НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.02.2022)

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2022 Г.
След близо 6 часа дебати депутатите приеха на първо четене Закона за държавния бюджет за 2022 г. със 129 гласа „за“ и 99 „против, информира Zdrave.net.
Припомняме, че общо планираните разходи по бюджета на МЗ, който е в структурата на държавната план-сметка, са в размер на 825 600 400 лв., което е увеличение с 41,6 млн. лв. спрямо 2021 г.
За овладяване на пандемията и последствията от COVID-19 за 2022 г. са осигурени 267,2 млн. лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, с оглед създаване на максимални възможности за ваксинация на населението и повишаване обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението с доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт; 131,8 млн. лв. – за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19 и за поддържане на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти; 101,2 млн. лв. – за осигуряване на изследване за COVID-19 с щадящи бързи антигенни тестове на учениците от I до XII клас, бързи антигенни тестове и PCR тестове за установяване на COVID-19 и лични предпазни средства, медицински изделия и дезинфектанти с цел ограничаване разпространението на COVID-19;
За персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, включително за поставяне на ваксини на здравно неосигурени лица за шест месеца са предвидени 352,0 млн. лв., а за подкрепа на медицинския персонал, който работи в условията на огромно напрежение при извънредна епидемична обстановка, чрез изплащане на месечна добавка към възнагражденията на изпълнителите на болнична медицинска помощ чрез бюджета на НЗОК за шест месеца – 118,5 млн. лв.
Предвидени са 28 млн. лв. допълнителни субсидии за лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на COVID-19 и за финансиране на дейности, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, като оказване на спешна медицинска помощ, лечение на психични заболявания, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, структури в труднодостъпни и отдалечени райони и други социално-значими звена, както и за развитие на донорството и трансплантациите на стволови клетки; 20,0 млн. лв. – за изграждане на Национална педиатрична болница с цел създаване на условия за съвременно и комплексно медицинско обслужване на деца.
2 млн. лева са определени за детското здравеопазване с оглед разширяване на обхвата на биохимичен скрининг за бременни от минимум 90 % при достигнат обхват през 2021 г. от 40%; 3,8 млн. лв. се дават за ускорено изграждане на Националната здравно-информационна система и развитие на дистанционни здравни услуги; 13,2 млн. лв. – за издръжката на децата в детските ясли, с оглед пълното освобождаване на родителите от заплащане на такси, считано от 1 април 2022 г. Разчетите са направени при средна стойност на издръжката от 1 125 лв. на дете годишно за около 15 661 деца в детски ясли.
Депутатите решиха още предложенията между първо и второ четене да бъдат подавани в съкратен срок – 5 дни.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ОДОБРЯВАТ БЮДЖЕТА ЗА ПИМП С ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ
„Предложеният бюджет за ПИМП е реалистичен и съобразен с трудната ситуация, в която се намира страната ни в момента предвид развитието на инфлацията, високите и нарастващи цени на електроенергия, горива и др., което неминуемо рефлектира в повишаване на цените във всяка една сфера на човешката дейност“. Това посочват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в свое писмо до председателя на здравната комисия в парламента и нейните членове, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че бюджетът на НЗОС за 2022 г. беше приет вчера на първо четене от Народното събрание. Предстои и разглеждането му с предложени промени на второ четене.
„Важно е, че бюджетът за ПИМП е израз на проявено разбиране, че осигурява цялостната дейност на нашите малки „предприятия за здраве“, а не е просто „фонд работна заплата“, отбелязват от Сдружението. Според тях обаче поради обективни причини, породени от настоящата ситуация, бюджетът може да изпълнява преобладаващо компенсаторна и превантивна функция.
„Дори само COVID кризата постави на истинско изпитание всички и особено лекарите на първа линия, каквито сме ние ОПЛ. И въпреки напрежението, както и минимален брой недобри практики (каквито има навсякъде), ОПЛ изнесоха и продължават грижата за огромен брой засегнати от инфекцията пациенти“, коментират от НСОПЛБ. Според тях положително качество на бюджет ПИМП 2022 г., както и за извънболнична помощ като цяло, е, че чрез по-значимо увеличение на средствата се поставя началото на тенденция към хармонизиране на съотношенията между отделните бюджети в системата на здравеопазването в съответствие с препоръките и съществуващите модели в ЕС.
Общопрактикуващите лекари изразяват несъгласие само с един от текстовете на документа, според който „Със средствата за ПИМП се предвижда да се осигури финансирането на здравните дейности по пакета по чл. 2, ал. 1 от ЗЗО съгласно Приложение № 1а към Наредба № 9 от 10 декември 2019 г. – „Здравни грижи, осъществявани в дома от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти“. От Сдружението отбелязват, че съобразно нормативната база това е част от пакета дейности на ОПЛ.
„Ако се приеме тази дейност да бъде изпълнявана от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, следва предвидените средства да бъдат изведени в отделно перо и да съществува отделен ред на финансиране, изпълнение и отчетност, но да не са част от бюджета на ПИМП“, посочват общопрактикуващите лекари. Те предлагат текстът да се промени така: „Дейностите, включени в Приложение № 1а към Наредба № 9 от 10 декември 2019 г., които са част от пакета дейности за ПИМП, могат да се изпълняват и от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, ако практиката за ПИМП има такива със съответната квалификация“, а останалото да отпадне. „Разпределението на бюджета вътре в ПИМП е също важен елемент, за което сме представили проект в БЛС“, подчертават от там.
„В заключение, подкрепяме предложения проект за бюджет на НЗОК за 2022 в частта ПИМП с изключение на посочения в мотивите текст и оценяваме силно положително неговите актуални функции и заложени тенденции“, завършват писмото си от Сдружението.

151 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 НА 9 ФЕВРУАРИ
7 263 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа – 3 827 от тях са установени с PCR, а 3 436 – с бързи антигенни тестове. 74,60% от новите случаи, доказани през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 30 170. От тях 8 542 са PCR, а 21 628 – антигенни. Това показва Националната информационна система мерките срещу разпространението на 19.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 211; Бургас – 577; Варна – 823; Велико Търново – 165; Видин – 54; Враца – 192; Габрово – 110; Добрич – 172; Кърджали – 65; Кюстендил – 99; Ловеч – 120; Монтана – 85; Пазарджик – 161; Перник – 89; Плевен – 245; Пловдив – 689; Разград – 63; Русе – 209; Силистра – 77; Сливен – 179; Смолян – 58; София област – 269; София град – 1 533; Стара Загора – 373; Търговище – 121; Хасково – 192; Шумен – 174; Ямбол – 158.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 018 851. Активните случаи са 262 352. Излекуваните лица са 722 347, от които 6 745 са регистрирани през последните 24 часа.
6 237 e общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ – от тях 608 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 775, от които 84,13% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 226 703 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 7 552 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 22 012 лица-медицински служители. 151 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: от тях 24 са установени при лекари, 49 – при медицински сестри, 40 – при санитари и 39 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 34 152. Нови 108 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 87,96% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В СТРАНАТА НА ДВУСЕДМИЧНА БАЗА Е 1522 НА СТО ХИЛЯДИ ДУШИ
Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 1522 на сто хиляди души. Това показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Според картата на епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона, показваща заетостта на леглата за интензивно лечение в болниците, петте региона се намират в етап 3. Най-високият етап на заетост е етап 4.
В Националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ” към НЦЗПБ вчера е бил доказан грипен вирус A(H3N2) при пациент, хоспитализиран с пневмония в Многопрофилната болница за активно лечение в Севлиево, посочват още от Центъра.

ЗА ПО-МАЛКО ОТ ТРИ ДНИ ОБЩО 50 ДУШИ ИЗЯВИХА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ КАТО ДОБРОВОЛЦИ В БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19
За по-малко от три дни общо 50 души изявиха желание да се включат като доброволци в борбата срещу COVID-19 през онлайн базираната система за регистрация, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от „Информационно обслужване“. Инициативата на компанията и МЗ цели да подкрепи здравните служби в усилията им за справяне с пандемията и нуждата от допълнителен персонал на първа линия в болниците.
„Призоваваме всички граждани, които имат желание и възможност, да се включат като доброволци в помощ на лечебните заведения, които изпитват остра нужда от помощ в борбата с COVID-19“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.
Желаещите да се включат като доброволци на първа линия трябва да са навършили 18 години. Те могат да заявят своето желание през разработената онлайн форма за регистрация на сайта на Националната здравно-информационна система на адрес или през на Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Доброволците трябва да попълнят трите си имена, ЕГН, номер на лична карта, електронна поща и телефон за обратна връзка.
Системата дава възможност на желаещите да се включат да опишат своя опит и умения в сферата на здравните услуги, ако имат такива. Доброволците могат да посочат регион и конкретно лечебно заведение, в което искат да помагат на лекарите от първа линия в борбата срещу COVID-19. Ако няма предварително посочена болница, регионалните здравни инспекции ще насочат кандидатурите към лечебно заведение в региона, за което има най-голяма необходимост. Болниците, които имат необходимост от персонал ще се свързват с кандидатите на посочените в регистрационната форма телефон или електронна поща. Всички заявления се обработват изцяло по електронен път и не е необходимо доброволците да посещават на място лечебните заведения, за които са се регистрирали.

В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ СЕ ВЛИЗА САМО СЪС „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“
След двумесечен подготвителен период от тази седмица в Министерски съвет се влиза само със „зелен сертификат“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството. Припомняме, че заповедта на министър-председателя Кирил Петков за допуск до сградата на Министерския съвет беше подписана през декември 2021 г. веднага след встъпването му в длъжност.
Администрацията на Министерския съвет работи в обичайния си ритъм с оглед на изключително високия брой служители, които имат зелен сертификат – близо 90%.
В сградата на Министерския съвет се допускат само лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване, удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2. Допускат се също лица, които представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта изследване по метода на полимеразна верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизане в обекта, удостоверено чрез валиден документ.
Посочените условия за допуск до сградата на Министерския съвет не се прилагат по отношение на представителите на медиите, съдиите от Конституционния съд и служителите на съда, както и относно граждани, куриери и други лица, подаващи документи, жалби и сигнали чрез приемната на администрацията. Изключение от заповедта са и лицата под 18-годишна възраст.

СЪЗДАВА СЕ РЕГЛАМЕНТ ЗА УПОТРЕБА НА ЛЕКАРСТВАТА OFF-LABEL
Създава се регламент за употреба на лекарствата off-label. Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Наредба 10 за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти за състрадателна употреба, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. За това информира Zdrave.net.
Проектът урежда процедурата при употреба на лекарствени продукти, извън условията на разрешението за употреба на подзаконово нормативно ниво.
„Off-label предписването е част от медицинската практика и може да е необходимо, за да се отговори на нуждите на отделните пациенти, поради липсата на подходящи разрешени алтернативи. Този вид употреба на лекарствени продукти понякога е единствената възможност за лечение на пациента и в този смисъл целта на наредбата е да гарантира проследяването на безопасността и ефикасността на лечението, както и информираността на пациента за прилаганата му терапия“, се казва в мотивите към проекта.
Предвижда се предписването на лекарствения продукт, прилаган извън условията на разрешението за употреба, да се извършва с протокол, като към него да се прилага и писмено информирано съгласие на пациента, получено по реда на Закона за здравето. В проекта е заложено и на пациента да му бъде предоставяна писмена информация, съдържаща причините за предписване на лечение с лекарствения продукт, прилаган извън условията на разрешението за употреба, наличието на научни доказателства, на които се базира употребата на лекарствения продукт при съответното показание, въпросите, по които липсва информация във връзка с употребата на лекарствения продукт, очакваните резултати и възможните рискове при лечението, начинът на прилагане, продължителността на лечението и условията за прекратяване на лечението.
С цел обезпечаване безопасността на пациентите се създава задължение медицинските специалисти, провеждащи лечението, да съобщават на притежателя на разрешението за употреба или на ИАЛ всички получени нежелани лекарствени реакции при употребата на лекарствен продукт, прилаган извън условията на разрешението за употреба.
„Като резултат от приемането на проекта се очаква правната рамка, която поставя българското законодателство в областта на лекарствените продукти, да обхване всеки аспект в тази област, за да не останат непосрещнати медицински нужди на българските пациенти. На следващо място с детайлизиране на уредбата, касаеща провеждане на лечение с лекарствен продукт, прилаган извън условията на разрешението за употреба се създават допълнителни гаранции, за да се опазят живота и здравето на пациентите и да се защитят техните права“, се казва още в мотивите към проекта.

Д-р Десислава Кателиева: СТАНДАРТЪТ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНА СЕ ЧЕТЕ САМО КОГАТО ИМА ЖАЛБА
Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.
„В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации“, посочи д-р Кателиева. Според нея има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.
„Необходимо е в реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове“, изтъкна д-р Кателиева. „Тази система е направена само за пациенси с COVID-19“, уточни тя.
В предаването „Преди всички“ Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.
„Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба“, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.
„В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент“, разказа д-р Кателиева. Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.
„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.

EMA СЪЗДАВА КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА АНАЛИЗ НА ДАННИ В РЕАЛНИЯ СВЯТ
EMA създава Координационен център за анализ на данни в реалния свят (DARWIN EU®), информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на лекарствения регулатор.
Ролята на новата структура е да развива и управлява мрежа от реални източници на здравни грижи (болници, медицински центрове, лекарски практики) в целия ЕС и да провежда научни изследвания по искане от националните лекарствени регулатори, а на по-късен етап – и от други заинтересовани страни.
Визията на DARWIN EU® е да даде на EMA и националните компетентни органи в държавите-членки на ЕС достъп до валидни и надеждни доказателства от реалния свят – т.нар. RWE (real-world evidence), например за заболявания, популации от пациенти, както и за употребата, безопасността и ефективността на лекарствата, включително ваксините, навсякъде и по време на целия жизнен цикъл на лекарствения продукт.
Това според експертите ще ускори и улесни вземането на решения относно разработването, разрешаването и постмаркетинговия контрол на лекарствата, а от тази информация ще се възползват широк кръг от заинтересовани страни – от пациенти и здравни специалисти до органи за оценка на здравните технологии и фармацевтичната индустрия.
Освен това DARWIN EU® ще осигури безценен ресурс за подготовка и реагиране на бъдещи кризи и пандемии в здравеопазването, подчертават от лекарствения регулатор. От ЕMA са категорични, че наличието на навременни и надеждни доказателства от реалния свят може да доведе до по-бърз достъп на иновативните лекарства за пациентите.
Качествените доказателства също така ще бъдат от полза за по-информираното вземане на регулаторни решения относно безопасната и ефективна употреба на лекарствата, смятат от регулатора.
Първите пилотни проучвания с новата система ще бъдат реализирани до края на 2022 г., уточняват от ЕМА.

Д-р Веселин Даскалов: КОРОНАВИРУСЪТ МОЖЕ СЕРИОЗНО ДА ЗАСЕГНЕ ОЧИТЕ
„Коронавирусът може сериозно да засегне очите. Съдовите заболявания на ретината като късен постковид синдром зачестяват“, алармира д-р Веселин Даскалов, управител на Специализираната очна болница „Пентаграм“. По думите на специалиста оплакванията, свързани с очите, могат да се проявят непосредствено след заболяването, но появата им може да отнеме и месеци. За това информира Zdrave.net.
„Имал съм вече няколко такива случаи на пациенти с тромбози. След снемане на анамнезата се оказва, че са преболедували коронавируса преди един, два или дори 6 месеца“, обяснява д-р Даскалов. Той информира, че са три основните, сериозни усложнения, които е установил в практиката си. Едното е тромбоза на централната вена на ретината като следствие на микроемболизация , засилване на тромботичните процеси в малките кръвоносни съдове или увреждана на съдовата стена на капилярите, причинени от вируса SARS –CoV-2. Всичко това довежда до запушване на централната вена на ретината или неин клон, което клинично се изявява с влошаване или дори загуба на зрението
При инфаркт на зрителния нерв се запушват малките кръвоносни съдове около изхода на зрителния нерв, което причинява исхемична оптикопатия (инфаркт на зрителния нерв) – частичен или пълен и може да доведе до частична или практическа слепота.
„Очната емболия – запушването на централната артерия на ретината пък е остро драматично състояние, при което човек изведнъж усеща, че пред очите му се спуска тъмна пелена“, разказва офталмологът.
Най-честата причина за очната емболия са ритъмните нарушения на сърцето в следствие на коронавируса, а също и засилването на тромботичните процеси (увеличаване адхезията на тромбоцитите, или увреждането на съдовата стена). Тези микроемболи запушвайки централната артерия на ретината предизвикват инфаркт и съответно хипоксия на ретината. „Състоянието е изключително спешно и ако до 6-ия час не успеем да отпушим засегнатия кръвоносен съд, зрението се губи“, предупреждава д-р Даскалов.
Лекарите в Обединеното кралство, където Омикрон първо се разпространи масово, алармират, че при тази разновидност проблемите с очите могат да бъдат не само постковид синдром, но и предиктор, че човек е носител на заразата. В 11% от случаите, зачервяване на окото или развитие на конюнктивит е първият симптом, далеч преди човек да вдигне температура или да получи треска.
Още от началото на пандемията лекарите са с особено внимание върху връзката между коронавируса и очите. Един от първите специалисти, които се опитаха да предупредят света за COVID-19, беше китайският офталмолог от Ухан Д-р Ли Ванлинг, който най-вероятно се е заразил от безсимптомен пациент с глаукома.

ОТЧИТАТ 81% ЗАЕТОСТ НА ЛЕГЛАТА В COVID СЕКТОРИТЕ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Петте болници, които лекуват пациенти с коронавирусна инфекция в област Велико Търново, отчитат 81% заетост на леглата в COVID секторите. Здравните власти отчетоха значително увеличение на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение, съобщи БНР.
233-ма са пациентите на болнично лечение с коронавирусна инфекция във Великотърновска област, като броят им се увеличава, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Свободни остават под 20% от леглата в разкритите сектори, включително и в двете COVID реанимации.
Увеличават се болните деца, сред които има и бебета, посочи Илиян Венков, управител на общинската болница в Свищов: „Две от децата са на два месеца, едно е на осем месеца и едно е на две години. Очакваме да продължи динамиката. Засега се справяме“.
С 1209 на 100 000 население комулативна заболеваемост Свищов е общината с най-много болни от COVID в област Велико Търново. За последното денонощие са диагностицирани нови случаи в пет детски градини и училища в областта.

ПРЕУСТАНОВЯТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВАТА ОПЕРАТИВНА ДЕЙНОСТ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН
Регионална здравна инспекция – Плевен днес издаде заповед да се преустановят плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ в областта от утре – 11 февруари, до 21 февруари. Това съобщиха от общинската администрация в Плевен, като се позоваха на получения документ, информира БТА.
Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и раждания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
Това са временни противоепидемични дейности във връзка с отчетена 14-дневна заболеваемост над 1477,91 на 100 000 души население за последните две седмици на територията на област Плевен, предвид достигнато четвърто ниво на заболеваемост съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията, се посочва в документа, подписан от главния секретар на РЗИ-Плевен Полина Савова.

РЗИ-ДОБРИЧ УЛЕСНЯВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПРЕДПИСАНИЕ ЗА КАРАНТИНА ИЛИ ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ
Регионална здравна инспекция – Добрич открива специална електронна поща, на която гражданите ще могат да подават заявления за предписание за карантина, изолация или домашно лечение при COVID-19, информира БТА като се позова на съобщение от институцията.
Причината е, че през последната седмица рязко е скочил броят на хората, които искат хартиено предписание.
Имейлът: predpisaniya@rzi-dobrich.org, има за цел да намали струпването на чакащи и да улесни гражданите. За да се снабдят с предписание, те трябва да заявят това в свободен текст и да предоставят три имена и ЕГН. Желаещите ще получат електронно подписано предписание на посочен от тях електронен адрес в рамките на 24 до 48 часа.
Електронната кореспонденция с РЗИ ще се осъществява при спазване на всички изисквания за защита на личните данни.
От инспекцията препоръчват на гражданите, които ще се възползват от услугата, да се регистрират в Системата за сигурно електронно връчване, която Държавната агенция “Електронно управление” предоставя безплатно.

СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ВЛЯЗОХА В СПОР ЗА ПОЛЗАТА ОТ СОЛНИТЕ СТАИ
На онлайн заседание Столичният общински съвет (СОС) даде съгласие Диагностично-консултативният център XXII в София да изгради със собствени средства солна стая. Вносители на доклада са председателят на Комисията по здравеопазване на СОС д-р Антон Койчев, зам.-председателят на комисията д-р Веселин Милев и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, съобщи БТА.
По време на дискусията в зала общинските съветници се влязоха в спор за ползите на солните стаи. Според независимия общински съветник Борис Бонев солните стаи имат спорен здравен ефект и науката не е единодушна за лечебните ползи от тях. При проучването, което направих, не намерих доказателства, че подобна солна зала ще има положително влияние върху хората, които я посещават, каза Бонев. Той упрекна вносителите на доклада, че не са представили в доклада аргументирана, научнообоснована информация, за да вземат съветниците информирано решение. Грети Стефанова от “Демократична България” каза, че няма да подкрепи доклада, защото “няма по-подходящо място за разпространение на коронавирус, от солна стая в ДКЦ, където има преобладаващо болни хора”. Независимият общински съветник Методи Лалов каза, че е подкрепил доклада в комисия, но сега няма да го направи, защото според него се гони комерсиална цел, а не толкова здравна.
Солна стая ще бъде изградена за първи път в общински диагностичен консултативен център, средствата са в размер на 20 хил. лв. и са изцяло осигурени от ДКЦ XXII. В мотивите към доклада се посочва, че солните стаи са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията се препоръчва от лекарите при респираторни заболявания като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми, при проблеми с нервната система. С помещения за халотерапия разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски заведения в София. Микроклиматът в солната стая благоприятства за успокояване на нервната система, като се намаляват стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка.