НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.06.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ИЗМЕНЕНИЯ В СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТИ
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане изменения в съществуващите медицински стандарти с което се намаляват въведени преди това ненужни изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Много от тези изисквания бяха въвеждани през годините в резултат на лобистки натиск, целящ административно ограничаване на предлагането на един или друг вид медицински дейности, което доведе до ограничаване на възможностите за избор на пациентите къде да се лекуват и до свръхразходи на болниците за покриване на необоснованите административни изисквания.
Повечето от медицинските стандарти бяха отменяни, някои по два пъти от Върховния административен съд, заради липсата на ясни цели, очаквани резултати и оценка на въздействието върху дейността на лечебните заведения.
Голяма част от стандартите са прилагани вече повече от десетилетие. Макар приети с добри намерения – да се подобри качеството на медицинската помощ, няма обективни данни за постигането на тази цел. Вместо това, видим резултат от прилагането им е сключването на фиктивни трудови договори и търговия с дипломи.
Възможността да се извърши една или друга медицинска дейност зависи от уменията и квалификацията на отделните специалисти, а не от техния брой. Броят на специалистите трябва да зависи не от наредба, а от обема и интензивността на работата в болничните отделения.
С намаляването на ненужните административни изисквания, лечебните заведения ще получат повече оперативна самостоятелност, възможност да намалят ненужни разходи и да увеличат възнагражденията на работещите лекари и медицински сестри.
Изменението на стандартите ще даде и по-голяма свобода и възможности в преговорите между БЛС и НЗОК за национални рамкови договори. Те получават свобода да договарят специфични изисквания за всяка една дейност, без това да налага изменения в издадени вече наредби.

РАБОТЕЩИТЕ В МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ, МАГАЗИНИ И ФИТНЕС ЗАЛИ НЯМА ДА НОСЯТ МАСКИ АКО СА ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
От следващата седмица работещите в малките предприятия, магазини и фитнес зали няма да носят повече маски. Това съобщи на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Условието е всички работещи да са имунизирани или преболедували, а причината е в ниската заболеваемост от COVID и предстоящите горещини, информира Zdrave.net.
„Стъпката е внимателно премислена и цели да стимулира процеса на имунизация. Крайният срок за издаването на заповедта е вторник следващата седмица“, каза зам.-министърът.
Маските няма да бъдат носени само от работещите, но за клиентите се запазва сегашният ред.
„Ще зададем основни параметри, а РЗИ ще решават казуса конкретно. Запазва се изискването за концертните зали и кината. За градския транспорт също“, уточни д-р Златанов. Контролът е поверен на РЗИ, МВР и общинска полиция, като ще бъдат извършвани изненадващи проверки.
„Стимулираме хората да се ваксинират, търсим всякакви варианти, дори има вариант за томбола, какъвто е приложен в други държави, но по-важно е хората да бъдат добре информирани. Не се предвиждат финансови стимули“, каза още зам.-министърът. Той посочи, че последните данни у нас показват, че заболеваемостта е спаднала до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС и дава основания да се предприемат действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства.

2407 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
131 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 65 от тях са установени с PCR, а 66 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 9920. От тях 3 415 са PCR, а 6505 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 5; Варна – 11; Велико Търново – 2; Видин – 3; Габрово – 2; Добрич – 4; Кърджали – 2; Кюстендил – 5; Ловеч – 1; Монтана – 3; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 20; Разград – 6; Русе – 7; Силистра – 1; Сливен – 5; Смолян – 2; София област – 9; София град – 20; Стара Загора – 8; Шумен – 5; Ямбол – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 419 990. Активните случаи са 14 203. Излекувани са вече 387 915 лица, от които 499 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2407 пациенти. 256 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общо 1 524 541 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 24 014 са поставени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 427 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през последното денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 872. Нови 12 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Зам.-министър Димитър Петров: 900 СА СЪМНИТЕЛНИТЕ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
900 са съмнителните хоспитализации, за които има данни към момента по проверката в УМБАЛСМ „Пирогов“, която прави НЗОК за 2020 и 2021 г. Диагнозите са „чернодробна цироза“ и „хронична бъбречна недостатъчност“. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров на извънреден брифинг пред Министерството на здравеопазването. Той уточни, че става въпрос за междинни резултати от проверката, които засягат пациенти, първоначално хоспитализирани с коронавирусна инфекция, информира Zdrave.net.
В отговор на въпрос дали е възможно хоспитализациите да са действителни, а проблемът да е в пост-COVID синдрома, той заяви, че не може чак толкова много случаи да бъдат следствие на пост-COVID, и то конкретно за тези диагнози.
Според Димитър Петров поне една трета от тези 900 случаи със сигурност са фалшиви хоспитализации. Междувременно от “Пирогов” посочиха, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в страната и към момента там текат едновременно шест различни проверки.
В държавната Хематология също тече проверка на състоянието на лечебното заведение. Там проблемът е във финансовите задължения, които са над 10 млн. лв. и болницата е заплашена от декапитализация. „Това показва лошо управление на болницата, неефективно, а същевременно директорът, който я е довел до това състояние, отново е избран с конкурс“, коментира д-р Петров. В МЗ обмислят сливане на болниците по хематология и по онкология. „Но това е дълъг процес“, уточни д-р Петров.
Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София (СБАЛХЗ) завърши 2020 г. с положителен финансов резултат от 147 000 лв. Това сочат данните от годишния финансов отчет на лечебното заведение за изминалата година, който е подаден в Министерството на здравеопазването, съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
От СБАЛХЗ подчертават, че изплатените средства на лечебното заведение от НЗОК и Министерството на здравеопазването за медикаменти и извършени дейности възлизат на 43.1 млн. лв. за 2020-та. „Сумата е с над 8 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. В резултат на повишените постъпления СБАЛХЗ е приключила 2020 година с положителен финансов резултат. Размерът на просрочените задължения на лечебното заведение бележи трайна тенденция към намаление като през 2020 г. те са били около 18 млн. лева, докато през 2016 г. – над 23 млн. лева“, казват от болницата.
Положителният финансов резултат за миналата година се дължи основно на увеличената и оптимизирана лечебна дейност, което е свързано и с ръст на приходите на СБАЛХЗ през изминалата година. За този период броят на преминалите пациенти, които са избрали да се лекуват в болницата, се е увеличил с 5%, като от 12 220 през 2019 г. те са 12 876 през 2020 г. Болницата е предпочитан избор за лечение и от новодиагностицираните пациенти, потърсили за първи път хематологична помощ, като техният брой също е нараснал с около 12% в сравнение с 2019 г.
Като най-големият център в страната, който прилага автоложна и алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки при възрастни пациенти над 18 години, е отчетен и ръст от 20% на извършените трансплантации през 2020 г.

ОМБУДСМАНЪТ СЕЗИРА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЗА НЕВЪЗМОЖНОСТТА НАД 100 000 БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ДА ПОЛУЧАТ ЦИФРОВИ COVID СЕРТИФИКАТИ НА ЕС
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID-19, но не могат да получат цифрови COVID сертификати на ЕС, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от институцията. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.
„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване в рамката на цифрови COVID сертификати на ЕС създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е Ковачева.
В препоръката си омбудсманът обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.
Във връзка с тези проблеми, омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Омбудсманът подчертава, че моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета.
Същевременно доц. Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О’Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

ДЪРЖАВАТА ГАРАНТИРА СТУДЕНТСКИ ЗАЕМИ С ГАРАНЦИЯ В РАЗМЕР НА 40 МЛН. ЛЕВА
И през следващата година държавата ще гарантира студентски заеми с гаранция в размер на 40 млн. лева, това реши Министерският съвет на днешното си заседание, информира Clinica.bg.
Намалението на държавната гаранция започна през 2020 г., преди това тя беше в размер на 50 млн. лева. Причината е спадът на младежите, които прибягат до банкови заеми за да обезпечат финансово обучението си. От началото на кредитирането през 2010 г. до март 2021 г. общо 21 692 студенти и докторанти са се възползвали от възможността да изтеглят студентски заем. Гарантираните от държавата кредити за този период са в размер на повече от 150 мн. лева.

ДВА ПРОТЕСТА В ПОДКРЕПА НА ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
Два протеста в подкрепа на проф. Тодор Кантарджиев организират колегите му от Националния център по заразни и паразитни болести. Единият е в 7:20 сутринта пред сградата на Националния център, а другият – в 13:00 ч. пред Министерството на здравеопазването, съобщи БНР.
За четвърти пореден ден хората протестират срещу пенсионирането на проф. Кантарджиев и настояват здравният министър Стойчо Кацаров да върне на поста му.
„Ние подкрепяме протеста на колегите на проф. Кантарджиев пред НЦЗПБ защото неговото отстраняване от страна на министъра на здравеопазването не е в най-доброто време, в което да се разделим с толкова важен и обичан специалист“, каза в „Преди всички“ Димитър Фердинандов от фейсбук общността „Наука в кризата“, които организират протеста пред Министерство на здравеопазването.
„Видяхме още смени на ръководители и в други болници, но такъв спонтанен протест никъде няма. Вече около 5000 са подкрепящите връщането на проф. Кантарджиев подписи в онлайн подписката. Важно е да кажем, че ние все още се намираме в здравна криза, коронавирусът не е изчезнал, ситуацията е много деликатна, с появата особено на индийския вариант, при който боледуват много млади хора, това се вижда тук във Великобритания, където съм аз, вече има болни хора между 12 и 25 години. Което ако се случи в България, пак може да нямаме учебна година. Затова е важно човек като проф. Кантарджиев, който познава ситуацията, знае как да подходи, ръководи с твърда ръка, познава начините за справяне с пандемията, такъв специалист да го запазим поне докато се справим с кризата“, заяви още Фердинандов.

ИАМН ОБМИСЛЯ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРОЦЕДУРИ, КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ ОБЕКТИВНАТА ОЦЕНКА ПРИ ПОДРЕДБАТА НА ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИТЕ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
По повод установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров проведе разговор с директора на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ д-р Георги Христов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Кацаров настоя за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, така че подреждането на чакащите ще става на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии, уточняват от там.
Д-р Христов информира министъра, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той предложи на министъра също да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Д-р Христов информира министъра, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ, допълват от ведомството.
Министър Кацаров определи срок от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в МЗ предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД, С КОЙТО ЩЕ БЪДАТ ОСИГУРЯВАНИ ПАРИ ЗА ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
България е заявила интерес да участва в европейски фонд, с който да бъдат осигурявани пари за тестове за COVID-19. Фондът ще е на стойност 100 милиона евро. Средствата ще бъдат отпускани както за РCR, така и за бързи антигенни тестове, като целта е да бъде облекчено пътуването между страните от Съюза. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев при посещение в курорта „Албена“, информира БНР.
„Този фонд покрива не само стойността на тестовете, но и организационната работа около тях. Ние също ще направим една калкулация колко хора трябват. Имаме предвид преди всичко трите международни летища – в София, във Варна и в Бургас. Това, което ние искаме да направим, е да е безплатно за влизащите и най-вече за излизащите, така че да не утежняваме цената на престоя им в България“, обясни доц. Кунчев.

НЗОК ОПОВЕСТИ БРОЯ НА НАПРАВЕНИТЕ ПРОВЕРКИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ДО 10 ЮНИ
Националната здравноосигурителна каса излезе с конкретни цифри за направените от институцията проверки във връзка с множество публикации в обществените медии, ангажирани с осъществяваната контролна дейност на НЗОК спрямо лечебните заведения за болнична медицинска помощ (ЛЗБМП).
От НЗОК информират , че от 01.01.2021 г. до 10.06.2021 г. са извършени проверки, както следва:
• от служители на Централното управление на НЗОК са извършени 68 проверки в 22 държавни ЛЗБМП, 17 общински ЛЗБМП, 6 ЛЗБМП със смесено участие (държавно и общинско) и 23 частни ЛЗБМП;
• от служители на РЗОК са извършени 1488 проверки в 84 държавни ЛЗБМП, 98 общински ЛЗБМП, 20 ЛЗБМП със смесено участие (държавно и общинско) и 43 частни ЛЗБМП.
От НЗОК обясняват: „Контролът по изпълнение на договорите с лечебните заведения за болнична медицинска помощ се осъществява чрез проверки, извършени от длъжностни лица – служители на НЗОК, от длъжностни лица от РЗОК – контрольори, с правомощия, определени по реда на чл. 73 от Закона за здравното осигуряване. Проверките могат бъдат планови, внезапни и по повод на подадени жалби. Резултатите от извършените проверки се отразяват в протокол, като екземпляр от същия се предоставя на лицето – обект на проверката, срещу подпис, а копия от него се изпращат на управителя на НЗОК, съответно – на директора на РЗОК и на съответната районна колегия на съсловната организация на лекарите или на лекарите по дентална медицина.“
„На основание чл. 73, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване, контролните органи на НЗОК нямат право да разпространяват данни, станали им известни при извършването на дейността, освен в случаите, предвидени в закон“, изтъкват още от НЗОК.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЗНА ТРИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ
Три организации на хора с увреждания бяха признати за национално представителни за срок от четири години на днешното заседание на Министерския съвет, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. Това са Националната асоциация на сляпо-глухите в България, Съюзът на глухите в България и Националният съюз на трудово-производителните кооперации.
От правителството уточняват, че Сдружение „Национална асоциация на сляпо-глухите в България“ осъществява дейност в обществена полза, като отстоява и защитава човешките, гражданските, социалните и икономическите права на хората с увредено зрение и слух. Организацията съдейства за по-добра рехабилитация на сляпо-глухите и за тяхната равнопоставеност и пълноценно включване в обществото.
Сдружение „Съюз на глухите в България“ осъществява дейност в обществена полза, като съдейства за социалното приобщаване, личностната реализация и пълноправното участие на слухоувредените хора в обществения живот, а Кооперативен съюз „Национален съюз на трудовопроизводителните кооперации“ съдейства за осигуряване на заетост на хората с увреждания в обичайна, специализирана и защитена работна среда с цел повишаване на тяхната социална и трудова реализация и пълноправното им участие в обществения живот.

Д-р Илко Семерджиев: ЗДРАВНАТА ВНОСКА ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕ ПОНЕ НА 10%
„Трябва да се акцентира върху общественото здравеопазване“. Това заяви пред БНТ бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, запитан кой е най-големият дефицит на здравната система в момента и какво трябва да се промени.
Парите трябва да следват пациента, а той да има право на избор на лекар и лечебно заведение, отбеляза той. „Сега системата е „обраснала“ със законови доплащания, които са достигнали до 48% от общите плащания на здравеопазването. Това означава, че трябва да се вдигне здравната вноска поне на 10%, защото сега е 8%. В системата ще влязат поне още милиард и половина до два, което означава, че частните плащания че бъдат ограничени до минимум, и можем да се върнем само към потребителските такси“, посочи д-р Семерджиев.
Д-р Семерджиев се спря и на темата за пандемията, като предупреди, че е необходимо внимание и предпазливост, защото опасността не е преминала.
„Пандемията почти затихва, смъртността намаля драстично, но има една особеност която трябва да се отчете. Ние сме в очакване на нова зима и евентуално на четвърта вълна, и трябва да се подготвим добре за нея. Основното, което трябва да се знае, е, че единствената сериозна подготовка е ваксинацията. Много е важно да кажем, че периодът до октомври трябва да бъде пълноценно използван, да достигнем до 50 000 ваксинирани на ден“, коментира д-р Илко Семерджиев.

27 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА ЩЕ ПРОВЕДАТ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ С БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА ПАЦИЕНТИ С БЪБРЕЧНО-КАМЕННА БОЛЕСТ
По инициатива на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест в периода 12.06-1.07.2021 г., уролози и нефролози от 27 лечебни заведения в София и страната ще проведат информационна кампания с безплатен скрининг за пациенти с бъбречно-каменна болест, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пациентската организация. Прегледите включват и абдоминална ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист. Записването се осъществява през сайта на Сдружението.
Стартът на националната кампания „Бъбреци без болка“ ще бъде обявен в 10:00 часа на 12 юни в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“, с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.
У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза. Заболяването засяга хора в активна възраст – между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) в сравнение с жените (7,1%). По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.
Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните предиктори на уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот. Същевременно пандемията е причина да се ограничи профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват.
Националната кампания „Бъбреци без болка“ има за цел да изгради информираност у пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират с клиницистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол на заболяването. Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на „Наръчник за пациента с БКБ“.

УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА ПРОВЕДЕ ОНЛАЙН СИМПОЗИУМ НА ТЕМА: „ИНФЕКЦИИ НА ГРЪБНАКА“
Онлайн симпозиум на тема: „Инфекции на гръбнака“ бе проведен по инициатива на проф. д-р Явор Енчев – ръководител на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, съобщиха от висшето медицинско училище.
В събитието взеха участие рекорден брой за такъв формат специализанти и специалисти по неврохирургия и неврология от цялата страна. Сред лекторите, освен председателят на форума проф. Енчев, бяха и младите лекари д-р Богомил Илиев и д-р Мартин Мойнов.
Във фокуса на научния симпозиум бяха особеностите на диагностиката, консервативното лечение и хирургията на спондилодисцитите в цервикален, торакален и лумбален отдел, както и спецификите на туберкулозния спондилодисцит.
Амбицията на организаторите е този тип научни семинари да се превърнат в традиционни за Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“, която е един от най-модерните и водещи неврохирургични центрове в България.