НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.05.2022)

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА В РАЗМЕР НА 25 МЛН. ЛВ. ЩЕ БЪДАТ ОСИГУРЕНИ ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ ИЗВЪН ОБХВАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ
Допълнителни средства в размер на 25 млн. лв. ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на здравеопазването със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. за увеличение на част от стойностите, заплащани на лечебните заведения по реда на Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Проектът предвижда актуализиране на стойността, която се заплаща на лечебните заведения за извършване на определени дейности, както следва:
• За оказване на спешна медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните отделения;
• За лечение на пациенти с психични заболявания;
• За поддържане готовността на структури по инфекциозни болести;
• За лечение на пациенти с туберкулоза;
• За медицинските дейности по дневна психорехабилитационна програма за жени, оперирани от рак на млечната жлеза.
Припомняме, че със Закона за държавния бюджет за 2022 г. вече са осигурени и допълнителни средства в размер на 4,2 млн. лв. за субсидиране на държавни и общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване по линия на същата Наредба № 3.

УВЕЛИЧИХА С 24 МЛН. ЛВ. СРЕДСТВАТА ЗА ДЕНТАЛНИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА
Днес, 10 май 2022 г., бе подписан Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за денталните дейности за 2020-2022 г., информира Zdrave.net.
Договорът беше подписан от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, от Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз и преподписан от министъра на здравеопазването, съобщават от Здравната каса.
С анекса се намалява доплащането от страна на пациента при някои от дейностите при възрастовата група до 18-годишна възраст. Освен това се осигурява лечение на хората с психични заболявания под обща анестезия и след навършване на 18-годишна възраст, без доплащане от страна на пациента. Дава се възможност всеки лекар по дентална медицина, работещ в лечебно заведение за първична или специализирана извънболнична дентална помощ, което отговаря на изискванията по отношение на осъществяването на общата анестезия, да извършва дейностите под обща анестезия и за здравноосигурените на възраст над 18 години с психични заболявания в рамките на своята компетентност и съобразно съответния пакет дентални дейности, за който е сключил договор с НЗОК. Тази промяна цели осигуряване на възможност за провеждане на дентално лечение при тази група лица, което е от съществено значение за подобряване и на общото им здравословно състояние, отбелязват от Касата.
Заложените със Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) средствата за дентална помощ за 2022 г. са 239 709 800 лв. – с 24 323 800 лв. повече от тези през 2021 г., които бяха 215 386 000 лв. С увеличените средства се осигурява до 30% повишаване на цените на отделни дентални дейности и се гарантира финансирането на новите дейности, което е предпоставка за по-добро качество на предоставяните дентални услуги, казват още от НЗОК.

624 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 9 МАЙ
624 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 60 от които са установени с PCR, а 564 – с бързи антигенни тестове. 66,51% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
9 039 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие, 1 442 от тях са PCR, а 7 597 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 16; Бургас – 21; Варна – 28; Велико Търново – 13; Видин – 11; Враца – 9; Габрово – 7; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 11; Ловеч – 18; Монтана – 16; Пазарджик – 11; Перник – 15; Плевен – 11; Пловдив – 72; Разград – 2; Русе – 21; Силистра – 9; Сливен – 13; Смолян – 8; София област – 20; София град – 207; Стара Загора – 27; Търговище – 6; Хасково – 11; Шумен – 9; Ямбол – 13.
Общо 1 159 925 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 131 105 от тях са активни. Излекуваните лица са 991 826, от тях 2 454 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 715, от тях 73-ма се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 138, от които 76,81% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 4 387 231. През последното денонощие са приложени 893 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 479 лица-медицински служители. 15 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. Четири от тях са установени при лекари, три – при медицински сестри, пет – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 994. Нови 21 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 95,24% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. д-р Ива Христова: ПРОБАТА НА ДЕТЕ ОТ БУРГАС ПОКАЗА ЧЕ НЕ СЕ КАСАЕ ЗА ОСТЪР ХЕПАТИТ С НЕИЗВЕСТНА ЕТИОЛОГИЯ
Като съпоставихме клиничните данни с биохимичните, вирусологичните и серологичните изследвания за антитела на пробата, взета от дете от Бургас, заключението е, че не се касае за остър хепатит с неизвестна етиология. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова във връзка с резултатите от изследваната в НЦЗПБ проба. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Пробата на детето е изследвана по метода полимеразна верижна реакция, с което могат да бъдат доказани 22 вида вируса, в т.ч. цитомегаловирус, Епщайн-бар вирус, причинители на респираторни заболявания, метапневмовирус, респираторен синцитиален вирус, чревни вируси и др. Нито един от тези вируси не е доказан при изследването, обясни проф. Христова. От серологичните изследвания на антитела с цел доказване на предишна инфекция са установени единствено слабо повишени титри на антитела срещу аденовирус и цитомегаловирус. Това означава прекарана преди няколко месеца лека инфекция, вероятно респираторна, допълни директорът на НЦЗПБ.
Съобразно указанията, дадени от Министерството на здравеопазването, НЦЗПБ очаква проби от цялата страна при съмнение за случай на остър хепатит с неизвестна етиология. Националният център разполага с всички необходими консумативи и оборудване за изследването на пробите, беше категорична проф. Христова.

Д-р Христиана Бацелова: РОДИТЕЛИТЕ ДА НАБЛЮДАВАТ ДЕЦАТА СИ И ДА РЕАГИРАТ ОЩЕ ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ИНФЕКЦИЯ
„При всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко, независимо дали при деца или възрастни, има място за притеснение“. Това заяви пред БНТ епидемиологът д-р Христиана Бацелова в коментар за новопоявилите се случаи на хепатит при деца с неизвестна етиология, информира Zdrave.net.
„Има много неизвестни около това заболяване. По данни на СЗО към 23 април за първи път Великобритания съобщава за остър вирусен хепатит, не се знае какъв е причинителят. Знае се, че това не са класическите вируси като при хепатит А, B, C, D и E, те не са изолирани при нито едно от тези деца, които са на възраст между един месец и 16-годишна възраст”, обясни специалистката. По думите ѝ мистериозният хепатит се среща в Европа, както и в САЩ и Израел, а в световен мащаб случаите вече са около 200. Фактът, че при 10% от тях се налага чернодробна трансплантация, е много притеснителен, допълни д-р Бацелова. Тя препоръча родителите да наблюдават децата си и да реагират още при първите симптоми на инфекция, като предупреди, че може да има пожълтяване, потъмняване на урината и обезцветяване на изпражненията.
Д-р Бацелова засегна и темата за все още неясния причинител на хепатита, като обърна внимание, че подозренията се насочват към аденовирусите, но те не са характерни за тежката чернодробна картина. „Аденовирусите протичат леко и са самоограничаващи се, предават се по въздушно-капков път. Много важна е дезинфекцията – миенето на ръцете“, подчерта специалистката. Тя обърна внимание, че преди хранене и след игра задължително трябва да се мият ръцете, да се дезинфекцират също така детските площадки.
Д-р Бацелова посочи, че напоследък сериозен проблем е варицелата – инфекцията по думите ѝ „се завръща с невероятна сили и има много голям ръст на заболяването“. Епидемиологът отбеляза, че има подчертан интерес към ваксината срещу хепатит А. Тя коментира още, че не е доказана връзка между новия вид хепатит и коронавируса, но припомни, че се очаква да стане ясно кога ще е възможно поставянето на втора бустерна доза от ваксината срещу COVID.

ПРИ ПРИЛОЖЕНИ 4 383 741 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА СА ПОСТЪПИЛИ ОБЩО 4 069 СЪОБЩЕНИЯ ЗА ПОСТВАКСИНАЛНИ РЕАКЦИИ
При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май т. г. в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции. Това представлява 0,092% от всички поставени дози. Съобщенията за нежелани реакции по видове ваксини са: Spikevax – 428; Comirnaty – 1 151; Vaxzevria – 2 324; Janssen – 166. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna) във възрастовата група от 5 до 11 г., вкл. в ИАЛ са постъпили 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0,07% от всички приложени ваксини.
Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл. са приложени общо 49 867 дози от ваксините Comirnaty и Spikevax. Постъпилите в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 – или 0,03% от всички приложени ваксини.
Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите.
Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение.
Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето.

БЛС оповести: ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕВРОПА, С ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ЕСТОНИЯ, ИЗПОЛЗВАТ ЕДНОВРЕМЕННО ХАРТИЕНА И ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА
Всички страни в Европа, с едно изключение на Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Това показа проверка на Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на организацията.
“Пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4, е необосновано, неразумно и нерационално. Подобна практика нарушава правата на пациентите и възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения и долупосочените данни за практиката в Европа доказват това по категоричен начин. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава”, пишат още от БЛС. Съсловната организация още веднъж заявява пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.