НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.04.2022)

1 266 СА ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
321 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 46 от които са установени с PCR, а 275 – с бързи антигенни тестове. 69,47% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани. Това показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 5 633 са тестовете, направени през изминалото денонощие – 758 от тях са PCR, а 4 875 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 19; Варна – 27; Видин – 8; Враца – 9; Габрово – 5; Добрич – 1; Кърджали – 5; Кюстендил – 6; Ловеч – 2; Монтана – 5; Пазарджик – 6; Перник – 4; Плевен – 10; Пловдив – 14; Разград – 4; Русе – 9; Силистра – 6; Сливен – 10; Смолян – 7; София област – 6; София град – 125; Стара Загора – 8; Търговище – 2; Хасково – 6; Шумен – 4; Ямбол – 8.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 145 143, от тях 169 624 са активни. Излекуваните лица са 938 827, от които 107 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 1 266 – от тях 141 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 28, от които 89,29% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 362 095 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени общо у нас към момента. 365 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 187 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: един от които е установен при лекар, а два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 692. Нови седем случая са регистрирани през изминалото денонощие. 85,71% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. Людмила Боянова: ПРИ ХОРА С ЛЕКИ ФОРМИ НА COVID-19 НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА СЕ ПРЕДПИСВАТ АНТИБИОТИЦИ
При хора с леки форми на COVID-19 не е препоръчително да се предписват антибиотици. Това каза в интервю за БНР проф. Людмила Боянова, специалист по медицинска микробиология, която получи награден знак “PANACEA” за значими постижения в експертната, научната и преподавателската дейност, по време на годишните награди “AESCULAPIUS”.
“Във връзка с COVID епидемията при нас идват много пациенти, които са прекарали коронавирусна инфекция, на които е давана антибиотична терапия в резултат, на което броят на случаите с постантибиотични терапии нараства. Искам да подчертая, че при хора с леки форми на COVID-19 не е препоръчително да се предписват антибиотици. Това повишава резистентността на много бактерии към тях. На много неща, свързани с коронавируса, не сме отговорили, защото това е една скоростна пандемия. Още не знаем колко продължителни и с каква тежест ще бъдат усложненията”, изтъкна проф. Боянова. По думите ѝ списъкът съпътстващи заболявания, при които имам отражение от инфекцията, е доста голям. “Има толкова много фактори, към тях можем да причислим и употребата на кортикостероиди, пушенето, което в миналото и понастоящем се счита за рисков фактор. Може би са изброени 20-25 рискови фактори от Световната здравна организация”, уточни тя и допълни: “Ако човек има здрав организъм, може да прогнозираме по-лека форма на заболяването или безсимптомна.”
Проф. Боянова изтъкна, че вирусът няма да си отиде и трябва да свикнем с него, както с грипните вируси. “Личното ми мнение, че трябва да се правят бустерни имунизации. Лично за себе си считам, че на шест месеца е добре да се направят такива”, изтъкна още специалистката.