НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.09.2019)

СТАРТИРАТ КУРСОВЕ ЗА ПАТРОНАЖНА ГРИЖА
Стартират курсове за патронажна грижа. Те са насочени към медици и специалисти в областта на социалните дейности, които ще работят в тази сфера, а организатор е БАПЗГ. Обученията се извършват в рамките на европроекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – компонент 1″, който стартира в началото на тази година. Toва съобщи за Clinica.bg Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ.
Очаква се новата услуга да обхване 17 000 души над 65 г., които се нуждаят от здравни грижи в домашна среда от фелдшер или медицинска сестра. Предвижда се в рамките на два часа на ден те да бъдат посетени, обслужени и консултирани.
“Наши експерти участваха в създаването на методика за обучение на специалистите, които ще предоставят патронажни грижи по силата на делегирани от държавата дейности по организиране, провеждане и регистриране на продължаващото обучение. В момента се провеждат обучения в общините Венец, Полски Тръмбеш и Белене”, уточни госпожа Недкова. Тя припомни, че от здравни и социални грижи могат да се възползват и хора над 65 години, които са ТЕЛК, имат хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравни грижи, както и хора, които след операция и хоспитализация, се нуждаят от краткосрочно наблюдение и подкрепа.
“Изпълнението на тези дейности ще допринесе за предоставяне на нов вид интегрирани здравно-социални услуги за дългосрочна грижа в общността, които да са с необходимото качество и достъпност, индивидуализирана подкрепа за хора с увреждания и възрастни хора в домашна среда от специализиран екип от здравни специалисти и специалисти по социални дейности”, обясни Петя Недкова. Тя уточни, че част от дейностите по проекта са разработване на методика за предоставяне на патронажни грижи по домовете, създаване на програма за специфично обучение на медицинските специалисти и специалистите в областта на социалните услуги и разработване на стандарти за качеството на услугите.
Патронажните грижи могат да се осъществяват от хора с придобита професионална квалификация „Медицинска сестра”, „Фелдшер” или „Акушерка”. Подборът на специалистите в областта на социалните дейности, ще се извършва в съответствие с изискванията на българското трудово и антидискриминационно законодателство и осигурява защита на потребителите, заявиха от БАПЗГ.
Ще се извършват въвеждащо и надграждащо обучения по предварително изготвена и предоставена на общините програма за обучение. Всеки месец ще се извършва мониторинг на процеса от страна на РЗИ, а резултатите ще се изпращат на МЗ.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ НАСТОЯВА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ИЗВЪРШЕНАТА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Сдружението на общинските болници (СОББ) излезе с декларация, в която настоява да се спази поетият в началото на 2019 г. ангажимент от Надзорния съвет на НЗОК при реализирана икономия от планираните средства за болнична помощ, да бъдат изплатени „надлимитните“ дейности за лечението на пациенти през 2015, 2016 и 2017 години и незаплатени от НЗОК. за това информира Zdrave.net.
„Върховният административен съд отмени Решение № РД-НС-04-9/27.01.2015 г. на НС, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 г. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Към днешна дата с решение на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат изплатени „надлимитните“ дейности на 5 лечебни заведения, които са спечелили делата срещу Касата на последна инстанция и имат изпълнителен лист. Базирайки се на установен съдебен прецедент в правната система, извършената и отчетена дейност трябва да бъде изплатена на всички лечебни заведения“, пише в декларацията.
„Незабавното изплащане на „надлимитните“ дейности ще спести на лечебните заведения такси и хонорари за съдебни процедури и ще позволи този финансов ресурс да се използва пряко за медицинска дейност. От друга страна, ще бъде спестен публичен ресурс за лихви, които ще трябва да плаща НЗОК за извършената от болници, но незаплатена дейност. Изплащането на тези средства ще компенсира частично ненавременното актуализиране на цените на клиничните пътеки, липса на доплащания в общинските болници и намаляване на просрочени задължения“, завършва декларацията на Сдружението.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ОСЪДИ ПОРЕДНИЯ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ
информира Zdrave.net.„Случилото се с лекарите и сестрите от Велико Търново е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание.
Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие. Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият инструментариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица. Проблемът с агресията над медици ще бъде сред темите на предстоящата среща на между ръководството на БЛС и главния прокурор Сотир Цацаров“, се казва в позиция на БЛС.
От Лекарския съюз допълват, че всеки трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени.

ОТКРИВАТ НОВ УЧЕБЕН КОРПУС В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛОВДИВ
Нов учебен корпус към Факултета по дентална медицина ще бъде открит в Медицински университет-Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Сградата е с разгърната площ 733.37 квадратни метра. На тази площ са разположени 5 зали с общо 39 зъболекарски стола, които са последен модел. Има и хирургически кабинет. Тук ще стажуват студентите, които са последна година на обучение. Инвестицията е в размер на 1 867 351 лева.
“Това бяха стари сгради, които сега се превърнаха в модерен учебен корпус по дентална медицина и в една прекрасна база за обучение на студентите по стоматология”, обясни ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.
“В придобивките имаме и нов научноизследователски институт от началото на миналия месец. Той ще ни позволи да консолидираме всичко онова, което е като научноизследователски центрове, в един институт. Да бъдат управлявани разумно стратегически и това е една много важна стъпка, защото мениджмънтът е не по-малко важен от креативността в науката. Това е една много голяма придобивка, да имаме и Центъра за професионално обучение. Нови специалности, като дентални асистенти, болногледачи, лекари асистенти. В този мандат увеличихме броя на студентите до 6000. Най-важното е, че университетът е в чудесно финансово здраве”, заяви още проф. Костянев.

ЛЕКУВАТ ОЩЕ ДЕЦА СЪС СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
Започва лечение на пет деца със Спинална мускулна атрофия и в “Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев” в гр. София, съобщиха от Сдружение на пациентите със Спинална мускулна атрофия.
Първата инжекция беше поставена в България на 12 юни 2019 г. в Александровска болница от екипа на проф. д-р Ивайло Търнев, а месец по-късно терапията беше приложена и в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Утре своите дози „Спинраза” ще получат още две деца. Инжекциите ще бъдат поставени от екипа на проф. д-р Иван Литвиненко в Клиниката по детска неврология. До края на септември се очаква там да започнат лечението си още три деца.
Въпреки постиганите дотук успехи, трябва да извървим още нелек път до постигането на крайната цел – пълна реимбурсация за всички пациенти, казват от Сдружението.
„В края на миналата седмица родители на деца със СМА се срещнаха със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и получиха личното му уверение, че процедурата за реимбурсация на животоспасяващият медикамент е задвижена. В най-скоро време очакваме официален отговор на какъв етап се намира тя. От страна на родителите бяха изразени надежди, че няма да има забавяне, за да не се губи още една цяла година. Бяха споделени и нередности и несъответствия с Европейските стандарти и критерии за прилагане на терапията в България, което изключва голям брой пациенти, и то най-нуждаещите се. Беше обсъдена и нуждата от лечение и на пациенти над 18 годишна възраст, което е изключително важно и се прилага в голям брой държави“, разказват от пациентската организация.

БЧК ЩЕ ПРОВЕДЕ УЧЕНИЕ ЗА РЕАКЦИЯ ПРИ БЕДСТВИЕ
Демонстрация за спасяване на множество пострадали при едновременно възникнали инциденти, след бедствие ще покажат от БЧК на 12 септември 2019 г. Учението ще се състои в района на Националния учебен и логистичен център в село Лозен. Екипи за действия при бедствия и кризи на Българския Червен кръст и на Единната спасителна система ще демонстрират как се реагира в случай на бедствена ситуация, в която има много пострадали. Близо 160 души ще се включат в демонстрациите, съобщиха организаторите. Целта е да бъде тествана работата на терен, както и да бъде подобрена координацията по прилагане на процедурите използвани в Единната спасителна система при бедствие от голям мащаб.