НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.08.2021)

НАД 96 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ПРИСТИГНАХА У НАС
В България пристигнаха 31 200 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna и 65 520 дози от продукта на Pfizer/BioNTech. Количествата веднага са разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната, информираха от Министерството на здравеопазването.

774 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
774 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа. 252 от тях са установени с PCR, а 522 – с бързи антигенни тестове. 23 283 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 5294 от тях са PCR, а 17 989 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 23; Варна – 44; Велико Търново – 46; Видин – 4; Враца – 7; Габрово – 13; Добрич – 13; Кърджали – 11; Кюстендил – 5; Ловеч – 8; Монтана – 6; Пазарджик – 40; Перник – 15; Плевен – 32; Пловдив – 98; Разград – 9; Русе – 26; Силистра – 16; Сливен – 14; Смолян – 3; София област – 21; София град – 198; Стара Загора – 41; Търговище – 5; Хасково – 29; Шумен – 24; Ямбол – 9.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 428 823. Активните случаи са 11 435. Излекувани са вече 399 110 лица. 223 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1140 пациенти, от които 94 са настанени в интензивни структури.
2 102 614 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 8991 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при общо 13 508 лица-медицински служители. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие, като от тях един е установен при лекар, един – при медицинска сестра и два – при друг медицински персонал.
18 278 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 23 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

МИНИСТЪР КАЦАРОВ ПРИЗОВА ОБЩИНИТЕ ДА АНГАЖИРАТ ПО-АКТИВНО ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Общините в страната да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места у нас. За това призова министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до областните управители, до председателя на УС на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов и до председателя на УС на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов, информира Zdrave.net.
За целта е нужно да бъдат проведени срещи, на които да се вземат решения как ваксинационният процес на местно ниво да бъде ускорен.
Министър Кацаров посочва още, че с оглед важността на процеса, от голямо значение е в срещите да участват общопрактикуващите лекари, които осъществяват дейност на територията на населените места, както и служители от регионалните здравни инспекции. Това гарантира създаването на подходяща организация и логистика за осигуряване на места за ваксиниране и достатъчен брой ваксини, отбелязва от МЗ.
Писмото на министър Кацаров е във връзка с изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и необходимостта от постигане на високо ваксинално покритие в страната, допълват от ведомството.

МЕДИЦИ ОТ ЦСМП ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ НОВАТА МЕТОДИКА, ПО КОЯТО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА РАБОТА В РИСКОВА СРЕДА С COVID БОЛНИ
Медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София и още няколко града в страната, които излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването заплашиха с ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Причината е въведената нова методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с COVID болни, информира БНР.
Протестиращите поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и отправиха обидни квалификации към него. Според тях решението за промяна на методиката за оценяване на труда им при среща с пациенти с COVID-19 е еднолично и е взето без допитване до социалните партньори. Те настояват за справедливо заплащане за рисковете на труда им.
Протестът не е политически, настояха синдикалистите. Те поискаха да няма деление по длъжности – лекари, медицински сестри, санитари, шофьори, а да има достойно заплащане за всички, които работят в рискова среда.
От синдикалните организации призоваха към протеста да се присъединят и болниците, защото по думите им и там съществуват проблеми със заплащането. Протестиращите недоволстват и от факта, че работата им е изложена на значителен риск, а е трета категория труд. Затова настояват да бъдат направени промени и трудът им да бъде определен за първа категория труд.
На управляващите бе дадена една седмица за разрешаване на проблема. В противен случай ще има ефективни стачни действия, палаткови лагери и гражданско неподчинение, заявиха протестиращите.
В протеста срещу новата методика, по която ще се изплащат допълнителните възнаграждения за работа в рискова среда с болни с коронавирусна инфекция, бе планирано да се включат медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София, Перник, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Кюстендил.
Методиката не е обсъждана със социалните партньори, заявиха от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Още миналата седмица в писмо до служебния министър те предупредиха за протестни действия.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СИНДИКАТ „ЗАЩИТА“
От Министерството на здравеопазването публикува в сайта на ведомството отговори на поставените въпроси в писмо на Националния синдикат „Защита“:
По първия въпрос, докога ще се изплащат допълнителните възнаграждения в размер на 1000 лева месечно на работещите на първа линия?
Допълнителните възнаграждения ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона. Заплаща се на всички лекари, медицински сестри, санитари, шофьори и медицински работници, които обслужват болни с COVID-19. Подробно пояснение на методиката на заплащане е публикувано на интернет страницата на МЗ и изпратено многократно на всички заинтересовани страни. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет.
По втория въпрос, за това докога ще бъдат изплащани допълнителни възнаграждения в размер на 600 лева месечно за лекари, 360 лева за медицински сестри и 120 лева за санитари?
В Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година е предвидено сумите да бъдат изплащани през цялата 2021 година.
По третия въпрос относно предприетите мерки за противодействие на „четвърта тежка извънредна ситуация“:
Разработен е подробен план за действие на здравната система в условията на нова епидемична вълна.
Разработен е единен протокол за лечение и диагностика на болни с COVID- 19.
Открити са процедури по допълнително осигуряване на лекарства.
Провежда се информационна кампания за ваксиниране на населението.
Предвидена е актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК.
Сключени са договори за осигуряване на моноклонални антитела.
Тече процедура по ремонт и оборудване с апаратура на инфекциозни отделения в държавни и общински болници.
Работи се по нова процедура за диагностика и лечение на болни с COVID-19 в амбулаторни условия.
По четвъртия поставен въпрос, за това в какви срокове се предвижда премахването на „лимитите“ в болниците и преостойностяването на клиничните пътеки?
Министърът на здравеопазването се ангажира с такива промени, но реализацията им зависи не само от него. Нашето желание е това да стане час по-скоро, най-късно в началото на следващата бюджетна година. Промяната изисква промяна в Закона за здравното осигуряване и в Националния рамков договор.

ОГНИЩЕ НА COVID-19 Е УСТАНОВЕНО СРЕД ГРУПА БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ НА ЕЗИКОВ ЛАГЕР В АВСТРИЯ
Огнище на COVID-19 е установено сред група български ученици, които са на езиков лагер в гр. Кнапенберг, Австрия.
Българската група е пристигнала в Австрия на 1 август, като всички лица са влезли в страната при представяне на отрицателен тест. Децата са били тествани и на всеки 48 часа. На 9 август са установени първите положителни за COVID-19 проби, като веднага местните здравни власти са изолирали лицата с положителен резултат в отделно място за настаняване.
От общо 51 деца на възраст между 14 и 16 години към момента коронавирусна инфекция е установена при 14 от тях, като по данни на местните здравни служби те нямат симптоми. Двама от ръководителите на групата също са с положителни проби, като при един от тях инфекцията протича със симптоми.
В момента Министерството на здравеопазването създава необходимата организация за прибирането на учениците и ръководителите им в България.

ОБЛАСТ ЛОВЕЧ ВЕЧЕ Е В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Почти всички легла, определени за лечение на пациенти с коронавирус в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ в Ловеч са запълнени, а областта вече е в червената зона на COVID картата на страната, стана ясно на днешното заседание на общинския кризисен щаб, съобщи БНР.
На заседанието е отчетено прогресивно увеличаване на заболелите от COVID на територията на общината. До 2 август заболеваемостта на база 14–дневен период на 100 000 жители е била 31.8, но само за седмица, до 8 август, се е увеличила двойно, до 62.2 на 100 000 жители.
В COVID отделението на Многопрофилната болница в града от 15 легла 14 вече са запълнени. В реанимацията за лечение са настанени две жени на 30 и 39 години, с COVID-19 е прието тази сутрин и дете на две години.
На територията на областта новозаразените за двуседмичен период са 122 души, което поставя областта в червената зона. Отчита се леко повишение на ваксинираните, но то не съответства на ръста на заболеваемостта.

ПОЛИЦИЯТА В ГАБРОВО РАЗКРИ СХЕМА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ФАЛШИВИ СЕРТИФИКАТИ ОТ БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Схема за издаване на фалшиви сертификати от бързи антигенни тестове за COVID-19 разкри полицията в Габрово. Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура. Според информация на полицията, в местна медицинска лаборатория са изготвяни документи с невярно съдържание, информира БНР.
Сертификатите от бързи антигенни тестове за COVID-19, удостоверяващи отрицателен резултат, са издавани без изследване на лицата. От лабораторията са иззети документация и техника, доказващи престъпната дейност, посочват от дирекцията на МВР в Габрово. Установени са множество лица, на които са издадени фалшиви сертификати, основно за пътуване зад граница или избягване на карантина.
Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност продължава, в рамките на образуваното в Районната прокуратура досъдебно производство.

ДОПЪЛВАТ В НАРЕДБА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ И ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Заплащането на лечението на деца с онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършването на 18-годишна възраст, но продължаващо и след това, ще бъде добавено в и Наредба № 2 на МЗ от 2019 г. Това предвижда проект на Министерството на здравеопазването, публикуван за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Причината е, че в Наредбата за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане липсва заплащането на тези дейности и така тя е в противоречие със Закона за здравето.
Промяната в закона е в сила от края на 2019 г. и за целите на нейното изпълнение се предвиждат регулярно необходимите финансови ресурси по бюджета на МЗ за трансфер към бюджета на НЗОК за всяка следваща бюджетна година.
Започнало онкологично или онкохематологично лечение на децата по Наредба № 2 от 2019 г. продължава да се заплаща от Националната здравноосигурителна каса и след навършване на 18 г. до приключването му, за сметка на трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването, който е осигурен.

Проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив: ПОСРЕЩАМЕ НАЦИОНАЛНАТА КАРТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ С ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА
Националната карта на висшето образование в Република България вече е създадена. Нейната поява води до различни перспективи и предизвикателства. Тя е разработена в съответствие със Закона за висшето образование и Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021-2030 година. С нейното приемане се въвежда национална политика за развитието на профилната и териториална структура на висшето образование. Тази карта има правна и стратегическа основа и е изготвена в условията на действащи нормативни актове, които обвързват субсидирания от държавата прием в държавните висши училища и тяхното финансиране от държавния бюджет с множество фактори, отчитащи качеството на обучението, реализацията на завършилите на пазара на труда, оценката за научната дейност и получената оценка за програмна акредитация по професионалните направления на висшето училище.
“Ние посрещаме тази карта с положителна оценка, защото тя може да регулира дейността на вузовете и да маркира най-търсените от тях, както и реализацията на завършващите студенти. Тези данни следва да бъдат интерпретирани много внимателно и коректно, за да не се търсят всякакви възможности за създаване на нови висши училища безпринципно и безразборно, а по обосновани критерии и аргументирана необходимост. И да не забравяме, че качеството на обучение, а не само приемът на студентите следва да бъде основният фокус на висшето образование през идните години”, заяви ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, информира Zdrave.net.
Проф. Мурджева оцени високо възможността за даване на статут на изследователски университет на някои университети.
“Навсякъде по света голямата наука се прави със значително финансово подпомагане. Без да се омаловажава трудът на предимно „преподавателските” университети, трябва да се намери начин в бъдещи образователни програми да се подпомагат и те целево. Добра възможност за това беше проектната линия, финансирана от МОН „Модернизация на висшите училища”, която стимулира създаването на съвместните програми между университетите, вкл. и тези, които нямат силни наукометрични показатели. И все пак за стимулиране на иновативна научна дейност следва да се инвестира там, където сме най-силни. Там, където има изградени от години научна инфраструктура, доказан човешки потенциал за разработване на научни проекти и реализирани модерни научни направления. Това ще направи още по-видими резултатите от изследователската дейност – публикации в престижни списания, цитирания в международни бази данни, патенти”, изтъкна още ректорът на МУ-Пловдив проф. Мурджева.
Допълнителните средства за научна дейност на изследователските университети няма да бъдат дадени даром, а срещу добре разработена стратегия за научно развитие през следващите няколко години. Това включва не само планиране на научни проекти и публикации с висока научна стойност, но и подсилване на сегашните научни направления в МУ-Пловдив (в областта на персонализираната медицина, 3D – биопринтирането, лазерните дентални технологии, транслационните невронауки), привличане на нови докторанти и млади учени от страната и чужбина, обвързани с проектната дейност, сформиране на научни клъстери и мрежи с други изследователски организации, ускоряване на трансфера на иновативни технологии и укрепване на връзките с бизнеса.
“Вече имаме стабилна основа за това – изграждаме като координатор Център по компетентност „Персонализирана медицина” (ПЕРИМЕД) с партньори Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Института по минералогия и кристалография при БАН, създадохме Комплекс за транслационни невронауки, утвърдихме Научно-изследователския център по имунология и Научно-изследователския институт като структури – носители на съвременна наука и проектна дейност. Работим едновременно по няколко проекта с бизнес-организации и по задание на бизнеса, а резултатите от изследванията намират убедителна реализация в практиката като научни продукти с приложна стойност”, каза още проф. д-р Мариана Мурджева.

ПРОДЪЛЖАВА ПРОЦЕСЪТ НА ИЗТЕГЛЯНЕ НА ЛЕКАРСТВА ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ
Продължава процесът на изтегляне на лекарства от България, които не са проблематични от гледна точка на лекарствена безопасност. Това съобщи пред БНР Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства. Тя отбеляза, че причините за изтеглянето им са икономически.
„През 2020 година – годината на пандемията, са прекратени разрешенията за употреба на 268 лекарства. Всички те са изтеглени от пазара по търговски причини или свързани с напускането на ЕС от Обединеното кралство“, посочи тя, като се позова на доклад на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Общо за последните 5 години 1337 са дерегистрираните лекарства поради икономически причини, допълни Маринкова.
През 2020 г. са прекратени разрешителните за употреба на 18 противотуморни лекарства, на 15 антиепилептици и на 10 АСЕ инхибитори, които са предназначени за лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания, а също и медикаменти за интензивните отделения, съобщи Боряна Маринкова.
От Асоциацията настояват за промени в Закона за лекарствата за преодоляване на бариерите за паралелен внос на липсващи лекарства. „Така по законен начин чрез внос от Европейското икономическо пространство могат да се внасят дерегистрирани лекарства чрез паневропейските дистрибутори, които ние представляваме. Те могат да бъдат обезпечавани за определен период от време до покриване на потребностите на пациентите“, обясни Боряна Маринкова. Тя допълни, че единният пазар започва да си взаимодейства по отношение на ваксините, като посочи, че този механизъм може да се прилага и за лекарствата.