НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.06.2022)

НАПРЕЖЕНИЕ В БОЛНИЦИТЕ ЗАРАДИ НИСКИ ЗАПЛАТИ И НЕИЗПЛАТЕНИ COVID-ДОБАВКИ
В болниците в страната започва да се трупа напрежение по две основни причини – ниски заплати и неизплатени COVID-добавки, информира Clinica.bg. От здравния сайт припомнят, че на 9 юни в “МБАЛ-Шумен” се е състоял протест заради тези проблеми. От КНСБ очакват и други подобни сигнали. Същевременно над 12 лечебни заведения са сигнализирали до синдикат „Защита” за неизплатени COVID-добавки за април. Ако това не се случи до края на другата седмица, медиците са в протестна готовност, заявиха от синдиката. Напрежението ще се увеличи още повече, ако ВАС спре изпълнението на текста в Анекса за по-високите заплати заради жалбата на частните болници.
„От вчера и днес при нас постъпват множество сигнали на работещи в различни лечебни заведения от цялата страна”, съобщи председателят на национален синдикат „Защита” Красимир Митов. Оказва се, че болници не са получили COVID-добавките за месец април, тези средства са били преведени само на ЦСМП. Днес от синдиката ще входират писмо до здравния министър проф. Асена Сербезова за създалата се проблемна ситуация, свързана с неизплащане на тези допълнителни средства за работа в неблагоприятни условия.

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТХВЪРЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕРБ ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
С разлика от само един глас депутатите от Комисията по здравеопазването в парламента отхвърлиха предложението на ГЕРБ за промени в Закона за лечебните заведения. С 8 гласа „за“ и 9 „въздържал се“ народните представители не се съгласиха в закона да бъдат записани фиксирани минимални заплати за лекари, медицински сестри, акушерки и санитари. Според предложението на ГЕРБ, възнагражденията трябваше да засягат само тези професии, от тях – само хората, работещи на основен трудов договор и само в държавните и общински болници, както и медицинските сестри, работещи на основен трудов договор в детските ясли, детските градини и училищата. Сумите, предложени в проекта, са 3000 лв. за лекар, 2000 лв. – за медицинска сестра и акушерка, и 1000 лв. за санитар. За това информира Zdrave.net вчера.
Основният аргумент на вносителите бе проблемът с недостига на медици и опасността лечебни заведения да се самозакрият, ако не бъдат предприети спешни мерки.
Проф. Костадин Ангелов, който представи законопроекта и мотивите към него от името на вносителите, се спря на статистика на БЛС за броя и възрастта на лекарите, както и на статистика на БАПЗГ за ситуацията по отношение на медицинските сестри и акушерките. Той посочи, че в някои от по-малките населени места има по-голяма липса на медици, което вече води до затруднения при предоставянето на медицинска помощ. „В допълнение искам да кажа, че тази политика беше поставена още в началото на миналата година, като през НЗОК към основните възнаграждения бяха добавяни по 600 лв. на лекар, 360 лв. на медицинска сестра и 120 на санитар“, припомни проф. Ангелов.
Макар почти всички от изказалите се да похвалиха идеята заплатите на медиците да бъдат увеличени, немалка част от тях посочиха различни аргументи против предложения проект.
„Няма досега изградена практика нито във времената, когато ГЕРБ е ръководила здравеопазването, нито преди това, когато в ЗЛЗ да са били посочени минимални ставки. Смятаме, че това е обект на други нормативни документи, поради факта, че отварянето и затварянето на един закон не е толкова гъвкав инструмент, който да отговаря на пазара на труда. Мястото на договаряне на възнаграждения е партньорски процес, в който трябва да бъдат включени както работодатели, така и НЗОК, а ние изземваме тези функции от тях“, коментира председателят на комисията и представител на „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев. Той посочи още, че проблемът с недостига на кадри е комплексен и отчете, че въпреки ежегодно увеличаване на средствата в сектора през последните 10 години, и то с темпове, които надхвърлят нивата на инфлация, това е успяло само да забави неблагоприятните кадрови тенденции.
„Смятам, че освен увеличаването на заплатите, е необходим нов прочит на това какво задържа работещите в сектора в България, отчитайки това, че пазарът на ЕС предлага по-добри условия, по-добри и ясни практики за кариерно израстване и т.н. Смятам, че единствено и само механичното увеличаване на средствата, и то със закон, няма да предизвика търсения ефект, ако това остане като единична мярка“, добави доц. Тонев

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК
С 11 гласа „за“, 5 „против“, 3 гласа „въздържал се“ и в отсъствието на депутатите от ГЕРБ проф. Асен Балтов и от ДПС – д-р Хасан Адемов, които присъстваха на заседание на социалната комисия, Комисията по здравеопазването в Народното събрание прие бюджета на НЗОК. За това информира Zdrave.net.
Депутатът от ГРЕБ проф. Костадин Ангелов заяви, че политическата партия ще гласува против актуализацията, защото този проект олицетворявал лицемерието, фалшивите обещания, управленската немощ на коалицията и излъганите надежди на хората. „Нито едно от обещанията за увеличенията на заплатите няма да се случат. Това е бюджет на лъжата“, каза той.
Депутатът от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов пък изрази възмущението си, че за пореден път от бюджета на НЗОК отсъстват зъбните протези за хората над 65-годишна възраст. Той обвини и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, че заради Здравната каса не ставало интегрирането между нейната система и „Информационно обслужване“.
„Този бюджет е антикризисен. Той не цели разгръщането на възможностите на здравната система, а преодоляване на проблемите, които възникнаха веднага след гласуването на годишния бюджет. От „Информационно обслужване“ ни казаха, че има някаква инертност от страна на НЗОК, която не позволява интерфериране на системите. Затова съм поискал изслушването на управителя на Касата в комисията“, изтъкна народният представител от БСП проф. Георги Михайлов.
„Интегрирането между системите на НЗОК – защото системите са 9 – и НЗИС се извършва от „Информационно обслужване“. По какъв начин Касата бави процеса? Каква инертност има от моя страна? Хванал съм програмистите на „Информационно обслужване“ и ги бия през ръцете, за да не осъществят интеграцията? Всеки ден си пишем с тях, заради хилядите проблеми, които създават. Няма да позволя някой да обвинява Касата, която плаща за електронизацията, че сме инертни. Нонсенс е да плащам за нещо, за да не работи то“, заяви проф. Салчев. Той допълни, че проблемите са нормативни и трябва да се решат от Министерството на здравеопазването.

БЛС ПОДКРЕПЯ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК, НО СМЯТА, ЧЕ ПРЕДВИДЕНИТЕ СРЕДСТВА НЯМА ДА СА ДОСТАТЪЧНИ
Българският лекарски съюз подкрепя актуализацията на бюджета на НЗОК, но смята, че предвидените средства няма да са достатъчни. Това става ясно от становище на БЛС по проекта за увеличаване на средствата в бюджета на обществения фонд, изпратено до председателя на Комисията по здравеопазването в НС доц. д-р Антон Тонев, информира Zdrave.net.
„С предложената актуализация на Бюджета се забелязва повишаване на средствата в болничната помощ, с което вероятно се цели покриване на заложените параметри на работните заплати на работещите в болничната помощ. Това според нас няма да бъде достатъчно и ще трябва да се обмислят варианти, за да бъдат осигурени достатъчно средства за кадровата криза“, се посочва в становището на БЛС, подписано от председателя на УС на съсловната организация д-р Иван Маджаров.
„БЛС принципно подкрепя изменение и допълнение на Закона за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., като се има предвид направеното уточнение“, пише още в становището.

113 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
113 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа. 16 от тях са установени с PCR, а 97 – с бързи антигенни тестове. 56,64 % от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през последното денонощие са направени общо 2 840 теста, 314 от които са PCR, а 2 526 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 3; Варна – 4; Велико Търново – 3; Враца – 5; Добрич – 2; Кърджали – 1; Кюстендил – 6; Монтана – 1; Пазарджик – 3; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 7; Русе – 3; Сливен – 3; Смолян – 3; София област – 1; София град – 48; Стара Загора – 4; Хасково – 4; Ямбол – 1.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 166 589. Активните случаи са 69 744. Общо 1 059 651 са излекуваните лица, от тях 661 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 298, от тях 27 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 24, от тях 75 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 402 301 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, 411 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 580. Нови пет случая са регистрирани през последното денонощие: при лекари са установени два от тях, при медицински сестри – един, а при друг медицински персонал – два.
37 194 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Шест нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 83,33 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ЕКСПЕРТИ ОБСЪДИХА НОВАТА ПАРАДИГМА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
Ваксинацията е най-рентабилният и ефективен подход за превенция, идва моментът, в който трябва да се смени парадигмата от ваксиниране само в детството към ваксиниране през целия живот. Този извод прозвуча по време на виртуално събитие, обединило в дискусия лекари, експерти и неправителствени организации. Форумът бе организиран от All Chanel Comunications с подкрепата на MSD, информира Zdrave.net.
Парадигмата „Ваксиниране през целия живот“ е възприета като стратегия от Европейската комисия и според предвижданията трябва да стане факт до 2030 година.
Ще се случи ли това и у нас на фона на страховете и колебанията у хората, подклаждани от нарастващата активност на антиваксърите?
Трябва още много усилия в различни посоки, за да се надяваме на някаква промяна. Това е краткият отговор на лекари и експерти, участвали в дискусията.
Според Ванина Кирова от Национална мрежа за децата ваксинационният обхват спада в сравнение с 2020 и 2021 г. при задължителните ваксини и това е много притеснително. Нейните думи бяха подкрепени и от общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, която обясни, че все по-често в практиката си се сблъсква с предубедени и колебаещи се родители, които отказват ваксини на децата си.
Педиатърът от УМБАЛ „Лозенец“ доц. Йорданка Узунова бе категорична, че е абсолютно необходимо държавата да направи всички ваксини задължителни, за да защити децата. Ваксината срещу HPV също трябва да се включи в имунизационния календар, при това и за момичета, и за момчета, като се разшири възрастовият обхват, посочи проф. Иван Костов. Да се мисли за включването на по-високовалентни пневмококови ваксини, каквито са актуалните тенденции, препоръча проф. Пенка Переновска.
„На път сме да провалим програмата за ваксиниране срещу ротавирусните инфекции. Сега работим за удължаване на програмата за ваксиниране срещу грип на хора над 65 години, която според нас трябва да бъде допълнена с ваксини срещу пневмококова инфекция. Неразбирането в обществото обаче е голямо, негативизмът също. Най-същественото е да съумеем да убедим политиците в това, което трябва да се направи“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Редно е да бъде разширен възрастовият обхват, като се даде възможност и на хора под 65 години, особено с хронични заболявания, да се възползват от програмата за ваксиниране срещу грип, допълни той
„Три неща са особено притеснителни в този момент – намаляващото ваксинационното покритие при децата, увеличаващите се негативни нагласи в обществото към ваксините въобще и липсата на експертно подкрепени политически становища“, посочи проф. Тодор Кантарджиев, медицински съветник в Столична община.
“Трябва да променим перспективата и да мислим за ваксинирането като възможност, на която можем да разчитаме през целия живот”, категорична бе Милена Костова, управляващ директор на MSD България, Северна Македония и Косово.

Прокуристът Пламен Милев: “ПИРОГОВ” Е В ПРЕДКРИТИЧНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ
Въведеният модел на управление в УМБАЛСМ „Пирогов“ и слабата финансова дисциплина назад във времето са причината за 16-те млн. лв. просрочени задължения. Това каза пред Bulgaria ON AIR новоназначеният прокурист на лечебното заведение Пламен Милев, информира Zdrave.net.
Сред задълженията на прокуриста са преразглеждане на всички договори, представяне на оздравителен план, предоговаряне на дълговете на болницата с кредиторите и оптимизиране на приходите и разходите на болницата. Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста.
„Не всички разходи и договори са правени по целесъобразност и в резултат на това болницата е задлъжняла. В миналото са сключвани договори с доста голям гратисен период, който е в порядъка на две-три години, болницата не дължи нищо и после изведнъж тези разходи трябва да се покриват“, изтъкна Милев. По думите му болницата не е в критично, но е в предкритично финансово състояние.
Според прокуриста Пламен Милев задълженията в „Пирогов“ са настъпили през 2017 г. и 2018 г., когато изпълнителен директор на болницата е бил проф. Асен Балтов. Има и доклад, който показва, че през тези години болницата започва да се декапитализира. Именно там не е направено нищо, дори са сключени доста рискови кредити за болницата. Тези кредити не били чак толкова лоши, но липсвало финансовото планиране.
“Някой не си е направил сметката, че в един момент падежите по тези кредити ще се струпат наведнъж и тогава има риск включително и за изплащането на заплатите. Такъв риск няма към момента и въпреки това състояние болницата вдигна заплатите от месец май. Надяваме се и с увеличението на заплатите да върнем лекарите, които по една или друга причина са напуснали през последните 5 години”, изтъкна още Милев.
Той е категоричен, че едно лечебно заведение има как да е на печалба, стига да се управлява добре.
„Пирогов“ няма право да си избира пациентите, няма право да ги връща. Обслужва всеки и може да бъде на печалба, стига да се управляват правилно финансовите потоци. Ще има преструктуриране на кредитите, тъй като те в момента са няколко на брой към различни банки. Те могат да бъдат предоговаряни и това ще е първото нещо, което ще се случи. Ще бъдат насочени към една банка, като ще се предоговори и лихвеният процент, тъй като при някои от кредитите процента е 2,5 пъти по-висок от пазарния”, подчерта Пламен Милев. Той каза, че се надява предприетите действия да дадат резултат в следващите две-три години, като просрочените задължение да се сведат до 1,5 млн. лв. Прокуристът увери, че ще има средства за ремонт на отделните клиники, макар че капиталовите разходи ще бъдат значително намалени.

НАЗНАЧИХА ПРОКУРИСТ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Владимир Георгиев, дългогодишен финансист и банкер, ще заеме поста прокурист на УМБАЛ „Александровска“ с решение на Съвета на директорите на лечебното заведение от 27.05.2022 г. Той ще се включи в управлението на най-голямата университетска многопрофилна болница в страната съвместно с настоящия изпълнителен директор д-р Атанас Атанасов, информира Zdrave.net вчера като се позова на съобщение от лечебното заведение. Причината е лошото финансово управление на болницата през последните години и натрупаните просрочени задължения в размер на 38 млн. лева към м. май 2022 г.
Новият представител на ръководството ще бъде натоварен с процеса по стабилизиране на финансовото състояние чрез промяна във вътрешните процедури и правила, предоговаряне на дълговете ѝ към кредиторите, оптимизиране на приходите и разходите, както и повишаване на оперативната ефективност на лечебното заведение.
Владимир Георгиев е доказан експерт в международната дейност и ликвидността на банките и търговските дружества. Има опит в консолидирането и оздравяването на кредитни и корпоративни институции. Над 19 години е участвал във финансовото управление на български и чуждестранни инвестиции в различни сектори на икономиката. Специализирал е финанси и банково дело в Германия, Австрия, Белгия, Люксембург. Преди да заеме поста в Александровска болница, е бил член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.