НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.07.2021)

7967 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
61 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 23 от тях са установени с PCR, а 38 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 15 368. От тях PCR са 3348, а антигенни – 12 020. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 6; Варна – 3; Велико Търново – 6; Враца – 3; Габрово – 2; Добрич – 1; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 1; Перник – 1; Пловдив – 1; Силистра – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 4; София град – 15; Стара Загора – 5; Търговище – 2; Шумен – 1.
422 414 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 7967 от тях са активни. 396 309 са излекуваните лица, от които 90 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 824 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 105 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
1 847 225 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени общо у нас към момента, като от тях 11 549 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 450 лица-медицински служители. Два нови случая са регистрирани през последното денонощие, единият от които е установен при лекар, а другият – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 138. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие.

„ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 В РУСЕ
„Зеленият коридор“ за ваксинация срещу COVID-19 в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе остава отворен, ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни на 10 юли от 09:00 ч. до 14:00 ч. През следващата седмица всеки делничен ден в Тубдиспансера също ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета тогава ще е от 08:00 ч. до 15:00 ч. Това съобщиха от Единния информационен портал за мерките за борба с COVID-19.
В имунизационния пункт са осигурени достатъчно количества от различни видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат, са на „Пфайзер“ и „Бионтех“, на „Модерна“ и на „Астра Зенека“.
В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Имунизации се провеждат и от личните лекари. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.
По последни данни до момента в областта са извършени 48 859 имунизации, като повторна доза са получили 23 138 лица. Само за последното денонощие са поставени 420 ваксини, като 164 от тях са били първи прием на някои от препаратите. От началото на седмицата в областта са извършени 1862 имунизации, като 1117 от тях са били първа игла.

ОТ 12 ЮЛИ ПЪТУВАЩИТЕ ДО ИРЛАНДИЯ ТРЯБВА ДА РЕГИСТРИРАТ ЦИФРОВИЯ СИ СЕРТИФИКАТ ОНЛАЙН
Считано от 12 юли формулярът за локация на пътници няма да бъде приеман на хартиен носител при влизане на територията на Ирландия, задължително става електронното му подпълване. При завършване на онлайн формата, на всеки пътуващ ще бъде издадена електронна разписка, която той ще трябва да покаже при качване на самолет или ферибот до Ирландия. Допълнителни насоки и достъп до онлайн формуляра могат да бъдат намерени в сайта на правителството на Ирландия. съобщиха от Единния информационен портал за мерките за борба с коронавируса.
Цифровият сертификат ще бъде доказателство (в цифров или хартиен формат), чрез което пътуващия показва дали е ваксиниран срещу COVID-19; че има отрицателен резултат от тест за COVID-19 или е възстановен от COVID-19 през последните шест месеца. Лица, които са били ваксинирани в Ирландия ще получат DCC от Ирландия, сертификатът ще съдържа защитен QR код за проверка.
При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Дъблин.

ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ ПОСЕТИ УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА
Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа днес посети УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Тя бе посрещната от проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на болницата, проф. д-р Димитричка Близнакова, Катедра „Педиатрия“ и Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ и лекари от детските клиники към лечебното заведение. Визитата е част от програмата във Варна, посветена на честванията по повод 4 юли, Деня на независимостта. Посланик Мустафа посети университетската болница, за да изкаже сърдечни благодарности на медиците и да поднесе подаръци за малките пациенти от детските звена, съобщиха от лечебното заведение.
„Поддържаме изключително тесни връзки със САЩ, като основно имаме традиции в хирургичните специалности. От години болницата и Медицински университет – Варна имат сътрудничество по отношение на обучение на нашите специалисти и специализанти в развити американски центрове, доказали се в иновативните методи“ , изтъкна в приветствените си думи проф. Андонова. Тя представи и запозна посланик Мустафа с капацитета и възможностите на УМБАЛ „Св. Марина“ и сподели бъдещите идеи и проекти. „
По повод предстоящия патронен празник на университетската болница на 17 юли проф. Андонова поднесе на посланика на САЩ икона на Света Марина, закрилница на болницата и плакет по случай 35-годишнината от основаването на лечебното заведение.
От своя страна по повод Националния празник на САЩ Херо Мустафа подари на проф. Андонова монета с българска роза, дизайнът на която лично тя е подготвила. Нейно Превъзходителство изказа сърдечни благодарности и се обърна с думите: „Бих искала да споделя каква огромна чест е за мен да бъда тук с Вас и прекрасния Ви екип. По повод 4 юли, тази година решихме да посветим целия месец на героите, а героите сте Вие и го посвещаваме на Вас. Аз съм тук във Варна с 12 членове от конгреса ни и сме истински щастливи, че имаме възможността лично да дадем подаръци на малките пациенти от детските клиники. Изключително горда съм от Вашата работа и тази на болницата, както и от сътрудничеството ни. Благодаря Ви!”.

ОБЩО 767 ДУШИ СЕ ВАКСИНИРАХА СРЕЩУ COVID-19 В СОФИЯ ДНЕС
Общо 767 души се ваксинираха срещу COVID-19 в днешния съботен ден в седемте изнесени пунктове в София, които организира Столичната община и столичната РЗИ, информира БТА като се позова на пресцентъра на общината.
Гражданите имат възможност през уикенда да се ваксинират в моловете – “The Mall” (ниво -2) на бул. “Цариградско шосе” и в “България мол” (ниво 1) на бул. “България”, “Парадайс”, “Сердика център” и “Ринг мол”, които работят от 13,00 до 18,00 ч.
Освен това от 9:00 до 16:00 ч. имунизация срещу коронавирус се извършва и в Културния дом в кв. “Дружба”, както и в читалище “Асен Златаров” в кв. “Христо Ботев”.
Медицинските екипи във всички пунктове са от общинските диагностично-консултативни центрове и многопрофилни болници.
В работни дни ваксинации се извършват и в общинските ДКЦ-ове. От 17 май т.г. до момента там са поставени над 9200 дози ваксини срещу COVID-19 от всички разрешени от ЕС видове ваксини.