НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.07.2022)

10 640 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
361 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, 46 от тях са установени с PCR, а 315 – с бързи антигенни тестове. 65,65% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените тестове през изминалото денонощие са общо 1 688, от тях 281 са PCR, а 1 407 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 59; Варна – 53; Видин – 1; Враца – 9; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 6; Кюстендил – 5; Ловеч – 2; Монтана – 3; Пазарджик – 4; Плевен – 5; Пловдив – 9; Разград – 1; Русе – 4; Сливен – 9; Смолян – 3; София област – 8; София град – 129; Стара Загора – 11; Търговище – 4; Хасково – 4; Шумен – 3; Ямбол – 6.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 177 933. Активните случаи са 10 640. Излекуваните лица са общо 1 130 027, от които 49 са регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, към момента е 451 – от тях 37 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 10, от тях 70% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 422 847, като от тях 154 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 757. Нови четири случая са регистрирани през изминалите 24 часа: три от тях са установени при лекари, а един – при медицинска сестра.
37 266 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.

ВМРО ПРИЗОВА ЗА СПЕШНО ВРЪЩАНЕ НА БЕЗПЛАТНИТЕ PCR И АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
С призив за спешно връщане на безплатните PCR и антигенни тестове за COVID-19 се обръщат от ВМРО към ръководството на Министерството на здравеопазването в оставка и Народното събрание, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на партията.
В условията на галопираща инфлация, която стопява ежедневно доходите на хората, не е морално здравноосигурени граждани да бъдат принуждавани да дават по 30-40 лв. за бързи тестове или по 100 лв. за PCR-и, при симптоми на коронавирусна инфекция, смятат от ВМРО.
При задаващата се нова вълна и отпадналата епидемичната обстановка от 1 април 2022 г. личните лекари нямат възможност да назначават тестове, а насочват пациентите към специалист, посочват от ВМРО. От партията са на мнение, че насочването към специалист създава сериозни затруднения за голяма част от пациентите, най-вече в провинцията, където недостигът на специалисти е голям.
От ВМРО смятат още, че е нужна спешна промяна на наредбата, определяща пакета от дейности, заплащани от НЗОК.

БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ОТХВЪРЛЯНА ДЕН 22 ТОНА ХРАНИ ЗАРАДИ ЗАВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПЕСТИЦИДИ
През миналата година средно на ден са отхвърляни 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246% повече, съобщи на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево”.
Резултатите от проверката са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът. Той предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. – 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни след като започва дейност.
Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36%, а след това са 0,63%. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. “Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна”, изтъкна зам.-министър Христанов.
От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, посочи зам.-министърът. Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.
Изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов, който е с близо 40-годишен опит в сферата съобщи, че всички шест обекта на граничния пункт – сградите, предоставени на БАБХ, за да осъществява контрол върху влизащите в страната и в ЕС храни от животински и от растителен произход, се оказва, че са занемарени и се намират в плачевно състояние. Според Даскалов за това няма как да се обвини БАБХ, защото тя през последните 10 години не е разполагала с тези сгради. Страната ни ще трябва да вложи доста средства, за да може те да придобият подходящ вид, каза директорът на агенцията. Той изтъкна още, че фитосанитарен контрол е бил извършван при замърсени повърхности, изкъртени стени, висящи тавани, като агенцията разполага със снимков материал, за да докаже твърденията си. Необходим е основен ремонт на сградния фонд.
Даскалов съобщи, че на място е констатирано също, че има промяна в предназначението на някои от сградите, което на практика прави непълноценен контрола с всички произтичащи от това последствия.