НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.05.2021)

4,12% СА ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 ОТ ОБЩО 2653 НАПРАВЕНИ ТЕСТОВЕ
241 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 5853 теста, което прави 4,12% положителни проби. 81 от новите случаи са установени с PCR, а 160 – с бързи антигенни тестове. От общия брой тестове пък 2653 са PCR, а 3200 – антигенни. Това сочат данните на Националния информационен портал за последното денонощие.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 16; Варна – 30; Велико Търново – 21; Видин – 4; Враца – 5; Габрово – 13; Добрич – 2; Кюстендил – 3; Ловеч – 3; Монтана – 1; Пазарджик – 4; Перник – 4; Плевен – 4; Пловдив – 5; Разград – 4; Русе – 10; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян – 2; София област – 17; София град – 66; Стара Загора – 6; Търговище – 4; Хасково – 5; Шумен – 2.
410 202 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. Активните за вчерашния ден са 44 881.
Излекуваните са 348 392, като за последните 24 часа броят им е 207, или отново по-малко от новооткритите.
Броят на хоспитализираните пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция бележи лек ръст спрямо предходния ден и достига 5912 души. Пациентите на интензивно лечение пък са малко по-малко: за вчера са отчетени 562.
Националната информационна система показва, че у нас заболяването е доказано при общо 13 255 медици. Новите случаи за вчера са четири. От тях един е установен при медицинска сестра, а три – при санитари.
Общият брой поставени дози ваксина срещу COVID-19 достигна 938 064, като през вчерашния ден са поставени 5645 от ваксините на три от четирите производителя, внесени у нас.
Броят на реимунизираните пък приближава 300 хиляди, като през вчерашния ден достига 291 996. Общият брой починали достигна 16 929. За последното денонощие са регистрирани 27 смъртни случая.

ПОЛУЧИХМЕ НАД 270 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Днес, 10 май, в България пристигнаха 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 12.05.2021 г., от производителя Johnson and Johnson – 12 000 дози.

ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТИ ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ДО 31 МАЙ
Хартиени рецепти ще се издават и обработват до 31 май 2021 г., информира БТА като се позова на съобщение от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса. В днешния брой на Държавен вестник са обнародвани измененията в Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 г.
Издадените от 1 до 6 май, включително, хартиени рецепти, се изпълняват по досегашния ред, което означава, че се изпълняват и рецептурни бланки на хартиен носител.
От НЗОК са информирали регионалните си подразделения да запознаят своевременно договорните си партньори – лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и работещите в аптеките.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов: ДАННИТЕ ПОКАЗВАТ, ЧЕ „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ФУНКЦИОНИРАТ
На този етап данните показват, че „зелените коридори“ могат да продължат да функционират. Това заяви изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, който присъства на доставката на 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. За това информира Zdrave.net.
Въпросът ще бъде допълнително обсъден на предстоящото днес заседание на Националния ваксинационен щаб. Кирилов обаче подчерта, че доставките на ваксини вече са регулярни, в страната има и достатъчно количества и това ще даде възможност за продължаване на зелените коридори. „Всички желаещи лица, които искат да им бъде поставена ваксина, ще имат възможност за това“, изтъкна той.
От днес заработи и електронната система за записване на час за имунизация. Очаква се да бъде пусната и електронната система в улеснение на общопрактикуващите лекари. 50% от доставените количества ваксини ще бъдат разпределени към личните лекари, стана още ясно от думите му.
„Общото количество ваксини от различните производители за страната ни през май се очаква да е 2 милиона дози, а през юни – 2,5 милиона. На 12 май се очакват 12 000 дози от ваксината на Janssen, на 13 май – 36 000 от Moderna и 45 600 от Оксфордската ваксина“, съобщи Богдан Кирилов.
Кирилов посочи, че от началото на май досега са се ваксинирали около 125 000 души, като голяма част от тях са се имунизирали през зелените коридори. В тях обаче засега няма да се предлага ваксината на Janssen заради ограничените количества.

Доц. Ангел Кунчев: СТРАНАТА НИ ИМА ГОТОВНОСТ ДА ЗАПОЧНЕ ПЕТА ФАЗА НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
Страната ни има готовност да започне пета фаза на ваксинацията срещу COVID-19. Това стана ясно на брифинг на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Това означава, че всички лица могат да получат имунизация чрез един от трите действащи канала“, посочи той. В петата фаза се включват и настанените в бежански центрове, затворниците и по-трудно достъпни групи, се разбра още от думите му.
Имунизацията е възможна чрез личните лекари, електронната система, в която за следващата седмица има записани 12 000 души, и чрез „зелените коридори“. Те ще продължат да работят, докато има достатъчно количества ваксини, поясни доц. Кунчев. Коридорите ще бъдат запазени, там където лечебните заведения имат възможност да ги поддържат, но подробна информация кои от коридорите ще останат и с какъв график ще работят се очаква на по-късен етап.
Половината от доставяните ваксини се разпределят към личните лекари, а за тези от медиците, които са в труднодостъпни места, ще се разчита на съдействието на полицията, посочи главният държавен здравен инспектор. Масово навсякъде да се разнася на всички общопрактикуващи лекари не мисля, че ще е възможно, отбеляза той. Доц. Кунчев даде и подробности за проведената по-рано среща, свързана с възможността за запазване на ден и час за получаване на ваксини от ОПЛ, като стана ясно, че тя ще стартира на 17 май.
Доц. Кунчев посочи още, че след 20-ти май е възможно да има промяна в условията на съхранение на ваксината на Pfizer и това ще е възможно за период от четири седмици, което ще улесни работата на личните лекари. В момента този период е една седмица. Очаква се и флаконите да идват готови за приложение.
Скоро се очаква одобрението на ваксината за приложение при деца над 12 години, като в момента текат изпитвания и при деца над 6-годишна възраст. Това приложение се очаква и за ваксината на Moderna.

ОЧАКВА СЕ ОДОБРЕНИЕТО НА НОВИ ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ COVID-19
През есента на тази година се очаква да има нови разрешени за употреба лекарствени продукти, използвани за терапия при COVID-19, както и нови ваксини. Това заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, информира Zdrave.net.
Кирилов поясни, че в момента се провеждат стотици клинични проучвания с различни молекули, като Европейската лекарствена агенция извършва проверка на документацията на част от тях.
„Едните са за профилактика – ваксините. Има моноклонални антитела, които са в най-напреднал етап на оценка. Те се свързват със спайк протеина на вируса и не му позволяват да се захване за клетката и да навлезе в нея. Проучват се и имуномодулатори, които имат отношение към процесите на възпаление“, поясни той. Проучват се и различни противовирусни продукти.
По думите на Кирилов основното предизвикателство е да бъде разрешен за употреба лекарствен продукт в таблетна форма, което ще позволи лечението да се случва в амбулаторни условия. Моноклоналните антитела, които са предимно венозна инфузия, се очаква в следващите месеци да получат разрешение за употреба, ако оценката на ЕМА е положителна. По отношение на таблетната форма оптимистичният вариант за разрешение е в месеците след октомври, разясни Кирилов. Работи се активно и за разработката на лекарства за лечение на усложненията от COVID, стана още ясно от думите му.
Към момента единственият лекарствен продукт с разрешение за употреба е “Ремдесивир”, припомни директорът на ИАЛ. Той се доставя регулярно в България и може да бъде използван във всички лечебни заведения.
Богдан Кирилов допълни, че се надява в следващите седмици и месеци с увеличаването на броя на ваксинираните да се ограничи разпространението на епидемията. Той обясни още, че ЕК и ЕМА са стартирали съвместен проект за клинични изпитвания, свързани с комбинирано приложение на различни видове ваксини, както и с приложение на ваксини при лица под 18 години и при такива, които са имунокомпрометирани. Към средата на юни се очаква становището на ЕМА за приложението на ваксината на Pfizer/BioNTech при деца. Кирилов посочи, че в момента в България има най-много ваксини именно от нея, следвана от продукта на AstraZeneca. По думите му в последните седмици се наблюдава тенденция хората, които са си приложили първата доза от AstraZeneca, да си поставят и втората от нея. Ако останат количества, на европейско ниво се обсъждат варианти за препродажба и дарение, посочи той.

ПРЕДЛАГАТ ПО-НИСКА ЦЕНА ЗА PCR ТЕСТ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА COVID-19 В НЦЗПБ
Намалява се таксата за извършване на PCR тест за доказване на COVID-19 в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това става ясно от проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве, публикуван от Министерството на здравеопазването. За това информира Zdrave.net.
Съгласно него цената на доказване на SARS-CoV-2 чрез RT-PCR се намалява от 130,00 лв. на 90,00 лв. Намаляването е възможно заради настъпила промяна в стойността на използваните материали за извършването на лабораторния анализ от НЦЗПБ и регионалните здравни инспекции, е посочено в доклад на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов.
Със същия проект се определят и такси за нови тестове, които ще извършва НЦЗПБ. Сред тях са доказване на IgМ или IgА или IgG антитела срещу SARS-CoV-2 с ELISA, за клас имуноглобулини, който ще струва 40 лв., определяне на неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2 с ELISA на цена от 60 лв., както и целогеномно секвениране на SARS-CoV-2 срещу 245 лв.
Определянето на SARS-CoV-2 специфични Т-клетки посредством метод ELISpot ще струва 150 лв., а флоуцитометрично определяне на SARS-CoV-2 специфични Т лимфоцити – 142 лв.
Предложените за предоставяне нови услуги се очаква да бъдат с твърде ограничена честота, предвид спецификата на изследванията. Те са високоспециализирани и специфични и нямат приложение, което да налага тяхното масово предоставяне, е посочено в оценката за въздействие на предлаганите промени. Регламентирането на конкретна държавна такса единствено ще осигури възможност за достъп до такъв вид изследване, при съобразяване с възможностите и натовареността на съответната лаборатория, която изпълнява и редица дейности свързани с диагностиката на SARS-CoV-2. Приходите от такси за тези услуги ще са с незначителен размер, е записано още в предварителната оценка.

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА СКРИНИНГОВА ПРОГРАМА ПО ОЧНО ЗДРАВЕ
При огромен интерес пред сградата на Община Самоков започнаха безплатните очни прегледи, с което беше даден старт на Националната скринингова кампания „Зрението е всичко! Прегледай̆ се!”, организирана от БЛС, Българското дружество по офталмология и Байер България. За това информира Zdrave.net.
В мобилен очен кабинет през целия ден се преглеждат предварително записалите се възрастни хора. За малките пациенти е предвиден отделен кабинет в сградата на Общината. Децата се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“, информират от съсловната организация на лекарите.
Кампанията цели да диагностицира най-честите социално значими очни заболявания, да информира българското общество за важната роля на профилактиката, грижата за очното здраве и навременни очни прегледи. Кампанията „Зрението е всичко! Прегледай̆ се!“ си поставя амбициозната задача да обхване най-уязвимите групи от населението у нас: децата и хората около и над 50-годишна възраст. В рамките на инициативата мобилен очен кабинет ще посети над 40 населени места в страната.