НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.03.2021)

НОВИ 76 СЛУЧАЯ НА COVID-19 ПРИ МЕДИЦИ СА РЕГИСТРИРАНИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
3502 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 2332 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1170. Тестовете, направени през последните 24 часа, са 17 193. От тях 9896 са PCR, а 7297 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 126; Бургас – 441; Варна – 272; Велико Търново – 70; Видин – 16; Враца – 114; Габрово – 50; Добрич – 37; Кърджали – 27; Кюстендил – 49; Ловеч – 35; Монтана – 49; Пазарджик – 87; Перник – 64; Плевен – 142; Пловдив – 217; Разград – 8; Русе – 72; Силистра – 52; Сливен – 99; Смолян – 50; София област – 147; София град – 882; Стара Загора – 145; Търговище – 7; Хасково – 102; Шумен – 79; Ямбол – 63.
Общо 266 805 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 38 385 са активните случаи. 217 518 са излекуваните лица. 3403 от тях са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 6017 пациенти. От тях 497 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени общо 302 151 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 8019 са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 582-ма. Нови 76 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 18 от тях са установени при лекари, 26 – при медицински сестри, 16 – при санитари и 16 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 10 902. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 138.

Министър Костадин Ангелов: КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ЛОКАЛНИЯТ ПРИНЦИП ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ Е НАЙ-УМЕСТЕН
Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, целта на които е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в региона. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Бургас, след като участва в заседание на Общинския кризисен щаб. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19“, посочи здравният министър. По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от V до XII клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22:00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти тип МОЛ.
Проф. Костадин Ангелов подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболеваемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. „Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира министърът и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.
Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

Математикът Петър Велков: БЕЗ НОВИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ С COVID МОГАТ ДА ДОСТИГНАТ 9 ХИЛЯДИ ДУШИ
Без нови мерки в следващите дни, в рамките на месец и половина хоспитализираните с COVID могат да достигнат 9 хиляди души. Това заяви пред Нова телевизия математикът Петър Велков. Той посочи, че до момента най-много хоспитализации у нас е имало на 13 декември със 7200 хоспитализирани, като това се случило две седмици след решението за локдаун, информира Zdrave.net.
Той прогнозира, че през април ще минем и 16 хиляди смъртни случая. Следващите седмици смъртността ще скочи с между 2-3 до 4 пъти и е възможно да надхвърли 300 души на ден, очаква Велков.
Експертът обясни, че регистрираните около 100 смъртни случая на ден в последните дни реално се отнасят за средата на февруари. Тогава хоспитализациите бяха около 3000, сега са над 6000, това е притеснителното, посочи математикът. Велков цитира и анализ на своя колега Лъчезар Томов, според който в последните дни състоянието на болните от COVID се усложнява 2,5 пъти по-бързо, отколкото в предходни периоди. “Леталитетът, тоест смъртните случаи спрямо откритите, също расте на 6,1% през последните 17 дни на фона на 4,1 преди това”, добави Велков. Той беше категоричен, че е нужно да се вземат най-малко мерките, които бяха предприети през ноември, и да се въведе “мек локдаун”.
Неминуемо ще се стигне до затваряне на държавата, това няма как да не се случи, въпросът е да се направи при по-ниски нива сега и да се отвори после по-рано, с по-малко щети, смята той. Според него броят на извършваните у нас тестове е много малък, липсва и контрол за спазване на мерките. Пандемията не се управлява професионално, смята математикът. Искат се наистина елементарни мерки от всеки индивид и професионално управление на кризата, отбеляза той.
26% от починалите в България са хора на работоспособна възраст, каза още Велков в коментар на реплика на водещия, че второ пълно затваряне на държавата ще е много тежко за хората, които остават без работа. При 10% от боледувалите има дългосрочни последствия, посочи още той, като се позова на статистика от Великобритания. Останалите без работа трябва да получат задължително помощ от държавата, отбеляза той. Основният капитал на икономиката са хората, подчерта Велков.
Според него регионалният подход е „измиване на ръцете“ от страна на държавата. Ние вървим в една спирала, която ще ни доведе до хуманитарна криза, категоричен бе той.
Велков беше категоричен, че учениците трябва да минат на онлайн обучение, защото те са ключов разпространител на заразата. 80 000 деца във Великобритания са с “лонг COVID”, аргументира се той.

Проф. Радостина Александрова: БРИТАНСКИЯТ ВАРИАНТ НА COVID-19 ИМА 17 МУТАЦИИ
„Сега повече от всякога са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото ние наистина се надбягваме с вируса“. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова. Тя обясни, че причините за увеличаването на случаите на новозаразени в момента са комплексни.
“Първо, това, че все още нямаме колективен имунитет, т.е., има хора, които са чувствителни към вируса, голяма група хора, и това е в цял свят. Новите варианти се разпространяват доста по-успешно. И може би това, че някои от нас вече са се поуморили от мерките. Но не бива да забравяме, че вирусът не се е уморил и трябва да продължаваме да ги спазваме много стриктно”, категорична беше тя.
Проф. Александрова се спря и на темата за британския вариант, който се е появил в края на миналата година. Първата проба, в която е установен по досегашните данни, е на 20 септември, въпреки че светът го е разбрал в средата на декември, когато стана ясно, че това е един вариант, който превзема пространството и замества останалите.
“Мутацията е всяка една промяна в генетичната информация на вируса, оттук нататък тя се предава в следващите поколения и така възниква една линия вируси, образно казано, която съдържа тази мутация, но тъй като непрекъснато възникват нови мутации, тя ще се разклони като корените на дърво, а всеки вариант притежава една съвкупност от мутации”, обясни специалистката по вирусология. Тя добави, че при британския вариант има 17 мутации, за някои от които знаем какво правят, за други обаче все още нямаме информация, като е възможно те да са неутрални.
„Едната мутация е вече известната N501Y, за която се предполага, че му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант. Така че те много по-добре се прикрепват към рецептора на клетката и това им помага да се разпространяват“, разкри механизмите на предаване специалистката. Тя обаче подчерта, че засега няма сериозни научни данни, които да потвърждават връзката на британския вирус с по-тежко протичане и по-висока смъртност. Активно се изучават южноафриканската, нигерийската и бразилската мутации, в това число и в аспект на търсене на механизмите, по които някои избягват срещата с насочените към тях антитела.
Въпросът защо британският щам е превзел Великобритания през ноември миналата година, след като по това време страната е била в локдаун, остава отворен, като се обсъжда например дали фактът, че децата са ходили на училище по това време, е изиграл роля. Има много неясноти, в това число остава въпросителна по отношение на това, че точно тогава децата не са предали инфекцията в семействата си, които също са били предмет на проучванията.
„Ясно е, че вирусът крие много неизвестни. Пример за това е Бразилия. Въпреки че три четвърти от населението в столицата на Амазония вече се беше срещало с бразилския вирус, тя беше връхлетяна от съвсем нова вълна на реинфекция. Така че не е ясно пазят ли ни и доколко антителата“, каза проф. Александрова.
Тя бе категорична, че не трябва да противопоставяме естествения имунитет и получения след ваксиниране. По думите ѝ, вече излизат резултати от проучвания, които са доказали, че клетъчният имунитет би трябвало да ни пази от тези 4 мутации.
Вирусите се променят, но много фармацевтични фирми вече са обявили, че работят над актуализирани варианти на ваксините си, каза по този повод тя. „Ние наистина се надбягваме с вируса“, обобщи специалистът.
В момента няма грипни вируси, както и много други, останаха само риновирусите и този феномен се нарича „интерференция“, припомни проф. Александрова, но обясни, че грипните вируси няма да изчезнат, защото те си имат природен резервоар – водоплаващите птици. В същото време човешките грипни вируси отварят ниша за свинските вируси, каза специалистът. Учените също така проучват възможността да бъде създадена комбинирана ваксина срещу новия коронавирус и грипните вируси, каза още проф. Александрова.

Д-р Славчо Близнаков: КЪМ МОМЕНТА В УМБАЛ “СВЕТА АННА” В СОФИЯ ИМА 218 БОЛНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СРЕДНО ТЕЖКО И ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ
„Към момента в УМБАЛ “Света Анна” в София има 218 болни с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в COVID клиника с 35 легла и тази сутрин 21 са заети. Предполагам, че до обяд и те ще бъдат запълнени“. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на столичната УМБАЛ “Света Анна” д-р Славчо Близнаков.
Болницата е втора в столицата по брой пациенти с COVID-19 след УМБАЛСМ „Пирогов“, по данни на НЗОК, информира Zdrave.net. За последните 24 часа са постъпили 39 човека с доказан COVID-19 с белодробни изменения в средно тежко и тежко състояние.
„Докато през януари имаше постепенно бавно снижаване на броя хоспитализациите, през февруари започна бавното и плавно увеличаване, а в последните 7-10 дни увеличаването е доста рязко“, подчерта д-р Близнаков. По думите му големият брой болни с COVID, които постъпват в големите болници като “Пирогов”, “Света Анна” и ВМА, означава, че се затруднява и другата дейност, затова са спрени и плановите операции, защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и COVID болните, а тези екипи не бива да се смесват. Д-р Близнаков допълни, че „Пирогов“ и „Св. Анна“ поемат 50% от потока линейките, в някои случаи приемът се забавя, но има осигурени бързи коридори за пациентите с инфаркти и инсулти и те се приемат без забавяне.
„В момента при тези 218 човека означава, че „Света Анна“ има още 40 легла за средно тежки случаи, които при този темп на запълване за 48 часа би могло да бъдат запълнени. Това е доста притеснително“, каза д-р Близнаков. Той обясни, че има и видима промяна в потока пациенти – вече постъпват все по-млади хора, трудоспособни, в активна възраст, значение има и британският щам, който е много разпространен напоследък.
Д-р Близнаков се спря и на темата за плановите операции: „Заповедта на РЗИ не е за всички планови операции, от тях са изключени голяма част онкологични операции и за бременни и родилки. Реално нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ.“
Той увери, че ръководената от него болница е много добре подготвена и с техника, и с екипи, заредена е с медикаменти и консумативи, има ясно разделение на спешните екипи, които са разделени в едната база на болницата. Има осигурени консултативни екипи при спешни, травматични състояния, а в другата база са разположени 7 COVID клиники плюс Инфекциозното отделение. Лечебното заведение е осигурило над 260 легла за COVID болни, има осигурени и още толкова легла за спешни и травматични състояния.
„В УМБАЛ “Света Анна” над 50% от легловия фонд е определен за COVID и в момента е запълнен на 85%“, каза той и допълни, че няма основание за притеснение що се отнася до готовността на болниците в столичния град. В „Пирогов“ има разкрити 445 COVID легла, 320 са запълнени към тази сутрин.
“За момента болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на болните”, допълни той.
Засега епидемията в България се управлява много разумно, смята д-р Близнаков.
По думите му има ясна и видима свързаност между отхлабването на мерките и нарастването на боря болни, като тя се проявява не ден за ден, а след 2-3 седмици.
Обществото като цяло се отнася разумно към мерките, но има и безотговорни хора, които създават хаос, смята д-р Близнаков. Той отправи упрек и към някои лекари, които са говорили за болестта като за „леко грипче, което минава с чайче и аспирин“.
„Моят опит и всекидневните ми наблюдения обаче показват, че това е едно много тежко заболяване“, категоричен бе той.
Д-р Близнаков обясни, че ваксинационни кабинети в болницата работят още от първия ден на кампанията, в момента ваксинират медици и други хора от приоритетните групи.
„Когато имаме ваксини и бъдат отново отворени зелените коридори, ще продължим да ваксинираме“, каза той и допълни, че има много записани чрез информационната система, които са пожелали да бъдат ваксинирани в „Св. Анна“.
“Горд съм се екипите на “Света Анна”, завърши д-р Близнаков.

Проф. д-р Асен Балтов: КАТЕГОРИЧНО ИМА ПОДМЛАДЯВАНЕ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19
Ако няма резултат от мерките за ограничаване епидемията на регионално ниво, ще се въведат ограничения на централно. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов пред bTV. Той припомни мнението на здравния министър проф. Ангелов, според когото не е редно всички области да бъдат третирани еднакво и затова решението е оставено на РЗИ. Дали това ще има ефект, ще се види в следващите дни, най-вероятно ще се премине на мерки на централно ниво, заяви проф. Балтов.
В момента в „Пирогов“ има 319 пациенти с COVID, посочи той и обясни, че 50% от легловия фонд е за такива болни, но отбеляза, че капацитетът на спешната болница не е безкраен, информира Zdrave.net.
Според него увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19, която се предава по-лесно и протича по-тежко при хората в активна възраст. Категорично има подмладяване на заболелите от COVID-19. Имахме случай на 40-дневно бебе с коронаинфекция, което за щастие вече е изписано. Имаме и млади хора, които трябва да бъдат интубирани на входа, заяви той. Проф. Балтов посочи, че е погрешно хора със симптоми да чакат до последно преди да се влошат.
„Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство?“, коментира той.
Проф. Балтов допълни, че зелените коридори няма да се ваксинират в познатия до момента вид и имунизацията ще се осъществи чрез електронната система за записване, което няма да позволи да има струпване на хора. Той посочи, че от следващата седмица се очакват значителни количества доставки на ваксините. На въпрос дали хората ще имат избор за ваксина, Балтов отговори: „Ще имат избор, когато има избор“. Той обаче беше категоричен, че лекарят е този, който трябва да направи подходящия избор на ваксина за пациентите си.
Според него трябва да има задължителна карантина за хората, завръщащи се от почивка в Африка, тъй като симптомите на болестта се проявяват в рамките на седем дни.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ С ОСТРА ПОЗИЦИЯ ЗАРАДИ СПИРАНЕТО НА ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
Пациентски организации „Заедно с теб“ излязоха с остра позиция заради спирането на плановия прием, плановите операции и плановите дейности в лечебните заведения. Това според сдружението на пациентите показва пълна безотговорност от страна на Министерство на здравеопазването, съобщи БНР.
“COVID не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, от което страдат хората в момента, и пренебрегването на всички останали болести ще ни струва твърде скъпо”, пишат от “Заедно с теб”. От там твърдят, че Министерството на здравеопазването се управлява абсолютно неадекватно, с насаждане на страх, напрежение и създаване на хаос за сметка на пациентите.
“Не желаем администратори да решават кой ще се лекува и кой – не”, пише още в писмото на пациентските организации.

ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ПРИЗОВАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
За политически консенсус в навечерието на парламентарните избори призоваха представители на здравния сектор пред кандидатите за бъдещи управници. Най-важните въпроси, по които трябва да се вземат надпартийни решения, според тях са засилване на профилактиката и превенцията, дигитализацията на сектора и усилия за решаване на кадровата криза сред медиците. Основата на такъв надпартиен консенсус според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров може да е европейското финансиране на системата.
„Здравето е нещо, за което се сещаме, когато го загубим. Пандемията ни показа, че здравеопазването има нужда от активно управление – поставяне на ясни цели и тяхното реализиране“, заяви директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев, който беше и модератор на форума в частта, свързана с приоритетите в бъдещите здравни политики, заедно с Николай Хаджидончев, председател на Управителния съвет на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА).
Председателят на парламентарната здравна комисия и член на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че здравеопазването не бива да се използва за политически дивиденти и от ГЕРБ винаги са настоявали за надпартиен консенсус. Тя посочи, че пандемията е разкрила регионалните кадрови проблеми и отбеляза, че това ще е един от техните приоритети. Инвестициите в профилактиката също са стратегическа цел на ГЕРБ. Друга амбиция е майчиното и детско здравеопазване. Ние сме започнали процедура по изграждане на национална педиатрична болница. Такива структури трябва да има във всички университетски центрове, допълни тя. Цел е и дигитализираното на здравеопазване, стана ясно от думите ѝ. Тя припомни и въвеждането на системата за електронно проследяване и анализ на наличните медикаменти в страната, което е дало възможност за създаване на списък с тези, за които има риск да се появи дефицит. Следващата ни амбиция ще е създаване на централизирана система за организиране на търговете в лечебните заведения, посочи тя.
В националната здравна стратегия бяхме заложили показатели, касаещи смъртността в различни периоди, заяви тя, като посочи, че детската смъртност е спаднала от 13,2% през 2010 г. до 5,6% през 2019 г. и отчете това като исторически успех. В следващите периоди имаме възможност този, който получи доверието на гражданите, да изработи нова здравна стратегия с хоризонт 2030 година и в нея да залегне консенсус между политически сили, коментира д-р Дариткова.
Д-р Александър Симидчиев, който е водач на листата на Демократична България-Обединение в София смята, че нужно да има конкретизирани параметри за всяка една област от здравеопазването и тя трябва да е свързана с лекота на достъпа до здравни грижи, скорост на лекуване, тоест среден престой в болниците, както и да има профилактична насоченост.
В краткосрочен план трябва да подобрим ефективността на инвестициите, а в дългосрочен – повишаване на обществените и индивидуалните инвестиции и те да отиват там, където има най-голяма възвръщаемост, заяви д-р Симидчиев. Приоритетите на представляваната от него сила ще са насочени към профилактиката, майчиното и детско здравеопазване, както и дигитализацията на сектора.
Колегата му от левицата проф. Георги Михайлов на свой ред заяви, че е нужно да има достъп до качествено медицинско обслужване във всеки един регион и в рамките на т. нар. „златен час“ да може да се окаже медицинска помощ. БСП обещава намаляване на ДДС за лекарствата, както и безплатни лекарства за децата. Нужно е да има и сериозна кадрова политика на базата на единни критерии за възнаграждения, а всяко болнично заведение да може да ги надгражда, посочи проф. Михайлов. Той отправи критика към управляващите по редица проблеми в системата според него и посочи, че консенсус няма да е възможен без структурни промени в сектора.

НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ПОЛЗВАЩИТЕ ИНТЕРНЕТ БЪЛГАРИ БИХА ЗАКУПИЛИ ОНЛАЙН МЕДИКАМЕНТИ, ПРЕДПИСАНИ ОТ ЛЕКАР
Над половината от ползващите интернет българи или 52% биха били готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от лекар. Това става ясно от проучване на MarketLinks, свързано с нагласите към онлайн покупките на лекарствени продукти по лекарско предписание, в което участие са взели 1005 души. Резултатите от него бяха оповестени на онлайн дискусия, посветена на електронното здравеопазване и организирана от вестник „Капитал“. За това информвипа Zdrave.net.
На практика това са над 2,5 млн. души, уточни Станислава Чипова, директор “Пазарни проучвания” в компанията. Тези хора са преобладаващо в по-младите възрастови групи и живеят в София и в останалите големи градове на страната.
35% от хората над 60-годишна възраст също биха закупили медикаменти онлайн чрез т. нар. click and collect услуга. Близо 50% общо от запитаните отговарят с „да“ или „по-скоро да“ на въпроса дали биха използвали услугата за онлайн покупка на лекарства с доставка до дома, става още ясно от проучването.
Като ползи от покупката на медикаменти онлайн 81% от запитаните посочват, че това спестява време, за 31%, така се намалява рискът от разболяване, а 15% отбелязват, че по този начин медикаментите ще се доставят в най-близката аптека.
На въпрос защо не биха закупили медикаменти онлайн 51% признават, че нямат доверие на онлайн магазините, а 31% имат нужда от консултация с фармацевт преди покупката. Други 27% посочват, че рядко пазаруват онлайн.
Онлайн покупката на медикаментите, предписани от лекар, има значителен потенциал на пазара. Хората декларират интерес да се възползват от тази услуга, посочи Чипова.
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова изтъкна, че е важно да се изясни статутът на онлайн аптеките за медикаменти и обясни, че към момента в Закона за лекарствените продукти съществуват ограничения за броя аптеки, които може да притежава едно лице. В този смисъл трябва да си изясним дали виртуалните аптеки ще са част от една вече съществуваща аптека или ще бъдат възприемани по друг начин, каза тя. Важно е да се регламентира и каква информация ще отива към аптеките, допълни Шаркова.
Достъпът до лекарства трябва да е максимално лесен, под контрола на лекуващия лекар и с консултацията на магистър-фармацевт, заяви и Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.
Адв. Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите посочи, че възрастните хора също използват дигитални услуги и подобен тип възможност за тях ще намали риска за тях от заразяване. Той изтъкна и че в голяма част от селата у нас няма аптеки и населението се снабдява с медикаменти чрез личните лекари.
Дейвид Коулс, експерт по лекарствоснабдяване във Великобритания, разказа за използването на електронните рецепти там, като първите стъпки са положени още през 2002 година. Той сподели, че в началото дори лекарите са били скептични за това дали ще се запази ролята на лекаря. Притеснение е имало и от самите аптеките относно това дали ще продължат да съществуват. През годините е-рецептите ставаха все повече като брой и пропорция на пазара, изтъкна той. В момента 36% от всички поръчки на Острова са онлайн, включително и онлайн търговия на лекарства, отбеляза Коулс.

ВЪВЕЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
В област Благоевград от утре се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Те засягат учебния процес, работата на заведенията, моловете, както и масовите мероприятия на открито и закрито, съобщи БНР.
От 11 март до 25 март учениците от V до XII клас преминават в дистанционна форма на обучение, гласи едно от решенията на областния кризисен щаб. Малките ученици продължават в присъствена форма, но апелът към родителите и учителите е да бъдат изключително отговорни при проява на симптоми.
Другите ограничителни мерки, които влизат в сила, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов: “Затваряме търговските обекти тип МОЛ отново за срок от 14 дни. Въвеждаме и намаляване на работното време на ресторантите и заведенията до 22 ч. Забраняваме и провеждането на масови мероприятия на открито и закрито”.
Засилва се контролът по спазване на изискванията за отстояние , носене на маски и дезинфекция на обществени места и в сградите. “Ще създадем допълнително екипи, които да извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки”, изтъкна Михайлов.
„Към момента натискът върху лечебните заведения не е критичен“, каза още областният управител и изрази надежда, че новите мерки ще доведат до намаляване на броя на заболелите на територията на област Благоевград”.

ВСИЧКИТЕ COVID ЛЕГЛА В МБАЛ-ПАЗАРДЖИК СА ЗАПЪЛНЕНИ
Всичките COVID легла в пазарджишката многопрофилна болница са запълнени. Запълнен е и капацитетът на триажното отделение, обяви директорът на здравното заведение д-р Красимир Темнилов: “Няма как да разкриваме повече, защото ще трябва да влезем в Хирургическия блок. Както знаете, Спешното отделение е единствено на територията на област Пазарджик, с изключение на Панагюрище. Панагюрище е доста отдалечено, така че всички идват тук”.
Продължава тенденцията за увеличаване на заразените с коронавирус в Пазарджик. За последното денонощие положителните случаи на COVID -19 са малко под 100. Рязко са скочили и повикванията в Спешната помощ, каза директорът на общинския спешен център д-р Благовеста Стоянова: „Все още се справяме, но вече вървим към ситуацията от ноември. Болниците се понапълниха и е малко по-трудно. Организираме нещата, приема, здрави сме в момента, работим, всички сме налице. Но какво ще се случи, наистина се усеща тази тенденция за увеличаване на случаите. След насрочена терапия личните лекари са тези, които трябва да проследяват ежедневно пациентите, тези, които трябва да преценят в кой момент пациент трябва да бъде хоспитализиран и да уведомят Спешна помощ, за да помогне с хоспитализирането на пациенти“.

ЧЕТИРИМА УЧИТЕЛИ СА СРЕД НОВОЗАРАЗЕНИТЕ С COVID_19 В ХАСКОВСКА ОБЛАСТ
В Хасковска област нараства броят на новозаразените с коронавирус. Сред новите 102 случая там са четирима учители и помощник-възпитател, съобщи БНР като се позова на информация от Областния оперативен щаб.
Под карантина ще бъдат поставени 13 деца и двама учители от детска градина и ученици от 6 и 7 клас на Спортното училище в Хасково. Под карантина са и ученици от 2-ри и 3-ти клас в Свиленград, както и 11 деца от хасковското село Малево.
Заради усложнената епидемична обстановка в Свиленград вече отмениха две културни събития, насрочени за март. Това са Националният поетичен конкурс „Жената – любима и майка“, планиран за днес, и обичаят „Кукери“ в село Мезек, който беше насрочен за 14 март.

Областният кризисен щаб в Плевен предлага: МЗ ДА ИЗРАБОТИ КРИТЕРИИ – ТОЧНИ И ЯСНИ, ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ И ПРЕСТОЯ НА ПАЦИЕНТИ В БОЛНИЦИТЕ
В Плевен се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. От 15-и до 26 март се спират присъствените учебни занятия за учениците от V до XII клас. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. Решенията са на Областния кризисен щаб, съобщи БНР.
Поради нарастване броя на заболелите от коронавирус са приети допълнителни ограничителни мерки, д-р Красимир Трифонов, изпълняващ длъжността областен управител и председател на Щаба: “Затваряне на големи търговски молове. Те са три в Плевен, не говоря за търговските комплекси малките. Спиране на всички извънкласни занимания, провеждане на масови мероприятия, всякакви концертни дейности – театри, кина, изложби. Носенето на защитни маски е в местата, където се очакват струпвания на много хора, но това не се отнася за улиците и за парковете. Леглата в болничните заведения за лечение, предвидени за COVID се увеличават на 20%”.
За да се намали натиска върху лечебните заведения, Областният щаб предлага на МЗ :
“Да изработи критерии – точни и ясни, за хоспитализация и престоя на пациенти в болниците. Те могат да бъдат дехоспитализирани при явно подобряване на тяхното клинично състояние, без да се изчакват определени дни”.

В ШУМЕНСКА ОБЛАСТ ПАЗАРУВАНЕТО В СУПЕРМАРКЕТИТЕ И ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ЩЕ СТАВА САМО С КОЛИЧКИ
Спират присъствените занятия на учениците от V до XII клас в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в цялата област Шумен от 15 до 26 март включително. Това реши Областният кризисен щаб, информира БНР.
Родителите сами ще решават дали да пускат децата си на детска градина. Няма да има никакви санкции за отсъствия.
Заведенията няма да бъдат затворени, но ще работят до 22:00 ч. с капацитет до 50 процента. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.
Пазаруването в супермаркетите и хипермаркетите ще става само с колички, като по този начин ще се осигурят по-малък брой клиенти в помещението и спазване на физическата дистанция от 1,5 метра.
Спират репетициите и изявите на танцовите състави. Затварят се фитнес центровете, залите за групови занимания и залите за йога, пилатес и аеробика.
МБАЛ – Шумен е трета в страната по брой пациенти с коронавирусна инфекция. Заболеваемостта в региона е вече 531 на 100 000 души. COVID отделенията са препълнени и вчера са били пренасочени пациенти към болниците в Дулово, Исперих и Търговище. От днес обаче и там не приемат шуменски пациенти.
205 е вече броят на хората с тежка коронавирусна инфекция в МБАЛ – Шумен. От тях 4 са деца. Има тежко болна жена на 33 години. Бременна жена също лежи в COVID отделение.
Мерките влизат в сила от 00:00 часа на 12 март и ще бъдат в сила до 24:00 ч. на 31 март, реши щабът.

НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СОФИЯ, ОТНОВО ОТКРИВАТ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“
От утре, 11 март, започва имунизацията с ваксина срещу COVID-19 в оповестените имунизационни центрове на територията на София град. Това се посочва в съобщение на Столичната регионална здравна инспекция, публикувано на интернет страницата на инспекцията, информира БТА.
Ваксинирането ще бъде само с ваксина на производителя “АстраЗенека”. От СРЗИ призовават всички, които са заявили желание да се ваксинират с тази ваксина в Единния електронен регистър да спазват посочения час за посещение, за да няма струпване на хора пред медицинските кабинети.
От петък всички ученици от V до XII клас в столицата ще преминат към онлайн обучение, а всички заведения, включително и тези в хотелите, и игралните зали, ще работят до 22:00 часа. Онлайн обучение се въвежда във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Детските градини и яслите ще работят както досега.
Това реши Оперативният щаб за коронавирус в столицата, като ограниченията ще действат до 26 март, информира кметът Йорданка Фандъкова.
Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторантите и заведенията, както и в градския транспорт.
Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.
В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.
На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.
Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.
Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191.