швеция с 10% и Германия с 9,9%.
От Евростат посочват, че публикуват тези данни на Световния ден за превенция на самоубийствата, защото са съпричастни към усилията за повишаване на осведомеността за самоубийството и психичното здраве.
10 септември е обявен за Световен ден за превенция на самоубийствата от СЗО през 2003 г. по инициатива на Международната асоциация за превенция на самоубийствата.
По данни на СЗО всяка година близо 800 000 души отнемат живота си. Но самоубийствата могат да се предотвратят. Ето защо мотото на тазгодишната кампания е „Да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“. Темата е избрана, за да се постави акцент върху необходимостта от сътрудничество, насочено към ефективна превенция на този глобален проблем.

БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА ИЗГОТВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПРОМЕНЕНИТЕ ПАРАМЕТРИ В БЮДЖЕТА НА НЗОК
Бюджетната комисия в парламента изготви предложение за разпределение на променените параметри в бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net.
Общо приходите и трансферите в бюджета на НЗОК са 5 446 312 900 лв., от които здравноосигурителните приходи са 5 105 415 100 лв., а трансферите за здравно осигуряване – 1 780 111 000 лв. Припомняме, че според предложения от Министерски съвет проект общите приходи бяха 5 475 812 лв., от които здравноосигурителни приходи 5 134 915 100 лв., а трансферите – 1 809 611 000 лв. Според първата редакция на проекта общите приходи трябваше да са 5 480 324 900 лв., от които здравноосигурителните приходи – 5 139 427 100 лв., а трансферите – 1 814 123 000 лв.
Разпределението на разходите става съответно за ПИМП – 268 710 900 лв. вместо 271 710 900 лв.; за СИМП 285 229 000 лв. вместо 288 229 000 лв.; за дентална помощ 215 386 000 лв. вместо 222 386 000 лв.; за МДД 117 286 000 лв. вместо 130 277 600 лв.; за лекарства 1 357 000 000 лв. вместо 1 362 000 000 лв.; за медицински изделия в болничната медицинска помощ остава 115 982 000 лв.; за болнична помощ 2 659 465 500 лв. вместо 2 661 465 500 лв.
Резервът на НЗОК се намалява от 154 047 400 лв. според първоначалното предложение на МС на 153 162 400 лв. В него обаче са включени и предварително разпределените 2 млн. лв. за зъбни протези.
В последния вариант на проекта на Касата е отбелязано и че магистър-фармацевтите, които работят в болнични аптеки, ще получават също като лекарите 600 лв. за работа на първа линия, като изменението влиза в сила от 1 октомври.
Предвидено е парламентът да гласува проекта на второ четене в зала в 14 часа днес, 10 септември.

1300 УЧАСТНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ИНИЦИАТИВАТА „ПЪТЕШЕСТВИЕ С МИСИЯ“
С успех приключи едно Пътешествие с мисия, което преизпълни целта си да вдъхнови участниците да изминат 10 млн. крачки и така да напомнят на всички, че активният начин на живот спомага за превенцията на разширените вени, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от организаторите.
В продължение на два месеца и половина над 1300 участници извървяха заедно 10 896 020 крачки. За да ги мотивира, Ели Иванова – основател на блога за пътувания „Друми в думи“, им предложи осем маршрута в красиви кътчета на България. Много пътешественици от България, а дори и от различни точки по света се включиха активно, като публикуваха своите извървени крачки, споделяха маршрути и снимки от незабравими моменти на активно движение. Така се създаде #ОтборСМисия от посланици на каузата за активното движение и грижата за здравето на краката.
“Пътешествие с мисия” е част от националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“. За трета поредна година тя се провежда с цел да се повиши информираността за превенцията на хроничната венозна болест (ХВБ). Тази година лице на кампанията е актрисата Алекс Сърчаджиева.
По време на тазгодишното издание се проведоха безплатни прегледи за ХВБ в 25 града на страната, а кулминацията на кампанията беше събитието „Босата разходка“ в софийския Южен парк. Организaтор на „Вземи краката си в ръце активно“ е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта Venite.bg.