НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.06.2019)

ЗАПОЧНА ПРИЕМЪТ НА ДОКУМЕНТИ ЗА РАЗЛИЧНИ СПЕЦИАЛНОСТИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, НЕГОВИТЕ ФИЛИАЛИ И МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ
Започна приемът на документи за редица специалности в Мeдицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, информира Zdrave.net.
Документи ще се приемат за специалностите „Медицина”, „Дентална медицина”, „Фармация, „Управление на здравните грижи” (ОКС „бакалавър”), „Здравен мениджмънт” (ОКС „бакалавър”), „Логопедия”, „Медицинска сестра” и „Акушерка” (в МУ-Варна и неговите филиали в Сливен, Шумен и Велико Търново), както и за специалностите в Медицински колеж – Варна – „Медицински лаборант”, „Помощник-фармацевт”, „Инспектор по обществено здраве”, „Медицински оптик”, „Зъботехник”, „Рехабилитатор”, „Рентгенов лаборант” и „Медицински козметик”.
Крайният срок за подаване на документи за направление „Военен лекар” и специалностите „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация” е 26 юни 2019 г., а за останалите специалности – 15 юли 2019 г. (с изключение на специалността „Зъботехник”, за която крайният срок е 10 юли 2019 г.).
Тестът по биология за специалностите от Медицинския колеж, както и за „Медицинска сестра” и „Акушерка” ще бъде на 18 юли.

ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ЗАПЛАЩА ИНДИВИДУАЛНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ НА НАЙ-НИСКАТА ЦЕНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ
НЗОК ще провежда процедура за определяне на стойността на заплащането на медицинско изделие за индивидуална употреба при предварително одобрение на лечението. Това става ясно от Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването и е във връзка с прехвърлянето на заплащането на медицински изделия от Център „Фонд за лечение на деца“ към НЗОК, информира Zdrave.net.
Процедурата по договаряне на стойността на заплащане ще се провежда от комисия, определена от управителя на НЗОК и касае медицинските изделия и високоспециализираните апарати или уреди за индивидуална употреба, които се заплащат с публични средства. Цената, която се задължава да заплаща НЗОК, не може да бъде по-висока от заплащаната най-ниска цена през предходните три календарни години при същите технически характеристики на изделията. Предвидени са изключения в случай, че НЗОК не ги е заплащала през посочения период.
С предложението се въвеждат мерки за осъществяване на контрол на разходите, които се заплащат с трансфер от държавния бюджет чрез бюджета на МЗ за медицински изделия, с оглед спазване на бюджетна дисциплина и недопускане на дефицит.

НЗОК ПУСНА ШЕСТ НОВИ ФОРМУЛЯРА
Здравната каса качи на официалната си интернет страница шест образци на нови документи за кандидатстване за лечение в чужбина. Те се отнасят както за отчитане на времето, в което лицето е живяло в друга държава от ЕС, така и за планово лечение в страните в Европа, информира Clinica.bg.
Формулярите са следните:
• Заявление за издаване/изискване на формуляр S041 (формуляр Е 104)
• Заявление за изискване на удостоверителен документ за пребиваване в друга държава – формуляр S1/S072
• Заявление за издаване на разрешение за планирано лечение извън държавата по осигуряване/пребиваване в ЕС – формуляр S2
• Заявление за издаване на разрешение за планирано лечение извън държавата по осигуряване/пребиваване в ЕС – формуляр S2
• Декларация при кандидатстване на осигурени лица за получаване на разрешение за планово лечение в друга държава от ЕС за сметка на НЗОК – формуляр S2
• Заявление за издаване на удостоверение за временно заместване на Европейска здравноосигурителна карта

9,2 МЛН. ЛЕВА Е ОТПУСНАЛА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ДЕЙНОСТИ, КОИТО НЕ СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА
9,2 млн. лв. е отпуснала Столична община за 2018 г. за дейности, които не се финансират по НЗОК. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев, информира Zdrave.net. В тях влизат лечението на здравнонеосигурените социално слаби лица, лечение на бременни в повишен риск с прекъснати здравноосигурителни права, лечение на пациенти с диагнози, извън регламентираните по НРД, продължително лечение и рехабилитация на възрастни със заболявания на опорно-двигателния апарат, централната нервна система, сърдечно-съдови заболявания и др.
„Това са дейности, които се реализират само в Столично общинско здравеопазване и отчасти в „Пирогов“ и „Св. Анна“. Парите са разпределени по болниците в зависимост от обхвата на дейността им и пациентопотока. Това е свързано и с направените инвестиции в ремонти и апаратура“, обясни д-р Милев. Той допълни, че за 2018 г. от столичния приватизационен фонд са били преведени 5,8 млн. лв. за апаратура и ремонтни дейности. Отпуснати са и целеви заеми на столичните лечебни заведения за погасяване на просрочени задължения в размер ва 2,3 млн. лв. Близо 1 млн. лв. е отпуснала Общината за петте скринингови програми – на женска гърда, простата, щитовидна жлеза, бял дроб и миомна болест.

ОБНОВИХА ОПЕРАЦИОННИТЕ ЗАЛИ ЗА ХИРУРГИЧНИ ОПЕРАЦИИ И ТРАНСПЛАНТАЦИИ ВЪВ ВМА-СОФИЯ
В операционни зали от световна класа оперират от днес трансплантолозите от Военномедицинска академия. След няколкомесечен ремонт проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология влязоха в напълно обновени, ултрамодерни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура, съобщиха от лечебното заведение.
Новите зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия – панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.
Операционните зали бяха осветени от архимандрит Василий, протосингел на Софийската Света митрополия, и отец Васил. Духовниците отслужиха водосвет за здраве и благополучие.

РЪКОВОДСТВОТО НА ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕТО НА БОЛНИЧНИЯ КОМПЛЕКС
Ръководството на Ямболската областна болница обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за доизграждане на новия болничен комплекс. Прогнозната цена за строителните дейности възлиза на над 26 млн. лева, съобщи БНР.
Строителството на т. нар. нова болница в Ямбол е започнало точно преди 40 години и многократно е спирано заради липса на средства. Преди месец при посещение в Ямбол премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обещаха на траншове от държавния бюджет да бъдат отпуснати 27 млн. лева за довършването на болничния комплекс.
Според обществената поръчка трябва да се доизградят операционен блок и отделения „Образна диагностика”, „Трансфузионна хематология”, „Акушерство и гинекология”, както и стационарен блок с 250 легла. Офертите се събират до 20 юни, а отварянето им е планирано за следващия ден.

МЕЖДУ 5 И 10 ДУШИ НА 100 000 ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ У НАС СТРАДАТ ОТ БОЛЕСТТА НА ХЪНГИНГТЪН
Между 5 до 10 души на 100 000 души население у нас страдат от болестта на Хънтингтън. Това каза за Радио „Фокус“ проф. д-р Ара Капрелян от Катедрата по Нервни болести и невронауки в Медицински университет – Варна във връзка със „Седмица на болестта на Хънтингтън“, която се проведе във Варна.
По думите на проф. Капрелян това е генетично заболяване, което засяга нервните клетки, най-вече в областта на челния и теменния мозък, както и някои подкорови структури. Специалистът отбеляза, че болестта е наследствена – ако родителят страда от това заболяване, то всяко негово дете има 50% шанс да онаследи дефектния ген.